Ori sîntem strategi, ori nu mai sîntem!

Şi Rapid, şi Steaua au părut luni să joace cu gîndul la meciul de aseară. Pentru Steaua a mers, la Rapid ideea n-a fost tocmai bună

S-a spus luni, după meciul de campionat dintre cele două, că ambele echipe şi-au dorit mai mult… egalul. Fraza pare prăfuită, scoasă din sertarul vechilor cronici, dar nu-i lipsită de sens. În conjunctura actuală, cînd strategiile, demne ori nu, sînt la ordinea zilei, două meciuri în 3 zile între două echipe de valori apropiate nu-s uşor de gestionat, căci după un succes adrenalina se naşte mai greu, iar iminenta relaxare se acoperă cu dificultate.

În mod normal, fiind eliminatorie, partida de aseară se arăta mai importantă, fără marja de eroare dintr-un campionat lung. Astfel că, şi Lacătuş, şi Şumudică au schimbat cîte ceva, pe acolo, prin punctele esenţiale, fără să renunţe la modulul 4-2-3-1, atît de folosit în fotbalul de azi. La Rapid 4 piese, la Steaua, 5. Nimeni n-a apucat să le contabilizeze, căci deodată atmosfera a devenit din incendiară, incendiu. Bubuiau petardele în zona stelistă de stadion ca bombele în zona Kosovo acum ceva vreme, scaunele ardeau ca focurile de tabără de altădată, iar arbitrul Tudor, în stilul său de Dalai Lama dîmboviţean, chema la el şeful dispozitivului de jandarmi, pentru a-i cere să ia măsuri, de parcă respectivul era fie somnambul, fie extraterestru şi nu aflase ce se petrece.

Paranteză. Cum or fi reuşit fanii Stelei sa pătrundă cu un asemenea arsenal pirotehnic e greu de explicat, mai ales cînd la intrarea presei controlul a fost foarte drastic, fiind rechiziţionate pînă şi pixurile. E adevărat, înăuntru primeai altele de la sponsorul competiţiei, dar unde-i lege, nu-i tocmeală, nu? Paranteză închisă.

O repriză şi jumătate
Despre meci acum.  Prima repriză a trecut repede, mai ales că nimeni nu mai înţelegea cît a trecut şi cît mai e, căci tabela a continuat să numere şi în minutele de întrerupere. Tătăruşanu a avut două intervenţii bune, Coman una, dar mai mult s-a jucat între cele două careuri, duelurile Grigore plus Spadacio contra Anghelov plus Bicfalvi nereuşind să impună un cîştigător, de unde şi absenţa mingilor utilizabile pentru Bilaşco şi Cassio, dar şi încercările mai degrabă eşuate de deschidere spre benzi, şi de-o parte, şi de alta. În plus, apărările au fost şi ele sigure, a Stelei îmbogăţită cu experienţa lui Galamaz lîngă creşterea constantă a lui Gardoş, a Rapidului cu acelaşi cuplu Marius Constantin-Marc Antonio.

Golul lui Galamaz
Rolul lui Galamaz s-a văzut imediat după pauză. Lui i se datorează golul Stelei din minutul 49. Nu, nu e o greşeală, căci fără plonjonul său la şutul lui Roman, la o primă acţiune mai legată în banda stîngă a Rapidului, n-ar mai fi existat contraatac şi nici finalizarea lui Surdu, cu oarece şansă, căci prima intervenţie a lui Coman a lăsat mingea tot în piciorul stelistului.

Rezistenţa la presiune
Şumudică a mutat la nervi, scoţîndu-l imediat pe Roman, îngropîndu-l însă în huiduielile unui întreg stadion, căci sectorul stelist fusese între timp evacuat. Apoi e scos şi Cesinha, dar păstrat Cassio, a cărui prezenţă în meci n-a fost decît o absenţă. Lăcătuş a răspuns cu Kapetanos la Bilaşco, post pe post, însă mai multă ştiinţă a jocului pentru grec cu spaţiile ce se prefigurau în contextul atacurilor rapidiste, la care se adăugase şi Sburlea, apărut în locul lui Herea, o schimbare ce s-a vrut ofensivă în mod cert, dar care a lăsat Rapidul şi fără ultimul om de pasă decisivă rămas pe teren.

Steaua a rezistat pînă la final presiunii. A publicului, de multe ori exaltată, dar în general admirabilă, şi a adversarilor de pe gazon. A avut şi ceva şansă în unele situaţii, a reapărut şi sintagma “apără  Tătăruşanu”, dar toate astea sînt detalii. Iar strategia, dacă o fi existat luni, se vede treaba că a functionat. Steaua e în semifinalele unei competiţii pe care n-a mai cîştigat-o din 1999. Într-o finală cu Rapid.

12 comments ↓

# 12 milan6 on 15.11.10 at 12:16 pm

miercuri seara,17 noiembrie-ce zi a fost asta in 1996- VREAU NEAPARAT,INSIST chiar sa-l sunati pe Dominique Antognioni,aka Razvan Milca,sa vad cum se simte “micul” icterist!
FORZA MILAN!

# 11 argesanu on 15.11.10 at 1:09 am

Comentariul domnului Andrei Niculescu m-a socat, in timpul meciului dintre Inter si Ac Milan din data de 14 noiembrie. Mai exact prin minutul 73, domnul Niculescu a facut extrem de “inteligenta” remarca : “Acum Ac Milan are nevoie de muschii lui Boateng, nu de fitele lui Ronaldinho.” Vai domnule Niculescu ce sa spun, tocmai dumneavoastra ati ajuns sa criticati marii fotbalisti ai europei si sa ii etichetati drept fitosi. Cand vine vorba despre Cristiano Ronaldo nu indrazniti sa il declarati fitos si nesportiv dar in Ronaldinho va permiteti sa aruncati cu noroi. Rusine sa va fie!! Ca urmare a comentariului dumneavoastra am luat decizia sa nici nu ma mai uit la emisiunea dumneavoastra, de remarci ca cea amintita mai sus putand sa ma lipsesc.

P.S Cele aproximativ cinci minute fara comentariul dumneavoastra, in care se auzea doar atmosfera de pe stadion, au fost mult mai frumoase decat restul de 90 in care aparatul auditiv mi-a fost torturat de comentariile dumneavoasta complet lipsite de esenta.

# 10 bogdan on 12.11.10 at 8:15 pm

ORI !!

# 9 Gyerko Szabolcs- Laszlo on 12.11.10 at 6:54 pm

Daca Tatarusanu o tine asa, cred ca va apara poarte unei echipe foarte mari din Europa, foarte curand

# 8 alexadius on 12.11.10 at 2:31 am

Ca sa folosesc si eu o sintagma invechita, fotbalul se joaca pe goluri, deci, Steaua a fost peste rapid.

# 7 ady on 12.11.10 at 2:13 am

FORZA STEAUA!!!

# 6 Vlad Dracul on 12.11.10 at 2:13 am

Băi, fie vorba-ntre noi (şi fără nici o legătură cu articolul, mărturisesc), decât să ia Dinamo Cupa, mai bine o ia Steaua…

>: )

Deh, fiecare cu gusturile sale, deşi dac-ar hi fo’ dup-ale mele, ar hi luat-o Ştiinţa… Că or trecut MULT PREA MULŢI ANI din 1993…

# 5 rradu on 12.11.10 at 2:11 am

ye ye ye

# 4 Nea Vanea on 12.11.10 at 1:16 am

Niculescu, tata!
Mai lasa’ne si pe noi sa respiram fara de tine! Ne’ai bumbacit peste tot pe unde ne prinzi cu ineptiile tale, la Digi, la TVR, aici…
Si merele acre sunt dulci, Niculescule tata !

# 3 Kly Popa on 12.11.10 at 1:11 am

Bravo Niculescule ! Inca un articol bun !

# 2 Dany on 12.11.10 at 1:06 am

Fortza FC Brasooooov!!!!

# 1 SCRISOARE DE LA MOS CRACIUN on 12.11.10 at 1:01 am

Foarte bun articol, cu toate ca au jucat ca niste mosi in repriza a doua, steaua si-a conservat avantajul si asta e cel mai important!!!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.