Şi cu 2014 ce facem?

Mircea Sandu spune că obiectivul noului selecţioner ar urma să fie calificarea la Euro 2016, dar nu pomeneşte nimic despre Mondialul din Brazilia

Pînă cînd Hagi va fi confirmat în funcţia de selecţioner, să vorbim puţin de Brazilia! Nu, nu de “amicalul” cu Brazilia, un meci care, pe cît de apetisant sună pentru oricine din afara “familiei fotbalului românesc”, pe atît de neinteresant s-a dovedit pentru unii dintre fotbalişti. Să vorbim despre Mondialul din Brazilia. Cel din 2014, pentru cine a uitat.

Se pare că unul dintre cei care au uitat e Mircea Sandu. Voit ori mai degrabă maliţios, preşedintele FRF menţiona că obiectivul noului selecţioner va fi calificarea la turneul final al Euro 2016 şi nu prezenţa la Campionatul Mondial din Brazilia. În amalgamul de idei creat de euforia succesului cu Bosnia, plecarea lui Răzvan şi posibilitatea ca o parte importantă a Generaţiei de aur să revină în prim-plan, un amănunt important a scăpat atenţiei. Anume că la Euro 2016, care, apropo, se va desfăşura în Franţa, vor participa 24 de echipe naţionale.

Nu e chiar un detaliu. Calificarea la această ediţie a Euro va fi mult mai simplă, mai ales în condiţiile în care, spre deosebire de ultimele două ediţii, avem o singură ţară gazdă. O privire rapidă spre actualele preliminarii ne arată 51 de echipe la start, plus două calificate direct. Pentru 2016, e posibil să mai apară un nume pe harta fotbalului, provincia deja independentă Kosovo, dar asta schimbă puţin datele problemei. Aşadar, avem un total de 52 de aspirante (minus Franţa), din care 23 se vor şi califica. Ceva mai puţin de jumătate.

E posibil ca Mircea Sandu să încerce să pună o ştampilă pe valoarea din ce în ce mai scăzută a fotbalului românesc. Face o mare greşeală atunci cînd omite dintre obiective prezenţa la Mondial. Mai ales că el însuşi e cel care a guvernat şi guvernează prăbuşirea.

Europeanul e un turneu final important. E însă ceva regional. Mondialul este însă altceva. E planetar, e locul de adunare a întregii lumi, centrul atenţiei tuturor. Oricine zdravăn la cap îşi doreşte să fie acolo, mai ales cineva care a fost şi a scos ceva rezultate. E posibil să nu putemreuşi calificarea. Dar a nu-ţi propune măcar acest lucru echivalează cu un plonjon într-o mocirlă de mediocritate din care greu vom ieşi, dacă vom  mai ieşi vreodată.

Nu cred că Hagi, aşa cum îl ştim cu toţii, nu-şi propune să ducă România la Mondialul din Brazilia. Rezultatele mari sînt atinse atunci cînd îţi propui obiective mari. Cînd încerci să te autodepăşeşti, să dobori obstacole, să fii mai bun decît, poate, îţi permite realitatea. Aşa au venit performanţele noastre din trecut, aşa au reuşit Hagi şi colegii săi de generaţie să ajungă între primele 5 echipe ale lumii. Dacă s-ar fi mulţumit doar cu participarea, dacă ar fi mers la alibi, am fi plecat acasă mult mai repede. Şi n-am mai fi vorbit acum de Generaţia de aur.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 pop cosmin on 09.06.11 at 12:01 pm

INCHIDETI ECHIPA NATIONALA.CE-II RECOMANDA?NU SUNT DECAT MOTIVUL DE A EXISTA A FRF,ACEASTA TAGMA DE IMBUIBATI

# 21 calin on 09.06.11 at 10:10 am

Felicitari pentru emisiunea “fotbal European” - singura emisiune adevarata din Romania. Continuati cu Spania si Anglia, e tot ce poate fi mai frumos. Cat despre Romania, poate nu ne mai intereseaza.

# 20 dani.p on 09.06.11 at 9:25 am

E ceva gen Becali: Nu ne intereseaza cupa, Steaua n-o sa joace niciodata ptr cupa! … si cand a castigat-o dupa atatia ani nu mai stiau cum sa se laude. Cam asa si cu CM poate ca nu-l intereseaza pe Sandu.
Toate cele bune!

# 19 clau on 09.06.11 at 9:07 am

ne uitam la tv ce sa faci in 2014!!!!!!!!!!

# 18 yo on 09.06.11 at 7:54 am

pe razvan la frecat pana acum cu calificarea ca avem sanse ca nu stiu ce dar daca vine marele rege gata nene……….nici o obligatie cred ca asta e si marea conditie a taranului fara presiune ca el la presiune cedeaza si asa sa ajuns aici OBIECTIV calificarea la cupa hagi danone

# 17 mexic85 on 09.06.11 at 5:28 am

corect!: pentru a reusi, intai trebuie sa-ti propui: astfel reusesti sa iesi din mediocritatea zilnica si tot apasatoare…indiferent cat de piaza rea poti fii tu-frf-o calificare iti reduce considerabil din raul fotbalului romanesc!
hagi, reuseste, nu reuseste, macar isi propune, are atitudine, caracter, lucru strain frf-ului…
in plus, calificari inseamna prelungirea murdariilor de pe scaunele frf, ceea ce duce la mentinerea functiilor si arogarea nemeritata a rezultatelor de catre mojicii interminabili parca ai frf……

# 16 Dr. Gonzo on 09.06.11 at 12:27 am

intrebarea corecta ar fi: ce facem cu Euro 2012?!!
renuntam acum cind inca suntem in carti, avem sanse reale la locul 2 iar rivalii sunt mai slabi decit noi? orice antrenor ar veni, obligatia sa este sa califice echipa la Euro.

mi-e clar ca prin aducerea lui Hagi si prin obiectivul ridicol care i s-a fixat, se incearca exonerarea federalilor de raspunderea pentru rezultatele proaste care vor veni. prezentul este tratat iresponsabil in numele unui viitor care nu exista.

# 15 neoz on 08.06.11 at 11:52 pm

“între primele 5 echipe ale lumii” ?
se joaca mai nou pe langa finala mica si locurile 5-8 la campionatul mondial si nu stiu eu?
sau poate a fost o singura data in ‘94..

# 14 asarat on 08.06.11 at 10:55 pm

TREBUIE SCHIMBAT TOT, CAND N-O SA MAI FIE NICI SANDU, NICI DRAGOMIR, NICI HAGI, NICI BECALI, NICI BORCEA, NICI A. NICULESCU,NICI BASESCU ATUNCI O SA FIM SI NOI O OLANDA SAU VREO ARGENTINA, DAR PANA ATUNCI MAI ESTE MULT, DAR NU O INFINITATE.

# 13 ipsilante on 08.06.11 at 10:03 pm

M Sandu vrea functia si leafa grasuta, de la FRF, cit mai mult timp…Ce, pe el il intereseaza fotbalul romanesc, sau calificarile? 5 ani pentru Hagi sint si 5 ani pentru el la presedentia FRF! Si-a luat argat, Lupescu, iar acum bintuie si-si da cu parerea… Ati auzit cumva ca Lupescu, pentru esecul numirii lui Lucescu jr. la Nationala, si-ar fi dat demisia? Ce-i aia onoare? Responsabilitate? Ce cuvinte sint astea? Nu domnule! Ei sint EI si restul lumii…O intrebare as mai avea totusi: daca vom”ataca” o calificare abia din 2016, de ce-am mai dat sute de milioane de Euro, pe criza, pentru ditamai stadionul National, domnule M.Sandu? Fotbalul a murit si e in putrefactie (datorita dvs) dar avem STADION! Mare gogomanie!

# 12 Alin on 08.06.11 at 9:48 pm

Mondialul e UNIC, nu se compara cu Europeanul… parerea mea.

# 11 t.rex on 08.06.11 at 9:16 pm

Pai mondialul din Brazilia e tot in iunie. ai nostri au treaba vara, nu se ocupa ei cu prostii dintr-astea, vizite la capatul pamantului cand ti-e lumea mai draga…

# 10 alex on 08.06.11 at 7:50 pm

Hagi e un antrenor slab. Pe unde a fost s-a facut de ras. Asa ca … oricum nu prea are cu cine, dar sunt multi antrenori in tara peste Hagi.
Hagi a fost jucator de instinnct, nu de ratiune. Din jucatorii supertalentati, instinctivi, nu ies antrenori mari. Vezi cazurile Maradona, sau Dobrin, sau Balaci, sau Cartu.. o singura exceptie, care confirma regula : Jochan Cruyff…

# 9 Luca on 08.06.11 at 7:39 pm

Bine ca e Mondialul din 2016 in Franta, macar n-o sa mai jucam cu ei in preliminarii. Daca ne calificam pariez ca vom fi in grupa A.. Ca acolo e Franta. :))

# 8 Bogdan on 08.06.11 at 6:59 pm

Mai Andrei, ce e cu acea dubla negatie, “nu inseamna ca nu trebuie sa vina Hagi”? Si ce cauta acel imperativ “Hagi trebuie sa fie noul selectioner chiar daca va convine sau nu”?? Normal si de bun simt ca nici unui om normal si sanatos la cap NU ii convine sa vina selectioner o nulitate absoluta in materie de antrenorat, care peste tot unde a fost si-a demonstrat incapacitatea crasa!!! Daca tu crezi ca “trebuie” sa vina Hagi, ai o problema… Rezolva-ti-o, inainte sa mai postezi aici!!

# 7 DD on 08.06.11 at 6:05 pm

Si apropo, pana acum ne calificam o data la zece ani……si nu s-a mai facut atat tam-tam si dintr-o data, daca nu i s-a trasat sarcina calificarea la mondial, gata…prapad! Pai daca i se traseaza ca si pana acum si nu ne calificam? Mai bine sa nu se ceara calificarea la mondial si sa ne calificam!

Pana acum s-a cerut calificarea si nu sa reusit ! Acum nu s-a mai cerut! Foarte bine!

Hagi ne califica si fara sa ii ceara federatia !

# 6 DD on 08.06.11 at 6:02 pm

Eu cred ca s-a pus in vedere si calificarea la mondialul Brazilian, dar ca nu s-a dat in presa pt a nus e pune presiune pe echipa (antrenor,jucatori,etc). Dar sunt convins ca s-a trasat ideea: calificati-va la mondial!

# 5 andrei on 08.06.11 at 5:45 pm

Si daca nu ne ducem in 2014 ce? Moare cineva? Pana acum a murit cineva din asta? Asta nu inseamna ca nu trebuie sa vina Hagi. Hagi trebuie sa fie noul selectioner chiar daca va convine sau nu.

# 4 cata on 08.06.11 at 5:26 pm

dintotdeauna calificarea la un CM modial a fost mai grea decat cea la un european,cred ca echipele joaca in acele preliminarii cu o viteza in plus:)

# 3 chimir sen on 08.06.11 at 4:52 pm

Ce facem ? Exact ce vom face de-acum pana in 2114 , privim la televizor cum altii joaca fotbal …

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.