Jocul cu durerea

La Vîlcea există două curente de opinie. După unii, Cristina Neagu trebuie să se sacrifice şi să joace “pe durere”, după alţii ea trebuie să se opereze

Conform unor surse bine informate, durere înseamnă suferinţă fizică sau morală suportată de cineva. Pe Cristina Neagu o doare umărul drept, dar suferinţa în cazul ei nu e doar fizică. Viaţa e un amestec de trăiri şi stări de spirit, o sinusoidă ciudată între bine şi rău. În ianuarie, Cristina era fericită, lumea era a ei, aurul Balonului primit îi strălucea în ochi, iar asemănările cu Messi nu mai conteneau. Astăzi, Cristina e împovărată de dubii, varianta neagră a unei cariere terminate la 21 de ani se iţeşte urît de după un colţ, iar durerea pare din ce în ce mai mare.

Mulţi spun că pe Cristina o durea umărul şi acum o lună, şi acum două, şi acum un an. Dar juca aşa. “Pe durere”, iată un concept pe care sigur nu-l ştiaţi. De ce juca ea “pe durere”? Eventual pentru că nu se găsise nimeni să-i spună că s-ar putea să nu fie chiar bine. Pentru că la noi ideea sacrificiului pentru binele echipei, pentru binele patriei, pentru mulţumirea suporterilor, ideea sacrificiului şi atît a rămas fixată în minţile oamenilor ca un tatuaj permanent.

Mai nou, la Vîlcea a aterizat Anja Andersen. Ea vrea s-o ducă pe Cristina Neagu la mai mulţi doctori, pentru că are altă părere despre durere, poate şi pentru că vine dintr-o lume în care acest concept nu-i obligatoriu. În martie 2008, Marco van Basten, pe atunci selecţionerul Olandei, acorda un interviu exclusiv Gazetei Sporturilor. În acea vreme, cu două luni şi ceva înainte de Euro, Cristi Chivu avea o situaţie oarecum similară cu a Cristinei, în sensul că vedea în faţă două variante: operaţie imediată, egal pierderea turneului final, sau amînarea ei, egal suportarea unor dureri incredibile meci de meci. Iată cum a comentat Van Basten: “Un sportiv trebuie să se gîndească în primul rînd la el, la corpul lui, la cum îi e bine lui! Degeaba alege să joace cu dureri, dacă ele îl deranjează, n-ar mai fi el”.

Cristi a ales atunci durerea, dar s-a operat imediat după Euro. La Cristina există destule voci care o sfătuiesc să nu se opereze niciodată, voci care vin cu argumente şi aduc exemple. Anja Andersen ar vrea ca, dacă doctorii spun asta, Cristina Neagu să se opereze. Aduce şi ea exemple şi argumente. Nici Anja, nici tabăra cealaltă n-au cunoştinţe medicale. Doar că gîndesc un pic diferit. Pe de altă parte, nu trebuie să ai prea multe cunoştinţe medicale ca să ştii că durerea e totuşi primul semnal pe care organismul ţi-l dă că e ceva în neregulă. Şi atunci, a persista în durere nu înseamnă a-ţi obliga organismul să persiste în ceva ce nu e în regulă?

Cristina trebuie lăsată să decidă ea. Ea pentru ea, nu alţii pentru ea! Ea ştie cel mai bine ce simte, cît de tare o doare şi dacă poate juca “pe durere”. E durerea ei, ca şi fericirea de ieri.

Conform unor alte surse, la fel de bine informate, durerea mai înseamnă şi chin.

5 comments ↓

# 5 chix on 24.02.11 at 12:05 pm

Dle ziarist, raman la parerea ca esti mai preocupat, si desigur mai priceput la a-ti pune gel in cap decat la scris. Ne-ai consumat 5 min din viata cu un articol care reia o tema consumata de “fo” 2 saptamani, si care bineinleles nu contine nici o concluzie.La finalul articolului singura reactie a cititorului este cel mult: “Asa,si?!”

# 4 ion on 24.02.11 at 9:44 am

“e tanara, suporta.” asta spun de multe ori doctorii prin spitale… tembelisme de-ale noastre…

# 3 oana on 23.02.11 at 6:57 pm

Ai dreptate! Mare dreptate! Si nu e ceva patetic, asa cum se vede cred unii… E o realitate, iar faptul ca abia acum i se da acestei fete ocazia de a decide ce va face cu viata ei e grav. E bine ca se intampla, e foarte rau ca abia acum. Iar Anja e singura care pune mai presus de toate sanatatea jucatoarelor. Bravo ei! Pacat ca are de luptat cu atatia “mintosi ai handbalului”, care considera ca performanta este echivalenta cu acceptarea si indurarea - din partea jucatorului- a distrugerii sistematice a sanatatii sale fizice si psihice sub presiunea antrenorilor “binevoitori si atoatestiutori”.

# 2 andrastanciu on 23.02.11 at 2:20 pm

Durerea de umar poate avea multe cauze, dar trei dintre ele sunt mai ales intalnite: Umar intepenit: durere intensa in umar, cu limitarea mobilitatii. Cauza este inflamatia articulatiei. Vatamarea articulatiei umarului: sfasierea, intinderea sau ruperea muschilor ori a tendoanelor care leaga bratul de omoplat. Adesea este produsa de excesul de activitate care implica ridicarea bratelor peste cap sau, pur si simplu, de procesul imbatranirii. Alta cauza a durerii de umar este osteoartrita.

# 1 gigi on 23.02.11 at 1:25 pm

esti patetic
reusesti cele mai slabe postari

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.