Fotbal Mondial - Mondialul tuturor

Mult a fost, puţin a rămas. Zilele pînă la startul Mondialului s-au transformat în ore, orele se transformă şi ele, uşor uşor, în minute.

E vremea analizelor, a predicţiilor, a pariurilor. O lume întreagă îşi dă cu părerea. Mulţi îşi folosesc banii în tentativa de a-i înmulţi cu ajutorul caselor de pariuri, demers altfel logic în vreme de criză. Logic, dar riscant în acelaşi timp. Campionatul Mondial de fotbal nu e ceva la care cuvîntul “siguranţă” să se potrivească.

A face analiza echipelor nu-i greu. Cutare e antrenor, cutare şi cutare sînt jucătorii-emblemă, cam aşa e stilul, cam asta tactica. A încerca să descoperi însă cine va cîştiga un meci bazîndu-te pe aceste date e un pic mai dificil, iar a încerca să găseşti încrucişările din fazele superioare pentru a găsi eventuala campioană e un demers demn de Sudoku. Ori Sudoku pe fotbal e mai puţin folosibil.

Echipele naţionale nu sînt cluburi, Mondialul nu e un campionat normal al unei ţări, iar universul selecţionabililor la unii e mare, la alţii e mic, în orice caz susceptibil, ca orice decizie de moment, erorilor umane.

Vorbim de o lună de competiţie, de, să zicem, 3 săptămîni de pregătire, eventual şi de oarecare refacere după un sezon arhiplin, cu multă tensiune şi meciuri jucate, ce coboară spre muşchii, gambele şi gleznele fotbaliştilor sau urcă spre creierul lor. Toate astea fac ca, de multe ori la un turneu final, cei mai buni în sezon, de la care se aşteaptă să fie la aceeaşi înălţime şi acum, să fie de nerecunoscut. Şi, dimpotrivă, alţii mai puţin expuşi pot deveni adevărate fiare, căci Mondialul e bun prilej de negoţ, trei meciuri bune, un gol-două şi un contract nou, echivalentul unei garanţii pe viaţă, poate fi semnat.

În Africa de Sud va cîştiga echipa care va descoperi nivelul corect de atitudine, în şi în afara terenului. Multe meciuri în puţine zile, consumul fizic şi psihic e determinant, saturaţia mentală e mult mai periculoasă decît cea fizică. Atunci cînd  jucătorii ajung să numere zilele pînă la vacanţă, totul e pierdut. De aceea antrenorii aleg izolarea, aleg să nu-şi lase jucătorii
să intre în contact cu presa, pentru că, dincolo de Mondial, acum e vremea transferurilor care vînd bine ziarele şi inevitabil vor fi întrebări despre asta.

Şi totuşi cine?
Se vorbeşte de favorite. Mare atenţie! Echipele mici sînt cele care au avut mai mult timp pentru pregătire, mai multe zile de convieţuire înseamnă o stare de spirit prielnică, dincolo de multe ore de antrenament. Asta în vreme ce marile selecţionate încearcă mai degrabă să-şi recupereze valorile, fizic şi mental, să le aducă pe linia de concentrare necesară, căci de la concentrare pleacă totul.

Se spune că ar fi Spania favorita. E posibil. Însă Spania n-a cîştigat niciodată ceva din postura de favorită. E cam ca Barcelona, joacă atît de frumos încît toată lumea va încerca s-o oprească folosindu-şi mijloacele specifice. Normal ar fi să iasă campioană mondială, însă normalul la un astfel de turneu e relativ.

Se mai vorbeşte de Argentina. Mulţi îl iau în rîs pe Maradona. Poate că nu-i un mare antrenor, însă la nivel de atmosferă e foarte bun. Face vestiar cum se zice. Este idolul tuturor celor 23 de convocaţi, e Dumnezeul lor fotbalistic, au crescut cu el şi îi sorb cuvintele, ar face orice pentru ca imaginea lui să nu aibă de suferit.

Brazilia e acolo. Dunga e un pericol, căci un antrenor capabil să lase acasă un brand ca Ronaldinho pare capacitat pentru mari performanţe. Brazilia de azi e mai echilibrată ca în alte dăţi, e mai defensivă, e mai riguroasă, mai disciplinată tactic. Şi e şi într-o grupă tare, care nu permite lacune de concentrare, ori pentru un lot ca al lor asta e esenţial, menţinerea stării de
atenţie.

Anglia e periculoasă, pentru că Fabio Capello e periculos. Omul ăsta a cîştigat pe unde s-a dus, iar a face asta la o echipă  raţională după atîtea cluburi e o ieşire extraordinară din scenă.

Germania e Germania, niciodată nu poţi să-i citeşti pe nemţi, să le pui o ştampilă. Olanda e plină de fotbalişti, de temperament, de culoare. Italia, de asemenea, e Italia, de cîte ori erau fără nici o şansă “macaronarii” şi de cîte ori au cîştigat în astfel de situaţii?

Cam asta e situaţia. Rămîne la latitudinea fiecăruia de acum înainte să judece, să observe, şi apoi să constate cîte din judecăţile emise astăzi vor fi valabile pe 12 iulie.

Vă invit să comentăm împreună derularea acestui Campionat Mondial pe DigiSport, la Fotbal Mondial, în fiecare zi, de la ora 20:00. Sau pe Facebook, la contul Fotbaleuropean Andrei Niculescu.

ANALIZA ECHIPELOR

GRUPA A
Africa de Sud
Franţa
Mexic
Uruguay

GRUPA B
Argentina
Coreea de Sud
Grecia
Nigeria

GRUPA C
Algeria
SUA
Anglia
Slovenia

GRUPA D
Germania
Ghana
Australia
Serbia

GRUPA E
Camerun
Danemarca
Japonia
Olanda

GRUPA F
Italia
Slovacia
Noua Zeelandă
Paraguay

GRUPA G
Brazilia
Coasta de Fildeş
Coreea de Nord
Portugalia

GRUPA H
Spania
Elveţia
Honduras
Chile

9 comments ↓

# 9 Maria Magdalena on 14.06.10 at 2:28 pm

Eu cred ca Argentina v-a castiga mondialele, dar si Australia poate fi o surpriza.

# 8 Pato on 13.06.10 at 1:45 am

Argentina va castiga mondialul, ascultati de mine.
Messi azi a fost incredibil, chiar daca nu i-a intrat. a dat vreo 3 pase in care si-a lasat colegii singuri cu portarul si vreo 4 suturi foare bune scoase de un portar incredibil.
Messi va aduce gloria argentinei, veti vedea.

# 7 HEINZE on 11.06.10 at 12:31 pm

nu cred ca anglia depaseste optimile.va da de germania atunci si,ca de obicei,nemtii ii vor bate si ii trimit in vacanta.fara rio in aparare si cu jucatori ca heskey si crouch,sa zici mersi ca ajungi in optimi.iar lampard si gerard n-au facut minuni pentru albion nici cand erau in glorie maxima,acum,ca se apropie de finalul carierei,nici atat.

# 6 fan barca on 11.06.10 at 8:57 am

Daca Xavi si Iniesta sunt valizi pe durata mondialului, Spania ia titlul…

Cred ca semifinalele vor fi Anglia - Brazilia/Olanda si Argentina/Germania - Spania

Franta nu trece de grupe, Italia termina pe 2 si va fi eliminata de Olanda.

# 5 Roman paranoic on 10.06.10 at 9:23 pm

Brazilia ia titlul. Au o super aparare cu Julio Cesar, Maicon si Lucio proaspeti castigatori ai Ligii. Dunga a castigat tot din 2006 de cand e antrenor: Copa America, Cupa Confederatiilor si preliminariile pentru Mondial. A avut curaj sa il lase pe Ronaldinho cel obosit acasa, and fortune favors the bold.

# 4 durden on 10.06.10 at 8:48 pm

“Este idolul tuturor celor 23 de convocaţi, e Dumnezeul lor fotbalistic, au crescut cu el şi îi sorb cuvintele, ar face orice pentru ca imaginea lui să nu aibă de suferit”

foarte misto ideea.nu m-am gandit niciodata la asta,dar sa stii ca asa este!

# 3 The Phenom on 10.06.10 at 7:18 pm

E-Olanda si Danemarca,Camerun locul 3,Japonia ultimul.camerunezii sunt individualisti,nu fac echipa,japonezii,ambitie si cam atat,intre europene se duce lupta.

F-aici,slovacii,cu Hamsik in zi buna,pot lasa italienii acasa.de fapt,cred ca paraguay sislovacia se califica.italienii sunt echipa disciplinata,dar nu mai constituie o forta impresionanta.paraguay mereu face surprize pozitive.

G-cea mai grea grupa-brazilia pare favorita,locul 2 se decide intre coasta de fildes si lusitani.ultima sansa pentru ronaldo sa ia fata lui messi la balonul de aur ar fi la acest mondial.mizez pe mentalitatea de amatori a africanilor,stralucitori la cluburi mari,dar mediocri la nationale.desi,cred ca si pe ei ii vor ajuta arbitrii,macar contra coreenilor comunisti.

# 2 The Phenom on 10.06.10 at 7:10 pm

e de vazut cum vor rezista fizic jucatorii care au evoluat in peste 50 de meciuri in acest sezon.in grupa A-sunt convins ca arbitrii vor trage cu gazdele sa avanseze,macar in optimi,dar,cred ca Mexic si Uruguay se vor impune intr-o maniera categorica.
B-Argentina si restul lumii,probabil Grecia din grupa,datorita nucleului de veterani de la Euro si tacticianului genial Otto Rehhagel.nigerienii sunt catastrofe,daca vor juca k la Cupa Africii,vor fi rusinea mondialului.

C-SUA si Anglia,fara probleme.
D-Serbia,daca trateaza serios turneul poate ajunge in semifinale,Germania,maxim optimi,dar nemtii sunt surprinzatori mereu.Ghana,echipa de nivel slab,Australia,poate fi o surpriza pentru calificare.

# 1 the phenom on 10.06.10 at 6:51 pm

cu placere.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.