Efectul Ronaldinho

461-49922-mica.jpgHai să închidem pentru o secundă ochii şi să încercăm să ne imaginăm că Ronaldinho ar fi semnat cu o echipă din România! Oricare ar fi ea, Steaua, Dinamo, Rapid, CFR, Timişoara, Vaslui, Urziceni, Otopeni, Mediaş, n-are importanţă. Încă o dată, e doar un exerciţiu de imaginaţie, nimic altceva.

 Ştirea ar fi ţinut prima pagină a tuturor ziarelor şi ar fi deschis toate jurnalele televizate, probabil şi pe Taraf TV, dacă o avea canalul respectiv telejurnale.

Apoi s-ar fi trecut la următoarea etapă. S-ar fi spus că e gras, că n-a mai jucat din martie, că de fapt n-a mai jucat din 2006. Că îi place să bea, că le cam are cu prafurile, că pierde nopţile prin discoteci, că nu se antrenează. I s-ar fi numărat minutele jucate, s-ar fi comparat golurile cu salariul. Şi într-un final, s-ar fi ajuns la concluzia că transferul nu-i o mare reuşită.

Cu rare excepţii, presa de la noi procedează astfel. Inclusiv Gazeta Sporturilor şi gsp.ro, să fim bine înţeleşi. Cum transferă o echipă un jucător, aflăm despre el că are probleme disciplinare, că a jucat 60 de minute într-un an, ca a dat 3 goluri în 13 luni, că-i place să doarmă şi că întîrzie la antrenamente. Pistă total greşită, pentru că atunci cînd vrei să vinzi un produs nu o faci scoţîndu-i în evidenţă defectele, ci calităţile. Sigur că multe nume ce vin la noi sînt de mîna a doua, a treia, a patra, dar, generalizînd, comitem o mare eroare.

Să revenim la Ronaldinho. Milan face spectacol din transferul său, deşi tot ceea ce am spus mai sus despre el e cam adevărat. În nomentul de faţă, viitorul lui Ronaldinho e un mare semn de întrebare. Cu toate astea, Milan vinde achiziţia sa ca pe una formidabilă. Iar urmările se văd imediat: 5000 de abonamente în plus în nici 24 de ore, 3 milioane de intrări pe site-ul oficial al clubului, faţă de 300.000 obişnuit, lume puhoi la prezentarea sa.

Aparatul propagandistic al Milanului a intrat în funcţiune, iar achiziţia e vîndută ca una excepţională. Nu se întreabă nimeni dacă într-adevăr de Ronaldinho avea nevoie Milan, cum se va înţelege el cu Kaka, unde va juca şi ce număr va purta, ce urmări vor fi în vestiar. Presa e mulţumită că va avea la îndemînă un subiect zi de zi, televiziunile idem, iar oamenii se bucură. De ce, nu ştiu nici ei încă, dar speră că vor afla.

Asta înseamnă fotbalul secolului 21. Interesul sportiv nu mai primează, locul său a fost luat de interesul comercial, care produce bani.

Plecarea lui Ronaldinho lasă un gol imens la Barcelona şi în Spania. A ieşit din scenă cel ce schimbase Barcelona dintr-un club depresiv într-unul zîmbitor. Dintr-un club al amintirilor într-o referinţă mondială. Dintr-o fabrică de tocat bani într-una de făcut bani. Dintr-un loc unde spectatorii veneau să înjure într-unul unde se bucurau. Pentru toate acestea e răspunzător Ronaldinho. Dacă veţi intra pe forumurile suporterilor ori pe site-urile ziarelor, veţi vedea că 90 la sută dintre cei ce scriu o fac mulţumindu-i, fie că sînt suporteri ai Barcelonei, fie că nu, pentru cei 5 ani de seri memorabile în care fotbalul a avut de cîştigat.

Iar pentru cei ce se întreabă cum a fost posibilă decăderea, într-un timp totuşi scurt, a unui om pe care toţi îl vedeau capabil să-l detroneze pe Maradona, iată, cu riscul de a lungi acest post, cîteva fragmente dintr-un articol de azi, din El Mundo Deportivo, cotidian din Barcelona cu mare influenţă. Articol semnat de însuşi directorul publicaţiei, Santi Nolla, ceea ce-i conferă o şi mai mare greutate.

Ziua cînd a început declinul
Proiectul FC Barcelona, care a culminat la Paris în 2006, a început în 2003, în jurul lui Ronaldinho. Barcelona a construit o echipă pentru ca brazilianul să se simtă comod, fericit şi să poată deveni decisiv. Pe 17 mai 2006, la Paris, a fost extazul. Se edificase echipa lui Ronaldinho.

Însă după cîştigarea Ligii, a început să fie pusă sub semnul întrebării şefia lui Ronaldinho. Grav e că totul a pornit chiar din interiorul clubului. S-a încercat substituirea liderului natural cu Eto’o, mai apropiat de preşedintele Laporta. Ronaldinho a observat asta.  Schimbarea de lider nu s-a concretizat, fiindcă publicul, cel ce dă verdictele, nu a acceptat-o.

Începutul sfîrşitului a venit pe 13 februarie 2007, cînd Eto’o, aparent fără motiv, s-a lansat într-o serie de declaraţii belicoase, numindu-l pe Rijkaard “un om rău” şi spunînd că el, spre deosebire de alţii, aleargă şi se antrenează. Se referea la Ronaldinho, fără să-l citeze.

A doua zi, Ronaldinho i-a cerut lui Rijkaard să intervină. Acesta n-a făcut-o, zicînd că problema era doar între cei doi şi că ei erau cei ce trebuiau s-o rezolve. Ronnie n-a înţeles. Nu făcuse nici o declaraţie, nu jignise pe nimeni, nu trecuse peste prima regulă a unei echipe de fotbal care spune că orice divergenţă trebuie să rămînă în vestiar. N-a înţeles de ce trebuia el să regleze ceva ce nu a provocat.

Imaginea cu cei doi îmbrăţişîndu-se forţat, pentru presă, a fost ultima amintire a acelui vestiar fericit de la Paris. Începînd de atunci, nimic n-a mai fost la fel, iar Ronaldinho şi-a schimbat atitudinea. Cel ce salvase Barcelona în atîtea momente dificile nu pricepea defel de ce în loc să i se atragă atenţia lui Eto’o s-a trecut peste, forţîndu-se o îmbrăţişare ipocrită.

Nu s-a reuşit schimbul de şefie cu Eto’o şi s-a încercat apoi cu Messi. Nu s-a putut, pentru că Messi era foarte bun prieten cu Ronaldinho. Apoi au fost transferaţi Belletti şi Motta, prietenii cei mai buni ai lui Ronnie, rămas aproape singur într-un vestiar dominat acum de catalanii Puyol, Xavi, Iniesta şi Valdes. A fost adus Henry şi iată cum vestiarul a început să vorbească franceză: Henry, Thuram, Abidal, cărora li s-a adăugat, în mod natural Eto’o.

Ronaldinho era singur şi de atunci, magia lui s-a stins. N-a mai fost fericit, n-a mai fost el. Dar, în ciuda acestor umilinţe şi a informaţiilor negative ce “transpirau” despre el în presă, Ronaldinho n-a fost niciodată fluierat pe Camp Nou. Lumea nu putea să uite. Şi nu-l va uita niciodată pe acest jucător care, iată!, e primit ca un erou de marele Milan.

86 comments ↓

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 86 Ion21 on 08.08.08 at 10:17 pm

Ma intreb daca nu va pati si Messi la fel ca Dinho. Bine ca Dinho a plecat de la Barca. Acest articol imi aduce sperante mult mai mari, si pot spune chiar ca sunt sigur ca la Milan geniul Ronaldinho are un cuvint greu de spus.

# 85 www.craiova4all.ro on 22.07.08 at 8:14 pm

sa traim in prezent

# 84 giuby on 22.07.08 at 2:15 pm

Cand mai apari pe la tv te rog frumos lasa greata acasa…ca ne dai impresia esti cu doua straturi peste noi simpli telespectatori..

# 83 giuby on 22.07.08 at 2:13 pm

Ti-ai dat si tu cu parerea, nu..?Asta crezi tu ca e motivul caderii lui Ronaldihno…Bravo tie..In afara de multa greata nu ai nimic..

# 82 Cipri on 22.07.08 at 11:52 am

Superb articolul!

# 81 .... on 22.07.08 at 11:08 am

Crec ca cel mai bun articol care putea sa il scoate gsp`u,sincer cand am citit,mai ca nu mi-au dat lacrimile,chiar imi pare foarte rau de Ronnie,ca altu ca el nu o sa mai fie,a fost un jucator de super clasa,sper sa isi revina la Milan.bafta Ronnie

# 80 val_de_val on 21.07.08 at 9:31 pm

Nu pot sa inteleg cum GSP este de acord cu acest sistem neocomunist de difuzare a meciurilor.
Sunt curios care ar fi fost reactia daca acest lucru se intampla in tabara Prosport & Protv.
Atunci ar fi dat cu caciula de pamant cerand dreptate pt spectatorii romani.
Dar asa…….
Pe vremea lui Ceausescu, daca vroiai un kilogram de cartofi il primeai daca luai si un borcan de gem care statea sa expire.
Dac vroiai un Kilogram de ..… trebuia sa mai ei si ceva care nu se cumpara sau statewa sa se strice.
Asta faceGSP impreuna cu toti Voiculestii din grup.
In final cred ca o sa va multumesc ca nu imi mai pierd timpul in fata televizorului sa vad un campionat de o valoare indoielnica.
Pt ca nu am de gand sa imi achizitionez pachetul RCS/RDS sau Digi TV de dragul hotiilor puse la cale de o sleahta ********.
Am incercat sa devin abonat Digi undeva in luna martie dar baietii nu s-au sinchisit sa vina sa isi respecte precontractul. deja se fac “legari” pe spaga,. Asta ca tacamul sa fie complet legat de vremurile de odinioara….
Rusine GSP!
Acum tineti cu ursul in detrimentul celor care va fac sa existati!

# 79 DNA on 21.07.08 at 7:04 pm

mare jucator….ceea ce unii nu pricep de pe canapea la TV este ca nu se poate juca la forma maxima la nesfirshit…2-3 ani poate dupa care urmeaza o perioada mai slaba…unii isi revin altii nu….bun articol….

# 78 Ronaldinho si fanii on 21.07.08 at 6:11 pm

Intr-o zi in care Barcelona urma sa ia bataie pe teren propriu cu mallorca, dupa ce condusese cu 2-0, am avut parte de intamplarea vietii. Intr-un restaurant din Port Olimpico am dat nas in nas cu ronaldinho. M-au marcat mai mult saluturile cordiale ale chelnerilor la apritia lui, decat insusi ronaldinho. socul probabil a fost extrem de mare si daca nu as avea pozele cu sesiunea de autografe pentru niste copii coplesiti de moment, poate nici nu as mai crede ce mi s-a intamplat. Ca si raspuns pentru materialul jurnalistului catalan, lucrurile cam asa stau. ronaldinho cel decazut, cel care la ora 5 a unei dupa amieze cand echipa din care nu mai facea parte avea meci venise sa manance impasibil, ei bine, acest ronaldinho a starnit isterie. “Hola, campeon!” asa i se adresau toti. Cat despre copiii imbracati cu tricoul lui, ce sa mai vorbesc??? Isterie totala. La meciul care a urmat, Deco si Eto’o au fost oprimatii serii. Fiecare atingere a mingiei s-a lasat cu fluieraturi si batiste fluturate in aer. Cam asta e diferenta intre ce a fost ronaldino si ce ce sunt ei, in sufletul catalanilor.

# 77 RADU on 21.07.08 at 10:54 am

vad aici niste posturi pline de ura si de invidie. ce a spus acel ziarist catalan e perfect adevarat. si o sa vedeti cum ronnie isi va reveni la milan si alaturi de kaka si pato va spulbera tot. forza milan!!!!!!!! apropo….fffftare articolul din el mundo deportivo!!!

# 76 boys on 21.07.08 at 4:46 am

ronaldinho nu a fost un mare jucator, a fost ffnorocos. e mult sub ronaldo.
a avut sclipiri foarte mediatizate, dar eficienta lui a fost scazuta.prea putin - luat individual - fata de cat s-a vbit despre el.
prevad ca va sfarsi ca rivaldo, intr-un campionat inferior, cu mentiunea ca rivaldo e totusi ceva mai bun

# 75 www.500$ FREE fara Click on 21.07.08 at 4:16 am

Degeab s-a facut atat Tam-Tam cu Dintzosu’ ca nu vor reliza nimic cu el.Dac ar fi venit in Romania probabil dak l-ar fi adus Taher l-ar certa ca ar avea un salariu prea mare,Gigi s-ar bate cu pumnii in piept k el ar fi cel mai mare ….atata timp cat l-a adus ,Borcea si restul papitzoilor de la Dinamo ar spune sa fie lasati in pace sa se pregateask pt Liga Campionilor,Iancu in sfrasit se gnadeste si el ca ia campionataul,Ungurii ar fi singurii care probabil ar fi cei mai profesionisti

# 74 armand on 20.07.08 at 11:10 pm

superb!

# 73 marius on 20.07.08 at 9:38 pm

bravo !!!

# 72 Guardiola on 20.07.08 at 8:25 pm

Gresit!
Ronaldinho ESTE un gras egoist, care sincer nu mai avea loc la Barcelona (odata cu venirea lui Hleb si evolutiile foarte bune ale lui Iniesta, Messi si Krkic)…plus ca Ronaldinho avea un salariu enorm (8.5 mil euro pe an) si era 50% din sezon accidentat.
Barcelona a facut o adevarata afacere cu plecarea lui, iar Milanul confirma ca este un adevarat cimitir de jucatori (Redondo, Rivaldo, Ronaldo, Gilardino…).

# 71 kiano on 20.07.08 at 7:10 pm

brovo nam ce spune unul din putinile articole care mia placut bravo!!!!!!! eu cred ca alaturi de kaka roni va straluci si atunci barsa isi va da seama ce greseala a facut …
P.S. sper ca totusi roni sa se regaseasca ca altfel fotbalul mondial ar pierde din spectacol si frusetea ce o gasesti acum mai rar in fotbalul modern

# 70 marius on 20.07.08 at 6:20 pm

am citit inca odata acest articol , n-am mai obs de mult un astfel de articol la gsp , decat poate la adrian georgescu sau andries , oricum felicitari

# 69 www.500$ FREE fara Click on 20.07.08 at 3:53 pm

MULTUMIM PENTRU ARTICOL!!!!

# 68 moromete on 20.07.08 at 3:02 pm

DA FRATE, ASTA VREAU SA CITESC PE GSP; fie si macar o parte mai mare din ziar sa contina genul asta de articole;
succes!

# 67 raul on 20.07.08 at 12:57 pm

f bun articolul . felicitari.

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.