Puştiul lui Boloni s-a făcut mare. Cel mai mare

352-20894-interior.jpgPromovat de Boloni în fotbalul mare, Cristiano Ronaldo e cel mai în formă jucător din lume

Cine a văzut meciul de marţi de pe “Olimpico” s-a convins: la acest moment nu există în lume jucător mai în formă decît Cristiano Ronaldo. Dacă Balonul de Aur s-ar acorda mîine, probabil că portughezul de 23 de ani al lui Manchester United n-ar avea nici cea mai mică problemă în a-l cîştiga. Reprezentaţia dată în faţa Romei, acea plutire de tip Michael Jordan de la gol, forţa imprimată balonului, care parcă n-a fost lovit cu capul, ci cu piciorul, tot ceea ce a realizat pe teren a alungat orice fel de dubiu existent în jurul aurei celui care duce mai departe faima numelui Ronaldo.

Există însă un om al cărui merit în ridicarea acestui jucător pe Everestul fotbalului nu poate fi trecut cu vederea. E Loţi Boloni. Cel care i-a remarcat valoarea, i-a încurajat ascensiunea, l-a promovat la prima echipă şi a avut grijă ca faima să nu invadeze creierul puştiului de 17 ani.

Fizic, tehnică şi tupeu
Se întîmpla pe cînd Boloni pregătea pe Sporting Lisabona. Rafael Toucedo, jurnalist la “O’Jogo” îşi aminteşte: “Boloni l-a găsit aici pe Cristiano. Venise de la Madeira, remarcat de oamenii lui Sporting. Ştiu că s-au dat bani pe el atunci, ceea ce nu era un lucru tocmai obişnuit“. Boloni: “L-am văzut la cîteva antrenamente la academia de juniori a lui Sporting şi m-a impresionat imediat. Era foarte tehnic şi avea un fizic mult mai dezvoltat decît copiii de vîrsta lui. L-am adus apoi la o şedinţă cu echipa mare a lui Sporting şi m-a convins repede că poate să facă saltul spre marea performanţă“.

“I-a zăpăcit”

Marius Niculae: “Într-o zi, Boloni a venit la mine şi la Jardel şi ne-a zis: Fiţi atenţi că azi o să vă aduc la antrenament un puşti mai buni ca voi doi la un loc. Jardel a cam bombănit, a zis că mai bun ca el n-are cine să fie, că el dă goluri şi dacă stă pe scaun în careu“.

352-20898-stanga.jpgPuştiul era Cristiano Ronaldo. “Uitasem de el, dar mi-am amintit la jocul şcoală“, rîde Marius. “Cînd a ajuns prima minge la el, l-a driblat pe Rui Jorge de l-a zăpăcit, i-a dat mingea printre picioare lui Barbosa, iar pe Paulo Bento l-a întors pînă l-a pus în fund. Jardel făcuse o faţă… A venit la mine şi mi-a zis: Frate, ăsta ne scoate din echipă!”.

Paranteză. Cei trei jucători pomeniţi erau printre cei mai vechi ai echipei, toţi internaţionali cu Portugalia. Barbosa era căpitanul, iar Bento e antrenorul de acum al lui Sporting.

“Probleme cardiace la 16 ani”
Loţi continuă: “Am vrut să-l promovez la prima echipă, dar am fost avertizat că este prea tînăr. Federaţia ne-a interzis să-l folosim în meciurile din campionat pînă la 17 ani, pentru că avea unele probleme de creştere din cauza unor dereglări cardiace. L-am folosit totuşi în Cupa Portugaliei şi în toate amicalele“. Venea însă regulat la antrenamentele primei echipei. “Jucătorii bătrîni au început să-l trateze cu mai mult respect. Cred că le era un pic teamă de el, să nu-i facă de rîs”, povesteşte Rafa Toucedo, de la “O’Jogo”. “Avea un tupeu fantastic”, îl completează Marius. “Al naibii, mereu căuta să dribleze pe cineva”.

“Pericol pentru coechipieri”

Între Boloni şi Cristiano Ronaldo au existat şi unele scurtcircuite: “Era cumplit de talentat şi din cauza asta punea în pericol jocul echipei. A trebuit să încerc să-l conving să nu mai joace doar pentru public. Tehnicitatea lui sclipitoare şi viteza de execuţie îi punea în dificultate pe coechipieri. Cu toate astea, i-am lăsam suficientă libertate de exprimare fiindcă făcea prea bine ceea ce făcea. Şi Sir Alex Ferguson a avut la început probleme de acest gen cu Ronaldo“.

352-20922-ron.jpgReprofilat extremă din vîrf împins
Cristiano Ronaldo a debutat la prima echipă într-un meci cu Braga, cînd l-a înlocuit chiar pe Marius Niculae. Boloni explică şi cum l-a distribuit pe Cristiano Ronaldo pe postul de aripă dreaptă: “El juca vîrf la juniori şi era obişnuit să dea multe goluri. Eu însă nu-l vedeam atacant, deoarece îi aveam pe Marius Niculae şi pe Jardel. Ţinînd cont de viteza lui extraordinară şi de driblingurile năucitoare, l-am pus cu faţa la poarta adversă şi l-am reprofilat extremă. Nu prea i-a plăcut la început, dar a acceptat deoarece îşi dorea să joace. M-am bucurat pentru că şi la Manchester joacă tot aripă dreapta”.

Transfer în pauză
Boloni n-a mai prins plecarea lui Ronaldo la Manchester United. S-a petrecut în vara lui 2003, iar istoria acestui transfer a fost la fel de tumultuoasă ca şi cariera fotbalistului. Rafael Toucedo: “Barcelona îl luase pe Quaresma şi pusese o opţiune preferenţială pentru Ronaldo. Arsene Wenger îl văzuse de cîteva ori, l-a plăcut, dar ar fi vrut să-l mai lase un an la Sporting, ca şi Barcelona. S-a întîmplat însă ca pe 6 august 2003, Manchester United să joace un amical la Lisabona, cînd s-a inaugurat noul stadion Alvalade”.

Cristiano a jucat senzaţional. La pauză, Scholes, unul dintre liderii lui United, i-a zis lui Ferguson: “Mister, puştiul ăsta e teribil. Ne-a scos sufletul. Nu putem să-l luăm?“. Sir Alex îl remarcase şi el, iar la final n-a vrut să plece pînă n-a vorbit cu Jorge Mendez, impresarul lui Ronaldo. Rafael Toucedo: “Autocarul lui Manchester a aşteptat o oră în parcare cu jucătorii înăuntru. Noi, ziariştii prezenţi, nu ştiam ce s-a întîmplat şi stăteam prin preajmă. Cînd Ferguson a apărut şi a urcat, Rio Ferdinand, care stătea pe primul scaun, l-a întrebat direct: L-am luat, Mister?”.

A doua zi, transferul a fost perfectat pentru 18 milioane de euro. Acum valorează 78.

Doi ani i-am fost coleg de cameră. De multe ori îl luam şi cu maşina, pentru că el n-avea carnet. Era în drumul meu şi-mi convenea că aveam cu cine să vorbesc portugheza“.
Marius Niculae

Era obsedat că nu-l plac fetele. Avea coşuri pe faţă, ca orice băiat de vîrsta lui, şi mereu căuta creme şi loţiuni ca să-i treacă“.
Marius Niculae

10 milioane de euro este salariul anual al lui Cristiano Ronaldo la Manchester
36 de goluri a marcat Ronaldo pentru United în actualul sezon în toate competiţiile (26 în campionat); a depăşit recordul lui George Best (32 de reuşite, în ‘67-’68)
10 distincţii a primit Cristiano Ronaldo în carieră pînă la 23 de ani; 8 premii doar în 2007
4 trofee a cucerit Cristiano cu Man. United: campion al Angliei (2007), Cupa Angliei (2004), Cupa Ligii Angliei (2006), Supercupa Angliei (2007)
54 de selecţii are Ronaldo la “naţionala” Portugaliei, pentru care a marcat 20 de goluri; vicecampion european în 2004
18 milioane de euro i-a plătit Manchester în 2003 lui Sporting Lisabona pentru Ronaldo

“Mingea e plăcerea lui”
Cristiano Ronaldo acceptă efortul cu zîmbetul pe buze. Mai ales cînd îl face cu mingea la picior. Boloni confirmă acest lucru şi dă un exemplu concret: “După un antrenament fizic făcut cu mingea, le-am măsurat jucătorilor frecvenţa cardiacă. Curios, la Ronaldo rezulta că a cam şomat, pentru că avea un puls scăzut. Nu avea însă cum să tragă chiulul fiindcă toţi au făcut aceleaşi exerciţii. Atunci mi-am dat seama că pentru el este floare la ureche să lucreze cu mingea în regim de viteză”.

“Caracter deosebit”

Boloni are cuvinte la fel de frumoase şi despre omul Cristiano Ronaldo: “N-am avut probleme ieşite din comun cu el. Este un băiat cu un caracter deosebit. Cînd era puşti i-am spus că atunci cînd îşi va da cu mai puţin gel pe păr va fi un fotbalist şi mai bun. Şi a înţeles! În vestiar era un tip vesel, pe care trebuia să-l mai potolesc însă din cînd în cînd. Acum ştie că are valoare şi e stăpîn pe el. A învăţat cum să se comporte. Dumnezeu n-a făcut deloc economie în ceea ce-l priveşte! Este tînăr, frumos, faimos şi plin de bani. E tot ce-şi doreşte un om”.

Refuzat de Lyon
Nu toată lumea a văzut talentul uriaş cu care era înzestrat Cristiano Ronaldo. Fostul selecţioner al României povesteşte un episod mai puţin cunoscut: “Cînd s-a accidentat Marius Niculae, rămăsesem într-un singur atacant, Jardel. Am vrut să transfer un vîrf care era rezervă la Olympique Lyon, iar Sporting i-a propus la schimb pe Cristiano Ronaldo şi pe Quaresma. Francezii ne-au spus că nu-i interesează”.

226 comments ↓

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

# 226 - on 23.07.10 at 9:51 pm

bah cristiano ronaldo il copiaza f’mult pe quaresma clar

# 225 Florin on 28.05.09 at 12:38 am

Sal , am citit acest mic “articol” am citit si cateva din commenturile voastre , si va dau dreptate in legatura cu tara noastra , eu am 18 ani am ajuns sa joc la echipa a II-a a lui PSG din Franta dar iar cand m-am intors acasa sa imi continui scoala m-am ratat … am cazut intr-un shoc psihic mare … n-am mai avut chef de viata de fotbal de fete de nimic si de nimeni … si am reinceput sa joc fotbal AMATOR adica in Divizia D … regret ca am venit acasa sa imi continuui scoala acolo era viitoru meu , aici antrenori nu se ocupa de jucatori “Ia mingea si joaca” atata stiu ei sa faca … mai am un an de juniorat sper ca sa vada cineva postul meu si sa ma contacteze , am 1.80 74 de kg , pot sa spun si fara sa ma laud , la fizic seaman cu Cristiano , la tehnica las lumea sa vorbeasca si la felu cum lovesc mingea :) liga_fitze id`u meu sau e-mail liga_fitze@yahoo.com ! Va rog dati o sansa unui junior care vrea sa faca performanta !

# 224 marius on 13.03.09 at 7:21 pm

bai baiezi ronaldo e idolul meu si e cel mai bun din lume.El cand era mic nu era bogat dar uite a ajuns bravo lui.

# 223 Culturystul on 15.12.08 at 10:53 pm

valoreaza 78 de milioane pe naiba!! si Ronaldinho a avut oferta de 120 de milioane iar sezonul urmator a fiost vandut cu 19 parca…

apropo Casillas valoreaza 150 de milioane nu? ca atata ofera M City.

# 222 Vlad on 12.06.08 at 4:54 pm

Cristiano Ronaldo idolul 1 la femei si pt mine in fotbal…imi place jocul lui si as vrea sa am talentul lui…dar asta e un vis care nu`l poti indeplini :X:X::XXXX:X:X:X:

# 221 Gigi on 22.04.08 at 2:49 pm

Putti urmari filulete video dintre cele mai tari pe

www.iaurtul.blogspot.com

Fun stuf si alte chesti !

# 220 stefan on 21.04.08 at 7:45 pm

De ce nu scrieti si de UNIVERSITATEA CLUJ respect pentru VOI dar mam saturat sa tot citesc despre steaua c** dinmo rapid U CLUJ merita sa se scrie despre ea e pe locul 8 in istoria ligi 1 inseamna ceva nu? despre suporteri pe ce stadion se canta tot timpul si echipa pierde mai rau pica in b eu cred sincer ca merita mai mult. U CLUJ ORICE AR FI U CLUJ ORICE AR FI NOI MEREU TE VOM IUBI

# 219 Ionel on 20.04.08 at 5:52 pm

Top 50 Goluri din Champions League!!!
http://bestvideosakin1985.blogspot.com/2008/04/champions-league-top-50-goluri-all-time.html
Cel mai tare top facut de o televiziune englezeasca impreuna cu cei mai buni ziaristi sportivi din ANGLIA!!!
Golul lui GICA HAGI pe locul 21!!!

# 218 dorel on 20.04.08 at 2:11 pm

nu am inteles niciodata de ce este pustiul lui boloni ! ?

# 217 vivinho on 19.04.08 at 1:05 am

da imi place povestea lui c.ronaldo si ma bucur k a fost un roman care a descoperit asa un talent in lumea fotbalului si banuesc k Boloni este ff mandru de asta. e cel mai bun fotbalist din lume il respect si este visul meu sa il intalnesc mi_ar face mare placere ii doresc succes incontinuare kaka si mesi e la picioarele lui cristiano ronaldo

# 216 conteaza?? on 18.04.08 at 11:51 pm

aici tre’ sa va spuneti parerile nu sa va certati ca fraierii intre voi…iar daca baa e mai prost asta e problema lui,suporta singur consecintele..

# 215 alex79 on 18.04.08 at 2:30 pm

esti singurul jurnalist care stie fotbal. imi place cum comentezi la sportklub, mi-a placut ca nu ai ezitat sa-ti spui punctul de vedere la ultmul meci din bundesliga, cand al tau coleg de comentariu batea campii. am impresia ca la noi nu se aduc cocomentatori fosti fotbalisti ca sa poate abera in voie jurnalistii nostrii care nu au jucat nici un minut fotbal. se vede din cum comentezi ca ai jucat fotbal. sper sa te aud si la echipa nationala sau diva

# 214 edmond on 16.04.08 at 2:01 am

doamne cat de cretin e baa:)) …nu am mai vazut asa ****(cuvant banat din cauza limbajului necivilizat)…in ce hal scrie:))

# 213 dani on 13.04.08 at 10:52 am

daca se califica liverpUl in finala vor fi surclasati de MANCHESTER UNITED…MANCHESTER=10liverpool

# 212 vrajeala on 12.04.08 at 7:30 pm

si bunica dak antrena la sporting si-l vedea cum joaca il baga in echipa..lasa-ma cu boloni al vostru

# 211 kjo on 12.04.08 at 4:39 pm

nu exista juktori cum e ronaldo sau quaresma in romania?….. nu m-ati cunoscut pe mine

# 210 L F C Bucharest on 10.04.08 at 7:23 pm

***(cuvant banat din cauza limbajului necivilizat) off man utd… see you in Moscow !

# 209 adi tofam on 09.04.08 at 8:03 pm

chiar asa lipsa de inspiratie ai de bati campii?

# 208 Costi on 09.04.08 at 7:55 pm

Sa-l asasineze frate cineva pe ” Baa” asta, pur si simplu isi bate joc de limba romana.Doamne ce analfabet, nush cum are tupeu sa mai scrie pe site-uri.Dar la cat de prost e nici nu e de mirare.

# 207 Ovidiu Miron on 08.04.08 at 1:09 pm

Asta nu poate decat sa ne bucure. Avem antrenori de calitate.

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.