Adio, Sir!

_z8i6127bobby-robson-12.JPGE o zi tristă pentru fotbal. O zi în care l-am pierdut pe unul dintre cei mai eleganţi oameni care s-au învîrtit în ultimii 50 de ani în acest sport, care tinde să propună şi să premieze doar personaje obscure, caractere îndoielnice. E vorba de Bobby Robson, SIR Bobby Robson, pentru că, în ceea ce-l priveşte, distincţia oferită de Regina Elizabeth a Angliei e cea mai corectă caracterizare pentru un om care nu cred să fi insultat vreodată pe cineva.

_z8i6127bobby-robson-19.jpg

66cg9859bobby-robson.JPGAm avut plăcerea şi onoarea să-l cunosc pe Sir Bobby Robson. Se întîmpla în toamna lui 2005, cînd fostul selecţioner al Angliei a venit în România invitat de Gazeta Sporturilor pentru a-l susţine pe Gică Popescu, care pe atunci încerca să devină preşedinte la FRF în locul lui Mircea Sandu. N-o să comentez acum demersul respectiv, o să mă limitez doar să constat două lucruri: unu, că Gică Popescu a uitat destul de repede şi doi, că tocmai în ziua morţii celui care l-a pus căpitan la Barcelona, el ţinea o inutilă conferinţă de presă, la doi paşi de “Camp Nou”, încercînd să demonteze în faţa ziariştilor spanioli complet dezinteresaţi de subiect o acuzaţie pe care nimeni nu i-a adus-o.

img_0004bobby-robson_gica-popescu_hagi.JPGAm stat în 2005 aproape două zile în preajma marelui antrenor. M-a impresionat. Mă aşteptam la un englez scorţos, plin de el, în conformitate cu performanţele obţinute de-a lungul vremii. Am descoperit un bărbat extrem de simpatic, care m-a cucerit din prima cu mirarea din ochii săi albaştri atunci cînd, la aeroport fiind, am încercat să-i iau mica valiză pentru a o duce la maşină şi a-i uşura astfel scurta conferinţă de presă pe care a dat-o chiar în hol la Otopeni. Un om modest, foarte vesel, căruia îi plăcea să-şi trăiască viaţa la maximum, să se bucure zi de zi de tot ceea ce i oferea. Se ştia de boala lui, se ştia de lupta pe care o duce, dar n-am avut niciodată senzaţia că stau lîngă un om înfrînt, doborît de probleme. Dimpotrivă.

I-am arătat oraşul, în fine ceea ce poate fi arătat la capitala noastră. Cel mai mult i-au plăcut frunzele copacilor, culoarea lor tomnatică, semn că avea un alt cîntar al valorilor. A stat mai bine de o oră la Muzeul Satului, ba chiar la un moment dat l-am lăsat vreme de un sfert de ceas să se odihnească în cerdacul unei case olteneşti, singur cu gîndurile sale. Programul i-a fost destul de încărcat, dar n-a încercat nici o clipă să schimbe ceva, să facă figurile pe care eu eram obişnuit să le regăsesc printre autohtoni.

Una dintre ele i s-a întîmplat chiar lui, seara, cînd am fost în Giuleşti să vedem Rapid - Steaua. La pauză a vrut să meargă la toaletă, însă în ciuda insistenţelor n-am reuşit să-l introduc la Sala VIP, acolo unde cel mai fals dintre pămînteni, George Copos, nu trebuia deranjat, căci era înconjurat numai de personalităţi, iar bodyguarzii aveau consemn clar să nu intre nimeni. Nici măcar un Sir. Noroc cu oamenii normali de la toaletele normale, dar extrem de româneşti, adică mizerabile, care l-au recunoscut şi l-au ferit de mica umilinţă de a sta la coadă.

Seara a fost la Antenă, la Recursul Etapei, invitat special. Dacă vă spun că emisiunea respectivă a avut cel mai mic rating din acel sezon nu cred că spun o noutate. Evident, nu era Gigi Becali, era Bobby Robson. Un fleac.

La plecare, la aeroport, mi-a dat numărul lui de telefon. Mi-a zis să-l sun neapărat, pentru că îi place să stea de vorbă cu oamenii tineri, îl fac să se simtă şi el tînăr. Nu l-am sunat. Dimineaţă, cînd am aflat că a murit m-am uitat în telefon. Numărul lui e tot acolo. Din păcate, Bobby Robson nu mai e.

44 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 44 ionut pitesti on 14.08.09 at 2:31 pm

superb articolul. un sir in armata de mitici si parveniti fara creier din romania. inca o dovada k romania e o tara din care merita sa fugi.

# 43 flo craiova on 06.08.09 at 4:08 pm

un om de la care ai ce sa inveti pacat ca nu apreciem si noi ceea ce sete de apreciat probabil ca titlul de sir ar fi trebuit creat special doar pt el

# 42 octavian on 06.08.09 at 12:06 pm

foarte bun articolul

# 41 adidas on 04.08.09 at 9:02 pm

nu ai de unde sa stii cat de mult la afectat pe gica popescu moartea fostului sau antrenor

# 40 Evan on 04.08.09 at 1:37 pm

Ce ma frapat pe mine este faptul ca emisiunea la care a fost invitat a avut o audienta foarte mica. Este inca o dovada, daca mai era nevoie de inca una, ca publicul roman este incult, ignorant si nu stie sa aprecieze decat scandalurile. Cum altfel ar putea fi porcariile alea de click si libertatea cele mai citite “ziare”. Din pacate, Romania are un nivel de inteligenta foarte scazut, daca nici pe un mare om ca Sir Bobby Robson nu stim sa il apreciem, atunci nu mai exista speranta pentru noi. RIP Sir Bobby, you will not be forgotten.
Andrei, in locul tau mi-as da doua palme pentru ca nu l-am sunat pe Robson. Eu l-as fi sunat cel putin o data pe luna pentru a-i cere parerea despre orice.

# 39 Razvan on 03.08.09 at 5:26 pm

Andrei, ești un mare fraier că nu l-ai sunat. Măcar de ieșeați undeva la o bere și discutați despre fotbal și viață.

# 38 Lucian on 03.08.09 at 2:14 pm

Un articol cum numai Niculescu putea scrie. Bravo.
Stiam de performantele fotbalistice atat ca jucator, cat mai ales ca antrenor, ale lui Bobby Robson, insa, in urma acestui articol, am aflat si de simplitatea si modestia sa. Respect, asadar !

# 37 Roman paranoic on 03.08.09 at 1:59 am

Mimetism ipocrit specific ziaristului roman. Si tu chiar n-ai scuze, pentru ca spre deosebire de Geambasu aveai numarul omului, puteai sa il suni, sa mai inveti ceva. Deh, mentalitate de roman care crede ca e mai destept ca toti.

# 36 ufc on 03.08.09 at 12:25 am

Foarte frumos articolul, insa as avea o mica atentionare.. nu ca mi-ar fi drag, insa Gica Popescu nu avea nici o vina, el a aflat chiar la conferinta vestea trista. In urma cu vreo 2 luni parca chiar in El mundo deportivo am citit un articol in care scria ca Gica Popescu a fost colaborator al securitatii, asa ca demersul omului mi se pare unul de inteles. In rest numai respect si rest in peace SIR Bobby Robson.

# 35 ionut on 02.08.09 at 10:00 pm

la ei SIR BOBBY ROBSON la noi Lordul Padureanu in rest nimic…
PS- normal , absolut normal, toate stirile si toate fitzuicile de sport dau 90% unde s-a scarpinat Gigi unde a mai scuipat Giovani etc. fiecare scrie despre cei cu nr. de neuroni cel mai apropiat.
P.S.-nu va este greata sa tot invitat la emisiuni pe acest “Giovani” care cu orice ocazie si-a aratat dispretul total fata de breasla dumneavoastra? daca nici dv. nu aveti putin orgoliu insemna ca sunt pe deplin meritate “flegmele
“acestui domn

# 34 motanul incaltat on 02.08.09 at 6:46 pm

A fost un SIR-distinctie oferita de Regina Angliei—asta spune tot.De regina unei tari cu cea mai conservatoare monarhie.Ideea-este ca a demonstrat ca a meritat sa fie .SIR.Iar pt.asta nu agunge doar sa-ti iei Bentley sau Rols…si sa ai in cont o cifra cu multe zerouri… Cit despre Gica Popescu e doar un Sir de Calafat.A stat atita timp in preajma unui gentleman si n-a invatat nimic…Iar,daca atunci cind Bobby Robson a murit,el dadea conferinte despre cit de nevinovat era—demonstreaza doar ca Bobby Robson mai facea si el greseli in viata-una dintre ele alegerea lui Gica capitan la Barca…Cit despre Copos-***

# 33 nicu on 02.08.09 at 1:37 pm

Foarte Frumos Articol,tot ce am citit la tine pe blog pana acum e frumos.Ar trebuii sa comentezi Tu meciurile de pe GSPtv din Liga1.Am auzit cum comentezi meciurile si o faci ca la carte.Mult respect si multa SANATATE.

# 32 Radoo on 02.08.09 at 11:16 am

RESPECT !

# 31 sorin on 02.08.09 at 3:34 am

acum am aflat!! saptamana trecuta am vazut pe eurosport un meci la care participa si el in scaunul cu rotile, doborat fiind de boala grava pe care o avea. a fost unul din putinii oameni de fotbal din “lumea” care se afla in fenomen. nici nu stiti ce greu imi e sa scriu …

si mai e ceva, am tot vazut remarci, de tipul “un articol bun” etc. … nu stiti sa cititi, inca nu a ajuns mesajul la voi, pacat

# 30 Gabriel on 01.08.09 at 11:46 pm

mda….si de ce nu l-ai sunat?:-s
RIP…Sir

# 29 AD on 01.08.09 at 10:49 pm

Senzational articol. Bravo!
Cit despre marele disparut, Dumnezeu sa-l odihneasca!

# 28 Rajka on 01.08.09 at 7:23 pm

Excelent articol.Cu adevarat inspirat si scris cu talent.Se vede ca l-ai scris din toata inima.Bravo.
YNWA

# 27 Aloha on 01.08.09 at 5:05 pm

Un articol care m-a miscat… Pentru cateva minute am uitat de manelistii cotidianului, de Gigi Becali si steaua lui care ne sunt bagati cu forcepsul in cap… Multumesc frumos

# 26 Andy on 01.08.09 at 3:21 pm

Sunt tanar si nu l-am vazut de multe ori ,dar din ce auzeam de prin fotbalu englez a fost un mare OM. Un MARE ANTRENOR.Odihneasca-se in pace ,in CARTEA DE AUR A FOTBALULUI ENGLEZ SI MONDIAL.Un gentleman ,un englez rafinat in adevaratul sens al cuvantului.Iti multumim pentru ca ai fost un om dedicat doar fotbalului,iti multumim ca ai pus un roman capitan al Barcelonei,iti multumim pentru caracterul tau deosebit.NU TE VOM UITA SIR. RESPECT TOTAL SIR BOBBY ROBSON !

# 25 Roman on 01.08.09 at 10:11 am

foarte bun articolul. R.I.P. Sir Bobby. Incredibil cum romanii asculta incultii gen Becali si nu lorzii!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.