Inter vrea modelul Milan

Numindu-l pe Gasperini antrenor, Moratti face ce a făcut Berlusconi în vara trecută cu Allegri

La începutul săptămînii, două cluburi de prim rang în peisajul continental, vorbim aici de Chelsea şi Inter, nu aveau încă stabilit antrenorul. Între timp lucrurile s-au lămurit. Chelsea s-a orientat spre Villas Boas, “The Special 2″, fostul adjunct al lui Mourinho din perioada “Stamford Bridge”, noua senzaţie a fotbalului european. FC Porto face încă o afacere, stabilind o altă premieră, căci 15 milioane de euro plătiţi doar pentru a elibera de contract un tehnician reprezintă o bornă neatinsă pînă acum.

Inter s-a hotărît mai greu. Massimo Morratti a părut luat prin surprindere de decizia lui Leonardo de a abandona corabia, de bine ce fusese confirmat la finalul sezonului trecut, unul încheiat de el totuşi onorabil, raportat la felul în care începuse, cu Benitez. Imaginea lăsată de Inter în această perioadă a fost mai degrabă haotică, toată această orbecăială pe la uşa unuia sau altuia dintre antrenori nefiind, în mod clar, demnă de un club mare. După atîtea nume vehiculate, s-a mers pe varianta Gasperini. Şi ar trebui pus punct.

Numai că e punct şi virgulă. La 53 de ani, Gian Piero Gasperini n-are în spate nici un reper care să-l recomande ca şef al unui vestiar cu foarte multe probleme, cu foarte multe orgolii, cu foarte multe caractere puternice, egou-uri care se ciocnesc frecvent, rareori însă în folosul echipei. Benitez şi Leonardo ştiu cel mai bine. Format, ca jucător, la Juve, n-a apucat nici un meci oficial la Torino, traiectoria sa fiind presărată cu nume relativ mici, căci Palermo la finele anilor ‘70 nu reprezenta nici măcar ce reprezintă azi. Iar ca antrenor, echipa de tineret a lui Juve, Crotone şi, 3 sezoane şi ceva, Genoa, de asemenea.
Senzaţia lăsată e a unei numiri “de urgenţă”. Accentuată şi de durata contractului, un an plus opţiune pe încă unul. Pare un antrenor de tranziţie spre vara viitoare, cînd va fi şi Euro şi s-ar putea elibera ceva nume, gen Capello sau Blanc. Se zice că Morratti are o obsesie, Guardiola, pe care speră să-l convingă în 2012 cu un proiect ademenitor.

Revenind la Gasperini, e posibil, ba chiar e probabil, ca sucesul Milanului cu Massimiliano Allegri să fi fost un model şi pentru Inter. Căci Allegri avea şi el în spate o carieră, jucător şi antrenor, la fel de modestă. Propulsat la Milan de două sezoane bune la Cagliari, dar, mai ales, de fotbalul spectaculos arătat în Sardinia, Allegri s-a dovedit o mutare reuşită. Gasperini are şi el o etapă profesională asemănătoare, cea de la Genoa, pe care a adus-o, în sezonul 2008-2009 pînă pe locul 5, cu un joc estetic şi foarte ofensiv. Că a fost, în campionatul imediat următor, demis de Genoa după doar 10 meciuri e o altă poveste şi ţine de dinamica meseriei de antrenor, căci nu cred că există cineva care să aibă certitudinea că Allegri va fi la Milan şi la anul pe vremea asta.

De aici încolo e liber la speculaţii. Dacă Gasperini va folosi acelaşi 3-4-3 de la Genoa, dacă va avea Chivu probleme, dacă va pleca Eto’o sau Maicon, dacă, dimpotrivă, Diego Milito şi Motta, reinventaţi practic de Gasperini la Genoa, vor renunţa la ideea plecării. Şi tot aşa. Pînă pe 27 august e vreme de discuţii.

O întrebare îmi vine în minte, la final: dacă Allegri a fost bun la Milan, Gasperini e bun la Inter, sau, extrapolînd, Guardiola a fost bun la Barcelona, Villas-Boas la Porto, iar exemplele pot continua, de ce n-ar fi bun Ciobotariu la Dinamo? De ce se grăbeşte toată lumea să tragă concluzii şi să îngroape un antrenor înainte ca el să-şi înceapă cariera?

8 comments ↓

# 8 Filbert on 29.06.11 at 6:05 pm

@Dan
In constructia respectiva ’sau’ imi suna disjunctiv, nu copulativ.

# 7 cata on 27.06.11 at 8:25 pm

parerea mea e ca Chelsea s-a grabit cu aducerea lui villas boas,cred ca nu o sa confirme si in lucul lui o sa vina super dan:)

# 6 Dan on 27.06.11 at 7:05 pm

@Filbert — subiectul este multiplu, chiar si atunci cand se foloseste “sau”, datorita sensului copulativ, de asociere.. Domnul autor ar trebui sa stie mai bine..

# 5 Filbert on 27.06.11 at 5:02 pm

@Dan
in romaneste: ‘….daca VA pleca Eto’o SAU Maicon….’, e vorba de unul din cei doi, nu de amindoi.
Daca era ’si’ in loc de ’sau’, atunci ai fi avut dreptate.

# 4 Dan on 27.06.11 at 6:34 am

in romaneste: “dacă VOR pleca Eto’o sau Maicon..

# 3 vlad on 26.06.11 at 11:41 pm

Doar ultima intrebare este buna si raspunsul meu este tot o intrebare: Unde si-a facut Ciubotariu scoala de antrenorat?? daca a facut-o prin Belgia unde a jucat, are sperante…. daca a facut-o la nenea Riciu nu are niciuna.

# 2 dan on 26.06.11 at 11:26 pm

Fix de asta l-au ales, ca sa copieze pe Milan. Faptul ca e a sasea optiune e doar o diversiune, pe el l-au vrut de la inceput. N-au negociat nici cu Vilas Boas, nici cu Bielsa, nici cu Capello. Voiau un Allegri.

Pe de alta parte, faptul ca e considerat unul dintre cei mai mari tacticieni din fotbalul actual nu are nici o importanta. Ca Mourinho a zis ca i-a pus cele mai multe probleme, pentru ca reusea sa ii contreze orice miscare si ca Ferguson l-a vrut ca asistent si potential succesor n-au nici o relevanta, asa ca de ce sa scriem de ele. Mai bine sa facem o comparatie cu Allegri. Si cu Ciubotariu.

# 1 neoz on 26.06.11 at 6:30 pm

dezlanat, fara substanta.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.