Ziua care a salvat două destine

În primăvara lui 2008, Jose Mourinho era înţeles cu Barcelona. Ce s-ar fi întîmplat cu Guardiola şi cu Villas Boas dacă Jose ar fi semnat cu catalanii?

În loc de introducere
Despre Pep Guardiola s-au scris mii de rînduri în cele trei sezoane de cînd e antrenor la FC Barcelona. Performanţele sale sînt arhicunoscute, uluitoare de-a dreptul pentru un om care abia s-a apucat de meserie şi care n-a apucat încă să aibă şi alte experienţe.

Despre Andre Villas Boas s-au scris rînduri, dar mult mai puţine. Explicabil, căci el este şi mai proaspăt în meserie, încă n-a apucat să termine primul sezon la FC Porto, iar precedentul, la Academica din Coimbra, n-a fost decît un soi de încălzire. Campion deja al Portugaliei, aproape finalist al Europa League, Villas Boas are un procent năucitor de victorii, 86,7% din partidele jucate de FC Porto.
Guardiola are 40 de ani, Villas Boas are, nu-i nici o greşeală, 33 de ani. Doi antrenori cu un viitor magic în faţă, două destine care au stat într-o decizie.

Episodul 1: Soluţia Mourinho
Să ne întoarcem puţin în timp. Sîntem în ultimele zile ale lui 2007. Barcelona lui Rijkaard şi Ronaldinho naviga în ape tulburi, iar Real Madrid tocmai zguduise Camp Nou, învingînd cu 1-0, gol al “Bestiei” Baptista. Era nevoie de  o schimbare, era nevoie de un nume, de un antrenor care să poată să-i spună lui Ronaldinho, de exemplu, că nu poate veni la antrenament direct de la discotecă.

Undeva la cîteva sute de kilometri de Barcelona, un tip, charismatic, arogant, dar profesionist, era liber. Se odihnea, îşi lingea rănile provocate de o demitere dureroasă. Numele său: Jose Mourinho, al doilea divorţ al lui Roman Abramovici în interval de cîteva săptămîni. Prin felul său de a fi, prin palmares, dar şi prin faptul că fusese la Barcelona ca secund, Mourinho era omul potrivit. Mai ales că agentul său, Jorge Mendes, era bun prieten cu Txiki Beguiristain, directorul sportiv de atunci al Barcelonei.

Episodul 2: Precontract cu Barcelona
Marile cluburi îşi fac temele devreme. Discuţiile dintre Beguiristain şi Mendes erau regulate, iar Villas Boas, asistentul şi omul de încredere al lui Jose, mergea la toate meciurile Barcelonei şi nota. Sîntem deja în ianuarie 2008. O delegaţie a Barcelonei, cu doi vicepreşedinţi, Ingla şi Soriano, plus Beguiristain, merg la Porto. Sînt interceptaţi de presă, dar spun că au venit pentru portarul Nuno şi pentru Bruno Alves, fratele stelistului de azi. Greu de crezut că doi vicepreşedinţi ai Barcelonei se duc ei să cumpere doi fotbalişti oarecum necunoscuţi. De fapt, ţinta era Mourinho. În acele zile se semnează un precontract. Şi tot în acele zile, Bayern Munchen, care-şi exprimase intenţia de a-l aduce pe Mourinho, anunţă presa germană că noul antrenor va fi Klinsmann, pe motiv că Jose e deja făcut cu Barcelona. Acelaşi gen de declaraţie face şi Bernard Lacombe, pe atunci director la Lyon, care-l voia de asemenea pe portughez.

Episodul 3: Mourinho şochează
Cu precontractul deja semnat şi cu condiţiile financiare acceptate, se trece la următoarea etapă. Consumată şi ea departe de Barcelona. Şi anume la Cupa Africii, în Ghana. Mourinho se duce acolo să comenteze pentru Eurosport. Beguiristain merge şi el. Acolo se schiţează planurile pentru noul sezon. Mourinho şocheză prin pretenţiile sale, nu financiare, ci la nivel de jucători. Lampard, Carvalho şi Drogba, la o primă strigare. Pepe de la Porto. Eventual Cristiano Ronaldo. Barcelona nu-i Real Madrid la nivel financiar, iar Beguiristain se întoarce cam îngheţat la Barcelona.

Episodul 4: Ideile lui Laporta
Aici intră în scenă Joan Laporta, pe atunci preşedintele clubului. Idealul său era ca în 2010, cînd urma să i se  termine şi al doilea mandat, ultimul, să-l aibă tot pe Frank Rijkaard antrenor. Coincidenţa face ca Barcelona să înceapă să joace bine, o dată cu revenirea în Champions League şi “dublele” cu Celtic şi Schalke. Se scurtase şi distanţa faţă de Real în Primera. Laporta nu era foarte convins, el ca persoană, de varianta Mourinho. Mai ales că Johan Cruyff, consilierul său, nu-l agrea şi nu-l agreează nici acum pe portughez. Şi a decis să aştepte.

Episodul 5: Asul lui Jose
Şi a aşteptat săptămîni bune. În tot acest timp, Mourinho şi Jorge Mendes presau, forţînd semnarea contractului. Aveau un as în mînecă, şi încă unul de treflă: Inter Milano. Cu Roberto Mancini anunţîndu-şi plecarea. Moratti era insistent, dar pe Mourinho îl seducea ideea de a se aşeza pe banca Barcelonei. Pentru ego-ul lui era ceva fantastic, se ştiu reacţiile fanilor catalani la adresa lui în confruntările Barcelona-Chelsea. Dar aşteptarea avea şi ea o limită.
La rîndul său, Joan Laporta era presat. Din două părţi. Nucleul dur al echipei sale de conducere îl voia pe Mourinho. Johan Cruyff insista şi garanta pentru Guardiola, apărut ca soluţie de avarie, căci Barca lui Rijkaard începuse iar să ia apă. Iar Beguiristain, coleg în “Dream Team-ul” lui Cruyff cu Pep, părea şi el încîntat de idee, mai ales după alte cîteva discuţii în doi.

Episodul 6: Ziua decisivă
Şi a venit “Ziua Z”. Contează prea puţin data exactă. Era într-o joi. Barcelona lui Rijkaard juca un obişnuit meci-şcoală, pe “Mini Estadi”, cu Barcelona B a lui Guardiola. Laporta s-a dus la meci. Neobişnuit pentru el totuşi. Cu Cruyff. S-au aşezat, neobservaţi, într-un colţ. Pe marginea terenului, Rijkaard, îmbrăcat în haine de stradă, citea ziarul, iar asistenţii săi, Neeskens şi Eusebio, discutau între ei, neatenţi la ce se întîmplă. În partea cealaltă, Pep. În trening. Agitat, vorbea încontinuu cu ai săi, desena, corija. La un moment dat, i-a strigat ceva şi lui Xavi. Nu era în echipa lui, dar era totuşi un meci în familie. I-a sugerat să se deplaseze 10 metri mai în faţă, pentru a primi între linii. Poziţia lui Xavi de azi. Întîmplător.
În acel moment, Laporta s-a întors spre Cruyff: “Johan, ai dreptate. Pep e omul nostru”.

În loc de epilog
Şi aşa a fost. Mourinho a plecat la Inter, cu Villas Boas asistent. Care l-a părăsit un an mai tîrziu, spre a-şi forţa destinul ca “principal”. Iar Pep a fost instalat la Barcelona.
Ce s-ar fi întîmplat dacă Laporta n-ar fi mers la acel antrenament şi s-ar fi lăsat convins să-l pună pe Mourinho? Iată o întrebare la care nu va putea nimeni să răspundă.

57 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 57 thedude on 27.04.12 at 12:45 pm

@laurentiu: pe langa ca spui numa tampenii, spui si o enormitate.. unicef nu e sponsorul barcelonei, barcelona da bani la unicef ca sa joace cu emblema pe tricouri!!!!

# 56 Cezar on 05.05.11 at 6:45 pm

De data asta un articol perfect neutru si foarte bun pentru care te felicit Andrei! Cei care sunt interesati de adevaratele culise ale fotbalului de inalt nivel nu pot fi decat incantati de profesionalismul continutului. Socant, dar in sens bun. Trei destine: Mourinho-campionat Italia si CL cu Inter plus aura de ziditor al noului Real, Guardiola-Super Barca la perfect absolut si noul antrenor vedeta Andre Villas Boas tratati savuros in randurile de mai sus. Jos Palaria Maestre Andrei!

# 55 Aurel on 05.05.11 at 6:40 pm

A existat zvonul pe piata in acel moment: http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-495914/Mourinho-reject-England-Real-Madrid-Barcelona.html

# 54 robysverin on 05.05.11 at 5:24 pm

Salut, sunt fan BARCA dar de cand ma uit la fotbal nici odata nu am avut dorinta ca saptamana sau etapa sa treaca sa vad urmatorul meci al lor.
Ce a facut Pep nu este fotbal este ARTA.
VISCA BARCA !!!!!!!!!!!!!!

# 53 laurentiu on 05.05.11 at 3:38 pm

Ai facut o obsesie,pentru Catalani.Vrei un sfat?Las-o mai moale, ca in momentul cand nu vor mai fi ajutati de arbitrii,o vor scrintii.Atunci tu ce vei mai scrie?Poate vei scrie ca Barca are un sponsor, UNICEF care are foarte mare grija de ei,si trebuie sa castige UCL.Sau poate vei scrie ca Angel Maria Villar este seful arbitrilor la UEFA si are o slabiciune pentru Barca.Toata lumea vede ca Barca are o echipa foarte buna, dar la fel vede ca aceesi Barca e AJUTATA DE ARBITRII,pentru ca ce s-a intamplat in meciurile cu Real a fost prea mult.Sunt sigur ca si in Finala va fi la fel.Despre articol,e pura FANTEZIE, nu stiu daca a ta, sau te-ai inspirat de undeva.De un lucru sunt SIGUR: in Barcelona nu s-a auzit de asa ceva in anii 2007-2008, deci……………?

# 52 lucian on 05.05.11 at 2:33 pm

Grozav articolul…interesant e ca nu a mai aparut deocamdata aceasta stire in presa din cate stiu eu, inca…desi mi se pare ca e o stire foarte interesata …
se pare ca laporta a luat decizia cea mai buna pt barcelona cat si pt mourihno…

# 51 gabipetre on 05.05.11 at 12:32 pm

Iar Cruyff nu-l putea controla pe Mourinho, pt. ca pe Special nu-l controleaza nimeni, nu-i asa? Isi face treaba cum stie, si deocamdata o face bine!

# 50 Adrian Malaeru on 05.05.11 at 12:18 pm

Ai zis aseara la fotbal european ca ai un articol genial spre surpza mea e ceva mai mult decat genial felicitari Andrei un articol in care vorbesti alfel despre fotbal, tot respectu.

# 49 silviu on 05.05.11 at 11:56 am

genial…a avut finalul unui film cu cu un final asa mai profund…cand guardiola din postura de antrenor la a doua echipa ii da indicatii si lu xavi…felicitari :)

# 48 marianIvan on 05.05.11 at 11:10 am

barcelona nu mai avea jocul de azi..deci nu mai vedeam spectacol..cred ca nu mai tineam cu barca..pt ca nu imi pl mou..absolut deloc..oriunde s-ar duce..

# 47 Elvetianu` on 05.05.11 at 11:03 am

Bravo frate ai scris si tu un articol. Nu stiu daca l-ai copiat de pe undeva, dar cel putin se refera la sport. Tine-o tot asa!

# 46 Ciprian on 05.05.11 at 10:01 am

Andrei , felicitari pentru articol . Daca am avea mai multi ca si tine in presa noastra am ar fi presa respectata .
Ar fi interesant si un articol despre Rijkaard , despre cum a ajuns din un andrenor foarte cautat la un anonim in momentul de fata .

# 45 tibi on 05.05.11 at 9:58 am

Imi place din ce in ce mai mult cum iti scrii posturile! Documentate si complete! Foarte bine! Esti un model de ziarist! Felicitarile mele! O zi buna !

# 44 marius on 05.05.11 at 9:57 am

Am o singura problema cu acest articol. Nu reusesc nicicum sa il cred. Inainte de a-i admira frumusetea, il trec prin filtrul credibilitatii si din pacate nu reuseste sa treaca.Eventual, domnule Niculescu, poate incercati sa ne spuneti care este sursa acestui articol (in special discutiile dintre Laporta si Cruyff la antenamentul de care scrieti). Fara pic de ironie si cu respect, va salut.

# 43 Cosmin on 05.05.11 at 9:23 am

Pai domnu’ Andrei, de cand stiai matale treburile iestea? Si, mai ales, de ce acum? “Por que?”:)
Foarte interesanta derularea evenimentelor. Nu mi-l inchipui pe Mourinho la Barca. Daca s-ar fi intamplat, cred ca Cruyff s-ar fi mutat din Barcelona cu tot cu familie… la Madrid! Asa ca gracias, senor Laporta!
Gracias, senor Niculescu, pentru detalii!
P.S. Cu toate defectele lui, Mourinho e mare antrenor. Cum altfel, cand fostul tau secund, la primul an ca principal, obtine asemenea rezultate cu Porto!

# 42 nero on 05.05.11 at 9:07 am

ce s-ar fi intamplat? simplu…nu am mai fi discutat azi despre BARCELONA ca fiind cea mai tare echipa (sau macar in top 5 all time) din toate timpurile !!!!

# 41 dan.f on 05.05.11 at 9:04 am

Foarte frumos articolul, multumim! E clar, cred pentru toata lumea, ca excelenta in orice domeniu se obtine prin talent, foarte multa munca si…un dram de noroc!

# 40 fan barca on 05.05.11 at 8:58 am

A mai fost un articol pe aceeasi tema acum un an si ceva :D

# 39 sisif on 05.05.11 at 8:45 am

Povestiri romantate.

# 38 Cris on 05.05.11 at 8:30 am

Interesanta poveste, nu am stiut despre aceste lucruri dar cred ca daca Mourinho ar fi preluat Barcelona o transforma intr-o echipa incrancenata si urata de multi, in locul incantatoarei Barcelone de azi. Inca odata se vede ochiul lui Cruyff.

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.