ZONA EURO //Episodul 3 - Şahul etern al antrenorilor

Partidele de genul lui “El Clasico”, cu jucători de mare valoare, cu pasiuni şi rivalităţi în teren şi, mai ales, în tribune, cu miză mult mai mare decît cele 3 puncte puse în joc, se dispută atît pe gazon, dar mai ales între băncile tehnice. Între cei doi antrenori. Fiecare vrea să surprindă, fiecare vrea să aibă toate măsurile de siguranţă luate, numai unul însă poate fi, la final, mulţumit.

Pep sau Juande?
Pep Guardiola şi Juande Ramos. Cei doi antrenori din “El Clasico”. Amîndoi la prima experienţă de acest gen, cu toate că, în dreptul lui Pep, existau mai multe precedente, ca jucător însă. În paranteză fie spus, Guardiola nu pierduse niciodată în faţa lui Real Madrid pe “Camp Nou” de cîte ori fusese introdus pe teren.

Paradoxal, deşi avea la dispoziţie o echipă mai în formă şi un lot ferit, cu excepţia, importantă veţi vedea, a lui Iniesta, de accidentări majore, lui Guardiola i-a fost mai greu. Realul lui Schuster era uşor de citit. O echipă dezordonată, lungă, cu jucători care nu se ajutau defel unul pe celălalt, care nu-şi păstrau jocul poziţional. Pep era sigur că Juande Ramos va schimba ceva, chiar dacă timpul a fost scurt, 4 zile. O primă constatare fusese făcută după meciul cu Zenit din Ligă. Liniile se scurtaseră, disciplina era mai mare, poziţiile nu mai erau abandonate ca înainte.1.jpgReal, echipa cu 1000 de vieţi
Tactica lui Pep era bine cunoscută. Presiune asfixiantă în faţa careului advers, în teritoriul fundaşilor centrali, împiedicarea paselor utilizabile către Gago şi Guti, superioritate în banda dreaptă, acolo unde Messi şi Alves formează o societate formidabilă, ştiindu-se în plus că orice fault contra lui Messi va provoca reacţia furioasă a unui “Camp Nou” cu mare sete de răzbunare. Eto’o şi Henry responsabili cu intrarea pe spaţiile libere, în faţa unor apărători lipsiţi de viteză, gen Salgado, Cannavaro ori Metzelder. Apoi, schimbări de direcţie, ruperi de ritm, atacuri debordante în momentul posesiei. Toate urmau, credeau fanii catalani, să facă din Real Madrid o victimă sigură, o echipă “încasatoare”, mulţi vedeau o victorie comodă, se paria insistent pe un 4 sau 5-0, spre disperarea lui Guardiola, care se temea ca această stare euforică să nu ajungă printre jucătorii săi.

S-a dovedit că Real Madrid e o echipă cu o mie de vieţi. Juande Ramos a intuit că acest meci poate fi un moment de cotitură şi că orice rezultat pozitiv poate menţine campioana Spaniei în lupta pentru un nou titlu. Chiar şi un egal. O înfrîngere ar fi dus Barcelona la 12 puncte, diferenţă totuşi cam mare, pentru că Ramon Calderon nu-i Gigi Becali cu ale sale valize magice.

0.jpgBlocaţi-l pe Messi!
Mulţi l-au criticat pe Juande pentru tactica de echipă mică abordată. Scopul scuză mijloacele, parcă aşa se spune, nu? Iar mijloacele Madridului cam astea erau la momentul de faţă. Fotbalul e o sumă a detaliilor, astfel că Juande a pregătit totul în detaliu. Primul, poate cel mai important: oprirea lui Messi. Cu orice preţ. Două zile, la antrenamentele Realului, Salgado şi Sergio Ramos s-au pregătit pentru a opri intrările în diagonală ale lui Messi. A fost ales în cele din urmă Ramos, cu mai multă viteză şi forţă, mergîndu-se pe ideea că, pe cealaltă bandă, Salgado se va putea descurca în faţa lui Henry. În ajutorul lui Ramos a fost plasat Drenthe, care trebuia să coboare pentru a evita superioritatea doi contra unu, Messi-Alves contra Ramos. Concluzia? Messi n-a mai fost jucătorul de altădată. Speriat pesemne şi de faulturile recepţionate, argentinianul s-a depărtat de zona careului mare. Lucru pe care i l-a reproşat, de altfel, şi Johan Cruyff, în editorialul său de luni, din “El Periodico”: “Messi a fost faultat pentru că a căutat aceste faulturi depărtîndu-se de zona periculoasă, unde orice lovitură liberă era un potenţial pericol”.

5.jpgNu uitaţi de Xavi şi Marquez
Al doilea om important al Barcelonei era Xavi. În lipsa lui Iniesta, altcineva nu putea face la fel de bine faza de construcţie, ultima pasă. Gago a fost însărcinat cu marcajul, iar Guti s-a sacrificat pentru echipă, venindu-i mereu în ajutor. De cîte ori primea mingea, Xavi era tamponat de cei doi şi nu găsea aşa uşor variantele.

Al treilea om ca importanţă în jocul de construcţie al Barcelonei era Rafa Marquez. Mexicanul e singurul fundaş din lotul Barcelonei capabil să paseze corect, urmare a multelor meciuri pe care le-a jucat în linia de mijloc şi a unei tehnici superioare lui Puyol ori Pique. Raul a fost cel care l-a blocat pe Marquez, aproape întotdeauna construcţia catalanilor pornind de la Puyol, un fundaş excepţional, dar nu un fin pasator.

Rezultatul? Un joc la sacrificiu al Realului, o dominare a Barcelonei, dar fără strălucirea din alte partide. Cu Messi, Xavi şi Marquez neutralizaţi, cu un Gudjohnsen marcat de miza meciului, cu un Toure Yaya nevoit să fie foarte atent la acoperirea oricărei greşeli, Barcelona a jucat previzibil, ocaziile venind din valoarea extraordinară a jucătorilor amintiţi, la care se adaugă cea a lui Eto’o şi Henry, capabili să scoată o acţiune genială din cea mai mică neatenţie a rivalului. Adăugăm aici starea terenului, mai exact a balonului, ud, greu, rapid, ceea ce a făcut ca jocul de pase să nu aibă aceeaşi consistenţă.

4.jpgReacţia lui Pep
Guardiola a reacţionat în repriza a doua. Messi eliberat din marcaj, cu libertate absolută şi spaţiu mult înaintea lui, căci Ramos nu-l putea urma lăsînd astfel banda sa la discreţia lui Alves, mult superior lui Drenthe, Eto’o în benzi şi Henry jucînd vîrf. Joc direct, pentru a intimida un Real conştient de lipsurile sale. Cannavaro, excepţional în meciurile cu miză, datorită experienţei, lipsit de concentrare în celelalte, a început să respire greu, Guti s-a sufocat, iar Salgado, căutat mereu de Eto’o, şi-a pierdut busola.

Schimbările i-au ieşit de minune lui Pep. Sergio Busquets a scos penaltyul ce ar fi putut duce scorul spre 4-0 dacă era transformat. Iar Hleb a iniţiat formidabil acţiunea de la golul doi. Pînă atunci însă, jocul de strategie impus de Guardiola a funcţionat din nou. În dimineaţa jocurilor, Guardiola obişnuieşte să exerseze doar fazele fixe. Sîmbătă a fost exersată faza cornerului din care a ieşit deschiderea scorului.

P.S: Pentru cine încă nu a văzut meciul, joi, de la 17:30, pe Sport Klub se va difuza înregistrarea integrală a lui “El Clasico”, în cadrul magazinului BarcelonaTV.
În episodul următor, viitorul lui Real Madrid sub comanda lui Juande Ramos, dar şi cîte ceva din colosala acoperire mediatică a acestui eveniment din partea postului de televiziune La Sexta, care l-a transmis, şi care şi-a bătut toate recordurile de audienţă.

18 comments ↓

# 18 io genialu on 19.12.08 at 2:44 pm

Un nou articol excelent.Astept partea a patra.Ziceai ceva de viitorul lui Real Madrid?Chiar sint curios,mai ales acum dupa tragerea la sorti din liga ce parere ai

# 17 mircea on 19.12.08 at 1:56 am

FELICITARI ANDREI PT ARTICOL!!!! extrem de pertinent si la obiect!!!! Si nu ma uita, te rog,cu, cartea(in caz ca de gandesti sa o scrii);sa fiu printre primii pe lista cumparatorilor!!!

# 16 dan on 18.12.08 at 5:02 pm

interesanta analiza dar oare…un articol obiectiv nu puteai scrie?E adevarat ca e barcelona-real, un derby al spaniei si nu ai restrictiile din Romania,de a fi echidistant fata de echipe dar totusi,avand in vedere cati pasionati de fotbal si echipele astea sunt,ar fi trebuit sa fii echidistant.

E o pledoarie pro_barcelona ca si cum barcelona ar fi exponenta fotbalului-spectacol si realul omul negru(si nu ma refer aici doar la articolul asta ci si la primele).Sa nu uitam absentele,cum se zicea mai sus,sa nu uitam si de ocazia lui Drenthe

# 15 motanu spania on 18.12.08 at 12:21 pm

loool se refera ca dintre fundasi centrali care ies cu pase lungi si scurte de o precizie mai mareeste mexicanu.orce echipa de fotbal incearca sa iasa cu pase din aparare daca ai un fundas care paseaza exact mai bine.atunci juande avea de ales pe cine sa blocheze pe puyol sau mexicanu.si a decis mexicanu.daca ai observat puyol chiar a intrat cu mingea la picior de vreo citeva ori.la mijloc la inchis pe xavi si la lasat pe toure.la fel toure a avut timp si spatiu.daca ai observat pe marquez nu il lasa sa gindeasca ii face presing ori raul ori huguain.am scris in comentariu este cel mai bun articol de dupa un meci.mai bun decit a lui vochin.care la fel scrie bine.dar de exemplu poti sa ai posesie dar depinde cum o ai si unde o ai.de exemplu juventus te lasa sa ai ce posesie vrei dar cind au mingea verticalizeaza.rapid si marcheaza.valencia acum joaca mai bine in deplasare .au contraatac devastator si le convine sa iti de- mingea.etc.altceva ocazii de gol,ai observat ca in anglia aproape orce sut la poarta il contabilizeaza ocazie de gol.in italia doar ce are un grad mai mare de pericol se pune etc.de obicei statisticile sunt relative.cit a alergat .nu conteaza cit ce cum a alergat si unde.etc.altadata daca vrei vorbim mai mult .salutari si la multi ani!

# 14 SDEMI2000 on 18.12.08 at 10:43 am

Din nou super articol !!! tINE-O TOT ASA !!!

# 13 LOOOL on 18.12.08 at 3:17 am

Am inteles ca scrie in general. Dar de la general pana a scrie ca mexicanul este SINGURUL fundas care este capabil sa paseze este o cale lunga.

# 12 motanu spania on 18.12.08 at 1:44 am

BUN ARTICOL ANDREI NU STIU DE UNDE TE-AI INFORMAT DAR ESTE EXACT TOT CE SCRIU.LOOOL.AICI SCRIE OMUL ACESTA DE IN GENERAL NU DE O PASA.IAR ACEST LUCRU A FOST ANALIZAT SI DE CEI DE LA SEXTA SAU CANAL PLUS.NU DE ALDE NOI.CI DE VALDANO,CRAIOVEANU,SALINAS ETC.ANDREI ESTI BUN .M-AI IMPRESIONAT DACA VREI TINEM LEGATURA SI TE MAI AJUT EU CU INFORMATII DE PE AICI.SUNT MADRILIST DAR RECUNOSC CA ACEST AN BARCA JOACA EXTRAODINAR.SI FELICITARI LOR.INTRADEVAR MESSI A FOST CRITICAT DE CRUYFF.ANALIZA TACTICA ESTE IDENTICA CU CEA DE AICI.FACUTA PE LA SEXTA DUMINICA SEARA.INTRAREA LUI SERGIO SI IESIREA LUI GUTI AU FOST DECISIVE IN REZULTATU MECIULUI.EU O SINGURA PARERE DE RAU AM NU MA PLING DE ACCIDENTARI ,NU MA PLING DE GHIHNIONUL DE LA FAZA LU DRENTHE CI IMI PARE RAU DE AL DOILEA CARTONAS CARE LA LUAT ROBBEN CU SEVILIA CA SA NU JOACE CU BARCA.ERA CEL MAI IN FORMA IN MOMENTUL ACESTA DE LA MADRID SI E PESTE DRENTHE.SE SCHIMBA PUTIN SITUATIA .NU MAI URCA ALVES TOT TIMPUL RAMINEA SI PUYOL MAI JOS DAR ASTA E.BARCA JOACA FENOMENAL SI MERITA TOT RESPECTUL MADRILISMULUI PENTRU JOCUL PRACTICAT.ESTE RINDUL LOR.LA MULTI ANI SI SANATATE TUTUROR FANILOR ACESTOR DOUA MARI ECHIPE.

# 11 LOOOL on 18.12.08 at 1:15 am

“Mexicanul este singurul fundas din lotul Barcelonei care stie sa paseze corect” (Rafa Marquez) =))))

Prietene tu te uiti la meciurile Barcelonei pt ca te-au pus unii sa scri si tu un articol…..

Daca te uitai la un meci al Barcelonei de acum trei saptamani vedeai cum un pusti (fundas) al Barcelonei pus in aparare la meciul acela a reusit sa dea o pasa din careu perfecta, pana la mijlocul terenul. Efectiv a ajuns la piciorul coechipierului. Cel mai interesant este ca era presat in propriul careu de 2 adversari pe care i-a driblat. Toti stiu ca paseze la fel de bine si nu conteaza doar jucatorul care da pasa ci si cel care primeste. Trebuie sa existe o buna coordonare intre acestia ca nus de ex cat s-ar intelege Messi cu Arthuro de la Steaua.

# 10 @Adrian on 17.12.08 at 8:52 pm on 17.12.08 at 11:55 pm

In primul rind, nu castiga mereu ala care e mai bun.. De accord cu tine, poate ar fi aratat altfel meciu la un 1-0 pt real.. insa nu ai de unde sa stii ce s’ar fi intamplat.. de unde stii ca daca marca real pana la pauza nu era 1-1 sau 2-1 ? nu poti trage concluzii doar pe niste ideei..

# 9 gabi petre on 17.12.08 at 11:46 pm

Daca Real marca prin Drenthe, altul era jocul. Daca Barca marca din penalty, era un scor fluviu. Din pacate Realul a renuntat prea usor la un Robinho sau Julio Baptista. Fara un varf veritabil langa el, Raul se zbate ca pestele pe uscat- vezi cuplul de atac pe care l-afacut de-a lungul timpului langa Suker, Morientes, Ronaldo, Van Nistelrooy. Victoria Barcelonei meritata, Real trebuie sa reconstruiasca in acest sezon pt. a-l ataca cu succes pe celalalt. HalaMadrid!

# 8 cobra on 17.12.08 at 11:40 pm

daca..daca..daca…
daca…real nu avea accidentati…daca barca avea jucatori accidentati…toate astea sunt presupuneri…chestii pe care nu o sa le stim… poate “Daca” real nu avea accidentati…pierdea mai rau…k juca mai periculos…”Daca” barca avea accidentati…poate el pierdea…! nu conteaza! ce a fost a fost barca a castigat pe merit! forza Barca! si inca un lucru… DACA ghiceam numere la loto eram milionar…:)) si nu mai scriam nimic aici

# 7 Cristi REAList on 17.12.08 at 11:35 pm

frumos articol…cateva intrabari: de unde stiti, voi, fratilor, ce discutau raykaard si laporta in avionul de intoarcere de la manchester la barcelona(dupa semifinala)…sau ce a exersat pep la antrenament in ziua meciului?
deja exagerati cu meciul asta…de o saptamana numai analize….si vochin si niculescu…bun, o fi cel mai tare meci de pe planeta….tin cu real de mic copil…dar totusi….(a doua zi s-a jucat juve-milan 4-2: un suuuper meci…..si eu nu pot sa sufar ekipele italiene…dar pot sa fiu obiectiv….de meciul asta n-ati prea zis nik…si nu stiu de ce…dar macar una din astea 2(ori milan, ori juve..ar putea oricand sa-i bata pe barca….pe real nu -i mai amintesc(iar imi pare rau :) )….repet…sa o vedem pe barca in liga, cand o sa dea de ekipe tari….n-or sa mai gaseasca ei spatiile lasate de madrid(oricat ar incerca sa se apere…realul e o ekipa prea frumoasa(si acum cand e varza)….ca sa stie sa se apere ca niste diavoli precum italienii…sau ekipe mari din anglia..sau bayern(altii pe care nu-i sufar)…
anyway….incepeti sa ne suprasaturati cu meciul asta….aveti tendinta de a exagera cu laudele…si de a ne compara cu noi(ne uitam la ei si zice,…moaaaa ce tari sunt aia..si ce panarame suntem noi…prea ne plangem de mila…au si aia o gramada de probleme…inclusiv educatia….give me a break…..)
bafta

# 6 CATALAN on 17.12.08 at 10:32 pm

andrei,cronica e destul de corecta dar se vede ca scrii pentru marca(stii la ce ma refer,nu?).eu iti citesc cronicile tot timpul si esti mult peste jurnalistii romani.felicitari1

# 5 dorinho on 17.12.08 at 10:32 pm

daca se marca din penalty era 4-0, zici?

# 4 bogdan iasi 1985 on 17.12.08 at 10:00 pm

mmmmm,tin cu barcelona inainte sa stiu de steaua … sper sa-ntelegeti unde bat …vis a vis de meci, barca a fost net superioara realului … 2 ani n-am avut ce sa-i reprosez realului,au fost superiori la toate capitolele si drept urmare vezi pozitia din clasament si diferenta de puncte,insa anu asta e al barcei … revenind,realu pare putin schimbat fata de schuster insa ramane de vazut meciul urmator…de fapt raman meciurile urmatoare … multa bafta realului pe viitor dar barca e campioana …felicitari lui adrian

# 3 Ai ascultat vreodata sufletul muzicii? on 17.12.08 at 9:58 pm

Intr-adevar respect pentru invingatori, insa Real Madrid oricand putea infige coroana regelui pe Camp Nou. Jocul la sacrificiu e caracteristic marilor caractere. Sa-ti lasi toate pensulele si poeziile deoparte si sa iei lopata in mana… cam cati ar face asta? Si asa fara nici o legatura, mi-e dor de Zidane. Ca tot veni vorba de daruire si sacrificii, isi mai aminteste cineva un gol dat de Zizou cu capul intr-un El Classico, cand putea foarte usor sa-si sparga capul de bara… Inchei spunand ca El Classico e mai mult decat un meci. E acel meci pe care nu ai voie sa il ratezi daca mingea de fotbal ti-e cunoscuta. Hala Madrid!

# 2 Adrian on 17.12.08 at 8:52 pm

Ma tot intreb oare cum ar fi aratat scorul sau meciul daca Barca era ‘decimata’ de vreo 3-4 titulari iar Realul era in echipa completa…..Multa lume scrie/spune ca Barca a fost mai buna? Pe ce criterii? Doar scorul? Aici da…..cel mai bun castiga….intotdeauna…..as avea si eu cateva intrebari…..Barca a dominat in atac…..s-a vazut…..dar in aparare oare cine a fost mai bun? Unde s-au produs cele mai multe erori? In prima repriza Realul a avut 2 ocazii de gol clare……ma intreb oare cum reactiona Guardiola daca la pauza era 1 sau 2-0 pt Real? Intr-o echipa mare atat atacul cat si apararea trebuie sa mearga…..parerea mea ca apararea Barcei in meciul asta a fost slabuta…..din pacate Realul a clacat la o faza fixa…..corner….restul era previzibil. Atacul Realului a fost inexistent……puse cap la cap Barca merita cele 3 puncte…..ceea ce vreau eu sa zic e ca se prea ridica in slavi Barca pt un meci pe care extrem de usor se putea sa il piarda…..cum? apararea Realului a fost peste cea a Barcelunei…..cu putina atentie se putea fara gol in poarta lui Casillias….iar daca din cele cateva ocazii super mari pe care le-a avut Realul se marca cel putin o data(aici ma refer in prima repriza) Barcelona nu facea nimic…..dar asta este fotbalul si de aia e asa de frumos….

# 1 mes que un club on 17.12.08 at 8:23 pm

hai barcelona!!!!!bravon andrei!!tot asa

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.