Barcelona, pasiune, ritm şi stil plus detaliile care fac diferenţa

Fotbalul propus de Barcelona face ca rivalul să nu ştie ce tactică să abordeze. Arsene Wenger n-a fost fidel stilului său şi a terminat prin a fi învins

“Fotbalul e o sumă de detalii”. A spus-o Johan Cruyff. Detalii care, într-o confruntare de Champions League, teoretic un duel între două echipe de valori apropiate, fac diferenţa.

Primul detaliu. Wenger şi-a trădat filozofia despre fotbal. Arsenal nu are jucători capabili să interpreteze partitura pe care şi-a dorit-o Wenger. A jucat ca niciodată, dar a pierdut ca întotdeauna în faţa Barcelonei. Pentru că Barcelona, atunci cînd e lăsată, te implică în fotbalul pe care-l doreşte, te aruncă într-un vîrtej de pase şi acţiuni individuale căruia nu-i poţi rezista decît dacă îi dai norocului tricoul echipei tale. Wenger s-a vrut Mourinho, în condiţiile în care n-are apărarea lui Inter din sezonul trecut, n-are la mijloc tripleta Zanetti-Cambiasso-Motta, care să închidă tot, nu-l are pe Sneijder cu a sa  ştiinţă a jocului, iar Nasri şi Rosicky n-au capacitatea de a alerga, înainte şi înapoi pe benzi, precum Eto’o ori Pandev. Aici e al doilea detaliu. Cei doi fundaşi laterali s-au văzut în permanenţă puşi în situaţie de unu contra doi, pe dreapta Sagna era mereu prins între Villa şi Adriano, iar în stînga, Clichy între Pedro şi Dani Alves.

“Cel mai bun fundaş trebuie să fie atacantul”. Tot Cruyff a zis-o. La el era Romario, şi al său pressing continuu. Dar asta era acum 20 de ani. Acum pressingul e al tuturor, de la Messi la Iniesta sau Xavi. Cu Arsenal, marile ocazii au apărut ca urmare a pierderii posesiei de către “tunari”. Revedeţi faza primului gol şi tranziţia incredibil de rapidă de la recuperare spre atac, pe fondul unei apărări ce nu era pregătită pentru aşa ceva. Execuţia ulterioară a lui Messi ţine de altceva, e, de fapt, încă un detaliu.

59% a fost procentajul paselor reuşite ale lui Arsenal, aşadar 41% au fost pase greşite, egal recuperări ale Barcelonei

84% a fost procentajul paselor reuşite de Barcelona

“Niciodată nu trebuie să-i oferi arbitrului motive”. Asta a zis-o Mourinho, căci el e stăpînul absolut al detaliilor. Era la Porto pe atunci şi-i venea la îndemînă să zică, pentru că era imediat după prima manşă a semifinalei Porto-Deportivo, din 2004, cînd Markus Merk îl dă afară pe Jorge Andrade, de la Depor, pentru un gest mai degrabă amical făcut către Deco, cel mai bun prieten al său.

E un alt detaliu. Dar asta trebuia să-i spună Wenger şi lui Van Persie, care se trezeşte să tragă în minge după fluier, în ofsaid fiind. Revedeţi faza! Van Persie se uită exact către arbitrul asistent atunci cînd preia mingea, deci ştie sigur că e în ofsaid. Continuă faza, trage la poartă, apoi spune că n-a auzit fluierul. Cine a fost pe Camp Nou ştie că atmosfera e departe de a fi vulcanică. Un jucător cu valoarea şi experienţa lui Van Persie n-are voie să-şi lase echipa în inferioritate cu un gest prostesc.

Apropo de Van Persie. Încă un detaliu. Se spune că nimic nu-i întîmplător, că roata se întoarce, iar şi iar, şi că nimic nu rămîne nepedepsit. În ultima săptămînă, inclusiv la conferinţa de presă de luni seară, Wenger a anunţat că olandezul e accidentat, pentru ca marţi seară să-l folosească din primul minut.
Straniu. Singurul şut expediat spre poarta lui Valdes de Arsenal a fost acesta al lui Van Persie.

19 - 0 e raportul şuturilor spre poartă în Barcelona - Arsenal

10-0 e raportul şuturilor pe poartă în Barcelona-Arsenal

CUM JOACĂ BARCELONA

Toată lumea ştie cum atacă Barcelona. 4-3-3, tiki-taka, pressing, pase filtrante de la Xavi şi Iniesta, urcări Dani Alves, la care se adaugă Messi, el însuşi o instituţie. La prima vedere pare simplu. Priviţi graficul alăturat. Nu-i aşa că nu înţelegeţi nimic? Asta e şi ideea. Pentru că nici adversarii nu prea înţeleg. Tactica lui Guardiola e un fel de “no tactic”, o entropie generală, o schimbare continuă de poziţii şi o asociere permanentă pentru a crea superioritate.

Această ultimă idee e, de fapt, fundamentul. Asocierea permanentă a jucătorilor. Iniţierea acţiunilor de atac e, în general, blajină, cu mijlocaşul închizător, de regulă Busquets, dar în ultimul timp şi Mascherano, coborînd între cei doi “centrali” şi permiţînd astfel deschiderea echipei, ca un evantai, pe toată lăţimea terenului. Apoi începe posesia, asocierea, ruperile de ritm şi entropia. Asocierea e geometrică, în triunghiuri sau patrulatere, iar entropia e dată de poziţia jucătorilor, care nu-i fixă niciodată, căci acum îl vedem pe Xavi în stînga, peste două minute apare în dreapta, la fel Iniesta, la fel Villa sau Pedro, care schimbă mereu benzile, ca să nu mai vorbim de Messi, care pare protagonistul filmului “Un bărbat multiplicat”.

Paradoxal însă, majoritatea golurilor Barcelonei nu vin din acţiunile de atac, ci din mingile recuperate de la adversar, urmate imediat de contraatac, pe aceleaşi coordonate, asociere şi geometrie.

798 de pase corecte au reuşit fotbaliştii Barcelonei contra lui Arsenal, care n-a dat decît 204

208 pase complete au reuşit, împreună, Iniesta şi Xavi

38 de pase au schimbat Xavi cu Dani Alves, cea mai mare asociere între doi jucători

CUM POŢI BATE BARCELONA
La prima vedere, pare imposibil să nu pierzi în faţa Barcelonei, în special pe “Camp Nou”, unde dimensiunile generoase ale terenului se pliază perfect pe stilul de joc al catalanilor. Unii au mai reuşit. Mourinho de exemplu, anul trecut cu Inter, Esteban Vigo (cel dat afară de prost de la Dinamo) în toamnă cu Hercules, Laudrup, tot în toamnă, cu Mallorca, ori Manolo Preciado, acum o lună, cu Sporting Gijon. Au mai încercat şi alţii, ultimul fiind mexicanul Aguirre, sîmbăta trecută, în Barcelona-Zaragoza 1-0, însă a fost de ajuns o singură eroare.

În mare, toţi s-au fixat pe modelul Mourinho. Un catenaccio modernizat, o aglomerare în zona liniei de 16 metri, pe două linii cît mai apropiate, agresivitate la limita maximă a regulamentului, un eroism dus pînă la extrem şi o cît mai mare atenţie la detalii.

O formulă secretă nu există. Însă, cel puţin pînă acum, nici n-a apărut vreo echipă invincibilă.

E CEA MAI BUNĂ ECHIPĂ DIN ISTORIE?

Este întrebarea pe care şi-o pun toţi cei care se uită la fotbal. Nu există însă un răspuns. La fel cum Messi nu poate fi comparat cu Maradona, la fel cum Maradona n-a putut fi comparat cu Pele, la fel nu poate fi comparată această echipă a Barcelonei. Referinţe în fotbalul mondial au tot fost. Real Madridul lui Di Stefano, din anii ‘60, de 5 ori cîştigătoare în Cupa Campionilor. Benfica lui Eusebio. Sau Milanul lui Sachi, poate cea mai seducătoare echipă propusă vreodată de fotbalul italian.

În mod evident însă, Barcelona e cea mai bună echipă a momentului. Şi, consecinţă logică, este echipa cu cel mai mare număr de fani în afara Spaniei şi care generează, de asemenea în afara Spaniei, cele mai mari audienţe la TV.

DE CE S-AR TEME GUARDIOLA DE LUCESCU?
“N-aş vrea să jucăm cu Şahtior. Cunosc bine această echipă şi nu-mi place”. E declaraţia lui Guardiola. Atunci cînd antrenorul celei mai bune, mai lăudate, mai mediatizate echipe a momentului spune asta în conferinţa de presă de după calificarea cu Arsenal, ceva motive o avea. Cînd Lucescu a zis că Şahtiorul său joacă precum Barcelona, toată lumea a rîs de el. De aici poate şi teama lui Pep. Care vine şi din elemente concrete. În sezonul 2008-2009, Barcelona a avut mari probleme la Doneţk, unde a bătut abia în prelungiri, după ce intrase Messi în teren şi după deja celebrul scandal cu Bojan care a uitat să dea înapoi Şahtiorului o minge. Apoi, în sezonul 2009-1010, cele două s-au întîlnit în Supercupă, la Monte Carlo, iar Guardiola a trebuit să aştepte 117 minute pînă să poată celebra un gol, cel al lui Pedro, decisiv pînă la urmă.

97 comments ↓

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 97 gaowpeawoa on 16.07.12 at 1:33 pm

This is the proper Barcelona, pasiune, ritm ÅŸi stil plus detaliile care fac diferenÅ£a — Andrei Niculescu blog for anyone who wants to essay out out about this message. You remark so such its virtually tiring to argue with you (not that I rattling would want…HaHa). You definitely put a new extend on a issue thats been graphic active for age. Fastidious sundries, just outstanding!

# 96 Vlaicul ptr Cezar on 11.03.11 at 6:48 pm

de ce esti frustrat ca RM este sub Barca??
cauti tot felul de motive …despre messi….depsre sincope… ca aduce BIG M al tau nu stiu ce fundashi….
Pai pana acuma, ce au facut? de ce au stat cu mainiile in san? Esti frustrat… si este o vorba pe stadioane…: “indiferent de rezultat………”
Spectacolul conteaza….messi are 24 de ani….xavi are 31, villa are 29, iniesta 27….Dara il au pe piquet cu 24, serge 22…s.a.m.d. plus 210 pustani care asteapta sa ajunga in prima echipa… o zi superba! Fotza Barca!

# 95 rufbarca on 11.03.11 at 9:44 am

domnule andrei niculescu …cu adumneavostra ”blog” ati stitnit furtuna intrun pahar cu apa ….multi care si- au dat cu pareria pe aici ….sau cam grabit sa-i cinte prohodul barsei deja …cum ca ”dusmani” stau la pinda cu alor ”tactici” de razboi….sau ca steaua lor pilpie spre ase stinge….dar oare acest geniu care se numeste pe scurt PEP aincetat oare sa mai gindeasca …..eu nu cred …..ma tem ca toti vor avea marea surpriza ….ca cei ce isi pun speranta in ”MOU” si REALUL au sa cada pe reduta inainte de a incepe razboil ….rapusi de marele geniu si asa armada exteaterestra [MESSI XAVI VILIA PEDRO….]….a marelui ”filozof PEP” …IAR APOI CA PASAREA PHONEX INTRUN NOU RASARIT DE DIMINEATA VARENASTE DIN PROPRIA CENUSA SANE MAI BUCURE INCA UN AN CU STRALUCIREA EI…..ACEASTA ESTE BARCA ……sa ”moara” de ciuda si invide toti dusmanii ei …..visca barca ….

# 94 Manea Catalin Andrei on 10.03.11 at 9:08 pm

O, nu…Dar ce vorbim noi aici ? Cea mai buna echipa din istorie este Sahtior. Lucescu l-a inventat pina si pe Ahmetov.

# 93 Sorin on 10.03.11 at 8:51 pm

Barcelona a fost superioara si, contrar tuturor “specialistilor” de pe aici care acuza arbitrajul favorabil Barcei, in cele doua manse Barcelona a avut mai mult de suferit din cauza arbitrului si nu cred ca trebuie sa mai spun si eu de ce a fost asa.Cativa oameni obiectivi sau chiar fani ai Barcelonei au evidentiat deja acest fapt.

Apropo.Bun articol.

Si inca ceva.Ghiciti care e piciorul lui Van Persie in imaginea de mai jos. ;)
http://desmond.yfrog.com/Himg618/scaled.php?tn=0&server=618&filename=bkdvt.jpg&xsize=640&ysize=640

# 92 Pacuiul lui Soare on 10.03.11 at 8:36 pm

articol bun, care repeta evidenta, adica faptul ca Barcelona niveleaza adversarii, toti indiferent ca sint Hercules, Copenhaga, Inter Milani, Arsenal joaca la fel … aparare aglomerata si incercare de a ciupi pe benzi. Unii reusesc altii nu, ce ramine este impresia generala de aglomeratie in careul in care ataca Barca.
Toti cei care prevestesc sfirsitul Barcelonei sa nu uite ca la ce fotbal joaca Barcelona - ofensiv, spectaculos - ar fi un mare pacat sa decada; desi eu cred ca mai duce inca macar vreo 2 ani de aucm inainte.

# 91 Theo on 10.03.11 at 7:42 pm

@sinisa Se pare ca ne contrazicem in privinta interpretarii a ce inseamna “ocazie clara de gol”. Bara a fost dintr-un unghi mai ascutit decat acela din care Van Persie a inscris pe Emirates. Sanse practic nule sa intre in poarta. Si despre Villa..sau oricare jucator…cate ocazii singur cu portarul au ratat? Sau cate suturi, sau reluari aproape de gol au avut? faptul ca Villa n-a ajuns la vreo centrare periculoasa sau ca Pedro a sutat din pozitie destul de buna la 5 metri de poarta nu se pot considera sanse clare.
“Sunt doua categorii de oameni carora le pare rau dupa acest meci. Suporterii lui Arsenal si cei care iubesc fotbalul. Ei nu vor putea intelege si accepta niciodata ce s-a intamplat”- Wenger, conferinta de presa de dupa meci. Si asta spune tot.
O seara buna!

# 90 ioan on 10.03.11 at 7:29 pm

do , te crezi in fifa tati ? daca esti bun , recuperezi mingea si le inchizi toate culoarele . hai ca ai fost penibil .

# 89 alex on 10.03.11 at 7:25 pm

nu va pricepeti deloc la fotbal

# 88 Cezar on 10.03.11 at 6:42 pm

Mai Nea Andrei Barca poate mai rezista anul asta, dar deja da semne de oboseala. Straluceste cateodata orbitor desigur, dar se observa si poticnelile din ce in ce mai dese. Big Mou le-a servit anul trecut pastila amara si este posibil sa le ofere anul asta in doza dubla campionat si UEFA CHL. Catalanii sunt dependenti de Messi precum acum cativa ani de Ronaldinho si o sincopa a argentinianului este sinonima cu catastrofa. In schimb Real Madrid este pe un trend ascendent. Cu toate scandalurile din presa Mourinho reuseste sa inchege un dream team. Fara primadona C. Ronaldo, dar cu Ozil, DiMaria, Higuain, pregatind trei transferuri de senzatie cu aparatori Adil Rami(Lille), Romain Danze(Rennes) si Mats Hummels(Dortmund) alturi de mai vechile achizitii va crea Nemessisul Barcelonei. Poate ca din acest sezon tinand cont ca se vor intalni pe Bernabeu si in Spania 7 puncte sunt recuperabile in 12 etape, este posibila rocada intre cei doi giganti. Daca nu la anul sigurn va fi asa.

# 87 rufbarca on 10.03.11 at 6:34 pm

mia placut articolul si continutul comentariului la adresa lui wenger si van persis …la eliminarea olandezului nu poate sa spuna ca nu a auzit fluierul albitrului din cauza vacarmului de pe nou camp …pentru ca la televizor sa auzit destul clar fluierul albitrului …el care era acolo nu la auzit …si ”noi” acasa in fotoliu lam auzit …interesanta scuza….

# 86 fdsafasd on 10.03.11 at 6:30 pm

Cea mai impresionanta statistica a meciului de marti: Barcelona, desi i-a alergat mult pe tunari prin pasele repetate, a parcurs si cei mai multi kilometrii. Pasele au completat tabloul, dar presingul a fost elementul decisiv prin care catalanii s-au impus.

# 85 rufbarca on 10.03.11 at 6:26 pm

cind spui …barca spui fotbal spectacol …cind vezi barca si daca nu iti place fotbalul …te indragostesti de fenomenul ”fotbal” ….cind joaca joca messi si ai lui ”extraterestri”…trebuie sa fi ipocrei sa spui ca ei nu sunt de pe alta planeta …. au simtito pe pielia lor …wenger si aisai tunati …..mou si al sau real…..daca cei doi nu l-au putut opri ….atunci cinei va putea oare ???….timpul ne va spune cind si cum. ori ce poveste frumoasa are are un sfirsit ca ori ce stea care se stinge .tot asa se va sfirsi si aceasta frumoasa povesta a barsei extraterestre pe care si rivali o atmira si dusmani o iubesc….dar nu cred ca sfirsitul ei va fi…. LUCESCU SI AL LUI SAHTIOR!!!

# 84 catau7 on 10.03.11 at 4:38 pm

nu exista echipa invincibila dar echipa asta arata de ce e frumos fotbalul si de ce este sportul rege

# 83 stelistul on 10.03.11 at 4:37 pm

as vrea sa vad un meci in care barcelona trebuie sa atace si nu il are pe messi.

intradevar sa o vezi pe Barca cum joaca e foarte frumos dar in cate meciuri intreb eu Messi a facut o faza spectacol de unul singur si a decis soarta meciului?

deci eu zic ca barcelona are 3 motive pentru care e nr. 1:

- mijlocasii centrali sunt extrem de tehnici iar axul central joaca de la juniori impreuna. ei si inca 5-6 jucatori. in plus au meciurile de la nationala.

- Messi care in atac e cel mai bun. dar cateodata ii uitam pe pedro si villia care sunt foarte buni.

- Barcelona ca mod de viata: ca organizare, juniori si tot ce tine de acest club. cred ca 70% din jucatorii primei echipe vin de acolo, nu mai zic ca unii nu sunt titulari la barca dar sunt in nationala spaniei.

# 82 gogu patriotu' on 10.03.11 at 4:31 pm

Se pare ca ati vazut meciul la radio
Le-au tremurat chilotii la spanioli pana au ramas tunarii in 10
Au fost stresati ,dovada si autogolul
Arsenal le-ar fi inmuiat oasele,dar se pare ca cineva acolo sus ii iubeste pe spanioli
Au jucat frumos…
La meciul cu Sahtior Messi era sa-l pagubeasca pe unu de o palma,ele era vedeta iar fundasul ala nu-l lasa sa o dovedeasca….
La ora actuala Manchester sau Liverpool ii pot invinge ,dar lumina vine de la rasarit,Lucescu poate iesi la pensie in glorie

# 81 Lukas on 10.03.11 at 4:27 pm

Ar fi fost “corect” si daca Arsenal trimitea mingea spre poarta. Wenger parca zicea si ceva de genu 60% aarare, restu contre? Eu am vazut cam 98% aparare, 2% hai sa pasam aiurea. As fi vrut sa ma uit la un meci de fotbal, dar asa, asta a fost antrenament cu suporteri. Partea trista ar fi ca oamenii aia au vrut sa vada un meci. Si nu ma refer la catalani, ca ei oricum veneau, dar sunt sigur ca fanii englezi mai bine stateau acasa si se uitau la Lucescu. La 3-0, macar au dat mingrea spre poarta odata…nu?

# 80 sinisa on 10.03.11 at 4:25 pm

Theo : termina te rog cu doua ocazii,mai trage un ochi pe youtube,2 -3 le-a avut numai Villa + sutul in bara a lui adriano.

Cu respect.

# 79 do on 10.03.11 at 4:01 pm

Barcelona face un antijoc mai drastic decat autobaza.
Mie unul nu mi se pare corect fata de adversar. Nu este fair play.
Sa ai posesie de 75% nu inseamna ca esti mai bun.

Barcelona face un antijoc cum rar sa mai vazut pe lumea asta. Nu ma impresioneaza cu nimic

# 78 Ciolanus on 10.03.11 at 3:54 pm

Barcelona e cea mai buna echipa, dar mie mi s-a parut ca in returul cu Arsenal a fost ajutata de arbitrul central. Al doilea galben pentru van Persie a fost cam gratuit, iar penaltyul a fost si el tras de par. Nu spun ca arbitrul nu e acoperit de regulament, doar ca putea foarte bine sa faca invers, tot acoperit de regulament.

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.