Claudiu şi noua motivaţie

Claudiu Niculescu a plecat de la Dinamo cam în acelaşi timp cu Radu Ştefan. Ce diferenţă însă de expunere mediatică între cei doi! În vreme ce “Radu Ştefan la Lazio” a reprezentat un subiect de primă pagină, cu trimişi în capitala Italiei pentru reportaje speciale, “Claudiu Niculescu la Duisburg” a fost doar material de interior, în care se amintea mai degrabă de destrămarea cuplului “N&D”. La Radu Ştefan se vorbea de cucerirea Romei, la Claudiu de un premiu pentru întreaga carieră.

Situaţia era totuşi explicabilă. La 21 de ani, Radu Ştefan era şi este viitorul, iar Lazio reprezintă pentru el marea şansă de a progresa. Claudiu venea în schimb după un sezon vecin cu dezastrul. Puţini au încercat să-şi explice de ce, puţini şi-au amintit de accidentări, puţini au aflat de tratamentul primit din partea fostului antrenor. Ceea ce conta erau golurile, în număr de două, marcate într-un tur de campionat completat cu două meciuri din retur. Puţin, foarte puţin, vorba filmului.

Cîte s-au modificat de atunci! Radu Ştefan a intrat în malaxorul numit Serie A, alternînd partidele ca titular cu cele petrecute pe bancă. Se va impune însă, eu aşa cred. Claudiu Niculescu în schimb e o revelaţie. Trei meciuri, trei prestaţii excelente. Pase de gol, execuţii şi goluri de senzaţie, care au făcut ca jurnaliştii nemţi, ce nu se prea omoară cu excesele, să vorbească despre “Clasă”, “Rafinament”, “Atacant excelent, prea mare pentru un Duisburg aşa de mic”.

E alt jucător? Nu, e acelaşi. Motivaţia sa e însă alta. La Dinamo, Claudiu intrase într-un soi de blazare. Făcea acelaşi lucru de ani buni. Ştia totul pe dinafară. Mirosul din vestiar, lungimea ierbii, dimensiunile camerei de la Săftica pe care o împărţea cu Dănciulescu, glumele lui Mărgăritescu şi Cristea, gustul cafelei de la terasa de lîngă bazin, reacţia tribunei. Bucuria succesului şi amărăciunea eşecului, căci le trăise pe amîndouă în “Ştefan cel Mare”. Ştirile din ziare, care-l dădeau în fiecare pauză competiţională în cine ştie ce colţ al Europei. Concediile cu Cristi Borcea, naşul său, dar şi şeful suprem la Dinamo. Care-i aduceau siguranţa unui post de titular, dar şi pierderea obişnuinţei de a lupta pentru el. Cînd ştii că eşti titular, fie şi pentru că altcineva mai bun ca tine nu prea e în vestiar, intervine plafonarea.

Transferul la Duisburg a venit la fix. Claudiu e acum într-o altă dimensiune, pe care şi-o amintea destul de vag de pe vremea cînd umbra lui Ganea plana peste liniştea lui “N&D”. Trebuie să arate ce poate. La antrenamente şi jocuri. Se spune că joci după cum te antrenezi, dar în fotbalul mare noţiunea s-a schimbat un pic: joci şi te antrenezi la fel ca să fii în top. Claudiu are acum alte orizonturi. Alţi colegi, alt antrenor, alt public, care nu te mai iubeşte necondiţionat. Dragostea fanilor se cîştigă greu, în cazul atacanţilor cu goluri. Claudiu a cîştigat-o. Mai repede decît se aşteptau unii, care prevesteau o întoarcere la vatră în vară. În momentul de faţă, Claudiu Niculescu este, împreună cu Mutu şi Daniel Niculae, cel mai în formă atacant român. Mult peste Marica, de exemplu.

Poate că-i prea devreme de dat verdicte. Unii vor spune că golurile sale n-au adus mare lucru unei echipe ce se scufundă lent spre a doua divizie. E corect, dar nu asta era discuţia. Claudiu Niculescu are acum în faţă o altă motivaţie. La vară, DACĂ VA CONTINUA PE ACEST DRUM, are şansa de a prinde un contract mai bun, la o echipă cu alte pretenţii. E altceva, nu, decît perpetua dorinţă de a prinde grupele Ligii Campionilor urmată de perpetua deziluzie a ratării obiectivului?

Să fie prea tîrziu? Niciodată nu-i prea tîrziu pentru a arăta, şi a-ţi arăta ţie în primul rînd, că ai valoare. La 31 de ani, Claudiu Niculescu nu e chiar atît de bătrîn. Mai ales că are un mare atu. În fotbal, se spune că există două categorii: fotbaliştii şi cei care doar joacă fotbalul. În ce categorie l-aţi include pe Claudiu? Eu cred că în prima.

49 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 49 TORNADO_76 on 02.03.08 at 10:57 pm

Niculescu este un jucator exceptional daca are spatiu pentru sutul sau, in Romanai ajunsese sa-i fie cunoscuta fiecare miscare. Ma tem ca si nemtii vor intelege repede cum sta treaba.

# 48 liviu on 02.03.08 at 10:56 pm

asta efotbalul romanesc

# 47 liviu on 02.03.08 at 10:55 pm

la dinaomo nu avea motivatie acolo nu are de ales asta e singura explicatie

# 46 thereauristu on 02.03.08 at 8:12 pm

m-am uitat puitn la meciu shalke-bayern de sambata si vreau sa-ti zic k rapid-steaua din sferturile uefa a fost arbitrat de wofgang stark. la retur a fost medina cantalejo

# 45 Dr@Gosh on 27.02.08 at 8:40 pm

radu stefan pare sa traiasca problema lui chivu: joaca, dar nu stie pe ce post…radu joaca fie fundas central, fie fundas stanga, acolo unde lipseste cineva…chivu la inter nu e titular, dar e rezerva pe vreo 4 posturi si prinde loc daca lipseste vreunul dintre titulari…

# 44 wasabi on 26.02.08 at 2:39 pm

BRAVOO BAAAH !!!

bine ca esti tu destept BA ANDREI NICULESCU!!!
***(cuvinte banate)

# 43 cora on 25.02.08 at 5:59 pm

Ignorati-o pe Andries!

# 42 leandru on 25.02.08 at 5:53 pm

Disperata de Andries a scris acum cateva minute o compunere! In prezent se ascunde sub diferite nick-uri si-si lauda asa-zisul articol….

# 41 Bradean Bogdan on 25.02.08 at 1:25 pm

Claugol va ramane intotdeaua in inimile adevaratilor dinamovisti!! a facut prea multe pt acest club.. a avut si oferte din afara ..si putea pleca (i s oferea contract dublu)..insa a ramas sa-si implineasca unul dintre vise..s acceada in grupele ucl impreuna cu Dinamo… insa n-a reusit..dar simt ca se va intoarce sa-si incheie cariera la Dinamo..si isi va implini si acest vis…fiindca chiar merita.. tine-o tot asa si bft la duisburg!!

# 40 spectator on 24.02.08 at 4:51 pm

eu cred ca plecarea a fost cel mai bun lucru atat pentru Dinamo cat si pentruClaudiu.succes ambelor parti!

# 39 ronta on 24.02.08 at 12:07 pm

ANDRIES DEMISIA!

# 38 toto on 24.02.08 at 12:07 pm

Maria Andries a fost penibila la FANATIK! Nu mai aparea pe sticla ca se sparge ecranul!!

# 37 sadicul_romantic on 22.02.08 at 2:01 pm

Motivatia ta este sa te lasi de jurnalism, papagalule. Esti penibil si esti fiu de securist.

# 36 antibiotic on 22.02.08 at 9:16 am

***(cuvinte banate) si timida! S-a facut de cacao pe FANATIK!!

# 35 antibiotic on 22.02.08 at 9:15 am

Adevarul e ca somera i-ar sta bine lui Mandries!!!!

# 34 gogu on 22.02.08 at 8:07 am

Unde este penibila MANDRIES????Nu i-ati dat inca papucii???

# 33 juve_MERDA on 22.02.08 at 1:06 am

hai ma ca au fost 8 meciuri frumoase in ucl…
chiar nimic??? sau cauti cireasa?

# 32 gabidegiulesti on 21.02.08 at 9:02 pm

Claudiu are nesansa de a nu fi gasit inca tavernele Duisburgului. Eu am incredere insa in el. In scurt timp isi va reveni la valoarea pe care i-o cunoastem cu totii.
Si intr-adevar are viitorul in fata : C.S. Otopeni il asteapta cu bratele larg deschise! Asta adevarata provocare!

# 31 jojo on 21.02.08 at 3:33 pm

Chiar! Mai lucreaza Mandries la GSP???

# 30 ovidiu on 21.02.08 at 2:46 pm

MANDRIES cand ajunge in liga a II-a?

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.