ZONA EURO // Episodul 1 - Pep a reuşit

Barcelona - Real Madrid nu se compară cu nimic altceva. E meciul meciurilor, e “El Clasico de los Clasicos”. Nu ştiu cum e în Argentina, la Boca - River, e prea departe, dar cred că Barcelona - Real e peste. Poate nu ca atmosferă, dar se compensează cu valoarea jucătorilor din teren, cu palmaresul celor două cluburi, cu modul în care e privit şi tratat acest joc în mass-media. Vor fi, în exclusivitate pentru www.gsp.ro, mai multe episoade legate de “El Clasico” ediţia 2008-2009. M-am gîndit să încep cu prezentarea celui mai important om al acestui meci. Pep Guardiola.


Deşi nu antrenase pe nimeni, Guardiola a reuşit, la 37 de ani, să facă din Barcelona cea mai bună echipă din lume. Cum? Muncind zilnic 14 oreDin ploaia ce a însoţit sîmbătă seară marea încleştare care a fost, este şi va fi “El Clasico”, un personaj a ieşit cel mai mult în evidenţă. Nu, nu este Messi. Nu, nu este Casillas. Nu, nu sînt nici Eto,o, nici Casillas, nici măcar acest arbitru antipatic, Medina Cantalejo. Este Pepe Guardiola. Omul care a readus zîmbetul pe feţele întristate ale catalanilor, omul care a transformat un club convulsiv într-unul liniştit, o echipă apatică şi conformistă într-una înfometată de succese şi un public frustrat într-unul fericit.23.jpg

Avionul învinşilor

Sîntem pe 29 aprilie 2008, într-un avion ce survola Franţa, venind de la Manchester şi îndreptîndu-se spre Barcelona. Cu mai puţin de două ore în urmă, Barcelona pierduse în faţa lui United şansa de a intra în finala Ligii de la Moscova. În avion, linişte totală. Jucătorii dormeau, ziariştii îşi consultau notiţele. În partea din faţă, doi oameni discutau. Preşedintele Joan Laporta şi antrenorul Frank Rijkaard. “Frank, din păcate, nu mai puitem continua. Trebuie să schimbăm ceva. Îmi pare rău! Îţi mulţumesc pentru tot. O să-ţi primeşti toţi banii care ţi se cuvin pentru cei doi ani de contract rămaşi”, i-a spus Laporta olandezului. Regretele erau sincere, căci Rijkaard a fost omul ce readusese, ajutat de Ronaldinho, zîmbetul Barcelonei, iar intenţia mărturisită a lui Laporta era să-şi termine mandatul, în 2010, cu acelaşi antrenor cu care începuse. Rijkaard simţea ce-l aşteaptă. “Joan, sînt de acord. O să plec la finalul sezonului şi nu-mi trebuie nici un ban. Eu sînt cel ce vă mulţumesc”.

Sfatul lui Cruyff
A doua zi, Laporta a început treaba. Ţinta: Jose Mourinho. Txiki Beguiristain, directorul sportiv, s-a dus la Porto să discute cu antrenorul portughez. Care i-a cam speriat pe catalani cu solicitările sale. În total urmau să fie plătite anual 17 milioane de euro salarii nete pentru portughez şi colaboratorii acestuia. Plus o listă de transferuri impresionantă, plus o alta de fotbalişti ce urmau să plece. Grea decizie.
Dubiile invadaseră mintea lui Laporta, care a pus mîna pe telefon şi l-a sunat pe Joahn Cruyff. “Johan, ce să fac?”. Foarte calm, Cruyff i-a spus: “Joan, te-am sfătuit să-l iei pe Rijkaard şi a fost bine. Vrei un antrenor care să readucă Barcelona în prim-plan? Pune-l pe Guardiola”. Laporta nu era prea convins: “Dar, Johan, n-a antrenat pe nimeni”. “Joan, te rog să-l chemi şi să vorbeşti cu el. Apoi decizi”. Ca o precizare, Guardiola era în acel moment antrenor la Barcelona B, în liga a patra, primul său mandat de tehnician profesionist.Cînd Laporta i-a solicitat lui Guardiola o întîlnire, Pep i-a răspuns: “Presidente, azi nu pot. Mîine am meci important şi trebuie să-l pregătesc”. Un prim semn bun a gîndit Laporta. Întîlnirea s-a produs după alte două zile. “Stabilisem o întîlnire de o oră, o oră şi jumătate”, avea să-şi amintească Laporta. “Am stat 9 ore de vorbă, timp în care mi-a spus cum vede el viitorul acestei echipe. Ne-am întrerupt o oră pentru prînz, dar şi acolo tot de asta am vorbit. Pep mi-a desenat inclusiv tactica pe şerveţele”.

Pep, unul de-al lor
Pentru Guardiola, Barcelona era orice numai o necunoscută nu. Venise la 10 ani la clubul pe care toţi catalanii îl divinizează. Fusese căpitanul echipei lui Cruyff şi Van Gaal, antrenorul din teren, cîştigase 6 titluri, două cupe, o Ligă a Campionilor şi o Cupă a Cupelor. La 37 de ani, împliniţi în ianuarie, era instalat ca antrenor principal. A şocat de la primele declaraţii: “Ronaldinho, Deco şi Eto’o nu intră în planurile mele”. Cum? Cei mai buni din lot? Ziariştii catalani pariau deja pe data demiterii.Dar Guardiola s-a apucat de treaba. A început prin a vorbi cu fiecare jucător. Rînd pe rînd, faţă-n faţă. Le-a explicat filozofia lui, ce vrea de la ei, ce le cere. I-a cîştigat uşor-uşor pe toţi prin felul de a fi, direct şi extrem de sincer. Prin cele 14 ore pe care le petrece zilnic în biroul său de la club, citind, studiind, vizionînd, încercînd să compenseze lipsa de experienţă. Prin modul în care face antrenamente şi pregăteşte meciurile în cele mai mici detalii. Fotbaliştii, şi vorbim aici de mari vedete, l-au simţit unul de-al lor, se antrenează şi joacă pentru a nu-l dezamăgi. Iar faptul că ambele goluri de sîmbătă au fost celebrate în grup, în faţa băncii de rezerve, e o dovadă.

De ce a plîns Eto’o
Înainte ca jucătorii să iasă pe teren, Guardiola i-a strîns pe toţi lîngă un televizor. Le-a pus apoi un DVD cu un copil bolnav de cancer, în fază terminală, care, suporter al Barcelonei fiind, mărturisea că n-ar vrea să moară înainte ca echipa sa favorită să bată pe Real Madrid. Un membru al staffului, care n-a vrut să-şi declare identitatea, mărturisea: “Toţi au rămas cu privirile împăienjenite. Să nu uităm, vorbim de oameni care cîştigă milioane de euro pe an. Eto’o, care are un băieţel de aceeaşi vîrstă, a ieşit plîngînd din vestiar. De aceea a vrut  execute penaltyul, de aceea s-a bucurat atît după golul marcat”.bar114_soccer-champions-_1208_11.jpg

REVOLUŢIA LUI GUARDIOLA
Antrenamente filmate
Guardiola a deprins fotbalul de la Johan Cruyff, poate cel mai dotat antrenor din toate timpurile. Filozofia sa e simplă: o echipă se ordonează după locul în care se află balonul. Totul se naşte şi moare plecînd de la poziţia din teren. Primeşti mingea şi o pasezi imediat unui coleg demarcat, apoi încerci să te demarci tu, ca să poţi primi din nou. Pentru asta însă e nevoie de antrenamente, iar antrenamentele lui Guardiola sînt un spectacol în sine. Obişnuieşte să le întrerupă de multe ori ca să reia o acţiune. Absolut toate sînt filmate, Pepe fiind singurul tehnician din lume care-şi filmează antrenamentele cu 3 camere din trei unghiuri, astfel ca toţi jucătorii să fie prinşi în imagini. Apoi, rînd pe rînd, jucătorii sînt chemaţi pentru a li se arăta ce au greşit sau ce au făcut bine.

Adversari studiaţi
Guardiola are 4 colaboratori care studiază fiecare adversar şi alcătuiesc o prezentare, nu mai lungă de 45 de minute, cu cele mai importante elemente. Fiecare jucător ştie astfel cum şi în ce fel acţionează cel ce îi va fi adversar, dar şi care e tactica echipei rivale în general.

Antrenament tactic în ziua meciului
Guardiola nu-i adeptul cantonamentelor. În zilele de meci, după micul dejun, se face un antrenament de dimineaţă, axat în principal pe repetarea fazelor fixe. Apoi se mănîncă de prînz, iar jucătorii merg acasă, pentru a reveni la stadion cu două ore înaintea meciului. Nici cu Real n-a fost altfel.

bar010_soccer-spain-_1213_11.jpgMese împreună, meniu controlat
De cînd a venit Guardiola, jucătorii mănîncă împreună micul dejun şi prînzul, evident cînd nu sînt liberi, după un meniu impus şi controlat de doctori. Nimeni nu mănîncă de capul lui nimic, fiecare primind, în funcţie de particularităţile corpului său, tipul de alimente permise. Spre exemplu Messi, un jucător a cărui musculatură e predispusă la accidentări, are interzis să consume pizza şi sucuri de tip Coca Cola, fiindu-i recomandate peştele şi pastele. Urmarea: în jumătate de sezon, Messi nu are nici o leziune musculară.

Control medical săptămînal
Fiecare fotbalist din lot este săptămînal controlat de cei 4 medici ai clubului. Este verificat în primul rînd nivelul de oboseală al musculaturii, în funcţie de rezultatele obţinute stabilindu-se intensitatea antrenamentelor şi chiar prezenţa în meciuri. Ideea lui Guardiola e că nu toţi trebuie să se pregătească la fel. Spre exemplu Puyol nu se va antrena niciodată la fel ca Messi sau Hleb la fel ca Toure Yaya.

sps06_soccer-spain-_1213_11.jpgCum l-a cîştigat pe Eto’o
Eto’o era, alături de Ronaldinho şi Deco, pe lista disponibilizaţilor. Spre deosebire de cei doi, camerunezul a avut greutăţi în a-şi găsi echipă, în principal din cauza pretenţiilor foarte mari pe care le avea. Astfel că a început pregătirea de vară cu echipa catalană. Frustrat, marginalizat, Eto’o s-a antrenat ca un nebun, surprinzîndu-l pe Guardiola, care declarase chiar că Henry este atacantul său central. Care a început să-şi dea seama că un asemenea atacant nu se găseşte prea uşor. După meciul tur cu Wisla Cracovia, în preliminariile Ligii, cînd Eto’o a marcat două goluri, Guardiola l-a chemat şi i-a dat tricoul oficial al noului sezon, cu numărul 9, spunîndu-i: “E al tău, l-ai cîştigat”.

Atenţie la detalii
Guardiola nu lasă nimic la voia întîmplării. La meciul cu Real Madrid, intuind că madrilenii vor trage de timp, a făcut o şedinţă cu copiii de mingi cerîndu-le să fie extrem de rapizi atunci cînd retrimit baloanele înapoi în teren. Dar modul cum le-a zis a surprins: “Eu am fost ca şi voi, copil de mingi. Să ştiţi că victoria Barcelonei va fi şi a vostră. Avem nevoie de voi, sînteţi foarte importanţi”.

Episodul următor va fi un reportaj din zona nobilă a lui “El Clasico”. Veţi afla cum e să vezi meciul cu şampanie şi caviar, dar şi avînd obligaţia unei ţinute în conformitate. În celelalte episoade vom vorbi despre duelul tactic al celor doi antrenori, despre renaşterea lui Samuel Eto’o şi despre viitorul lui Real Madrid cu Juande Ramos. Totul aici!

57 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 57 Freddy RE on 27.04.12 at 3:50 pm

Din nou bravo, si in aprilie 2012.

# 56 Johann on 28.05.09 at 1:10 am

Scriu acest comentariu imediat dupa finala castigata de echipa Barcelonei in fata celor de la MU si tare as vrea un articol asemanator si la fel de emotionant despre Pep Guardiola, acum dupa un sezon incantator al Barcei.

# 55 CATALAN on 17.12.08 at 10:46 pm

felicitari,andrei!scrii la un nivel inalt,la fel cum joaca “el barça”.daca toti cei care scriu in romania despre sport,in general,ti-ar urma exemplul presa(sportiva)din romania ar fi departe.din pacate ziarele si televiziunile sportive din romania dedica cel mai mult timp si spatiu stirilor care n-au nici o legatura cu sportul,si din ce in ce mai mult seamana cu ziarul can-can sau emisiunea nora pentru mama etc.chiar daca nu mai traiesc de multi ani acolo,ma bucur ca presa sportiva romaneasca n-a murir.succes in continuare!

# 54 licitatii online on 17.12.08 at 6:23 pm

Fortza real, tu esti cel mai tare, poate la popice :)) ****

# 53 GM on 17.12.08 at 12:11 pm

Barca, Barca, Barcaaaaaaaa………..

# 52 nucus on 17.12.08 at 9:21 am

felicitari pentru idee.
este geniala.suntem multi cei care nu putem vedea un astfel de meci ,acolo,pe viu.
prin voi ,si eu “am fost acolo”!

# 51 Costel on 16.12.08 at 6:29 pm

Daca ziarul ar contine doar astfel de articole l-as cumpara din nou. Dar mi-e teama ca doar cu aceasta floare nu se face primavara :(

# 50 SDEMI2000 on 16.12.08 at 3:03 pm

UAU … CEL MAI BUN ARTICOL AL GAZETEI DE PINA ACUM !!! FELICITARI ,IN SFIRSIT SE VORBESTE DESPRE FOTBAL CI NU DE TATUAJELE LUI MUTU SAU DE BANII LUI BECALI !
FELICITARI D-LE. ANDREI ,NUMAI ASA PUTETI EDUCA SI CITITORII .FELICITARI SI TINETI-O TOT ASA . ASTA DA ARTICOL

# 49 mateutz on 16.12.08 at 2:46 pm

cand se va vorbi si de Clasicul nostru la fel ?

# 48 motanu spania on 16.12.08 at 1:57 pm

NU M-AM INSELAT IN PRIVINTA TA ESTI BUN.IMI PLACE CUM SCRII.SUNT MADRILIST SI ADMIR MUNCA LUI GUARDIOLA CARE MI-A PLACUT SI CA FOTBALIST.ACUM CIND L-AU DAT AFARA PE SCHUSTER AS FI VRUT SA IL PUNA PE MICHEL CARE RASPUNDEA DE TOATA CANTERA MADRILISTA DAR ACESTA SI-A DAT DEMISIA INAINTE DE MECIUL CU SEVILIA.IMI PLACE CUM VEDE JOCUL GUARDIOLA ,DAR ARE SI CU CINE.SPUI CA A REUSIT EU SPUN CA II MERGE BINE SI VA REUSI CIND VA AVEA SI PUTINTEL PALMARES.CE ZICI.IMI PLACE FOTBALUL SI IMI PLACE MULT BARCALONA .SUNT MADRILIST DAR ACEST LUCRU NU MA OPRESTE SA NU RECUNOSC ASTA.MA INCANTA JOCUL BARCELONEI.DAR SA VEDEM IN CONTINUARE.SUCCES SARBATORI FERICITE TUTUROR.

# 47 calin cugir on 16.12.08 at 1:06 pm

felicitari pt articol.voi citi cu mare interes toate articolele tale.bravo.

# 46 danel on 16.12.08 at 11:20 am

Trebuia totusi sa te informezi pana la capat. Guardiola nu a inventat nimic din ceea ce face. Aceste antrenamente au loc la Milan sau Juventus de cel putin 10 ani. Barcelona joaca bine, dar s-ar putea ca Liga sa o traga in jos. Castiga destul de usor doarece nivelul campionatului a scazut si in CL, cand dau de echipe mult mai puternice si bine organizate s-ar putea sa clacheze(intr-o grupa destul de usoara a facut destul de putine puncte). Acum 5 ani, intr-un sfert de finala impotriva lu’ Juventus, Barcelona a pierdut acasa. Era si atunci o echipa f puternica, bine organizata, dar a pierdut in fata unei echipe inferioare dpdv tehnic, deoarece a dat de un antrenor ca Lippi care a stiut sa anihileze “avantul” catalanilor. Uitati-va la Real Madrid din timpul lui Zidane. O echipa perfecta care a fost invinsa tot de Juventus fara drept de apel. Totul e tactica, tactica se invata in Italia. Fotbalul italian poate nu e cel mai frumos din lume, dar cu siguranta e cel mai inteligent si mai greu. Vreti sa vedeti o partida de fotbal care se poate folosi ca material didactic la scolile de antrenori? Atunci uitati-va la Inter- Juve de acum cateva saptamani.

# 45 ltz on 16.12.08 at 10:56 am

stii cum e articolul asta?

te uiti cine il scrie intai.. prima regula in Romania .. ah e Niculescu .. asta parca stie ce scrie dom’le ia sa vedem .. si ce subiect .. si incepi sa citesti articolul, il termini pe nerasuflate si nu iti dai seama ce tocmai s-a intamplat, un articol excelent. Si te gandesti iar, cine a scris dom’le articolul asta ? ahh da .. Niculescu.

# 44 atl16 on 16.12.08 at 5:59 am

Cred ca multi dintre noi urmaream la bulgari cupele europene la sfirsitul anilor ‘80. Barcelona, desi in campionat era in deriva totala (5 titluri consecutive pt Realul Quintei lui Buitre), se redresa cistigind in 89 Cupa Cupelor (2-0 cu Sampdoria lui Vialli si Mancini, care ii scosese pe Dinamo, greu, in sferturi). Antrenor, Cruyff. Comentatorii din Spania spun ca acolo, in perioada aia, a inceput totul: Cruyff a luat-o de la zero si a inceput sa promoveze tineri de la echipa a doua, punind accentul pe un anumit tip de mijlocasi (Amor, Eusebio, Guardiola). Exact tipul asta de mijlocasi face de vreo 20 de ani jocul spectaculos al Barcelonei, transferat in sfirsit anul asta si la nationala Spaniei. Ginditi-va la filiera Guardiola-Xavi-Iniesta-Fabregas-Sergio Busquets. Nu toti sint formati la Barca (Iniesta), sau joaca acolo (Cesc), iar Busquets e de-abia la inceput, dar toti au acelasi profil. In concluzie, clubul are o strategie pe termen lung si o filosofie proprie (stie ce fel de fotbal se vrea sa se joace) care dau dividende.
PS) ca sa dam argumentatia peste cap, nu stiu cum s-ar fi potrivit Mourinho acolo, bine ca nu s-a intimplat!

# 43 Shininq on 16.12.08 at 3:09 am

Foarte bun articolul! Guardiola calca pe urmele lui Cruyff si poate va duce mai departe munca depusa de olandez la club

# 42 IBRAHIMOVIC 1923 on 16.12.08 at 12:20 am

Super articol,de la un super ziarist(Andrei Niculescu),despre un super antrenor(Pep Guardiola)de la o super echipa(FC Barcelona),dintr-un super campionat(Primera Division)!

# 41 gabi petre on 16.12.08 at 12:18 am

Deci Pep a invatat de la Cruyff, da’ Hagi de la cine a invatat, el de ce nu e antrenor?
Daca Drenthe marca in prima repriza, Iar Cannavaro si Metzelder il marcau pe Puyol la faza primului gol, cum era meciul asta? Felicitari Barcelona, HALAMADRID!

# 40 auras tereaca on 15.12.08 at 11:40 pm

salut andrei. si eu sint ziarist sportiv la Buzau. unul pasionat de fotbalul adevarat, de tactica, analiza fotbalistica. articolul tau m-a uns la suflet, a fost exact pe inima mea. te invidiez dar te si felicit. este cel mai bun articol pe care l-am citit in acest an. 4 specialisti care studiau jocul adversarei. si cind ma gindesc ca ma duceam la antrenorii Gloriei Buzau cu casetele adversarilor si-mi dadeau cu flit…

# 39 gogu on 15.12.08 at 10:58 pm

am aproape 5 ani de cand locuiesc si muncesc intr-un orasel la vreo 60km de bcn numit Igualada si vreau sa spun ca da in mare masura ai dreptate si ca intr-adevar suntem complexati si ca nu e ceva din alta lume ce se intampla aici si cum trateaza lumea evenimentul asta fotbalistic, Si la noi se poate tre sa credem in lucrul asta

# 38 Culturystul on 15.12.08 at 10:03 pm

cate trofee are Barca? cate campionate ? nici nu se compara cu REAL MADRID … scuze dar adevarul asta este si tebuie spus

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.