De la egal la egal. Amical

România a fost în Cipru, a jucat două meciuri şi s-a întors, ca de fiecare dată, fără nici o concluzie

De ani buni mergem iarna la acest turneu din Cipru. Nimic de zis, vreme bună, terenuri rezonabile, în comparaţie cu ce s-ar găsi pe la noi, hoteluri excelente, servicii perfecte, plus vreo Afrodita, care ar putea să apară de undeva din valurile Mediteranei. Un soi de team building organizat de Federaţie cu scopul de a face grup, ca să folosim un termen importat din Italia, de a omogeniza, cu alte cuvinte, vestiarul. Alte beneficii ale excursiei sînt greu de găsit. Fotbalistic, cu ce am rămas după aceste două “amicale”? Cu două egaluri, numai bune să cădem şi sub Jamaica ori Panama în clasamentul FIFA, plus o neplăcută senzaţie de plictiseală. Neplăcută pentru că, oricum am da-o, vorbim totuşi de echipa noastră naţională.

Practic, a fost ultima posibilitate de a vedea cum stăm înainte de Bosnia. N-am înţeles nimic, măcar să fi înţeles Răzvan. Era o posibilitate de a testa o variantă de echipă, de a crea, cît de cît, acele trasee, acele scheme, acele obişnuinţe în joc, de lipsa cărora se plîng toţi antrenorii echipelor naţionale din lume. Posibil ca antrenamentele să fi fost utile în acest sens, meciurile în nici un caz. Pus în faţa obligaţiei de a alcătui două echipe, Răzvan a făcut un soi de melange, un amalgam din care, vezi interviul din paginile 10-11, a tras cîteva concluzii, din care nu cred să poată scoate certitudini, eventual să-şi mărească numărul dubiilor. Spre exemplu, Alexa ar fi clar cîştigul primei zile, dar după a doua zi, Răzvan lăsa să se înţeleagă că omogenitatea perechii Ropotan-Florescu ar fi un element pozitiv. Dincolo de asta, miercuri, în ziua FIFA pentru “amicale”, atunci cînd teoretic a aliniat prima garnitură, selecţionerul s-a trezit cu un adversar ce nu-ţi inducea nici un chef de fotbal, a doua echipă a Ciprului.

Nu cumva mai util era un singur meci, cu un singur adversar, bun, rău, dar unul singur? Unde să fie chemaţi cei care, în mare, vor fi şi în martie pentru operaţiunea Zenica? Inclusiv Chivu, căci fără căpitan despre ce atmosferă de vestiar vorbim? Cu un prim “11″, structurat pe un modul tactic bine definit, cu schimbări care să aibă un sens. Aşa cum au procedat multe reprezentative, inclusiv Bosnia, care a mers în Mexic, a luat şi nişte bani de acolo, dar a putut experimenta o formulă de joc, deşi a mîncat bătaie.

Miercuri, au fost destule “amicale” televizate, pe care le-am putut vedea, pe posturile noastre de sport sau pe alte canale. La toate te puteai uita, la toate aveai ce vedea. Mai puţin la al României. Relaţia noastră cu “naţionala” a evoluat în cel mai prost sens posibil. Ne-am îndrăgostit în anii 90, am petrecut momente fericite împreună, am plîns cînd ne-am despărţit, după Slovenia sau Copenhaga. Acum ne e indiferentă. Ea ar vrea să revină în viaţa noastră, noi am fi dispuşi s-o reprimim, dar ni se amestecă în cap amintirile, cele frumoase cu cele urîte, care sînt şi proaspete, fiind ultimele. Dacă nu va reuşi să ne convingă, vom intra în ultima fază a relaţiei. Cea fatală. Atunci cînd nu vom mai dori să auzim de ea.

14 comments ↓

# 14 scr on 16.02.11 at 12:15 pm

dl. niculescu,
felicitari pt emisiuni si blog.

as vrea sa imi ziceti unde poate fi gasit video-ul cu affelay si valdes, cel dat aseara inainte de meciul din ucl.
va multumesc.

# 13 diss on 12.02.11 at 5:12 am

Adevarul este ca Andrei si cand nu prea e in “mana”-vezi cazul acestui articol-tot scrie decent.
Problema,asa cum a sesizat-o si el,este ca nationala noastra si cand este in “mana” este plictisitoare!
De fapt ce sa ne asteptam de la un jucaror-antrenor mediocru, Razvan Lucescuuuuuuuuuuuu!, care in toata cariera lui-de jucator sau antrenor- nu a avut presiune decat in semifinala de acum cativa ani cu Steaua?
In rest ,baiatul lui taticutu, Razvanel s-a batut pentru evitarea retrogradarii cu Sportul si Brasovul dar nici acolo pana la capat pentru ca intervenea cuplul Nasu pentru Sportul,respectiv Mitica pentru Brasov si se rezolva totul.
Razvan ramane in istoria nationalei cu doua “realizari” deosebite:
1. A fost singurul antrenor de nationala din lume,care avea cercel in ureche! Maradona nu se pune la socoteala pentru ca el a fost si ramane un zeu al fotbalului!
2.A “reusit” in numai doi ani si jumatate sa distruga tot ce cladisera alti in cateva decenii si sa duca nationala pe un binemeritat loc 60 in lume! Aici ca sa fim corecti nu putem sa nu remarcam “ajutorul” oferit de mari strategi ai fotbalului de la noi adica: Sandu, Mitica, Lupescu,Prunea ,Radulescu @company! Aferim!

# 12 stefan on 11.02.11 at 9:11 pm

nu e doar vina celor care au organizat turneul.e vina jucatorilor care nu isi dau interesul,vin doar sa isi respecte convocarea.eu nu am vazut niciodata asa o nationala,o nationala in care nu se implica prea mult jucatorii,in care lipseste motivatia.Motivatia care e de cele mai multe ori atat de importanta.O sa ajungem pe locul 100 in lume..dar poate asta e valoarea

# 11 bogdan on 11.02.11 at 7:46 pm

De acord cu toate lumea, Razvan trebuie sa plece, nu are anvergura necesara pt Nationala. Are si ghinion, adevarat, sa prinda Nationala in cel mai prost moment in 30 de ani, dar, tocmai aici intervine talentul selectionerului, sa stabileasca pasii necesari pt realizarea obiectivului, sa defineasca un lot largit, titulari certi, rezerve si perspective si apoi sa organizeze actiunile, amicalele, schimbarile, etc in acest sens. Ce se vede acum din pacate este ca da din colt in colt, arunca in ceasul al 11-lea in joc niste copii netestati, cruzi, fara nici o noima cind, asa cum ziceti, ar trebui sa faca ultimele retusuri. Nu are nici baza solida de cunostiinte pt situatii de genul asta si, mai grav, nu impune respect nici jucatorilor nici altora din jurul fenomenului, a pierdut controlul si e panicat. E tirziu acum, lasati-l sa faca ce-o stii cu Bosnia, pierdem calificarea si o luam de la cap, speram…mai cu cap…

# 10 Gunner on 11.02.11 at 4:54 pm

Foarte frumos scris domnule Niculescu!
Ma cuceriti (profesional vorbind) din ce in ce mai mult.

Numai bine!

# 9 OLTEAN100 on 11.02.11 at 3:25 pm

RASVANE fii barbat…lasa-ne…DEMISIA..!

# 8 fibra on 11.02.11 at 2:26 pm

Amin.

# 7 GentleGiant on 11.02.11 at 1:21 pm

Lasati infraumanitatea deoparte si cititi un interviu fabulos aici
http://www.guardian.co.uk/football/2011/feb/11/xavi-barcelona-spain-interview

# 6 boris on 11.02.11 at 9:26 am

şi dacă ar fi dumnezeu, răzvan n-ar putea obţine alte rezultate, cu marfa care-i stă la dispoziţie: made sandu-dragomir-borcea-becali-mititelu.
n-avem valoare.n-avem echipă- n-avem nici spectatori. oricât s-ar strădui presa cea gureşă să-i convingă

# 5 motanul incaltat on 11.02.11 at 7:50 am

Daca nationala din 94 s-a numit “generatia de aur” de ce nu i se da si -nu prea stiu cum s-o numesc pe asta de acum-”generatia penibila” sau poate ii gasiti voi alta denumire…Sunt suporter U si pt.mine U Craiova inseamna “Craiova Maxima” nu adunatura de azi cu fotbalisti penibili si un patron la fel….Acelasi sentiment e si cu echipa nationala de acum—de lehamite,de schimbare a postului si de urmarit sau facut orice altceva.Eu zic ca ziaristi ar trebui sa-i gaseasca un nume si generatiei asteia de ratati.

# 4 Migo on 11.02.11 at 6:53 am

E un jucador formidabil acest Sanmartean, un mijlocas complet are viteza tehnica tot ce vrei, Razvane cascati ochii!!! Are cele mai multe pase de gol in Liga I, cu noua assisturi in primul tur de campionat!!!!

# 3 gery76 on 11.02.11 at 3:27 am

Articol foarte pertinent dar putin cam evaziv in ceea ce priveste rolul nefast pe care Razvan Lucescu l-a avut in deteriorarea ireversibila a relatiei dintre nationala si suporteri.Sub mandatul celui mai slab selectioner din intreaga istorie a fotbalului romanesc Razvan Lucescu Romania a ”reusit” cateva rezultate la care nici in cele mai negre vise nu credeam ca vom ajunge si anume sa fim egalii albanezilor si cipriotilor si sa fim inferiori macedonenilor si israelienilor,iar o echipa medie ca Serbia sa ne umileasca cu cu un neverosimil 5-0.Dar mai dureros decat aceste contraperformante este jocul execrabil,un joc mai urat nu cred sa mai existe la nici o echipa din primele patru grupe valorice.Razvan ne-a adus in incredibilul moment de a juca tactica apararii aglomerate si a contraatacului cu sub mediocra echipa a Ciprului fapt nemaiantalnit in istoria moderna a fotbalului romanesc.De asemenea nu inteleg lipsa de atitudine a ziaristilor consacrati care-si dovedesc de multe ori slugarnicia fata de incompetenta crasa a lui Lucescu jr acesta fiind cel mai menajat selectioner roman desi daca s-ar face un sondaj Razvan ar fi de departe cel mai antipatizat antrenor din istoria nationalei Romaniei.

# 2 Sandokan-USA on 11.02.11 at 12:00 am

Bosnia nu a mers in Mexic! Meciul s-a jucat in Statele Unite, in Atlanta, statul Georgia, pe stadionul acoperit numit “Georgia Dome”.
Daca tot sunteti ziaristi macar informati-va inainte sa elucubrati pe toate blogurile si posturile.
S-a vazut ca bosniacii nu sunt obisnuiti sa joace indoor, pe teren sintetic. Cvea similar cu meciul Romaniei de la World Cup 1994 cand am luat bataie cu 4-1 de la Elvetia, tot indoor, la Detroit.

# 1 deco on 10.02.11 at 10:09 pm

Foarte realist articolul, din pacate Razvan nu e selectioner, poate e anternor, dar selectioner nu e. trebuie sa plece inainte se dezastrul care se profileaza cu Bosnia.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.