Aşa arată un club mare

Aţi auzit vreodată un club din România prezentîndu-şi în mod public rezultatul financiar al unui sezon încheiat? Ori prezentîndu-şi, la fel de public, proiectul de buget pentru sezonul ce stă să înceapă?

Răspunsul e clar: niciodată. Şi asta pentru că-i greu de crezut că, ocupaţi în a se bălăcări cu colegii de funcţie rivali, şefii fotbalului de pe la noi găsesc timp să studieze bilanţurile contabile ale grupării pe care o conduc.

În paranteză fie spus, atunci cînd stai o perioadă în afara ţării, fie şi cîteva zile, şi vezi cum e abordat acolo fenomenul fotbalistic, cum se comportă oficialii şi ce relaţii de respect reciproc au între ei, sau dacă n-au, măcar lasă să se întrevadă aşa în presă, întoarcerea acasă îţi dă senzaţia unui plonjon într-o grădină zoologică, direct în menajeria maimuţelor.

Dacă sînteţi curioşi să vedeţi cum arată un bilanţ contabil al unui club adevărat, vă invit să-l accesaţi pe cel dat publicităţii azi de FC Barcelona. E vorba de bilanţul sezonului trecut, cu un profit net de 10 milioane de euro, dar şi de bugetul sezonului ce a început pe 1 iulie, care se ridică la suma de 380 de milioane de euro.

Documentul, în format PDF, e în catalană, dar cine e curios poate descifra relativ uşor datele de acolo. E un exerciţiu de civilizaţie, un plonjon pentru cîteva minute într-o lume în care noi n-am intrat, fotbalistic vorbind, şi nici nu vom intra prea curînd.

27 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 27 Pascu on 27.08.08 at 11:21 pm

Poate ca nu e pus in frunte,
dar daca intrati pe site-ul
Ministerului Finantelor, o sa aflati informatii
financiare despre orice club care
functioneaza ca o societate comerciala…
cifre oficiale!
Asa ca pana si Afumatii din Deal
au acceste situatii depuse, sa nu mai vorbim de altii.
Va rog, fara dezinformari.
Cine vrea sa afle, afla… sa stii

# 26 ion on 27.08.08 at 12:30 pm

Asa cum cetateanul de dinainte a remarcat sunt doua cazuri in care bilantul financiar este cerut prin lege a fi publicat. Atunci cind clubul in speta este proprietate publica in caz particular societate pe actiuni care pot fi cumparate de orice persoana fizica si in cazul in care proprietar total sau partial este un domeniu de stat - primarie etc. Daca acel club este domeniu particular nu este cerut prin lege de a face cunoscuta activitatea in domeniu public. Insa daca va intereseaza activitatile oricarei societati formularele de taxe care pot produce informatii despre societate se pot obtine in schimbul unei sume prestabilite de statul in speta.

In conformiate, acest reporter ar fi trebuit sa sune pe cineva de la Poli Iasi sau pe cineva de la Timisoara (cluburi detinute in co-proprietate de stat) si sa se documenteze in mod adecvat inainte de a publica acest articol.

# 25 martoru on 26.08.08 at 10:33 pm

Andone la Dinamo ?!?… inca astept… :))

# 24 adrian on 26.08.08 at 10:14 pm

Cetatene, bati cimpii cu “listarea la bursa”. Nu are nici o legatura. Luton Town FC este un club in a patra divizie engleza. Este un club mic, nu este Barcelona, nu are 163000 de socios, nu are nici performante nici pretentii, nu este listat la bursa dar este un club profesionist iar raportul financiar este prezentat intocmai ca la gigantul spaniol.

Aici este vorba de respectul fata de lege si fata de cei ce au un interes in aceasta firma. Listarea la bursa este doar o vorba goala. Scuze, este o modalitate sa pierzi bani. Cam toate cluburile care s-au gindit sa devina “listate la bursa” s-au ars si s-au retras.

# 23 io on 26.08.08 at 4:56 pm

scuze, te-am confundat cu georgescu. gsp.ro e de vina ca are un design buimac

# 22 io on 26.08.08 at 4:55 pm

prietene georgescu. nu esti prost. dar nici nu exagerezi cu inteligenta in documentare. nu trebuie sa le stim pe toate dar nici nu e bine sa dam cu mucii in balta despre lucruri pe care nu le stim. daca pornesti de la premsie gresite tot acolo ajungi. dar nu poti sa scrii iute si piperat, sau cum zici tu, fara sa ai si sare. departe de mine ideea ca ar exista un dram de transparenta la echipele din romania insa exista 2 chesti care fie nu le stii ( nu e o crima) fie nu le le-ai luat in considerare din alte motive.

toate firmele sunt obligate sa-si faca public exercitiul financiar (lege, site, etc) si il fac. sa vedem daca ghicesti numele firmelor. In alta ordine de idei, FCB sau Juve sunt obligate sa faca asta pentru ca sunt societati deschise, listate la bursa, cu actiuni libere pe piata. legile bursei. la noi parca erau national (prgresul) sau sportul societati pe actiuni. daca gresesc, mea culpa.

si ca sa nu ne pierdem cu firea, ce sa declare cluburile? ca oamenii de fotbal se lauda cand e vorba sa se laude si se dau la fund cand e vorba de fisc. apropo, s-a sesizat oare ca declarativ becali a trimis ” 3 milioane de ingerasi la cluj”. cati au fost de fapt? cam cati are parchetul. asta exercitiu financiar!

# 21 Gashp on 26.08.08 at 12:19 pm

Zece motive pentru care Steaua NU se va califica in grupele Champions Leagu - http://caiusgashp.blogspot.com

# 20 edi on 26.08.08 at 12:00 pm

Desi intre regulile blogului scrieti ca nu avem voie sa va atacam, cu un limbaj decent va spun ca ati gresit cand ati afirmat ca nici un club nu prezinta situatia financiara ! Va rog sa va revizuiti atitudinea si sa va informati inainte de a scrie, sunteti ziarist ( cel putin in postura asta va faceti remarcat pe site-ul ziarului Prosport), in calitate de ziarist trebuie sa av aduc la cunostinta ca sunteti formator de opini ( mai ales datorita faptului ca apareti destul de des in emisiuni cu tematica sportiva in special fotbal). FC Barcelona este “BARÇA MÉS QUE UN CLUB ”= “mai mult decat un club”, un mit putem spune, dupa ce ajungi pe Estadi Camp Nou sa vezi un meci al Barçei poti sa mori linistit. Barça are 163.000 de socios !!! ceea ce-i obliga sa fie o societate f bine organizata. Singurul club din Romania care a anuntat rezultatul financiar al anului precedent si o estimare o cheltuielilor pt sezonul urmator ( aici incluzand si sumele de transfer ale jucatorilor) a fost FC (Poli) Timisoara ! Imi pare rau ca a trebuit sa av readuc aminte de acest club “iubit” de gsp-isti cea mai buna dovada comentariul domnului Buzarin de la ultimul meci al Timisoarei la Buzau, dupa ce s-au imbratisat jucatori mingea era la mijlocul terenului colegul dumneavoastra si-a dat seama ca a fost gol , saracu nu s-a oprit din povestirea care o incepuse desi era o faza interesanta spera sa rateze Goga, din fericire pt mine si toti polistii a fost GOL ! O zi buna si nu uitati ca titlu a mers in provincie anu trecut.

# 19 Realist on 26.08.08 at 6:09 am

Cu respect pt.CITIZEN:
Nu este in discutie modul in care isi cheltuiesc bani, ci daca operatiunile financiare pe care acestia le fac sunt efectuate cu respectarea legii.Salarizarea unor persoane,prin “donatii deghizate”,altfel de cum prevede legaea este infractiune,dar se pedepseste si de legea civila.Discutam despre eludarea legii prin operatiuni,de multe ori,doar aparent legale. Multumesc pentru atentie

# 18 citizen on 26.08.08 at 4:49 am

Statutul legal al Barcelonei este diferit fata de cluburile Romanesti. Cand o firma este listata la bursa (ca in Anglia) sau este “club sportiv” in sensul legal(controlata de membrii cozanti - ca in Spania), managementul are obligatia sa arate cum cheltuieste banii investitorilor.

In Romania (sau Rusia) magnatii tip Gigi Becali/Copos/Muresan investesc si tot ei iau deciziile. Nu au nevoie sa faca nimic public, fiindca raspund doar in fata lor. Nu-i treaba mea sa mai uit pe bilantul lor contabil: banii lor = treaba lor.

# 17 Realist on 26.08.08 at 3:26 am

Probabil ca acesta este cel mai jignitor articol scris la adresa conducatorilor cluburilor din Romania si- in mod egal-la adresa FRF si Ligii Profesioniste,care diriguiesc acest fenomen,de cele mai multe ori,pe langa lege.Ati auzit ca vreun club mare sa plateasca salariile jucatorilor prin donatii date la notar pentru a eluda legea ?Cum ar arata Raul primind in fata notarului spaniol salariul care i se cuvine de la Real Madrid printr-o donatie a lui Calderon ?Cum ar arata” donatorul” Calderon spunandu-i dupa aceea jucatorului sa aiba grija sa plateasca impozitul pentru “donatia”primita ? Cum ar arata Laporta alergand cu valiza de bani prin Barcelona dupa jucatorii Sevillei inaintea unui meci cu aceasta echipa ? Acestea sunt simple intrebari retorice.In Franta de exemplu in bilantul de inaintea unei stagiuni, prezentat de cluburi FFF (Federatiei Franceze de Fotbal)este stipulat inclusiv bugetul pentru transferurile de jucatori din sezonul ce va urma.Daca vreun club depaseste cu un eurocent bugetul declarat pentru aceasta operatiune,acel transfer nu se mai efectueaza.In Romania sumele pentru transferurile de jucatori sunt secrete ,facandu-se doar declaratii contradictorii in presa de catre conducatorii de cluburi in ceeace priveste cuantumul acestora(acestea sunt diferite in functie de ziar si de sursa).Aceasi politica este urmata si pentru salarizarea jucatorilor si a staff-urilor,desi este cunoscut faptul ca majoritatea celor salarizati primesc un salariu mediu pe economie prin contract(pentru care se si plateste impozit),iar restul de bani sunt platiti prin “donatii”.Se fac tot felul de “inginerii financiare”pentru a eluda fiscul si legea.In acest timp cei mai multi dintre contribuabilii cinstiti,numerosi oameni pauperi sau cu venituri medii isi platesc la timp impozitele.La “Liga lui Mitica”,se pare ca exista contracte cu salariile jucatorilor,contracte care nu sunt prezentate niciodata nici unei autoritati.De altfel ca si L.P.F. si FRF organele in drept nu sunt interesate de toate aceste probleme,”baietii avuti”din fotbal recompensandu-i des si bine pe “alesii neamului”.Priviti delegatiile cluburilor romanesti cand pleaca la competitii internationale.Colcaie de parlamentari si oficiali guvernamentali.Priviti in lojile cluburilor si veti vedea vizionand meciuri, pe un bilet de favoare ,pe aceiasi parlamantari si guvernamentali,care in pauze se grabesc sa isi umfle burtile cu mancare si bautura gratis de la protocol.In aceasta situatie nu mai trebuie sa intrebam de ce nu se da o lege coerenta in privinta sumelor care se impoziteaza cluburilor sau de ce milioane de romani platesc pentru”jucariile” numite echipe de fotbal , in locul lui Turcu,Becali,Borcea,Penescu,Iancu s.a. De asemeni nimeni nu are cum sa se intrebe de ce cei mai multi dintre conducatorii cluburilor sunt cercetati pentru infrcatiuni,in mare lor majoritate, economice.Cine ar trebui sa se mai intrebe de ce dosarele de mare coruptie economica privindu-i pe cei de mai sus zac uitate prin fisetele organelor abilitate ale statului ? Priveste pe cineva ? Sau daca priveste se gasesc destule metode de bagarea pumnului in gura ,de mituire sau ,de ce nu, de primire a unor ordine din partea puterii politice,indiferent care ar fi aceasta.Domnule Niculescu,lasati-le in pace pe aceste “victime “ale neamului.Nu va mai luati de ei ca boala de omul sanatos.Se pot supara si cine stie…La “case mari” se poate gasi niste maruntis pentru orice “operatiune”.
N.B
Cineva spunea,poate pe buna dreptate:”suntem ceeace ni se intampla”
Imi pare rau,dar efectiv,imi este scarba sa scriu mai mult

# 16 Daniel B on 26.08.08 at 12:32 am

FC Barcelona este “mes que un club”. Cluburile noastre sunt cluburi doar din cand in cand. Cluburi de mahalagioaice lacome denumite cu blandete “actionari”.

# 15 marius on 25.08.08 at 11:49 pm

inca ceva … la ei nu e tot mitica presedinte de liga ? pun pariu ca ei nu stiu ce inseamna blat, reciprocitate, sa nu joace cu rautate si alte marlanii d-astea.

# 14 marius on 25.08.08 at 11:46 pm

adik ei nu fac contracte pe drepturi de imagine pentru a pacali statul de impozite ? sunt fraieri, nu stiu cum se fac bani. trimite-l pe jiji sa-i invete pac pac putina “afacereza” ciobaneasca.

# 13 Ai lasat vreodata muzica sa-ti vorbeasca? on 25.08.08 at 11:12 pm

Doar vorbim de fotbalul mare. Sau am crezut vreo miime de secunda ca Liga lui Mitica cu pseudo conduceri de club, ar face parte din fotbalul mare?

# 12 H on 25.08.08 at 7:05 pm

Andrei, foarte interesant ce ne propui, dar gandeste-te putin, in Romania majoritatea cluburilor sunt patronate de personaje care nu au nicio legatura cu fotbalul. Ce este mai grav este ca banii castigati nu intra in club, intra in parte in buzunarele lor si de aceea nu reusim sa facem performante in Europa. Pai Steaua la 2 intrari in CL ar fi trebuit sa aiba echipa sa zburde in campionat. Sa ne gandim foarte simplist: 2X15 mil (se zice)=30, de aici la lotul Stelei si la salarii cu stadion cu tot sa zicem 8 mil, mai raman 22, ce facem cu ele??? ridicam salariile la jucatorii care merita cu 150-200 de mii si aducem altii care au valoare mult mai mare. Anul urmator castigi campionatul intri direct in Liga mai aduci 2-3 jucatori, iesi din grupe si iti scoti din cheltuieli. Anul urmator ridici iar si tot asa si ajungi la un moment dat sa ai si rezultate. Exemplele de echipe cu management bun sunt numeroase, imi vine acum doar Lyon, Arsenal si rusii, care au facut performante nu gluma. La noi cand il vezi pe Turcu cu trufie zicand ca a bagat 15-20 de mil si echipa nu joaca nimic, nu mai zici nimic si te intrebi cat s epoate pricepe, Turcu, Borcea si alti de pe acolo la fotbal, nu vb de Dinu.

# 11 Vasile on 25.08.08 at 7:02 pm

Aţi auzit vreodată de un ziarist din România care da ca sigura numirea unui antrenor la o echipa si antrenorul nu mai e numit ?

Desigur, e Andrei Niculescu :)

# 10 Io gica on 25.08.08 at 7:01 pm

Ai dreptate autorule. Asa arata un club mare de fotbal. Dar un club din “liga lui mitica” nu poate arata decat ca mitica, adica plin de smecherii.

# 9 eucutine on 25.08.08 at 5:58 pm

Spuneti ca oamenii de fotbal se balacaresc in public. Dar prin intermediul cui o fac? Nu cumva al vostru, mass media? Nu cumva si voi aveti o mare parte din vina? Nu cumva acest becali este si creatia voastra, prin promovarea excesiva si agresiva pe care i-ati facut-o?

# 8 cezi on 25.08.08 at 5:44 pm

ceva anormal pt romania domnilor!!!insa bine zice gsptv mai jos!!!care investeste in fotbal in romania e pt trei motive!pt ca are bani si nu are exact ce face cu ei,pt ca oricum si oriunde ar investi ,in orice club,castiga prin afaceri subterane paralele cu fotbalul si pt imagine!!!cel mai mult poate pt imaGINE!!!SI AICI INTERVENITI VOI,JURNALISTII!!!PAI VOI HALITI MAI MULT DECAT TOTI ASTIA LA UN LOC!!!PENTRU CA TOTI VA PLATESC…SI APROAPE PE TOTI!!!ASA CA…CIOCU MIC DOMNU!!!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.