Nu mai pot cu Rădoi!

Nu mai pot cu Rădoi! Sper să nu se supere Mircea Badea că-i folosesc expresia. Dar nu mai pot. Golul marcat în primul său meci nu-mi schimbă impresia.

De cînd s-a auzit că Rădoi a semnat cu Al Hilal s-a declanşat în România un entuziasm vecin cu paranoia. Rădoi a semnat în piscină, Rădoi a plîns, Rădoi a venit, Rădoi a plecat, Rădoi a ajuns, Rădoi a adormit, Rădoi s-a trezit, Rădoi a semnat, Rădoi s-a antrenat, Rădoi n-a jucat, Rădoi va juca, Rădoi, Rădoi, Rădoi, Rădoi.

Nu vi se pare cam mult? Mulţumim căpitane, adio căpitane, drum bun căpitane. Parcă pleca în armată, undeva într-o zonă de conflict. Curgeau lacrimile acolo ca-n filmele nord-coreene cu care ne delecta televiziunea înainte de 1989.

Rădoi e un fotbalist foarte bun, nu încape discuţie. Poate cel mai bun din campionatul României, undeva la egalitate cu Lobonţ. Şi-a făcut perfect datoria pentru Steaua, şi-a riscat sănătatea pentru Steaua. Dar de aici pînă la această nebunie e cale lungă.

Pentru că Rădoi a plecat la Al Hilal, oameni buni! La Al Hilal, adică nicăieri. Una e că Rădoi putea ajunge la un club mare, alta e că n-a ajuns. Una e că a avut oferte, dacă le-o fi avut, alta e că a semnat pentru o echipă dintr-un campionat unde se duc, de regulă, europeni sau sud-americani în pragul pensionării. Un fel de vacanţă plătită, un mod elegant de a mai cîştiga nişte bani ori de a-şi rezolva o criză financiară, vezi cazul lui Wilhelmsson.

N-am nimic cu Rădoi. Dimpotrivă, l-am apărat şi lăudat de cîte ori am avut ocazia. Cred chiar că e un pic deranjat de situaţia de faţă. Sper. E fotbalist şi ştiu că şi-ar fi dorit să joace în altă parte. Dar e şi om, astfel că a gîndit şi cu mintea, s-a gîndit la viitor, al său şi al familiei sale. Şi aşa a ajuns la arabi. Sătul să mai creadă în zecile de oferte care se spune că veneau pe adresa sa, sătul să mai audă balivernele patronului său naş, care-l evalua la zeci de milioane de euro, în vremuri de criză fotbalistică, conştient că timpul său trece foarte repede. Nu-mi pun acum întrebarea de ce n-a ajuns Rădoi într-un campionat mai puternic. Poate că el ştie deja răspunsul. Poate că golul marcat chiar la debut îi maschează unele regrete.

Îmi pun însă întrebarea dacă nu cumva această isterie mediatică dăunează numelui pe care acest fotbalist a muncit să şi-l creeze. Vineri, am aflat că în fotbalul mondial mai există un “El Clasico”, un meci unic, o încleştare între un mingicar cît frigiderul de la minibar şi “necruţătorul” nostru, o premieră în fotbalul românesc. Eu ştiam că “El Clasico” e numai unul. Cel pe care l-am văzut pe Sport.ro se poate numi, eventual, “Al Clasico”. Un meci colosal pentru nivelul de acolo, dar pe care mă abţin să-l compar cu ce e în Europa.

Debutul lui Rădoi a fost mediatizat cam ca aselenizarea. Primul om pe lună egal primul meci al lui Rădoi. Mă întreb dacă Rădoi ajungea la Inter şi juca primul său meci împotriva Romei, în Cupa Italiei, ce se întîmpla? Probabil montam ecrane gigant în toată ţara, întrerupeam orice alt program şi-l trimiteam pe preşedintele Băsescu la Milano, să asiste în direct. Din acest punct de vedere, Sport.ro şi-a făcut treaba excelent, în atît de cunoscutul stil patentat de Pro. Din punctul de vedere al consumatorilor de fotbal, a fost însă cam mult. Iar acum, că a şi marcat, vom asista la un nou tsunami mediatic, e limpede.

Două vorbe şi despre Olăroiu. E unul dintre antrenorii români pasionaţi de ceea ce face. Pasionat pînă la extrem chiar. Trăieşte pentru fotbal, îl studiază şi încearcă să-l înţeleagă. I-am înţeles plecarea, la fel cum i-am înţeles-o pe a lui Rădoi. Banii e bine să-i ai, nu să-i visezi. Dar, cred că o dată realizat acest deziderat, Oli ar trebui să facă pasul înapoi către fotbalul european. Acolo unde într-adevăr exişti şi ca antrenor, nu doar ca fotbalist. Pentru Olăroiu, venirea lui Rădoi e un cîştig la imagine. Astfel el va fi prezent mult mai des în media românească, numele său va fi mai des pomenit, nu va fi ameninţat de uitare.

Însă locul lui Olăroiu nu e acolo. E încă tînăr pentru această meserie, n-are încă 40 de ani. Viitorul său nu e cu siguranţă printre şeici, oricît de mulţi bani ar avea ei. Mircea Lucescu spunea demult că un antrenor e la fel de bun ca ultimul său rezultat. Olăroiu e mult mai bun decît acest 2-0 cu Al Nasr.

142 comments ↓

Pagini: [8] 7 6 5 41 » Afiseaza toate comentariile

# 142 gicu on 03.02.09 at 9:20 pm

Hai sa fim seriosi, Radoi e slab de aia nu lau luat cei de la Inter, acolo nu te ajuta nasul …

# 141 Adrian on 03.02.09 at 4:33 pm

Cica nu mai poti cu Radoi.Uite te ajuta si colegii tai de la GspTv ca sa nu mai poti de tot.

# 140 reparatii imprimante on 01.02.09 at 9:50 pm

Va inteleg frustrarea,generata de lovitura pe care a dat-o Sport.ro.Gsptv. n-ar fi mizat in nici un caz pe Radoi,in care vedea o **** obosita.Dupa teapa luata cu exclusivitatea transmisiilor din liga I,se digera greu.

# 139 gabi on 27.01.09 at 11:12 am

si inca o chestie… asa pot sa zic si eu ca “nu mai pot cu Liga 1, steaua, dinamo, rapid”… cam asa s-ar rezuma gazeta sporturilor si gsptv 1,2,3,4 puncte puncte.
spre deosebire de sport.ro care mai transmite din cand in cand si altceva in afara de fotbal.

# 138 gabi on 27.01.09 at 11:08 am

nu doar Pro e de vina ptr toata mediatizarea asta. sa fiu il locul dvs n-as avea tupeul sa vb despre trustul pro… cand stiu ca trustul din care fac eu parte… e la fel de rau

# 137 Aur on 27.01.09 at 10:56 am

Va inteleg frustrarea,generata de lovitura pe care a dat-o Sport.ro.Gsptv. n-ar fi mizat in nici un caz pe Radoi,in care vedea o **** obosita.Dupa teapa luata cu exclusivitatea transmisiilor din liga I,se digera greu.
Radoi si multi alti fotbalisti romani talentati,sant din pacate,in materie de transferuri,afectati de tepele, pe care le-au luat strainii seriosi ,in materie de transferuri ,cu fotbalistii romani.In afara de Mutu si Chivu,care de asemenea,in ultimul timp,au inceput sa fie oscilanti,a mai confirmat cineva in fotbalul mare?De fapt,daca e sa fim cinstiti,doar Chivu e la o echipa mare,in care nu prea isi gaseste locul,fiindca Fiorentina e o echipa cam de talia Stelei.In astfel de conditii,mi se pare cel putin lipsit de temei reprosul ca Radoi,ajuns la 28 de ani,a ales sa fie print intr-o echipa mica decat cersetor intr-o echipa mare,cam pe aceeasi bani.
Trebuie sa recunoastem faptul ca fotbalistii romani au niste carente,in special de ordin fizic si de mentalitate,ce-i impiedica sa se mentina la un nivel de varf.Cauzele trebuiesc cautate in insasi societatea romaneasca(alimentatie,conditii de trai,grija societatii si a guvernantilor fata de sanatatea,educatia si dezvoltarea armonioasa a copiilor si tinerilor,asigurarea conditiilor de practicare a sporturilor,etc.etc.
E mai usor sa-i reprosezi lui Radoi ca nu s-a transferat la Manchester United,dar dvs. de ce nu scrieti pentru New-York Times?

# 136 SuperNova on 27.01.09 at 8:12 am

Olaroiu sta acolo, ca e zero ca antrenor ! Cine sa il ia dupa ce a facut dezastru la Steaua? Vrei sa iti spun 2-3 puncte? OK: A castigat campionatul cu blat la Vaslui si Petrosani, A pierdut o semifinala uefa in cel mai rusinos mod si a avut curajul sa spuna ca nu a jucat defensiv la Middlesbrough desi i-a scos pe Iacob, Bostina si Oprita si a bagat pe Balan, Nesu si Baciu !
Ne-a batut Dinamo in Ghencea dupa 18 ani ! Mai vrei ?
Pot sa mai spun si de accidentari si ca la fel s-a intamplat si la Timisoara tot in mandatul lui Oli si de faptul ca facea echipa cu Gigi la palat !
Las-ne cu Oli !

# 135 Dragos on 27.01.09 at 8:10 am

Daca “nu mai poti cu Radoi” de ce scrii despre Radoi ? ***

# 134 ph on 27.01.09 at 4:39 am

A plecat cel mai bun si cel mai iubit jucator de le cea mai galonata si mai iubita echipa din Romania…punct. Fotbalul este mult mai mult decat o statististica, este un spectacol si ca orice spectacol are si o latura sentimentala. Sincer nu dau el clasico pe un meci al lui Lazio, Utrecht, Terek, Siena, Fiorentina, Auxere etc.
O sa spuneti ca nu stiu ce este ala fotbalul spectacol..insa de ce sa nu citim marca in loc de gsp, sau sa nu ne mai uitam tv romanesti cand sunt mult mai bune televiziunile de afara, sa citim carti in alte limbi pt. ca exista literaturi mai bogate , nu?
In fond *** , emigrez astazi !

# 133 daniel on 27.01.09 at 12:08 am

Un articol realist. Radoi este un “foarte mare” fotbalist care prin intrarile sale la “minge”, realizate din “entuziasm” (nu din ciobanie), era foarte bun si-n divizia sateasca!

# 132 Johnny on 26.01.09 at 9:28 pm

Mi se pare mie sau chiar ai dat cu nuca in perete domnule Andrei Niculescu? .. Faceti tiraje enorme si asta datorita faptului ca tot timpul aveti rezervate 2 sau 3 pagini pentru Steaua, iar acum ati vrut sa fiti putin mai intepati decat restul ziarelor din Romania .. Va roade faptul ca Sport.ro si ProSport se vand mai bine pe piata din Romania dar uitati ca ati umplut ziarul cu scandalul drogurilor cand era implicat Mutu, iar atunci Mutu nu s`a transferat, nu a marcat,ba chiar mai mult, a lasat o pata neagra in fotbalul nostru ..

# 131 Florin on 26.01.09 at 5:53 pm

Un articol ffffff bun. felicitari!
Si cu Oli ai dreptate. Inca o data felicitari!

# 130 danc on 26.01.09 at 5:15 pm

Napoli - Roma 0-3 Highlights Commento del grande Carlo Zampa

# 129 date'n porumb on 26.01.09 at 12:52 pm

La vreme de secetă te repezi la orice firicel de apă..mai apare şi “fata morgana”..şi cum o analiză competentă a fotbalului autohton e greu de făcut, ce să facă şi presa pân’la primăvară?
Rădoi cred că e mulţumit! Şi bani şi glorie..chiar dacă i se’ntâmplă asta la dracu’n praznic. Dintr-un rupător fără scrupule poate deveni un “Gerard al Arabiei”, golgeter(la noi dădea cam un gol/an), căpitan, general, paşă…
Transferul la Inter şi alte gogoşi marca Giovani au avut doar scopul de ai creşte cota..şi cum în “lumea bună” a fotbalului ţepele GB sunt de mult fumate, transferul în zona golfului e mană cerească..
La drept vorbind târgul dintre arabi şi ai noştri mi se pare corect, fiecare câşting din afacerea asta…mă refer şi la antrenorii noştri care au ales să fie “misionari” ai fotbalului pe acele meleaguri(şi nu de amorul artei)
S-ar putea ca munca lor să dea roade peste ani şi cei pe care îi dădăcesc acum să ne tăbăcească într-un viitor nu prea îndepărtat(vezi handbalul de băieţi..)

# 128 calin on 26.01.09 at 11:44 am

stii care e chestia unii ziaristi umplu sute de pagini cu si zeci de role de film cu radoi (dar poate fi oricare alt subiect) zeci de stiri despre ce a mincat si ce a facut ca pe urma sa apara alti jurnalisti (poate chiar aceeasi) care sa spuna ca gata nu mai rezista la aceasta campanie mediatica mi se pare un pic ipocrit acest mod de a proceda in stilul eu pasez si tot eu marchez

# 127 pt radoi on 26.01.09 at 11:09 am

dk nu scriai de radoi nici nu te bagam in seama

# 126 Lecter on 26.01.09 at 11:02 am

Steaua are cei mai multi suporteri, iar articolele despre eroii sai vand cel mai bine ziarul. Simplul fapt ca ati pus in titlu numele lui Radoi a facut sa fie citit/accesat articolul acesta. Daca ziceati “Vreau cu Dinamo…” cititorii erau demult la concurenta. Asa ca de fapt, Poti (lua salariul) cu Radoi.

# 125 marcelinho on 26.01.09 at 10:21 am

mi se pare ilogic si anormal sa pui astfel problema dupa ce publicatia la care muncesti a inceput ziua si a terminat-o cu Radoi. la primul zvon despre un oarecare transfer si mai ales legat de transferul la arabi. o mie de pardoane!

# 124 astrid on 26.01.09 at 10:09 am

bravo ! dar oare nu se supara colegii tai , ca doar ei au pornit toata aceasta porcarie cu radoi !

# 123 LUPU on 26.01.09 at 9:10 am

asa i-am spus si io lui r2, dar mi-a zis: taci bre nea dane, ca iau o caruta de bani! in plus, imi dau aia si 7 femei mai negricioase, de ale lor, na, si o masina mare, un cadillac super, alb dotat cu tot ce vrei! stau trei ani aici, iau vreo 5 milioane de dolari plus alte castiguri si apoi ori revin la steaua, ori in franta, anglia sau italia!.. io am zis: bravo mirele, macar tu esti destept, nu ca mine cu grecii aia, betivi!

Pagini: [8] 7 6 5 41 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.