“Non sei abbonato? Niente campionato”

Peste o săptămînă va începe o nouă ediţie a campionatului nostru, una care va rămîne în istorie ca fiind prima în care fotbalul autohton nu va mai fi vizibil tuturor. Prilej de discuţii, de dezbateri, de editoriale, pe aceeaşi temă: unde şi cum vom putea vedea meciurile din Liga 1. În nici un caz “Liga lui Mitică”, pentru că şi această sintagmă i-a permis şefului Ligii să se creadă stăpîn peste întrecerea internă şi să-şi bată joc de ea în funcţie de propriile interese.

Toate aceste dezbateri pleacă de la evidenta dorinţă a românilor de a se uita la fotbal. GRATIS. E un cuvînt foarte important într-o ţară în care, dacă s-ar găsi un candidat la preşedinţie Ioan sau Gheorghe sau Vasile Gratis, acesta ar avea mari şanse să cîştige. Se induce ideea că fotbalul TREBUIE să fie gratis, pentru că reprezintă una dintre puţinele bucurii ale românilor, ba se găsesc şi soluţii, care mai de care mai demagogice şi fanteziste. Întrebarea e de ce n-ar trebui să fie gratis şi transportul public, pasta de dinţi, zahărul, pîinea ori uleiul, care nu sînt bucurii, sînt necesităţi. Cînd cineva plăteşte 100 de milioane de euro pe ceva, nu cumva e normal să încerce să-şi rentabilizeze investiţia?

PARANTEZĂ. La mijlocul anilor 90, cînd italienii au trecut la sistemul pay-per-view pentru fotbalul din Serie A, rula pe toate posturile italiene o reclamă extrem de simpatică. Văzuţi printr-o uşă deschisă, doi cetăţeni se uitau la un meci, trăind fazele la intensitate maximă. La un moment dat, de-o parte şi de alta a uşii, au apărut Viali şi Maldini, două nume mari pe atunci. S-au uitat şi ei la meci preţ de cîteva secunde, apoi, parcă realizînd că au uitat ceva, s-au întors către cameră. Iar Viali, excelent actor, cu o faţă serioasă a spus: “Non sei abbonato? Niente campionato”. Apoi au trîntit uşa, închizînd-o în nasul privitorilor. Traducerea e inutilă. Dar s-ar potrivi într-un fel şi situaţiei de la noi.

Românii trebuie să se obişnuiască şi cu această situaţie. Va fi greu, va trece ceva timp, dar o vor face. În Uniunea Europeană, în nici o ţară membră, nu există fotbal gratis, în unele cazuri nici măcar la nivelul Mondialelor sau Europenelor. Cu o singură excepţie, Spania, unde încă funcţionează o lege din 1996, care prevede obligativitatea unui meci pe etapă la liber. În rest, totul e pe bani şi încă pe bani foarte frumoşi. Bani cu care cluburile îşi rotunjesc bugetele, permiţîndu-şi să aducă jucători şi să le plătească salarii mari.

Din acest punct de vedere, sîntem favorizaţi. Pentru că sîntem la început. Există un meci la liber pe Antena 1, vizibil tuturor, derbyul etapei. Iar celelalte 8, transmise de GSP TV, cu extensiile sale 2, 3 şi 4, au o arie de acoperire de 35 la sută din totalul de 6 milioane de abonamente, cablu şi DTH-uri. Procent dat de prezenţa RCS (cablu) şi DIGI TV (DTH) pe piaţa respectivă. 35 la sută aşadar pot vedea meciurile FĂRĂ SĂ PLĂTEASCĂ ALTĂ TAXĂ SUPLIMENTARĂ pe meci, aşa cum se întîmplă în alte ţări.

Soluţii există şi se vor găsi, cînd se va depăşi faza lamentărilor, blestemelor şi acuzelor. Peste 10 ani, cînd fotbalul pe bani va fi ceva banal, ne vom aminti cu un zîmbet de toate convulsiile din varalui 2008.

Spania: 2 la sută la început, 30 la sută acum
Cînd spaniolii au introdus, în 1996, sistemul cu plată pentru fiecare meci, mai puţin cel obligatoriu gratis, doar 2 la sută din populaţie avea instalat un sistem DTH. Astăzi, procentul a crescut la 30 la sută, pronosticîndu-se un 60 la sută pentru 2010. Situaţia a semănat într-un fel cu cea de la noi, au existat destule convulsii de unde şi promulgarea amintitei legi. Oamenii s-au regrupat însă repede, a înflorit industria barurilor, teraselor şi restaurantelor unde se puteau urmări meciurile, ceea ce a devenit în timp o obişnuinţă, lumea preferînd chiar şi acum să urmărească etapa astfel, deşi a-ţi instala un DTH nu mai e deloc o problemă.

Canal Plus a fost primul
Canal Plus e practic responsabil pentru introducerea sistemului cu plată în fotbal. În 1984, în Franţa, s-a transmis primul meci codat, văzut doar de 200.000 de abonaţi, care beneficiau de un decodor, în sistemul HBO de la noi. Canal Plus a pătruns şi în Spania, la sfîrşitul anilor 80, în acelaşi sistem. Afacerea devenind profitabilă, s-a trecut la etapa următoare, sistem DTH, Digital Plus. Acelaşi sistem s-a folosit în Germania, cu Premiere, care a început să transmită terestru în 1991 meciuri de fotbal sub forma unui singur canal, trecînd la tehnologia digitală prin satelit în 1997. În Italia, pe 29 august 1993, s-a transmis prima partidă în sistem codat pe TelePiu, Lazio - Foggia, iar în 1997 s-a trecut la sistemul digital pay-per-view la fiecare meci.

Şi Băleanu la GSPTV
După Naum, Zagaradniuc, Grădinescu, Cosmescu, Ştucan şi Cosmin Băleanu s-a alăturat gspTV. Cel mai probabil va comenta alături de Vochin, Prună şi Cheltuitoru meciurile din Liga I. În echipa redacţională au mai fost cooptaţi şi Dragoş Caretaş (Sport.ro), Costin Deşliu (Kanal D) dar şi George Dobre, Dan Cornel-Ştefănescu, Silviu Tudor Samuilă (toţi de la Naţional TV), care pot comenta la rîndul lor meciurile din campionatul intern. (Adrian Popa)

226 comments ↓

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

# 226 cristian on 10.08.08 at 7:05 pm

Bre nea Niculescu ai cam luat-o adiacent cu drumul. Te cam simti in Spania si Italia nu in Romania. Facem pariu ca cel tarziu pana la anul p vremea asta situatia revine la normal?

# 225 dorin spoaller on 22.07.08 at 3:01 pm

V-a pus dracu sa platiti 110 milioane. Intr-un fel nu e nici o problema ca sunt la UPC. Voi vedea meciurile gratis pe net, live, direct pe calculator. Si atunci va mai scoateti voi banii cand a fi gsp un ziar profesionist. Sau cand editorialistii lui vor face 2 bani. Hai, pa….

# 224 dorin spoaller on 22.07.08 at 2:51 pm

Bah nene, tu uiti ca noi, telespectatorii, va platim reclamele. Deci nu e gratis. Fara noi nu scoateti voi bani din reclame. Incercati si voi sa mulgeti fanii fotbalului. Eu va zic ceva… 110 milioane de euro ? Pariu ca deja ati pierdut…

# 223 Alex Khan on 18.07.08 at 11:14 pm

Tentativa asta nu tine la suporteri. Sigur, de fiecare data cand ne bagati o porcarie europeana pe cap, jurnalistii se apuce sa bage replica aia atat de tipica incat ti se ia de ea: “Uitati ca si in vest se face la fel. Trebuie sa ne civilizam si noi”.
Practic asta ati vrut sa spuneti in articolul asta insa mai intai ar trebui modernizat fotbalul si abia apoi modul de vizionare.
Exclusivitatea urma sa apara odata si odata, si bineinteles si nemultumitului roman care a prins obiceiuri etnice (dupa ce a primit un deget toata viata acum vrea sa vizioneze toata mana).
Derby-ul etapei se va da gratuit. Etnicul roman n-a inteles asta inca. Si nu stiu cata audienta ar fi adus oricum un meci Gaz Metan vs CS Otopeni.
Dar romanul cand s-a vazut fara deget, rozand o unghie in gol, s-a trezit sa tipe.
O intrebare as avea si sper sa-i gasesc raspunsul pozitiv la inceputul campionatului.
Sper ca nu vom avea parte de reclame stresante in timpul meciurilor. Filmati si voi o galerie, o fata frumoasa din tribune ca sincer dupa experimentul Kanal D nu am fost sa cumpar ciment de nicaieri iar Bergenbier e o bere dulce al dracu. Lasati reclamele sa curga in timpul dedicat lor.

# 222 alex on 18.07.08 at 12:26 am

constat ca 99% dintre comment-uri sunt impotriva pay per view….deci o sa aveti un ,,succes” fabulos cu chestia asta….ahahahahhah

# 221 Je on 17.07.08 at 11:43 pm

Bre, nea “cunoscatorule de fotbal”, Niculescu sau cum ti-o zice, vezi ca pe acel “actor desavarsit” il cheama ViaLLi nu Viali. Daca nu stii despre ce/cine vorbesti, mai bine abtine-te, ca te faci de ras. Sincer.

# 220 T on 17.07.08 at 9:44 pm

@eraser: da-mi voie sa te contrazic vericule.

1. Daca Liga 1 are patroni naspa, terenuri vai mama lor, jocuri de slaba calitate, cu alte cuvinte, totul e prost, iar tu te uiti la ceva prost, chiar si gratis, inseamna ca si tu esti masochist. Nu exista scuza filosofica inventata inca pentru a numi actiunea de a manca ceva ce nu-ti place, de a te imbraca cu ceva ce nu iti place si, evident, de a te uita la ceva ce nu iti face placere.

2. Dorinta romanului de a primit totul gratis este datorata faptului ca nu are bani din cauza ca sta si se uita, gratis, la tot felul de meciuri proaste de fotbal, in loc sa munceasca si sa faca bani cu care sa-si plateasca 2-3 meciuri foarte bune, la care sa se uite.

Ce zici, vezi un sens in toate astea sau o iau de la capat? ;-)

# 219 eraser on 17.07.08 at 6:32 pm

Si a m uitat ceva sa-i spun autorului. Dragul meu, dorinta romanului de a se uita GRATIS asa cum spuneai vine din faptul ca jumatate din romani nu au bani de cablu, un sfert nu au bani de ulei si inca vreo 20% sunt prea destepti ca sa dea bani pe meciuri ratate si aranjate.

# 218 eraser on 17.07.08 at 6:29 pm

Dom’le sunteti sinucigasi ? Pai daca cere vreun netot bani pe meciurile Ligii 1 de ratati chiar credeti ca plateste careva? Decodoare la negru frate… ca e plina tara de electronisti meseriasi. La ce terenuri, jucatori, manageri si patroni avem in fotbalul romanesc ar trebui sa ne plateasca ei pentru ca ne-am uitat la meci. Hai noroc bun!

# 217 bignuc on 17.07.08 at 6:13 pm

pentru ce sa platesc atat? pentru liga 1 romania? hahahaha!

# 216 io on 17.07.08 at 6:02 pm

Multumesc ca nu ma lasati sa vad meciurile. E o chestie foarte buna pe care o faceti. Se pierde prea mult timp in Romania cu uitatul la TV la prostii. Daca vreau sa ma uit la TV am la ce: Discovery, National Geographic, MTV, etc

# 215 florin on 17.07.08 at 5:59 pm

Rosty, vezi mai departe de barna ta,

niculescule, cred ca esti partizan mai baiatule, eu am rcs, dar ce fac ei acum se cheama mitocanie, sa-i ia dracu ca au scos money chanel.

Divizia a nu merita nici 50 de centi… sa va ia dracu in frunte cu bercali si mitica.

# 214 aquero on 17.07.08 at 5:57 pm

Nu inteleg de ce ne predai acum lectii de economie de piata cand anul trecut pe vremea asta ne invatai cum sa vedem , meciurile din campionatele pe care le mentionezi mai sus , gratis in direct pe internet si chiar ne sugerai si un site unde putem face chestia asta .
Asa ca dovedeste-ne ca nu ai scris articolul asta doar pentru ca esti angajat al acestui trust media si dupa aceea o sa luam in considerare ceea ce spui

# 213 Dragos on 17.07.08 at 5:55 pm

http://www.petitieonline.ro/petitie-p36521045.html

Votati impotriva rds/rcd si digi !

# 212 nisan on 17.07.08 at 5:44 pm

Sa va ia dracu`! Ce ma intereseaza pe mine si cine dracu l-a pus pe ala sa plateasca 100 mil euro ? Am cablu, sint abonat, dar sa pui monopol…. Poate mai merg la tara, sau la pescuit peste noapte, mai vedeam la TVR la un televizor portabil un meci. Da, vrem sa vedem gratis!!! Fotbalul este spectacol si il vrem la TVR. Platim abonament la TVR, dar important e ca il vedem la un televizor portabil. Oricum, sa va ia dracu, si pe Felix si gasca lui, cei care-l pupati in cur!!!

# 211 rosty esti cel putin idiot on 17.07.08 at 5:08 pm

ba nu. esti mai mult decat idiot.
ma mir cum de te suportzi.

# 210 rearhorse on 17.07.08 at 4:47 pm

da , dar noi nu putem vedea meciurile nici daca am vrea sa platim , e deja monopol , pentru ca daca ar fi la toti operatorii de cablu acele canale si ar trebui sa platim , ar fi ok .noi ar trebui sa schimbam operatorul de cablu ( care in unele zone e impus de prezenta in zona doar a acelui operator) cum se schimba drepturile de televizare?
sa fie sanatosi , poate daca ar fi cu plata m-as baga dar sa schimb operatorul , sa fie sanatosi , asta nu e economie de piata , e Romania imputita in care traim si de care m-am saturat pana peste cap! si inca ceva , avem si mare fotbal pentru care sa platim , sa vad numai blaturi si nivel de joc ridicat…

# 209 Daniel Popescu on 17.07.08 at 4:09 pm

Bun articol, insa nu precizezi nimic despre valoarea Ligii I comparativ cu campionatele din Anglia, Spania, Italia. Din punctul asta de vedere, nu merita sa dai bani pentru a vedea meciuri din Liga I.

# 208 Luck1@n on 17.07.08 at 4:06 pm

Nu am chef sa platesc ptr a vedea campionatul romanesc!Dupa parerea mea,cred ca Voiculescu &RCS au luat-o in mina.Daca nu vor vinde si altori operatori de cablu meciurile, iar in RCS si DigiTv vor fi gratis,ma intreb de unde vine profitul?Numai din publicitate nu cred.Ptr.companiile de publicitate nu este rentabil sa arunce ataia bani pe un post ce acopera 33%(asa sustineti voi, dar ptr. reclama voastra),iar dintre acestia nu 100% vor viziona meciurile.Cat despre articolul tau,cred ca este o imbecilitate!De mult nu am mai vazut un articol asa de prost scris!Nu mai compara fotbalul din Italia,Spania,Franta cu Liga lu” Mitica!Acela este fotbal adevarat!Si ptr. a putea fi vizionat,merita sa dai cativa euro.

# 207 mm on 17.07.08 at 4:05 pm

bravo, ai dreptate. nu ai platit nu te uiti.am vazut multe comentarii contra ‘ ca nu avem salarii’,'ca este campionat de rahat’ etc. bani sunt atata vreme cat lucrurile de strcta necesitate le platim mai scump decat ‘aia’ care au salarii mari. iar pentru cei care au spus ca nu merita sa platesti sa vezi un campionat mediocru ii intreb: dac este mediocru de ce vreti sa va uitati la el? platesti vezi campionat, nu platesti vezi duminica in familie!!!!!

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.