Înapoi în viitor

Mulţi nu vor înţelege. De ce era aşa important pentru Fabregas returul de marţi, de la Barcelona? Explicaţia trebuie căutată în filozofia după care se guvernează FC Barcelona. Orice tînăr care, odată intrat pe poarta de la La Masia, academia de fotbal de lîngă Camp Nou, şi acceptat la una din echipele de copii a clubului, visează la ziua în care vor călca pe iarba stadionului mare. Francesc Fabregas a fost unul dintre ei. Generaţia sa îi mai cuprinde pe Pique, Messi, Sergio Busquets, Pedro, înaintea lor plecaseră la prima echipă Iniesta şi Valdes, mai înaintea lor Xavi şi Puyol, mult înaintea lor Guardiola, iar mai tîrziu avea să facă saltul Bojan. După mulţi cel mai complet dintre ei, Fabregas n-a avut şansa celorlalţi. Învingător prin excelenţă, n-a avut răbdarea de a-şi aştepta rîndul, s-a temut că nu-i va putea da niciodată la o parte pe Xavi şi Iniesta. Şi a plecat la Londra, acolo unde maestrul Arsene a intuit ce briliant are pe mînă, l-a şlefuit, i-a oferit banderola şi jocul lui Arsenal la nici 20 de ani şi l-a făcut vedetă.

Şi totuşi mulţi vor continua să nu înţeleagă de ce s-a prăvălit cerul peste Fabregas în momentul în care a văzut cum iese cartonaşul galben din buzunarul lui Bussacca. Pentru că n-a apucat să atingă încă, într-un meci oficial, gazonul de pe “Camp Nou”. E greu de crezut, dar chiar aşa e. La Barcelona, pe Camp Nou, nu intră decît jucătorii primei echipe. De ce să vrea neapărat să joace contra celor care l-au inventat şi la care, poate, va ajunge iar. De ce să vrea să-şi învingă cei mai buni prieteni, să-i elimine?  Pentru că în fotbalul european, respectul îl cîştigi cînd joci, nu cînd te dai la o parte.
Fabregas e idol pe “Emirates”. Daca va pleca la Barcelona, va fi şi pe “Camp Nou”. Însă dacă vreodată se va întoarce la Londra, nimeni nu-l va putea acuza că a trădat pe cel care a forţat, nerefăcut fiind, şi şi-a rupt piciorul marcînd un gol.

8 comments ↓

# 8 Scepticul on 04.04.10 at 12:48 am

@qpr

tu chiar esti sincer cand crezi ceea ce spui? Sa zicem ca nu ar avea istoria lui Anfield Road… desi nu bag mana in foc ca nu are o istorie mai bogata… Pe un “pusti” care a “invatat sa mearga” la Barca crezi ca il influenteaza istoria unui alt stadion? Eu cred ca nici nu ar clipi cand ar accepta o eventuala oferta de la Barca…

# 7 corectorul on 02.04.10 at 11:07 pm

zilele acestea la stirile sportive (din Spania) s-a reluat un video de prezentare a lui Cesc de cand era pustan. Spunea ca ii are ca model pe Xavi si Iniesta.In comentarii se remarca ca,desi nu are experienta si capacitatea de a impune ritmul a lui Xavi sau fantezia lui Iniesta,inscrie mai mult decat cei doi la un loc!(are 15 goluri in Premier League).Referitor la viitorul lui,unii spun ca la Real Madrid s-ar bucura de protagonism (la criza de mijocasi care e acolo),in schimb,la Barcelona ar sta la coada ca sa joace.pai,sa vedem!

# 6 calin on 02.04.10 at 4:26 pm

daca mai vin si fabregas, torres si ribery la barcelona va inchiputi ce echipa ar fi uhaaa :)

# 5 qpr on 02.04.10 at 2:52 pm

hai ma o fii si camp nou un stadion cu istoria lu` ANFIELD ROAD.

# 4 SARDANAPAL on 02.04.10 at 12:18 pm

Nu cred ca este vina celor de la BARCA pentru ca FABREGAS nu a avut rabdare sa se implineasca pe CAMP NOU un asa noroc trece pe langa tine odata in viata daca nu stii sa apreciezi ai pierdut trenul tre sa astepti altulsi poate e prea tarziu.Si cu penalty-ul nu trebuie sa il facem erou trebuie sa ne gandim ca poate sa piarda mondialul si multe alte .Si oare chiar nu mai era nimeni pe teren in stare sa dea gol din penalty?

# 3 deco on 01.04.10 at 10:05 pm

Fabregas a demonstrat ca merita sa joace la Barca si sunt sigur ca se va transfera pe Camp Nou in viitorul apropiat, unde va avea sansa sa joace sute de meciuri. Sun fan FCB si imi pare rau pt accidenarea lui, nu poate sa imi para rau de cartonas, pentru ca desi Barca este cea mai buna echipa din lume, Arsenal cu Fabregas e pe aproape, asa, fara el, sansele Barcei sa ajunga in semifinale cresc. Desi a cedat finalul meciului, Barca merita cel putin o victorie la limita aseara. Daca va juca la fel pe camp nou, sigur vom putea intona in continuare: NOS VAMOS A MADRID….

# 2 socirumano on 01.04.10 at 9:03 pm

Asa da …

# 1 adrian on 01.04.10 at 8:53 pm

da bine.asta e pentru cei care nu sunt fani barcelona.chiar daca sunt fan FCB am simtit si eu durerea lui in momentul in care a luat cartonasul galben si si-a dat seama ca va rata meciul visat de atatia ani pe CAMP NOU.cesc e un artist.sincer nu am cuvinte sa il descriu.vorbele sunt de prisos.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.