Dreptul de a nu avea obligaţii

Două posturi de televiziune au fost nevoite să-şi regîndească grilele pentru că Steaua şi Dinamo n-au vrut să joace în ziua de Paşte

Fotbalul românesc e plin de drepturi. De obligaţii, ioc. Protagoniştii unui campionat trist, supraevaluat şi superfinanţat, nu ştiu decît să ceară. Să ofere, mai puţin. Ultimul prilej de dezbatere, programarea derbyului României în ziua de Paşte. Iniţial aşa era vorba, acum se va transmite în a doua zi de Paşte, luni. Dar pentru asta, două posturi de televiziune au fost nevoite să-şi regîndească grilele şi să aibă, la concurenţă ambele, două programe pentru care plătesc suficient de mulţi bani. Doar pentru că Steaua şi Dinamo, cele mai importante branduri fotbalistice ale României, au refuzat să joace de Paşte.

Finanţatorul din Ghencea s-a arătat revoltat. Bisericos cum îl ştim, n-a acceptat ca echipa pe care o împrumută să fie pe teren într-o asemenea zi de sarbătoare. Nu l-am simţit niciodată deranjat de prezenţa televiziunilor la biserică, în fiecare duminică, şi sigur nu va fi deranjat cînd aceleaşi televiziuni vor face de pază în faţa edificiului din Pipera, chiar în Duminica Paştelui, pentru a prinde momentele de înaltă smerenie în care personajul va mîngîia miei şi va împărţi cu dărnicie bancnote.

La Dinamo, şefii nu-s aşa bisericoşi. Asta ar fi şi culmea! Ei s-au gîndit la fotbalişti, la dreptul lor de a petrece Învierea cu familiile. Demers onorabil, dar ce bine ar fi dacă aceiaşi şefi s-ar orienta şi pe obligaţiile pe care ar trebui să le aibă respectivii.

Sigur, orice om de pe lumea asta îşi doreşte să petreacă Paştele alături de cei dragi. Învierea, masa de a doua zi, mielul, cozonacul şi ouăle vopsite, toate fac parte din tradiţia acestui popor. Numai că fotbaliştii nu intră în categoria oamenilor normali, şi asta pentru că sînt plătiţi extrem de bine, iar atunci cînd ai dreptul să primeşti mulţi bani, ai şi obligaţia să faci cîteva sacrificii. Cui nu-i convine, se poate lăsa de sportul ăsta, eventual să încerce o facultate. Era o glumă, să nu exagerăm.

Teoretic fotbalul e făcut pentru suporteri, iar din acest motiv fotbalul încasează zeci de milioane de euro pe sezon de la televiziunile care oferă meciuri acelor suporteri. Care suporteri, contribuie, la rîndul lor, prin abonamentele plătite. Aproape toate campionatele importante îşi derulează meciurile cu normalitate. Mai puţin Italia, care e prea aproape de Vatican şi e mereu excepţia de la regulă, dar chiar şi la ei se joacă sîmbătă seară, de la ora 9. Şi iată că în Ţara Bascilor nu mai e nimeni nervos că derbyul local, Bilbao-Sociedad, se va termina cu cîteva minute înainte de Înviere, ca să nu mai vorbim de cele 6 meciuri din Primera, de duminică, de cele două din Bundesliga, de cele 7 din Ligue 1, de Bolton-Arsenal din Premier League, de cele 4 din Olanda, chiar şi de cele 4 din Rusia.

Va fi fotbal şi la noi în ziua de Paşte, dar, ca de obicei, victime au căzut echipele mici, fără putere şi influenţă. Un Steaua-Dinamo, o sărbătoare a fotbalului românesc totuşi, s-ar fi constituit, pentru fanii fotbalului, într-o încheiere perfectă a unei zile de Sărbătoare. Fanii fotbalului am zis? Cer scuze. Cine se gîndeşte la ei? Important e ca finanţatorii să fie bine..

23 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 23 Dorin on 15.04.11 at 8:04 am

Hai sa va “iesplic o cheste”:
Va pasa voua ca musulmanii postesc doua luni chiar la inceput de sezon? Nu dom’le sa joace! Cum ar fi sa i se zica lu’ Antal: “mai usor dom’le ca Ousmane N’doye posteste de 6 saptamani, nu baga prea tare sa nu-l lovesti” :))
Nu jucam de Pastele ortodox, da’ alde perralta, brandan, etc, nu joaca de ala catolic, mai stiu io care sectant nu joaca sambata, musulmanii nu stiu cand nu mai joaca, evreii au si ei sarbatorile lor, chinezii la fel, ortodocsii de rit rus la fel.
Suntem intr-un stat care teoretic nu se supune bisericii, e condus de un presedinte, guvern, etc.
Deci, daca ii lasam pe ortodocsi sa nu joace de paste, tre’ sa le respectam tuturor religiile, si atunci vom face un campionat in 8 week-enduri, in care fiecare echipa va juca o repriza contra fiecarei alte echipe, pe teren neutru :)) Sa vezi atunci bataie pe drepturile de televizare hahaha!

# 22 Pandele on 13.04.11 at 3:33 pm

Foarte bine ca s-a aminat meciul, nu mi se pare normal sa se joace in ziua de Pasti. Iar chestia cu obligatiile e fortata, e firesc ca astfel de lucruri sa se negocieze intre cluburi si televiziuni. Faptul ca televiziunile platesc nu inseamna ca pot face ce vor cu jucatorii.

# 21 henric al VIII-lea on 13.04.11 at 3:09 pm

Calendarul crestin ortodox are stabilita data Pastelui pt urmatorii 50 de ani. Mai marii nostrii sefi de la Liga nu puteau sa consulte asta in vara, cand au facut programarile etapelor ? Ce-o fi asa de greu sa stabilesti de la bun inceput ce se joaca sau daca se joaca in ziua de Pasti ?

# 20 Iasi on 13.04.11 at 2:15 pm

Eu unul sunt stelist dar iti spun sigur ca Steaua Dinamo nu mai este demult un spectacol si nicio bucurie. Prefer meciurile din Bundesliga sau Anglia

# 19 Toni on 13.04.11 at 12:50 pm

Incredibila faza asta: “Un Steaua-Dinamo, o sărbătoare a fotbalului românesc totuşi, s-ar fi constituit, pentru fanii fotbalului, într-o încheiere perfectă a unei zile de Sărbătoare” - adica un meci in care niste mii de oameni se injura ca la usa cortului in fata a altor sute de mii este incheierea perfecta pentru Sarbatoarea Invierii Domnului?

# 18 Dani.p on 13.04.11 at 12:41 pm

Si de ce va mai mirati dragi ziaristi si oameni de televiziune ca martea de la ora 14 sunt 770 de suporteri la un meci Dinamo-Unirea Urziceni???

# 17 Toni on 13.04.11 at 12:20 pm

N-ar trebui sa se joace niciun meci de Paste. Daca aveau demnitate, toti cei din Liga 1 cereau asta si sa vedeti cum se gaseau solutii. Sau mai simplu, trebuiau sa joace doar cei care se declarau atei.

# 16 boolibasha on 13.04.11 at 12:05 pm

“Va fi fotbal si la noi in ziua de Paste…”Poate de Pastele cailor,pentru ca ceeace se joaca pe la noi nu prea merita numele de fotbal.
“steaua -Dinamo,o sarbatoare a fotbalului romanesc”….Pentru cine?Borcea e nasul lui becali,suporterii stelisti nu mai vin la stadion ,in afara de “zabrauteni”,iar suporteri dinamovisti mai exista?
Nu pot intelege si pace de unde si de ce mai dau televiziunile atitia bani pentru ceva la care se uita prea putina lume.Chiar fac rating?E unul dintre paradoxurile capitalismului romanesc…
Altfel,sensul articolului e interesant,chiar imi place imaginea cu personajul care va mingiia miei si va imparti bancnote.Si mai sunt unii care spun ca “dracul nu construieste biserici…”In Romania se poate si asta.

# 15 aditarta on 13.04.11 at 9:30 am

dar orele la care sunt programate meciurile, nu sunt o problema? La ora 14 in zi de lucru, sau la ora 21 pe frigul acesta, televiziunile alunga spectatorii de pe stadioane.

# 14 SKB on 13.04.11 at 9:21 am

Teoretic ai dreptate. Practic, indiferent de suma care o primesti ca salariul, exista lucruri care nu ar trebui sa poata fi cumparate.

Nici mie nu imi face placere sa lucrez de sarbatori.

# 13 Laurentiu on 13.04.11 at 8:37 am

Andrei, te rog ca in sambata pastelui sa te prezinti in redactia GSP, sa predai telefonul , si sa te apuci sa scrii articole. Vei mai pleca acasa de abia luni dupa masa, pentru ca duminica trebuie sa scrii toata ziua, si apoi ramai in redactie, sa nu faci prostii duminica seara. Luni dimineata faci recuperare si abia apoi pleci acasa. Ipocrizia nu suna bine in presa, ar trebui , inainte de toate , sa ii consideram oameni, si nu persoane aflate la dispozitia noastra doar pentru ca platim un abonament la cablu si pentru ca bem berea care ii sponsorizeaza pe ei.

# 12 gretzky on 13.04.11 at 7:18 am

bun articolul,ai pus punctul pe i!pacat ca sunt rare asemenea articole,ca in rest il aveti pe ciobanul grobian!

ce ne mai place sa fim credinciosi,bisericosi,sa ne vada lumea ce oameni suntem,si cind iesim de la biserica dam un par in cap vecinului,ca asa e crestineste!eu m-am cam saturat de ipocrizia asta,ca e paste,craciu,draci-laci!altii muncesc de sarbatori si nu-i pasa nimanui de ei,da’ fotbalistii si patroni sunt prea cucernici!nu toti,doar astia cu cojones si relatii!

# 11 uapxela on 13.04.11 at 7:13 am

dar uite ca totusi mai exista si pacatosi in tara: medicii vor lucra si in prima zi de pasti,pompierii,politistii,toti niste necredinciosi.si astia nici nu o fac pentru un venit de 100 de mii de euro pe an,o fac numa asa,de a dracu! :D

# 10 Chris on 13.04.11 at 3:19 am

Penibila chestia cu Pastele !…am ajuns in sec XXI sa traim in obscuritatea religiei !!!….TRIST si DERANJANT !!!!…daca ar spune si soferii de pe autobuze ca nu vin la munca de Pasti !?…sau medicii ….politistii…..daca nu le convine la fotbalisti sa-si caute alta meserie !…Peste tot se joaca de Pasti , Craciun , Revelion , numai circarii din Romania s-au gasit mai cu motz !

# 9 Radu C. on 13.04.11 at 12:24 am

Foarte bine ca au refuzat sa joace in ziua de Paste. Daca as fi fost presedinte/manager/finantator la Dinamo sau Steaua, as fi refuzat si eu sa trimit echipa pe teren. Daca as fi fost presedintele LPF, nu as fi programat etapa pentru Duminica Pastelui.
In Germania, 40% din populatie este ori atee, ori de alta religie non-crestina. Restul de 60% sunt crestini catolici sau protestanti.
Faptul ca celelalte echipe romanesti au acceptat sa joace in Duminica de Paste, e problema lor. Nu au avut “boase” sa se opuna deciziei lui Mitica.

# 8 mos tagartza on 12.04.11 at 11:53 pm

o sa se joace steaua - dinamo de Paste cand o sa inteleaga romanii ca angajatii statului sunt platiti din banii lor si nu au de ce sa le dea spaga , iar angajatii la randul lor sa inteleaga ca se afla acolo ca sa serveasca unui scop .

cam dificil concept pentru gandirea romaneasca , nu ??

# 7 dan on 12.04.11 at 11:06 pm

In nici o tara europeana nu se joaca de Paste sau de Craciun. Se joaca a doua zi. La fel cum in nici o tara vest-europeana nu ai supermarketuri deschise duminica sau la 12 noaptea.

Exista respect si fata de salariati. nu e ca in .ro unde daca dai banu ai dreptu sa faci ce vrei cu omul respectiv

# 6 micky_geamparale on 12.04.11 at 9:58 pm

Da, nenica!
E bine sa pastram un dram de credinta.
Da’ de ce unii ciocnesc oua rosii cu familia, iar altii sint pusi capra si luati la shtanga? Nu e Sfintul Paste pentru toata Liga? E numai pentru cine vrea Mitica!

# 5 vio on 12.04.11 at 9:25 pm

Chiar asa de ce nu joaca steaua in ziua de paste,cat despre obligatii… ,dar sa vedem ce au facut televiziunile din campionatul romanesc,au parcelat meciurile cum au vrut ,vineri,simbata,dumineca si luni ,oare de ce nu se joaca si la noi ca in Italia simbata si dumineca

# 4 X on 12.04.11 at 7:25 pm

Ba nene ce are daca e de Pasti? Ai ceva mai bun de facut? Nu te uiti la meci si faci ce ai de facut.
La salariile incasate de jucatori, o sarbatoare pierduta chiar nu-i mare lucru. Bine ca pot altii sa piarda slujba de Inviere si nu fac tam-tam pe tema asta.
Dar la noi e intradevar altfel, nimeni nu-i sanatos daca nu scoate fatarnicia si fariseismul de Pasti. Iar felul in care Steaua in special s-a tras pe fese e revoltator. Adica pentru ei se poate, ei joaca atunci cand au chef, dar Bistrita si Galati joaca la comanda…Halal fotbal.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.