Teoria ultimului rezultat

Rafa Benitez şi Frank Rijkaard sînt şomeri de lux, achitînd azi nota de plată pentru ratările din trecut.

Fotbalul are regulile lui, curiozităţile lui şi, de foarte multe ori, paradoxurile lui. Nu întotdeauna ce e bun astăzi va fi la fel de bun mîine şi, viceversa, ce e prost va rămîne în acelaşi stadiu şi în viitor. Iar în ceea ce-i priveşte pe antrenori, lucrurile sînt şi mai complicate.

Vă propun pentru azi două situaţii în care se regăsesc două personaje importante din universul fotbalistic. Rafa Benitez şi Frank Rijkaard au cîştigat, în 2005, respectiv 2006, Liga Campionilor. Cu Liverpool şi Barcelona. De atunci, traiectoria lor a fost în continuă cădere, iar azi cei doi se găsesc în postura şomerilor de lux.

Rafa Benitez se transformase în coşmarul lui Jose Mourinho, răpindu-i de două ori şansa de a merge în finala Ligii Campionilor. Familist convins, şahist înrăit, Rafa era considerat un tactician excepţional, stilul în care pregătea partidele eliminatorii transformîndu-l într-un fel de reper din acest punct de vedere. Meticulos pînă la obsesie, nu lăsa nimic la voia întîmplării.

Marea sa problemă a venit din asocierea lui cu transferurile nereuşite făcute la Liverpool, dar în special cu lipsa de  rezultate interne, căci pe “Anfield” lumea voia titlul în Premier League mai mult decît orice. Sentimental, în 2009 l-a refuzat pe Florentino Perez, care-i punea pe tavă noul său proierct “galactic”. Dacă ar fi reuşit mai mult decît Pellegrini, iată o întrebare la care nu vom afla răspuns. Ştim însă că la Inter n-a reuşit nimic, chiar dacă o sumă de circumstanţe atenuante bat cu tărie în uşa celor care se grăbesc să-l transforme într-o nulitate. Se va întoarce, nu e genul care să stea degeaba, chiar dacă stă degeaba pe 5 milioane de euro, cît era contractul la Inter. Şi asta e o altă problemă, e un antrenor scump, cu mulţi asistenţi, scumpi şi ei, astfel că puţine sînt cluburile care şi-l permit. Destinaţia perfectă rămîne tot Premier League, căci acolo sînt bani. Mare atenţie la Chelsea, care, la o lună de la terminarea sezonului, n-are încă  nimic pe bancă.

Frank Rijkaard e un alt exemplu. După ce a recompus, în timp record totuşi, o Barcelona intrată într-o perpetuă criză de nervi, a părăsit “Camp Nou” pe uşa din spate. I se reproşează lipsa de fermitate - în Spania era denumit “el hombre tranquillo” - cu care trata derapajele extrasportive ale fotbaliştilor săi. Adeptul atmosferei, al prieteniei cu vestiarul, a terminat prin a-i scăpa de tot din mînă pe Ronaldinho, apoi pe Deco şi, în cele din urmă pe Eto’o, care nu suporta să fie tratat altfel. A fost momentul în care colţul extrem de puternic al catalanilor i-a semnat sentinţa. A urmat episodul Galatasaray, nefericit complet, căci Rijkaard, părăsit complet de personalitate în faţa starurilor echipei, e principalul responsabil al dezastrului Galatei şi nu Hagi, aşa cum se grăbesc să susţină diverşi habarnişti cu ifose de specialişti.

Acum Rijkaard e implicat la un proiect electoral la Bilbao, asta după ce a fost refuzat de Aston Villa, unde se propusese singur.

“Eşti la fel de bun ca ultimul tău rezultat”, iată o teorie care-i aparţine lui Mircea Lucescu şi a fost emisă undeva prin 1985. Şi care, cel puţin în aceste cazuri, se cam confirmă.

14 comments ↓

# 14 COYS on 18.06.11 at 11:52 pm

Simplist, minimal.
Rafa a fost dat afara de la Pool ptr. divergentele de opinie cu ownerii (fact!:-) si de la Inter dupa ce a intrat in conflict cu Moratti chiar in conferinta de presa de la Cupa mondiala a cluburilor. Imaginea pe care si-a creeat-o e de manager ce nu se subordoneaza usor ownerului, de aici statutul de somer. Blackburn a avut o tentativa insa patronii indieni de la Venky’s care erau ferm convinsi ca investitii de 10 Mio USD (sic) vor aduce locul 6 in Premier League au avut un soc dupa ‘interviul’ cu Benitez. Rafa vrea in Anglia, insa ptr. singurele grupari fara manageri din EPL, nu e exact their cup of tea: Chelsea (unde Abramovic vrea doar un manager care sa-l asculte si care sa-i castige Ch.League) si Aston Villa (cu cel general american care intra pe forumurile suporterilor) si care nu vrea un al doilea O’Neill. Benitez a avut insa discutii preliminare cu Levy (chairman-ul de la Tottenham) si e primul favorit in caz ca Redknapp: 1. pleaca inainte de termen la nationala, 2. pleaca la alta echipa ce-i poate garanta elicopter, 3. e dat afara ca urmare a rezultatelor proaste din primele 8 etape, 4. pierde procesul cu HMRC, unde este incriminat ptr. o plata ilegala facuta de fostul chairman de la Portsmouth, Mandaric.
Benitez, de altfel, se familiarizeaza din ce in ce mai mult cu UK lifestyle, ultimul interviu cu el a fost parca cu ocazia cursei de cai de la Cheltenham, la Football Focus.

# 13 akkiller on 17.06.11 at 7:38 pm

la aceste doua nume il mai putem adauga si pe Hector Cuper pe Juan de ramos insa cine e cu adevarat bun reuseste poate la alt club sau poate echipa nationala si aici ma gindesc la Del bosque care lafel dupa real madrid a lucrat prin turcia si nu a prea rupt gura tirgului

# 12 sstwhyaah on 17.06.11 at 5:13 pm

A urmat episodul Galatasaray, nefericit complet, căci Rijkaard, părăsit complet de personalitate în faţa starurilor echipei, e principalul responsabil al dezastrului Galatei şi nu Hagi, aşa cum se grăbesc să susţină diverşi habarnişti cu ifose de specialişti.
Sigur,Hagi n-are vreo vina!:))))

# 11 Dani on 17.06.11 at 11:22 am

ce diferenta mare intre Guardiola si Rijkaard. Se vede dif de valoare. Guardiola a reusit s-o tina sus pe Barca 3 sezoane la rand

# 10 sursan on 17.06.11 at 8:24 am

Nu stiu daca chiar Mircea Lucescu a inventat aceasta teorie. Americanii zic de mult “you are as good as your last project”…

# 9 boris on 17.06.11 at 8:03 am

care au fost rezultatele (nu doar ultimele!) obţinute de piţurcă la craiova, la naţională (repriza a doua, cu belarusul şi austria) şi chiar la steaua, când se ruga galeria de el să plece?

# 8 Supporter on 17.06.11 at 12:35 am

@ulyse
Oh, da! Mourinho e un antrenor slab cand te uiti la raportul bani cheltuiti/performante. Deschideti-va ochii larg, nu e in fiecare zi Paste ca sa te califici cu 1 singur om mai avansat de 30 m proprii. La Chelsea a cheltuit cat mananca Africa 3 ani si numai Drogba il scotea din rahat. La Inter Millito. La Real nu e decat Cristiano care face mai mult coregragie :P (Ronaldo e numai unul!)

# 7 Dan on 16.06.11 at 11:47 pm

Toata lumea stie apucaturile lui Pitzurca. A fost prea de curind la Nationala sa uitam. Pune presiune pe jucatori fara rost sa i-si dea importanta. Nu inteleg un lucru, din toata multimea de antrenori din lumea asta, cum pot capii FRF sa se uite tocmai la ratatii nostri, sa nu spun somerii in deale antrenoratului. Hagi si Pitzurca. Trebuia adus antrenor de afara , acum era momentul m-ama saturat de ratatii nostri……

# 6 Andrei Cristian on 16.06.11 at 11:43 pm

Nu prea sunt de acord. Hai sa luam primele 5 campionate din Europa la ora actuala (Anglia, Spania, Germania, Italia si Franta). Fiecare ar avea 3, chiar 4 trofee (campionat, cupa 1, cupa 2, supercupa - fiecare cu denumirea specifica) pe sezon. Mai exista competitii “europene”, si astea cu 3 trofee pe sezon (UCL, Europa League si Supercupa Europei).

Sar peste faptul ca cine castiga Supercupa din Anglia trebuie musai sa fi castigat campionatul sau cupa Angliei. Similar, cine castiga Supercupa Europei trebuie sa fi castigat UCL sau Europa League. Ce vreau sa demonstrez cu asta?

Intr-un sezon exista un numar foarte LIMITAT de trofee raportat la un numar din ce in ce mai MARE de antrenori cu reputatie. Vasazica, ai toate sansele sa fii un antrenor de 5 stele, dar sa nu castigi nimic timp de 2-3 sezoane. Iar pe teoria “sezonul asta n-ai luat nimic, deci pa”, sansele lor nu sporesc. Deci articolul are fundamente gresite din capul locului.

Pe caz concret, Anglia. Cupele le-au luat 2 antrenori care… sa recunoastem, numai mari nu sunt. Titlul l-a luat Ferguson, Supercupa cam tot la el pare ca se va duce. Iar in competitiile europene, echipele englezesti nu au luat nimic. Deci Wenger este slab? Mancini este slab? Ancelotti este slab? Redknapp este prost? Si mai sunt vreo 2-3 “englezi” pe tusa la sfarsitul sezonului asta.

Mai mult, crezi ca sezonul urmator fiecare dintre cei de mai sus va lua un trofeu ca sa aiba ce trece la CV? Sa nu mai vorbesc de Spania, unde dupa teoria asta, ar insemna ca antrenorii de la alte echipe decat Barcelona si Real Madrid ar trebui sa se lase de meserie din lipsa de trofee.

# 5 razvan on 16.06.11 at 10:46 pm

Aime Jacquet a fost egal cu titlul mondial al Frantei dar nu a fost apreciat de multa lume, inclusiv presa franceza. Atunci cum il raportam pe el la zicerea lui Luce? Eu cred ca ambii analizati sint antrenori buni si vor avea din nou succese, in definitiv sint capabili sa se reinventeze si nu ar fi primii care ar face-o.

# 4 Jianu on 16.06.11 at 5:24 pm

Atunci despre Hagi, care e 0 de la inceput, ce poti spune? Ancelotti? Ranieri? Wenger??? Sunt antrenori care nu au realizat nimic in ultimul an, deci asta e rezultatul lor, asadar sunt 0!!! Nu?! Magath? Si lista poate continua la nesfarsit! Un articol slab, din punctul meu de vedere!
Si ca un adaos, va pot propune si un pariu: Benitez va mai cuceri cel putin o Liga a Campionilor! Dupa plecarea lui, Liverpool s-a prabusit, nu anterior, si stati linistiti si cu Dalglish, mai sus de locul trei tot nu-i poate duce.
Sanatate, ca in rest avem de toate!!!

# 3 ics on 16.06.11 at 5:19 pm

Eu cred că mulţi antrenori care au succes o vreme ajung să nu mai înţeleagă nici ei ce li se întâmplă şi care sunt motivele (ne)reuşitei.
De pildă de ce s-au scufundat Sacchi sau Cuper? Nu erau bătrâni, avuseseră rezultate ani buni… Dar Iordănescu la Rapid de ce se ducea direct în B? Şi Juande Ramos o fi ştiind ce se petrece cu el?
Mister. Sunt puţini cei care rămân stăpâni pe cariera lor, ca Mourinho.

# 2 asm on 16.06.11 at 1:28 pm

Bravo, la mai mare:)

# 1 ulyse on 16.06.11 at 12:55 pm

Nu , nu sunt de acord. Ultimul rezultat poate fi o intamplare sau daca nu, poti invata din greseala ultimului rezultat.
Ultimul rezultat a lui Mourinho la Real ( fata de buget ) , e un maaare fas = este el un antrenor slab ?
Sunt doar divagatii pe tema data , amalgame de idei si de nume prinse intr-o anumita conjunctura si date ca exemple care ar consfinti o regula.
Imi pare rau = gresesti.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.