Ce e voie la Napoli

“Vedi Napoli e puoi mori”. Aşa se spune. Nu “apoi mori”, cum crede comicul vestit al micilor ecrane. Pentru cine e mai curios, fraza de deschidere e titlul unui film, regizat în 1951 de Riccardo Freda, dar s-a consacrat mai degrabă ca un dicton.

N-am fost la Napoli. Nu neapărat de frică. De murit nu ştiu să fi murit cineva după ce a văzut oraşul. În cel mai rău caz în timp ce-l vedea, urmare a unui jaf, viol, accident, căci înţeleg de la Ovidiu Ioaniţoaia, care cunoaşte Napoli mai bine ca oricine, traficul e chiar mai rău decît la Bucureşti, ceea ce nu e puţin lucru. N-am fost pentru că n-am avut de ce, Napoli nefiind în ultimii ani o bornă din punct de vedere fotbalistic. Nici măcar n-a putut organiza un mare eveniment, stadionul San Paolo fiind suficient de îmbătrînit, după standardele UEFA, pentru un asemenea cadou.

I-am comentat şi văzut însă pe cei de la Napoli în suficiente meciuri, astfel că mi-aş putea permite să le dau cîteva sugestii celor de la Steaua.

1. SĂ SE IA LA FOTBAL CU LOCALNICII. Cu un public temperamental, trufaş chiar după cum spune Ovidiu Ioaniţoaia, Napoli are un stil de joc care se mulează perfect tribunei. Atunci cînd atacă, Napoli o face în valuri, parcă dorind să-şi mulţumească publicul. dacă n-are mingea, situaţia se schimbă, căci un stadion de 60.000 de locuri chiar dacă nu fluieră, ci doar murmură, tot le creează jucătorilor lui Walter Mazzari o stare de disconfort, de precipitare.

2. SĂ ÎNCERCE SĂ FACĂ URÎT JOCUL LUI NAPOLI. Ca orice echipă italiană, care-şi sufocă jucătorii cu antrenamente tactice, Napoli are ştiinţa jocului la rezultat. La 0-0, cu nevoia victoriei, va ataca. Aici poate fi momentul nostru prielnic. Dar nu de a ne apăra necondiţionat, ci de a ne apăra atacînd, cea mai bună armă împotriva unui atac format din Cavani şi Hamsik, care trebuie ţinuţi cît mai departe de poarta lui Tătăruşanu.

3. SĂ ÎNCHIRIEZE MINGEA, mai bine zis, să încerce să conducă jocul. Linia de 4 oameni de la mijloc suferă la presing, căci Pazienza n-are răbdarea unui Pirlo, să zicem, iar franco-algerianul Yebda nu e sub nici o formă Seedorf. Pe benzi ar trebui să fie doi internaţionali italieni, Maggio şi Dossena, ambii foarte buni, dar în contextul actual al “squadrei azzurra” nu de speriat. Plus că, modulul tactic al lui Mazzari, cu 3 fundaşi centrali, îi obligă la multă alergătură pe tot parcursul laturilor terenului.

4. SĂ FACĂ SĂ SE VORBEASCĂ DE RĂU DE CAVANI. Nu în glumă, în sens fotbalistic, evident. Edinson Cavani e marele talent al lui Napoli de azi. Nu e Maradona, dar ar fi putut purta numărul 10, dacă n-ar fi fost considerat lucrul ăsta un sacrilegiu la adresa marelui Diego. Hamsik e şi el un mare pericol, dar amîndoi, şi uruguayanul şi slovacul, au tendinţa de a filozofa la finalizare, cu execuţii savante în locul celor simple.

În opinia mea, suporterii Stelei au de ce să se teamă, fanii lui Napoli fiind şi răi, şi răzbunători, mai ales că au păţit-o la Bucureşti. Fotbaliştii Stelei N-AU DE CE SĂ SE TEAMĂ. Napoli e acum o echipă bună, dar nu are ştiinţa disputării meciurilor decisive. A pierdut cu Lazio şi Milan, a bătut pe Roma, dar Roma nu e un reper actual. Steaua poate face surpriza. Dacă suporterii ei au avut curaj să meargă la Napoli, trebuie ca şi jucătorii lui Lăcătuş să aibă curaj să joace.

14 comments ↓

# 14 mstanciu on 16.12.10 at 8:58 pm

pacat ca nu stim sa jucam fotbal decat 30 de minute

# 13 Che Guevara on 16.12.10 at 2:43 am

Grazie grande Napoli! Forza Stiinta!

# 12 Radu on 15.12.10 at 9:14 pm

Titlul filmului este “Vedi Napoli e poi muori” (Vezi Napoli si apoi mori). Puoi = poti (vb. a putea, persoana a 3a singular).

folosim google-ul, domnule!

# 11 Jiji B. Good on 15.12.10 at 8:33 pm

Vedi Napoli e torni con la coda tra le gambe! Ce sa faca Steaua la Napoli? Chiar va faceti sperante? Sperante desarte! “Marilor” fotbalisti din Ghencea le vor tremura jambierele pe San Paolo. Cit despre Liga Nord, explica starea de fapt a Italiei. Il Cavaliere face si desface, profita de imperfectiunile democratiei pluriparlamentare. Vedi Napoli e puoi mori.

# 10 Gyerko Szabolcs- Laszlo on 15.12.10 at 6:40 pm

Exact de curaj au nevoie jucatorii stelisti. Nici in cazul unui inceput mai ezitant, n-ar trebui sa dea inapoi. Cheia eu zic ca este sa nu dea inapoi.

# 9 abelardo on 15.12.10 at 6:11 pm

napoli-steaua 5-1.

# 8 Marin Juvete on 15.12.10 at 6:00 pm

Vedi Napoli e poi Mori- Vezi Napoli si dupa aceea Mori(un alt oras) nu stiu unde am citit sau auzit ca asta era la origine “dictonul”

# 7 Mihail Dionis on 15.12.10 at 5:06 pm

Domnule jurnalist, numai atat ai putut sa scoti din expresie?

In primul rand, e cazul sa pui mana pe dictionar: “puoi” inseamna in italiana exclusiv ‘poti’ (verbul “a putea”, persoana a doua singular indicativ prezent) si nu exista nici un dialect peninsular in care sa asume semnificatia lui “poi” (’apoi’); in napolitana expresia suna “vide Napule e po’ muore”, in limba nationala se face deseori dublarea fonosintactica “eppoi” in loc de “e poi” insa niciodata “e puoi”.
In al doilea rand, o fi “Vedi Napoli e poi muori” titlul unui film italienesc din 1951 (http://www.imdb.com/title/tt0044181/), insa chiar si in materie de filme daca e sa cauti cu un pic de atentie vei gasi un alt film italienesc cu acelasi titlu produs in 1924 (http://www.imdb.com/title/tt0268010/). Deja acest lucru ar fi trebuit sa iti sune un clopotel cu privire la vechimea expresiei.
In al treilea rand, expresia este atestata ca dicton de cateva sute de ani (consemnata si in operele literare ale strainilor in trecere prin zona), are mai multe explicatii propuse pentru mai multe semantici propuse insa nici una nu face desigur referire la vreun film.

Inteleg ca ai incercat sa treci drept mai cult decat cititorii, insa incercarea nesustinuta de realitatea de fapt spune ceva neplacut despre abilitatea dumitale de documentarist.

# 6 Obiectiv on 15.12.10 at 12:35 pm

In realitate, dictonul suna cam asa: Vedi Napoli e poi muori”!

# 5 Obiectiv on 15.12.10 at 12:21 pm

Finalul este “… puoi morire”, cu al doilea verb la infinitiv!
Napoli este un oras frumos, chiar daca traficul este infernal; pe napoletani ii critica cei din nordul Italiei, noi neavand vreo autoritate s-o facem!

# 4 marius1991 on 15.12.10 at 12:19 pm

un articol foarte bun Andrei tini-o tot asa

# 3 McAnton on 15.12.10 at 11:02 am

Nici un cuvant despre Lavezii ?! Aproape singur , la Utrecht , a tinut Napoli in joc pentru “finala” asta cu Steaua . ( un mare noroc pentru Steaua : se pare ca nu joaca !) . Intra-adevar , jocul cu 3 fundasi centrali s-ar putea sa ii fie fatal lui Mazzari , dar depinde si ce desen tactic va schita Laca . Dar cum pictorul Laca e cam neglijent la acest capitol s-ar putea ca dictonul napoletan sa i se adreseze in minutul 90+ .

# 2 Perilious on 15.12.10 at 9:12 am

sa inteleg ca tu calatoresti doar in orase unde sunt evenimente sportive?

# 1 motanul incaltat on 15.12.10 at 5:37 am

It’s only words…..era un cintec al lui Boyzone care se nimereste cu comentariu….La sfirsitul meciului se va adeveri pt.fotbalisti stelisti: “Vedi Napoli e puoi mori”.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.