EXCLUSIV // Gazeta Sporturilor s-a întîlnit cu Radu Ştefan la Roma: “Să fim deştepţi!”

colosseum.jpgFundaşul lui Lazio speră să prindă un loc în lotul de 23. “Dacă o fi să şi joc, ar fi un vis”

Toate drumurile duc la Roma, nu? Aşa a gîndit şi Radu Ştefan în iarnă cînd, odată venită propunerea lui Lazio, n-a stat nici o clipă pe gînduri şi a purces spre Cetatea Eternă, în căutarea fericirii şi a unei cariere la cel mai înalt nivel. Propunerea era şi este tentantă, căci Lazio, dincolo de problemele pe care le traversează în acest moment, economice şi implicit sportive, urmare a unei gestiuni sinucigaşe din partea lui Sergio Cragnotti , care a dus clubul aproape de faliment, cu toate aceste probleme aşadar, Lazio rămîne Lazio.

Iar Roma rămîne Roma. Unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, cu milioane de turişti ce vin anual din toate colţurile lumii, din Australia pînă în China şi din Statele unite pînă în Rusia. Africa lipseşte de pe coloana vizitatorilor, dar e prezentă din abundenţă pe coloana imigranţilor. Spre diferenţă de români, care mai pot, dacă se străduiesc, trece neobservaţi în tumultul cotidian, fiii Africii n-au, din pricina culorii pielii, nici o şansă.

La 21 de ani, Radu Ştefan nu mai are nevoie să vină în excursie la Roma. Pentru că el trăieşte la Roma de 4 luni şi va mai rămîne, dacă e să dăm crezare presei italiene care dă ca sigură informaţia, cel puţin încă 4 ani.

Am ales un interviu mai puţin convenţional cu fostul dinamovist. În locul unei discuţii la o cafea, am avut una de-a lungul unei plimbări prin Roma, cu patru opriri la patru dintre cele mai vizitate zone ale oraşului.

vatican.jpgPunctul de întîlnire, Vatican, San Pietro. “E cel mai aproape de Olimpico”, explică Ştefan Radu, care vine direct de la antrenament. Locul nu e prea propice pentru o vizualizare rapidă, căci dincolo de dimensiunile sale impresionante, Piaţa San Pietro adună zilnic mii şi mii de turişti. Ne găsim totuşi, astfel că plimbarea poate începe.

- Cum e, Fane, te-ai obişnuit?
- Şi da, şi nu. Cînd eram la Dinamo mă gîndeam ce bine ar fi să joc şi eu afară, într-un oraş mare. Uite că am ajuns, dar să ştii că nu e aşa uşor.

- În ce sens? Fotbalistic?
- Nu neapărat. Fotbalistic nu-i aşa greu. Dacă te antrenezi serios şi eşti serios în tot ceea ce faci e simplu. Mi-e greu pentru că sînt singur aici, n-am pe nimeni cu mine. Dacă ar mai fi cineva ar fi mai simplu, ai mai avea cu cine să schimbi o vorbă, să te ajuţi la o adică.

- Colegii cum sînt? Ţi-ai făcut ceva prieteni?
- Ei sînt ok aşa, dar aici fiecare e cu ale lui. Prieteni aşa, în sensul de prieteni, nu am. Mai mult vorbesc cu Pandev şi Kolarov, am mai ieşit cu ei de cîteva ori, dar în rest nimic. Aici nu există noţiunea de grup, cum eram noi la Dinamo. Păi noi ieşeam de multe ori, ne strîngeam ba într-un loc, ba în altul, după antrenamente, în zilele libere. Şi mereu îi luam pe străini cu noi, ziceam tot timpul să nu-i lăsăm singuri. Aici nu-i aşa.

- Şi ce faci toată ziua?
- Antrenamente şi apoi mai nimic. Rup internetul în două şi televizorul. Am o antenă din România şi nu scap nimic. Ah, şi telefonul. Plătesc în fiecare lună o groază pe mobil.

- Apropo de antrenamente, cum sînt?
- Cînd am plecat din România, îmi tot ziceau unii şi alţii că e greu, că e un nivel super, că aşa şi pe dincolo. Nu-i chiar aşa. Nu zic că-i uşor, dar nici de speriat nu e. Eu cred că mulţi fotbalişti din România ar face faţă aici. Problema e să-i vadă cine trebuie. Antrenamentele, ce să zic, sînt aşa şi aşa. Facem însă mult tactic. O oră, uneori chiar două pe zi.

- Ce înseamnă tactică?
- Exersăm faze în stilul meciului. La un antrenament cîte una. O dată faza defensivă, altădată cea ofensivă. Ne aşezăm 11 contra 11 şi repetăm diverse posibilităţi, atac din stînga, din dreapta, din centru, cu centrare, cu şut, cu schimb de locuri. Facem acelaşi lucru de cîte 4-5 ori.

colosseum.jpg“Dinamo are valoare”
Plecăm. Următoarea oprire: Colosseum-ul. Mercedesul românului se strecoară abil printre maşini, ajutat şi de GPS-ul fără de care te descurci greu ca străin din pricina sensurilor unice care fac ca tradiţionala hartă să nu fie atît de utilă.

- Ziceai că ai antenă de satelit, deci eşti la curent cu ce s-a întîmplat în campionatul nostru?
- Da. Ce nebunie! Parcă niciodată n-a fost aşa.

- CFR, ce zici, a meritat?
- Eu cred că da. În tur cel puţin au fost cei mai buni. Ceea ce nu pot eu să înţeleg e cum a putut Dinamo să piardă campionatul ăsta! La ce lot am avut la început şi chiar şi acum, nu înţeleg.

- Ai văzut meciul cu Steaua?
- Păi asta vreau să zic, la meciul ăsta s-a văzut că avem valoare. A fost şi superatmosferă în tribune, suporterii cred că au fost fantastici.

- Te-ai întoarce la Dinamo?
- Orice e posibil. Eu sînt împrumutat aici, nu uita, iar Lazio trebuie să plătească acum mulţi bani pentru mine. Sincer, eu aş vrea să rămîn, îţi dai seama, acum dacă tot am luat-o pe drumul ăsta, mai ales că am înţeles că se vrea o întinerire a echipei din sezonul viitor. Dar cînd e vorba de bani, ştii cum e, nu se ştie niciodată. Oricum, de-o fi să mă întorc, asta e, sînt tînăr, am destul timp în faţă şi mi-am trecut în CV şi Lazio, nu?

fontana-di-trevi.jpg“Sînt apt sută la sută”
Ajungem la Colosseum. Altă mare de oameni şi o mică problemă: locul de parcare. Convenim să lăsăm maşina pe avarii, doar pentru cîteva minute, cît să facem cîteva imagini. Ne mişcăm repede, scăpăm şi de “gladiatorii” care ne îmbiau la o poză cu ei, contracost evident. Şi plecăm mai departe.

- Vine Euro!
- Uff, ce bine ar fi să prind şi eu un loc în lot!

- Doar nu ai emoţii şi tu!
- De ce să n-am? Sînt mulţi fotbalişti valoroşi care pot fi convocaţi. Pentru mine ar fi senzaţional să prind lotul, nu mai zic dac-o fi să joc.

- Ai avut şi ceva probleme de sănătate, nu?
- Da, fir-ar să fie! Am avut ceva la adductori, deloc nu m-au lăsat. Am făcut tratament, am făcut şi injecţii, am zis că mă bagă în semifinala de Cupă cu Inter. Dar n-am putut, iar după au zis că mai bine să nu rişte dacă sezonul e oricum compromis.

- Pe ce post ai jucat la Lazio?
- Primul meci am jucat în centru şi am făcut-o bine, m-au lăudat toţi. În meciul următor nu mi-a mai ieşit chiar aşa. Apoi Mister m-a încercat pe stînga şi iar mi-a ieşit. Am mai jucat de atunci şi în centru, depinde de situaţie, după care a venit problema la adductori.

- Dar acum eşti bine, nu?
- Acum da, sînt sută la sută gata de luptă.

piazza-di-spagna.jpg“Să ne jucăm şansa!”
Sîntem pe Via Veneto, una din străzile celebre ale Romei, popuată numai cu hoteluri de superlux. “Uite aici am stat cînd am semnat cu Lazio”, spune arătînd spre hotelul Excelsior, unde preţul unei camere standard depăşeşte 300 de euro pe noapte. “Nea Giovanni ştia de el. Aşa cameră n-am văzut în viaţa mea!”.

Imediat ajungem la “Trinita dei Monti” şi începe aceeaşi goană după un loc de parcare. Găsim unul liber, pe un spaţiu “milimetric”, noroc că Mercedesul e model CLK şi nu-i voluminos. “D-aia toţi îşi cumpără maşini cît se poate de mici. La noi la echipă toţi au Smart-uri. Cred că o să-mi iau şi eu una, că uite ce avantaje ai!”.

Coborîm celebrele trepte spre Piazza di Spagna, slalomînd printre turişti sau localnici care cască gura. “Radu, Radu!”, exclamă un puşti. “No, no”, face semn Fane. Se amuză: “Dacă ţinea cu Roma”.

- Ce zic italienii de Euro?
- Îţi dai seama că vor să-l cîştige, doar sînt campioni mondiali şi ştii cum sînt ei, mîndri! Dar din ce aud, sînt şi ei destul de îngrijoraţi la ce grupă au nimerit. Spun că orice se poate întîmpla.

- Dacă ei sînt îngrijoraţi, noi ce să mai zicem?
- Noi nu trebuie să zicem, trebuie să ne jucăm şansa! Avem fotbalişti valoroşi, îl avem pe Mutu, care e în primii trei din Italia, îl avem pe Chivu, care e campion în Italia, şi-i avem pe toţi ceilalţi. Şi-l avem pe nea Piţi, care pregăteşte meciurile excelent.

- Avem, ai dreptate, dar parcă şi ceilalţi au, nu? Şi încă mai mulţi?
- Au, dar eu cred că dintre toţi noi n-avem nimic de pierdut. N-avem presiunea italienilor, nici a francezilor, sîntem un pic mai liniştiţi şi putem să producem surpriza.

- Cum ar trebui să jucăm?
- Inteligent. Să fim deştepţi.

Străbatem pe jos drumul dintre Piazza di Spagna şi Fontana di Trevi. Trecînd pe Via Condotti, cea cu magazine şi branduri de lux. Pline de ruşi gălăgioşi, care lasă mii, chiar zeci de mii de euro, pentru cine ştie ce nebunie trece prin capul însoţitoarelor cu înfăţişare de manechine ce le stau alături.

Ajungem la Fontana di Trevi. Oameni claie peste grămadă, trăgîndu-se în poză din toate poziţiile şi unghiurile, cu disperare, de parcă fîntîna celebră s-ar muta mîine în alt oraş. Conform tradiţiei, Radu Ştefan aruncă o monedă de un euro peste umăr. “Ca să mă întorc aici şi în sezonul viitor”‘, zice.

fotana-di-trevi-2.jpg“Va fi răscumpărat”
Împrumutat de Dinamo contra sumei de 1,2 milioane de euro pînă la finalul sezonului, Radu Ştefan va rămîne aproape sigur la Lazio şi în următorii 4 ani. Cel puţin aşa a declarat, în “Corriere dello Sport”, preşedintele Claudio Lotito: “Radu va fi cumpărat definitiv”. Ca să devină sută la sută jucătorul său, Lazio va trebui să mai plătească lui Dinamo încă 4,2 milioane de euro.

Stă în casa lui Liverani
De ceva vreme, Ştefan Radu s-a mutat într-un apartament nou. “E al lui Liverani, stau cu chirie. E undeva în afara Romei, într-o zonă bună, pe drumul spre Formello, unde avem cantonamentul. E foarte drăguţ, problema e că e cam mare pentru unul singur. M-am gîndit să iau un cîine, dar cum eu sînt destul de mult plecat nu prea merge. O pisică ar fi mai comodă, dar nu-mi plac. Ah, ba nu, imi place una singură, Lobonţ. Ce bine ar fi dacă ar veni şi el aici”.
:) “Cînd am ajuns aici, m-au întrebat colegii dacă stadionul lui Dinamo e ăla mic şi urît, cu vestiarele alea penibile, pe care s-au antrenat ei? Ce era să le zic? Că nu, normal!. Le-am zis că ala mare, pe care am jucat, e stadionul nostru şi că facem acum unul nou”.

46 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 46 www.stiriaz.com on 02.06.08 at 1:54 pm

Să fim deştepţi??
asa sa fie

# 45 C Ronaldo on 31.05.08 at 1:03 pm

Fratilor ziceti-mi si mie numerele de azi 31 05 08 din gazeta PLSSSS

# 44 marian on 31.05.08 at 11:18 am

Un baiat de caracter,un baiat care la varsta de doar 21 de ani da dovada de multa maturitate…sa sti ca in soseaua stefan Cel Mare ti se simte lipsa,ne e dor sa strigam alaturi de tine pe garduri in fata peluzei ce poarta numele unicului Capitan…ti-as dori din suflet sa ramai acolo…dar ne e asa de dor fane…ori ce inceput e greu fane…si stim cu toti-i asta…dar esti un baiat puternic si trebuie sa mergi inainte..cu timpul v or venii si satisfactiile de care ai atata nevoie…noi,cei din peluza ne gandim la tine ..ai crescut alaturi de noi…fie in liceul Traian,in parcul circului,in 282 sau in peluza…ai fost mereu unul dintre noi si asta nu se va schimba niciodata!
respectul nostru e al tau…de dragul Culorilor esti obligat sa ne duci numele pe cele mai inalte culmi

# 43 arh. Gheorghe Petrescu on 31.05.08 at 8:09 am

VOM FI DESTEPTI!
HAI ROMANIA!

# 42 DIANA on 26.05.08 at 4:10 pm

FRUMOS ARTICOL!MI-A PALCUT FOARTE MULT!MULTA BAFTA STEFAN LA LAZIO SI SPER SA MERGI CU NATIOANALA LA EUROPENE!AI INCREDERE IN TINE SI VEI REUSI

# 41 un stelist on 26.05.08 at 3:16 pm

bravo, mai baiatule. daca-ti vezi de treaba vei ajunge un jucator foarte bun. bafta!!!

# 40 LitoX on 25.05.08 at 12:37 pm

:)))

# 39 ciornea alin on 24.05.08 at 9:23 pm

ma radu bafta in continuare frate.Nu uita de unde ai plecat, :D .faza cu stadionu ee taree. musetel porcea si purcu

# 38 bauabu on 23.05.08 at 4:04 pm

uitati aici articol serios, nu barfele si prostiile voastre: http://mara1306.wordpress.com/2008/05/22/cand-totul-pare-imposibil/…aaaa…si tot despre sport este… pe gazeta nu am aflat nimic despre acest caz…este totusi vorba despre o campioana a Romaniei…iar in gazeta nu a aparut nici macar un articol despre acest caz…sa va fie rusine…

# 37 lordul667 on 22.05.08 at 9:50 pm

treaba cu stadionul e josnica dea dreptul sa fim seriosi dinamo nu o sa ajunga in ritmul asta in CL cu stadionul ma refer actionarii lui dinamo vor numna sa se imbogateasca sa se uite la steaua nu or vandut jucatori si or inceput sa scoata capul un pic timid da or inceput

# 36 www.Stiriaz.com on 21.05.08 at 11:20 pm

Un articol interesant, viat faina are asta la Roma si e tanar, merita sa joace acolo.
Speram sa facem ceva la Euro cu el.

# 35 Tudor on 21.05.08 at 1:42 pm

P.S.:mi-a placut faza cu stadionul de la final!Ce pretentii sa mai aiba dinamovistii la CL cand ei trebuie sa minta pe unde ajung,pe afara,pana si in privinta stadionului unde joaca?!

# 34 Tudor on 21.05.08 at 1:39 pm

Un articol interesant!Ar trebui sa apara din astea mai des,nu tot felul de aiureli.Oricum,de apreciat ca altii,stelistii mai ales,stiu sa recunoasca valoarea!Daca interviul era cu un jucator plecat de la Steaua,pun pariu ca apareau si injuraturile unor frustrati!
E bine ca R.Stefan e optimist si asa trebuie sa fie toti jucatorii nationalei la Euro,ca sa avem sanse!Nu avem mai nimic de pierdut,avem doar de castigat!

# 33 un dinamovist on 21.05.08 at 9:03 am

Un articol profesionist. Ar fi bine pentru Dinamo (si poate ca si pentru Radu) ca sefii sa-i dea un salariu rezonabil si jucatorul sa revina la club. Cred ca a fost un pic cam prea devreme aceasta plecare. Radu ar mai avea nevoie de ceva experienta si pentru asta ar trebui sa joace titular in fiecare meci. Cu siguranta la Dinamo asa ar fi, dar la Lazio ar putea fi trecut pe linie moarta fapt care i-ar dauna foarte mult. Este normal ca Radu sa doreasca sa fie la o echipa dintr-un campionat puternic, dar daca va fi rezerva atunci lucrurile nu vor merge bine pentru el.

# 32 elsi on 21.05.08 at 12:57 am

ai ramas la fel de modest fane, cu toate ca toti au impresia ca esti figurant…nu-ti fie teama ca n-o sa continui in italia…osa ajungi sa joci si la echipe mai mari decat Lazio…sa dea domnul sa ii iei locul lui Nesta la AC Milan anul viitor.

# 31 banel on 20.05.08 at 9:46 pm

bravo.modest si frumoasa faza cu stadionul din final.bun articol

# 30 danc on 20.05.08 at 6:52 pm

da,da,da………………….ROMA CAPUT MUNDI e valabila pt. seniorii capitolini,respectiv,campionii morali ai Italiei-AS ROMA!-Ma bucur pt Stefan ca joaca la o echipa ce lupta pt. supravietuire in Serie A,ca asa ramane cat de cat conectat pt. nationala-bine ca n-a ajuns un caine rosu in curtea LUPILOR -:))))))))—————————VACANTA PLACUTA,ANDREI!-Esti cel mai bun cronicar roman,bineinteles dupa GABI SAFTA!———–MAGICA ROMA PER SEMPRE!

# 29 alex on 20.05.08 at 3:04 pm

articolul este bun dar am o singura intrebare cum l-ati efectuat din moment ce lazio este in silenzio stampa?

# 28 Toni on 20.05.08 at 2:15 pm

Foarte bine realizat interviul. Felicitari pentru articol. Bafta multa Stefane sa ne faci mandrii ca avem si noi un roman la SS LAZIO! :) PS: Faza cu stadionul a fost cea mai tare! :))

FORZA LAZIO !!!
Non Mollare Mai !!!

# 27 super on 20.05.08 at 1:55 pm

super tare articol shi jucator…
shi mai e ceva tare aici…pana la comentariul meu nici o injuratura… bravo alora care au postat :)

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.