Fotbalul şi dramele sale

Nu, nu e nici o tragedie să pierzi un meci sau să nu atingi un anume obiectiv. Tragedie e doar atunci cînd nu-ţi mai poţi simţi viaţa cu propriile mîini

Am auzit de multe ori expresia: “ar fi o dramă să ratăm calificarea în cupele europene” sau “ar fi o tragedie dacă n-am cîştiga Cupa”. Cuvinte ca “dramă” şi “tragedie” au intrat în vocabularul nostru de zi cu zi, le rostim cu o uşurinţă de multe ori condamnabilă şi ne dăm seama de greutatea lor abia atunci cînd le trăim.

Iar în fotbal, cu atît mai mult. Nu e nici o dramă pierderea unui meci şi nici o tragedie neatingerea unui obiectiv. Sportul în esenţa sa presupune un învins şi un învingător, dar şi un concept, poate învechit, “ai învins continuă, ai pierdut continuă”, dar după care ar trebui totuşi să se guverneze.

Adevăratele drame sînt altele. Cum ar fi cea prin care trece Neşu. El, soţia sa, întreaga lui familie. Ai un nod în gît cînd auzi că aşa ceva i se poate întîmpla unui om încă foarte tînăr. La 28 de ani eşti încă foarte tînăr, ai toată viaţa înainte, mai ai multe de spus, de văzut, de trăit, de simţit. Mai ai multe planuri de făcut. Mai ai multe vise de îndeplinit.

Planuri. Obişnuim să ne facem planuri mereu. Să visăm. Să ne desenăm viaţa astfel încît să ne fie bine, astfel încît s-o trăim aşa cum vrem. În fiecare secundă facem un plan, uitînd că fiecare secundă este de fapt doar un dar divin, de care trebuie să profităm. Uităm de cele mai multe ori, adînciţi în planurile noastre, profesionale sau personale, că destinul nu face selecţie, că soarta e a fiecăruia, că nu depinde de cît de pregătit eşti, fizic sau psihic. Că nu ne putem împotrivi ei. Că, eventual, doar putem să-i venim în întîmpinare.

Uneori, nu ne rămîne altceva de făcut decît să privim în Sus şi să întrebăm: De ce? Nu vom primi nici un răspuns. Viaţa merge înainte, nu?

Cînd a făcut acea blestemată de alunecare, Mihai Neşu avea în minte tot un plan. Acela de a progresa, de a fi mai bun în ceea ce face, de a nu-şi trăda meseria. N-a gîndit nici o clipă că i se poate întîmpla ceva tocmai lui. Nimeni nu se gîndeşte.

Fotbaliştii fac parte dintr-o categorie privilegiată. Sînt invidiaţi de mulţi pentru banii lor, pentru maşinile lor, pentru alte lucruri suficient de mărunte din viaţa lor. Uităm însă, de cele mai multe ori, că viaţa lor nu-i atît de uşoară, că are sacrificiile şi riscurile ei, că, la o adică, poate depinde de o intrare prin alunecare, la un antrenament.

De cîte ori aţi auzit îndemnul: “Să-şi dea viaţa pe teren!”? Hai să fim mai atenţi cînd cerem aşa ceva!

11 comments ↓

# 11 gabone on 19.05.11 at 11:24 pm

Domnul sa il ajute pe Mihai!

# 10 Dani on 19.05.11 at 9:12 pm

În fiecare secundă facem un plan, uitînd că fiecare secundă este de fapt doar un dar divin, de care trebuie să profităm.

Foarte frumos spus, Dumnezeu sa se indure de Nesu si sa-l vindece !

# 9 BULA on 19.05.11 at 4:37 pm

articol de nota 4!praf

# 8 giani oradea on 19.05.11 at 4:10 pm

andrei ma tot gandesc ce sa intamplat cu tine de oleaca de timp.mai exact de cand lucrezi impreuna cu memmmmemmm stoica?erai cel mai mare dinamovist dintre toti gazetarii numai la tine ma uitam ,n-ai fi suparat suporterii dinamovisti niciodata.intre timp decand marea emisiune cu mimi stoica ai luat-o pe cai gresite cu arogante cu apropouri ai ajuns emil gradinescu 2,alt lingau din presa care le sucea numai sa fie steaua laudata si cand pierdea.pacat.ai decazut mult in ochii mei……cum poate sa se schimbe 90 la suta un om ???

# 7 lucian on 19.05.11 at 3:45 pm

ma doare sufletul de ce ii se intampla lui Nesu si de aceea va rog atunci cand mergeti pe stadioane si vedeti jucatori care joaca dur reactionati si fluieratil tot timpul pana se termina meciul poate asa pricepe ca nu face bine stiu ca nesu nu a fost lovit dar sunt jucatori care fac faulturi urate intentionat

# 6 daniel on 19.05.11 at 3:32 pm

Frumos articol.Doamne Ajuta !

# 5 Pele on 19.05.11 at 9:35 am

Felicitari domnule Niculescu pentru articol!
Dumneavoastra si domnul Oprisan nu aveti ce cauta la gazeta.sunteti din alta categorie fata de cei care il pupa zi de zi in dos pe becali.

# 4 Borat on 19.05.11 at 9:17 am

Nu uita de ceva asemanatoare situatie a lui Christopher Reeve (Superman), numai ca el a cazut de pe cal.
Bunul Dumnezeu sa lucreze la Nesu si sa ai dea o recuperare cat de buna si repede.

# 3 Cipi on 19.05.11 at 7:16 am

Felicitari pentru articol, domnule Niculescu. Ati dat glas si ati pus in cuvinte ce simte o Romanie in aceste momente, multumesc pentru sufletul pe care l-ati pus in acest editorial. Pare siropos, insa este drept si adanc. Felicitari inca o data.

# 2 motanul incaltat on 19.05.11 at 6:46 am

In urma unui groaznic accident de incendiu,suferit anul trecut,am fost la mai putin de un pas de moarte.45 de zile in coma ,transplanturi pe aprox. 50% din suprafata corpului,traheotomie-plamini mei cazusera,si din ce mi-au zis prietenii,preotul venit sa zica o rugaciune cind doctorii au zis la un moment dat ca pe ei ii depasea situatia.Apoi,clipe groaznice de stat in scaunul cu rotile si multe altele…Dupa un an si ceva e OK-pot sa merg,sa alerg chiar daca sunt probleme cu oboseala din cauza plaminilor.Sunt din Montreal si vreau sa zic ceva: CREDETI IN MINUNI. Ele EXISTA si uneori NUMAI ELE NE POT SALVA. Sunt convins ca Mihai Nesu o sa-si revina!

# 1 figgo2323 on 18.05.11 at 10:56 pm

Andrei respectele mele sincere pt acest articol.Sper ca presa sportiva adevarata sa nu moara niciodata,iar astfel de articole adevarate,dar nu despre tragedii ca aceasta,sa tot citim.Hai Nesu,curaj!!!!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.