Psiholog pentru ce?

Că lucrurile nu merg chiar aşa cum trebuie la “naţionala” Franţei o arată şi această intenţie a lui Laurent Blanc de a angaja un psiholog. Atunci cînd nu ştii cum să ieşi dintr-o anumită stare mai mult sau mai puţin depresivă, primul gînd e acela de a apela la un psiholog.

În general o funcţiona. În fotbal nu e însă acelaşi lucru. Tocmai pentru că implică infiltrarea în vestiar a unui personaj venit din lumea de afară, ceea ce fotbaliştii nu agreează. Pentru ei vestiarul e ceva mistic, o arie restrînsă, pe care o vordoar a lor, în care doresc să fie doar ei atunci cînd pregătesc bătăliile din teren.

Problema psihologului nu-i nouă, a apărut de cînd acest sport a devenit industrial, iar practicanţii săi nişte maşini care trebuie să funcţioneze indiferent de situaţiile particulare la care-i obligă viaţa. Rinus Michels, poate inventatorului fotbalului total, spunea atunci cînd avea pe mînă fabulosul Ajax al anilor 70 că “antrenorul are obligaţia de a fi în acelaşi timp şi psiholog, cîteodată şi psihiatru. El trebuie să ştie tot despre jucătorii lui. A aduce un psiholog la echipă e ca şi cum ai ruga un prieten să o cucerească el pe femeia pe care o placi, pentru că tu, ori eşti prea timid, ori eşti prea impulsiv şi te temi să nu dai greş”.

Şi se pare că Michels are dreptate. În ziua de azi, un fotbalist, de cele mai multe ori multimilionar, nu e prea convins să împărtăşească aceste călătorii mentale pe care neuronii săi trebuie să le efectueze într-o sedinţă cu un astfel de medic. El, fotbalistul, n-ar trebui să recunoască altă autoritate decît pe cea a antrenorului, şeful său direct pînă la urmă.

În 1992, la Real Madrid era antrenor Benito Floro şi el a avut ideea, ca şi Blanc acum, să aducă la echipă un psiholog renumit în acele vremuri, Emilio Cidad pe numele său. Care a reuşit să producă un adevărat atac de perplexitate în vestiar, atunci cînd, la prima sa “şedinţă”, i-a întrebat pe jucători: “Care dintre voi are curaj să-şi dea jos pantalonii şi să recite o poezie?”. După cîteva secunde de uluială generală, Chendo, unul dintre liderii echipei, a luat cuvîntul: “Hombre, nu ştiu nici o poezie, nu ştiu să recit, dar dacă tu vrei, eu o să-mi dau pantalonii jos”. Ce uitase psihologul atunci cînd încerca să aplice o metodă, probabil utilizată de el, e că fotbaliştii cunosc prea bine părţile anatomice ale colegilor, astfel că un astfel de gest n-ar fi stîrnit nici o reacţie.

Psihologul a rămas la echipă pînă la final. Iar Real Madrid a pierdut titlul în ultima etapă, la Tenerife.

14 comments ↓

# 14 Vlad on 10.10.10 at 6:31 pm

Rolul psihologului in lume este cam 0 barat. Psihiatru da, are un rol bine definit, a terminat o facultate adevarata si poate rezolva probleme.

Psihologul in schimb, concret, ce face? Sta de vorba cu tine. Vreau cazuri concrete de oameni celebri cu probleme adevarate (Gen Bergkamp-cu avionul) care si le-au rezolvat la psiholog.

# 13 Lui Andrei on 10.10.10 at 5:19 am

Încercarea ta ta de a apăra reputatia psihologilor, poate ca esti chiar psiholog, este inutila. Este, din pacate o profesie care se dovedeste de ani si ani inutila, o profesie care nu-si gaseste locul si rostul in societate. Exemplul cu Sportul Studentesc este un fals exemplu, caci succesele Sportului din acea perioada nu au nicio legatura cu prezenta unui psiholog, care a mancat si el o sinecură pe lângă echipă (cunoscu bin situatia). Scri: el poate să te ajute să întelegi mai bine problemele…Ce sa-ti spun? Ne-ai dat gata pe toti cu afirmatia asta. Uita-te la idiotii si la idioatele care apar pe micul ecran si apreciază si tu cât de bine ne fac să întelegem situatia….Apoi nu te-ai întrebat oare de ce lucrurile nu se ameliorează în nicunul din domeniile în care prezenta psihologului este o obligatorie prin lege? Stii tu sa fi crescut pe undeva eficienta muncii datorita psihologului ? Sa se fi redus numarul de accidente? Sa se fi vindecat cineva în urma vreunei psihoterapii?

# 12 Jiji B. Good on 10.10.10 at 12:41 am

Psiholog ca sa nu mai intre pe teren cu chilotii uzi!

# 11 mihai on 08.10.10 at 1:55 pm

Multa ignoranta cand vine vorba de rolul psihologului la o echipa de fotbal.Toti isi dau cu parerea numai specialistul nu este intrebat.Pacat, fiindca avem si psihologi care ar putea aduce un plus de eficienta in fotbalul nostru.Ignoranta si lipsa de receptivitate sunt insa la ele acasa in Romania.

# 10 mos tagartza on 07.10.10 at 9:27 pm

bravo Andrei :) unul dintre putinele articole cu iz “de vestiar” si realitate

sincer , nu credeam ca poti dar uite ca putina inspiratie externa nu a facut rau nimanui niciodata

# 9 vasco on 06.10.10 at 6:48 pm

Daca echipa Frantei o fi avind sau nu nevoie de psiholog nu e important pentru noi,ar fi nevoie ca sa aduca cineva un psihiatru poporului roman,in cvasitotalitatea lui.

# 8 biletul zilei on 06.10.10 at 3:25 pm

Eu cred ca salariile mult prea mari lenevesc si induc o stare de moleseala jucatorilor. Ma uit la Ronaldo la Ronaldihno care acum citiva anii erau spaima echipelro adverse si deliciul suporterilor. Dupa ce si-au umplut teschereaua au uitat de fotbal si si-au adus aminte de cluburi si de top modele. Acum citiva ani in urma banii se obtineau mai greu si cu mult mai mult efort si lucrul asta se vedea pe terenul de joc.

# 7 careca on 05.10.10 at 10:46 pm

buni si psihologii,dar cred ca ar fi buna si o alta echipa.ar fi bine sa inceapa si romanii sa naturalizeze,este evident ca jucatori straini mai buni decat cei mai buni,doi,trei ai nostri,exista si,nu au sanse de nationalele tarilor lor.nu e nicio rusine,in definitiv,chiar si marea germanie face asta si ,nemtii au un fond, net superior romanilor, de valori.
chestia cu psihologul e buna daca ai in jucatori o educatie,o relativa cultura individuala.fotbalistii romani abia silabisesc balbaindu-se 3 fraze,ce ar putea intelege de la un specialist?

faza cu psihologul si ultima etapa e fenomenala..nu cumva pizzi a inscris golurile victoriei lui teneriffe?

# 6 Catalin on 05.10.10 at 7:17 pm

Pentru suporteri!

# 5 Tudor on 05.10.10 at 2:31 pm

Domnule Niculescu…
am ajuns sa ne intrebam la ce ii trebuie nationalei frantei un psiholog…poate stie Gigi…de ce nu il sunati pe el?
serios vorbind, s-au terminat subiectele fotbalistice la noi si ne bagam nasul in treburile altora….?

# 4 Dani on 05.10.10 at 12:52 pm

Psihologii nu ajuta la nimic, nu numai in vestiar si nu numai pentru un sportiv, ci in general. Exista adevaruri polivalente sau truncheate asa cum exista si adevaruri strict personale. Un anumit sfat poate face unui om mult bine, altuia sa-i fie de-a dreptul fatal. Fiecare om are un anumit mod de a gindi, care ii marcheaza personalitatea si viata, asadar fiecare ar trebui sa fie propriul sau psiholog. Iar cei numiti psihologi ar trebui doar sa vegheze ca ceilalti din jurul lor sa fie optimisti. Dar pentru sadirea optimismului exista arta si exista artisti, exista cultura in primul rind. Atita timp cit o persoana este inculta cu “I” mare, nu exista alt leac mai bun decit alfabetizarea…luat de urechi, dat doua suturi in fund si trimis la scoala. Nu exista psiholog mai bun decit educatia!

# 3 andrei on 05.10.10 at 12:16 pm

erata: “echipa care avea psiholog in perioada in care se lupta la titlu”.
imi cer scuze pentru dezacord.

# 2 andrei on 05.10.10 at 12:10 pm

Andrei, imi permit sa spun ca esti nedocumentat. “În ziua de azi, un fotbalist nu e prea convins să împărtăşească aceste călătorii mentale cu un astfel de medic”
Un psiholog NU este un medic. Acela se numeste psihiatru. Primul termina facultatea de psihologie (stiinta socio-umana), cel de-al doilea e absolvent de medicina.
Continuam: “A aduce un psiholog la echipă e ca şi cum ai ruga un prieten să o cucerească el pe femeia pe care o placi” - in opinia mea este o comparatie fara sens. Rolul unui psiholog nu este acela de a te ajuta sa cuceresti femei, nici acela de a-ti castiga meciurile. El poate doar sa te ajute sa intelegi mai bine problemele pe care le ai si eventual sa gasesti rezolvarea lor prin tine insuti. Nu mai pun la socoteala ca psihologul nu iti este sub nici o forma prieten, ci stabilesti cu el o relatie profesionala, un pic diferita poate fata de celelalte.
Ceea ce la unele echipe functioneaza la altele este inutil. Sunt convins ca stii exemplul celor de la Sportul Studentesc, echipa care avea psiholog in perioada in care se luptau la titlu (2005-2006).
Nu crezi ca esti putin cam categoric in judecati fata de niste domenii pe care nu le cunosti?

# 1 gery76 on 05.10.10 at 2:40 am

Din pacate ,de cand Razvan a devenit selectioner,Romania este cel mai bun pshiholog pentru echipele adverse,multe dintre acestea reusind sa-si refaca moralul sau sa obtina rezultate istorice contra Romaniei[Macedonia,Israel,Albania],ceea ce denota ”uriasa”valoare a lui Razvan!!!!!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.