Meciul unui “musulman sensibil”

Abidal joacă joi cea mai importantă partidă din viaţa sa. Va fi operat la o clinică din Barcelona şi toată lumea fotbalului speră ca tumoarea descoperită să nu fie canceroasă

Sevilla, “Sanchez Pizjuan”, duminică seară. Undeva pe la jumătatea reprizei a doua, minutul zău că nu contează în acest context, într-un meci splendid de Primera, Sevilla-Barcelona. Era 1-1, scor care va fi şi final. Un duel între Abidal şi Negredo, pe la marginea careului mare, face ca mingea s-o ia spre poarta Barcelonei, într-o clară ocazie de gol a gazdelor. N-a fost, căci de undeva din plan secund se vede cum Abidal plonjează şi respinge. Cu mîna a fost senzaţia tuturor, căci mingea respectivă nu se ridicase nici măcar 5 centimetri de pe gazon. Ei bine, nu. Cu capul. Abidal găsise soluţia de a lovi acel balon şi a-l îndepărta de zona periculoasă. Cîştigase acel duel.

Luni, nu s-a simţit bine
Pentru Eric Abidal urmează un altul. Cu o tumoare, pe care, altcineva de  data asta, va trebui să o îndepărteze de zona periculoasă. Istoria e simplă, aşa cum sînt toate istoriile de genul ăsta. Luni dimineaţă, cînd s-a trezit, nu s-a simţit prea bine. Era zi liberă, dar Eric s-a dus la club pentru a vorbi cu doctorii. Deşi starea de rău putea fi normală în urma unui meci atît de tare precum cel de duminică, voia sa fie sigur. Şi-a făcut o analiză a sîngelui, de rutină mai degrabă. Rezultatul a incendiat practic nivelul de alarmă, căci a evidenţiat posibilitatea existenţei unei tumori în organism. Au urmat alte investigaţii, iar verdictul, tumoare la ficat, a căzut ca o lovitură de tun în liniştea vieţii unui om de 31 de ani, care le avea pe toate: juca la cea mai bună echipă din lume, se afla în cel mai bun moment de formă din toată cariera sa, era evident foarte bine plătit şi avea o familie perfectă.

Jachetele lui Eric
Barcelona, Camp Nou, mai 2010. La manifestările ce marcau sărbătorirea titlului cucerit de catalani, altfel extrem de liniştitul Abidal a fost protagonistul serii. Cînd a venit rîndul său să vorbească la microfon, lucru inedit pentru oricine de vreme ce în tribune erau 100.000 de oameni, după ce a mulţumit colegilor şi fanilor, avîndu-i în stînga şi dreapta pe cei doi copii ai săi, a cerut permisiunea să-i spună ceva soţiei sale. Toată lumea aştepta un alt mesaj de mulţumire adresat frumoasei franţuzoaice de origine algeriană, care îl convinsese să se convertească la islamism. Dar au auzit altceva: “Iubito, trimite-mi te rog jachetele, pentru că le e frig copiilor”. Atunci l-au descoperit coechipierii pe Abidal cel de dincolo de gazon.

Benignă sau malignă?
Marele meci al lui Abidal este astăzi. Aşa cum în teren depinde de coechipieri, azi va depinde de mîinile lui Jose Fuster Obregon, devenit cel mai cunoscut chirurg al Spaniei după ce l-a scăpat de o tumoare la plămîni chiar pe regele Juan Carlos. Dar aşa cum pe teren şansa l-a ajutat, la fel va trebui s-o facă şi azi. Dacă tumoarea e benignă, evoluţia e destul de simplă, mai ales pentru un sportiv, ţinînd cont şi de faptul că ficatul este organul cu cea mai mare capacitate de regenerare din întreg organismul uman. Se preconizează, în acest caz, cam două luni de pauză. Dacă însă tumoarea e malignă, cancerigenă adică, lucrurile se complică serios şi nimeni nu se hazardează să dea un prognostic, pentru că ficatul este şi organul unde celulele canceroase se extind cu cea mai mare rapiditate, de unde şi timpul scurt ce a trecut de la depistare la operaţie.

Semne de întrebare
O stranie coincidenţă s-a produs în acest nefericit caz. Luni, dinspre Madrid, se lansa un atac neaşteptat de violent spre Barcelona. Se vorbea că jucătorii Barcelonei se dopează, se făceau tot felul de legături. Evident, cei vizaţi au răspuns, subiectul, incendiar de-a dreptul, stingîndu-se oarecum din faşă, în lipsa probelor.

Faptul că exact o zi mai tîrziu, un fotbalist, prin definiţie o persoană sănătoasă şi care-şi face analize cu o periodicitate mult mai mare decît orice om normal, e depistat cu o astfel de problemă poate da naştere unor întrebări. Şi nu doar la întrebări, chiar şi la legături cu alte cazuri, mai dramatice, precum cele ale lui Puerta sau Jarque, ori precum cel al lui Miki Roque, fotbalist la Betis, căruia i s-a depistat săptămîna trecută o tumoare asemănătoare, la pelvis. Iar de la legături se trece repede la semne de întrebare, căci Spania pare invadată de cazuri de dopaj, iar legea tăcerii ce stăpîneşte un subiect oarecum tabu în această ţară e tot mai des contestată.

Abidal a făcut primul pas

Se spune că primul pas în lupta cu o boală este să ţi-o recunoşti şi să ţi-o asumi. Eric Abidal a făcut acest pas. A fost la antrenamentul de ieri al Barcelonei, iar Xavi mărturisea, aproape siderat, că “în loc să-l încurajăm noi pe el, ne-a încurajat el pe noi”. Acelaşi Xavi, care spunea că e cel mai dificil episod pe care-l traversează vestiarul Barcelonei în ultimii ani. E totuşi complicat să ştii că un coleg, care mănîncă oarecum ce mănînci şi tu, care aleargă oarecum cît alergi şi tu, care ia aceleaşi “vitamine” pe care le iei şi tu, care face, una peste alta, cam ceea ce faci şi tu are o problemă. Şi încă una mare. Vestea se abate asupra Barcelonei în cel mai delicat moment al sezonului, cînd nimic nu este decis, iar totul se poate cîştiga ori, în egală măsură, pierde.

Modelul de fotbalist
Eric Abidal se defineşte ca un “musulman sensibil, care ştie de unde a plecat şi e fericit cu ceea ce a obţinut”. E guvernat de dorinţa de a-i ajuta pe cei care au nevoie: “Cel mai important e ca noi, cei care am avut noroc în viaţă, să privim şi spre cei care nu-l au”.

Eric Abidal repezintă, poate, şi ceea ce dorim noi să vedem într-un fotbalist. Un om care-şi acceptă destinul, care nu face paradă de banii săi, de oportunităţile sale, care nu ne invadează creierul din reclame ori pagini de reviste, care-şi face meseria cu aceeaşi pasiune oriunde ar fi, pe orice post ar juca, un om care e capabil să dea şi goluri, dar să şi ajute pe cei care au nevoie, care e gata să ceară, cu aceeaşi naturaleţe, sprijinul publicului la meciuri importante sau două jachete, pentru că le e frig copiilor.

Dacă azi ar simţi că îi e frig, s-ar găsi sigur sute de mii de oameni dispuşi să-i ofere o jachetă.

18 comments ↓

# 18 bayofplenty on 18.03.11 at 6:05 am

Andrei, Eric Abidal nu s-a convertit la islamism, cum spui, ci la islam. Sau cine stie, poate or fi si islamisti sensibili…
Altfel, Abidal…in ce forma era in ultima vreme…ce usor basculeaza viata. Animo Abidal!

# 17 makro on 17.03.11 at 5:16 pm

@jules, amice, aici este vorba de drama unui om, este vorba de viata si de moarte, si, parafrazandu-l pe Xavi, viata este mai presus decat orice, iar lucrurile de care vorbesti tu, fie ca-s nascociri sau, dimpotriva, sunt chiar reale, nu prea mai conteaza acum.

# 16 liliana on 17.03.11 at 5:09 pm

bun articol si sper ca Barca sa depaseasca aceste momente si sa mearga inainte pentru a-si atinge obiectivele… pentru ca si ei sunt mereu superiori :)

# 15 17 nentori on 17.03.11 at 1:22 pm

@jules: vorbele doctorului fuentes, din ce stiu eu, sunt relatate de catre o persoana de mare incredere, in speta un puscarias

# 14 Makavelis on 17.03.11 at 12:30 pm

Frumos articol! Sa speram ca tumoarea nu e cancerigena

P.S. Chiar astazi ma gandeam la faza din meciul cu Sevilla, cand s-a aruncat sa respinga mingea cu capul, desi aceasta era la maxim 10 cm de pamant

# 13 jules on 17.03.11 at 11:37 am

Este un articol ambiguu care dupa parerea mea umila face mai mult rau decat bine. Incerci sa prezinti sub o lumina favorabila sportivii suspectati de dopaj si sa eviti adevarata tumora din sportul spaniol. Acest articol ar fi trebuit sa fie despre Martha Domingues si cele treisprezece persoane arestate impreuna cu ea, despre doctorul Fuentes si judecatorul care refuza sa judece cazul, despre Contador, despre suspiciunile care planeaza asupra lui Nadal, si despre multi alti sportivi spanioli suspecti sau dovediti dopati intr-o tara in care lupta impotriva acestui flagel nu este primordiala.
Inchei cu amenintarea doctorului Fuentes, proferata in momentul arestarii: ‘dacă aş vorbi, tot fotbalul s-ar cutremura şi titlurile de la Euro şi CM ni s-ar retrage imediat’

# 12 Claudiu on 17.03.11 at 11:29 am

excelent articol,sper ca abidal sa isi revina si sa poata sa revina pe teren cat mai repede posibil

# 11 makro on 17.03.11 at 11:27 am

Excelent, Andrei! Felicitari! Un articol emotionant.
ANIMO, ABIDAL!

# 10 vali on 17.03.11 at 11:21 am

insanatosire grabnica.

# 9 CSB on 17.03.11 at 10:24 am

Frumos articol, cu o singura exceptie… Nu cred ca jucatorii Barcelonei au “un episod dificil” in vestiar din cauza temerilor asupra sanatatii proprii. Poate si asta, dar cred ca principalul motiv e grija fata de colegul si prietenul lor.
Un articol bun, despre o fapta reala in fotbal. Multumesc.

# 8 rodianachi on 17.03.11 at 9:29 am

documentat si emotionant articol,intr-un cuvint SUPERB!asa cum sunt,dealtfel,si comentariile de la meciuri sau de la talk show-urile de la digi ,care nu se si nu se vor compara niciodata(sper) cu cele de la “concurenta”.felicitari!

# 7 gogu on 17.03.11 at 4:10 am

Ba da’ tari e aia la Barca!
Cea mai tare equipa de folbal,de baschet si de medici hepatologi
Rosia din gradina altuia e mai rosie
Ai nostri de la Fundeni……

# 6 diss on 17.03.11 at 4:07 am

Un moment greu pentru Barca dar ei sunt o adevarata familie ,bravo Guardiola, si vor trece si peste asta.
S-ar putea sa par cinic,eu zic ca sunt doar realist,dar povestea asta s-ar putea sa fie sansa vietii pentru Rat sau Stefan Radu,ce ziceti?
Cu sau fara Abidal,caruia ii urez multa bafta!, Barcelona trebuie sa mearga inainte si atunci de ce sa nu ne mandrim cu inca un roman la cea mai buna echipa din lume???
Eu unul m-am saturat de Rubin Kazan, Al Hilal, Anania nu mai stiu cum si toate echipele si campionatele astea de mana a doua pe unde isi castiga banii romanasii!
Andrei,mie unul ca si suporter al Barcei nu imi plac deloc ghilimelele alea de la vitamine si conexiunile pe care incerci sa le faci,nici macar nu sunt explicite, intre atacurile lui Mourihno si problemele medicale ale lui Abidal! Ai ceva dovezi sau te grabesti si tu sa dai verdicte???

# 5 Dica on 17.03.11 at 12:13 am

Aia cu dopajul mi se pare penibila. Daca erau 2-3 jucatori de la Barca gasiti cu asa ceva, putea sa-ti pui semne de intrebare. Daca erau macar 2, puteai sa-ti pui semne de intrebare.
Dar e doar unul!

# 4 Iasi on 16.03.11 at 9:47 pm

Felicitari pentru articol - si mare pacat ca soarta loveste pe cei care nu merita evenimente de genul asta. Cat despre dopaj inclin sa cred ca totusi se folosesc metode necurate. Parerea mea e ca nu poti juca la nivelul asta in ritmul in care se joaca acum (campionat, liga campionilor, nationala) fara stimulenti puternici.

# 3 cristian on 16.03.11 at 9:24 pm

Interesant articol,felicitari pt. obiectivitatea pe care incerci sa o arati chiar si cand comentezi live,as vrea totusi un sfat sa-ti dau,stiind fiind faptul ca mass media sportiva din spania are o tendinta de a manipula,dezinforma si nu de multe ori a minti,intra pe www.eurosport.es si vei intelege mai bine anumite subiecte delicate. blogurile Ruben Uria,El Acusica…Salutari din Germania

# 2 gest on 16.03.11 at 8:52 pm

Sper din tot sufletul sa fie bine.

# 1 michael kamen on 16.03.11 at 7:23 pm

sa fiti sigur ca diagnosticul este pus dinainte de operatie, barcelona are unul dintre cele mai puternice centre de hepatologie din europa. si chiar si asa, nu stiu cine s-ar repezi sa opereze fara sa stie despre ce e vorba

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.