“San Siro”: Plonjon în altă civilizaţie

“San Siro”, AC Milan, Champions League, Mircea Lucescu. Iată o alăturare de elemente care, puse lîngă o prezenţă la Milano, cu motivaţie mai degrabă extra-jurnalistică, m-au adus la partida Milan - Şahtior, din grupele Ligii Campionilor.

Paranteză. Textul ce urmează se vrea a fi un reportaj simplu, exclusiv pentru blog, despre ceea ce înseamnă un meci de fotbal pe “San Siro” şi nu se adresează celor care trăiesc în Italia sau au fost pe arena milaneză în diverse alte ocazii. Destinatarii sînt cei care au văzut “San Siro” doar la televizor şi ar vrea să meargă acolo, dar n-au avut încă posibilitatea.

Mergînd prin Milano ai senzaţia că încă eşti acasă. Româna se aude peste tot, mai mereu vezi grupuri de compatrioţi. De fapt, românii sînt peste tot, iar hotelurile şi restaurantele sînt pline de cei ce lucrează acolo. Astea e partea bună a monedei, căci partea rea abia acum vine. Străzile sînt împînzite de cerşetori şi hoţi de buzunare, iar fiecare restaurant “beneficiază” de un atac bine pus la punct din partea acestora asupra clienţilor. Ospătarii nu ştiu ce să facă mai întîi, să-i alunge pe intruşi sau să-şi vadă de treabă. Cîteodată, privîndu-i cum poluează sistematic liniştea unui oraş cosmopolit, chiar uşor burghez, cu oameni ce fac şi au bani, neobişnuiţi pînă acum să-şi pună sisteme de alarmă la buzunare pentru a nu se trezi cu vreo mînă suspectă pe acolo, care nu ştiau ce înseamnă să nu te poţi bucura de prînz sau de cină pentru că trebuie să fii atent să nu cumva să-ţi dispară geanta ori haina. Poate că exagerez, dar asta a fost impresia mea acolo. Nu mai fusesem la Milano din 2000, de la Italia - România 3-0, pe vremea lui Boloni, dar acum am avut o senzaţie de jenă imensă şi, de fiecare dată cînd eram întrebat de unde sînt, răspundeam cu strîngere de inimă. Într-un fel am început să înţeleg şi manifestările de-a dreptul rasiste pe care le au italienii faţă de anumiţi compatrioţi de-ai noştri. Observaţi că n-am pus ghilimele cînd am folosit acest cuvînt.

Hai să trecem însă la ceea ce ne interesează! Meci pe “San Siro”, aşadar. Ca un făcut, după 3 zile superbe, miercuri, în ziua lui Milan - Şahtior, a plouat îngrozitor toată ziua. Ştiţi însă cum sînt ploile pe la ei, nu-ţi afectează nici încălţămintea şi nu dinamitează circulaţia. Acreditarea fusese solicitată cu două săptămîni înainte, primisem deja confirmarea, aşa că spre seară am început să ne pregătim. Ghid ne-a fost, evident, prietenul Dominique Antognoni, ziarist român stabilit în Italia de mai bine de 15 ani, om care, evident, le ştie pe toate cînd vine vorba de fotbal. El ne-a sfătuit să alegem metroul, pentru că traficul, fiind şi o zi de miercuri, e intens spre “San Siro”, mai ales că stadionul e undeva spre marginea oraşului. Alegerea a fost inspirată, metroul, care vine la cel mult două minute, ne-a dus, completat de un autobuz, destul de repede.

În jurul stadionului, un festival de mirosuri apetisante. Tot felul de chioşcuri pregătesc doritorilor fripturi şi în special cîrnaţi, dincolo de obişnuita pizza. (foto 1) Sînt dotate inclusiv cu televizoare, ca oamenii să nu piardă nimic important. În completare, alte chioşcuri vînd materiale promoţionale. (foto 2) Ale Milanului, căci era ziua lor. Dar cum marketingul funcţionează, a apărut şi un fular dedicat special meciului cu Şahtior, unul normal totuşi, chiar dacă în Ligă. (foto 3) Însă banii se pot scoate de oriunde, nu?

foto-1.JPG

foto-2.jpg

foto-3.jpg
Am fi mîncat ceva, căci mirosurile erau ispititoare, dar ploaia şi umezeala ne-au făcut să ne răzgîndim. Am luat biletele de la un birou unde doi domni, îmbrăcaţi în Dolce & Gabbana, unul din sponsorii Milanului(Inter e sponsorizat de Armani), ni le-au înmînat într-un plic. Sistemul de intrare este asemănător celui din Ghencea, inclusiv cozile de la porţile normale, numai că aici nimeni nu protestează cum s-a întîmplat la noi. (foto 4) N-a fost pus nici aici de foarte multă vreme, dar oamenii s-au obişnuit mai repede. Ştiu că trebuie să vină un pic mai devreme la stadion şi se conformează.

foto-4.jpg

Stadionul în sine e impresionant prin mărime, chiar dacă uşor învechit, în raport cu un “Allianz”, un “Emirates” ori un “Auf Schalke”. Presa are intrare separată, lucru absolut firesc la ei, interzis parcă la noi, unde ziariştii care se duc cu treabă la meciuri trebuie să aştepte la aceleaşi cozi lîngă spectatorii care se duc de plăcere. Totul decurge într-un ritm extrem de politicos, primeşti explicaţii de la oameni care de aceea sînt puşi acolo. Spre masa presei se ajunge cu liftul, însă înainte se intră în “Press Area”. Încă de la uşă te întîmpină alte mirosuri şi sesizăm că am făcut bine nemîncînd afară.

Paranteză. AC Milan şi Juventus sînt singurele cluburi din Italia care organizează un aşa numit “protocol” pentru ziarişti. Cu mîncare de toate soiurile, aperitive, paste şi carne, cu deserturi, cu sucuri, bere, dar şi cu vin. Poate fi şi asta o explicaţie a tratamentului mai dulce pe care cele două grupări îl primesc din partea presei.

Decidem să intrăm, sau să ieşim, cum vreţi s-o luaţi, în stadion. Tribunele, complet acoperite, nu sînt prea pline. (foto 5) De fapt, bilete se mai puteau cumpăra şi înainte de meci, deşi, în principiu, UEFA interzice acest lucru. (foto 6) Sătui de atîta fotbal (în Italia, în săptămînile cu cupe europene, doar vineri e zi de pauză, în rest fotbalul oferă cîte ceva de duminică pînă duminică) fanii milanezi nu mai răspund chiar aşa de prompt, mai ales că nici partida nu era dintre cele tari. Acustica arenei ajută însă oricum la crearea unei atmosfere apăsătoare pentru oaspeţi. Sîntem conduşi la locurile noastre de hostesse, îmbrăcate şi ele de acelaşi D&G. Masa presei e undeva la înălţime, astfel că jucătorii se văd destul de greu. Găsim la locul fiecăruia o foaie cu numele şi publicaţia, alături de lista formaţiilor. (foto 7) Aceleaşi domnişoare ne vor oferi, la final, informaţii privind numerul spectatorilor prezenţi şi detalii despre încasările făcute de Milan la acel meci doar din vînzarea biletelor. Care încasări, trebuie spus, s-au ridicat la 736.696,00 de euro. Fix, fără dubii. Cu doar 36.850 de spectatori, din care 24.814 abonaţi(care plătesc mai puţin pe bilete) e o sumă, nu? Salariul, cu impozit cu tot, al lui Kaka pe o lună. Tot e ceva. Anul trecut, cu Manchester, încasările au fost de peste 3 milioane de euro.

foto-6.JPG

foto-7.JPG

foto-8.JPG

Meciul în sine a fost văzut şi în România, astfel că nu mai trebuie comentat, iar scorul final, 4-1, vorbeşte de la sine. Merită spus un singur lucru, care nu ştiu dacă a fost pomenit în direct. Fanii Milanului i-au strigat de multe ori “de dulce” lui Adriano Galiani, care a decis să taie cota de bilete gratuite către galerie, sătul, zice-se, de scandalurile iscate de membrii ei.

Conferinţa de presă e însă interesantă. Nu atît prin întrebările puse, ci prin modul în care ziariştii italieni se adresează antrenorilor prezenţi, de genul “Lucescu, de ce ai ales această tactică?” sau “Ancelotti, a ieşit Milan din criză?”, direct, fără politeţuri. Mă gîndesc cum ar reacţiona selecţionerul nostru la o întrebare de tipul” Piţurcă, nu ţi se pare că jucăm cam defensiv?”.

Ieşirea din stadion se face la fel de lesne ca şi intrarea. Acele coloane care se văd limpede la televizor sînt de fapt nişte spirale prin care lumea coboară din tribune. Tramvaiele (e o linie care, exact ca şi în Ghencea, are întoarcerea chiar în spatele lui “San Siro”) sînt adunate în aşteptarea pasagerilor, iar maşinile de gunoi sînt pregătite pentru a strînge mizeria. Astfel ca dimineaţa nimeni să nu ştie că aseară a avut loc un meci de fotbal acolo.

san-siro.jpg

Părăsim “San Siro” cu senzaţia că am plonjat într-o civilizaţie depărtată serios de ceea ce sîntem nevoiţi să suportăm acasă. Senzaţia a fost accentuată cîteva zile mai tîrziu, pe “Santiago Bernabeu”. Despre legendara arenă a Madridului, dar şi despre războiul fără sfîrşit în jurul drepturilor de televiziune în campionatul Spaniei într-un episod viitor.

60 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 60 mugurinho_PRMN on 23.11.07 at 6:49 pm

vreau sa stiu si eu de ce DINAMOVISTI.RO nu merge de o perioada lunga!Aveti ceva cu acest club?Ioanitzoaia:ai grija de spurcatii de angajati pe care ii ai!

# 59 htp on 11.11.07 at 1:53 pm

MANAGER LEAGUE
Online multiplayer football management

Peste 27.000 manageri, mulţi români, o comunitate haioasă şi unită. Vei fi ajutat la tot pasul de câte ori ai nevoie (Ghidul utilizatorului, Manualul, FAQ, Quick start guide, Ghid despre tactici, …….., şi în special Forumurile, unde sunt online o mulţime de manageri la orice oră).

www.managerleague.com?ref=79165

E SFARSITUL TURULUI. INCEPE RETURUL. CINE PROMOVEAZĂ, CINE RETROGRADEAZĂ? GRĂBEŞTE-TE ŞI FII MANAGERUL ECHIPEI FAVORITE!!!

MANAGER LEAGUE
Online multiplayer football management

Peste 27.000 manageri, mulţi români, o comunitate haioasă şi unită. Vei fi ajutat la tot pasul de câte ori ai nevoie (Ghidul utilizatorului, Manualul, FAQ, Quick start guide, Ghid despre tactici, …….., şi în special Forumurile, unde sunt online o mulţime de manageri la orice oră).

www.managerleague.com?ref=79165

E SFARSITUL TURULUI. INCEPE RETURUL. CINE PROMOVEAZĂ, CINE RETROGRADEAZĂ? GRĂBEŞTE-TE ŞI FII MANAGERUL ECHIPEI FAVORITE!!!

# 58 zanetti on 01.11.07 at 2:32 pm

Un templu al fotbalului european. Nu la fel de luxos ca Santiago Bernabeu, dar mai mare si are ceva… acel ceva care iti face pielea de gaina cand il vezi… Din pacate am fost in august cand Serie A era deja terminata si nu am putut sa merg si la un meci, dar imi inchipui ce atmosfera e… Singura problema e ca magazinul oficial e (sau cel putin era) destul de sarac.
FORZA INTER!

# 57 tatae on 01.11.07 at 10:52 am

adevarat materialul.mi-as dori tare mult s-o vad pe milan jucand live.galeria romei arunca doar cu fumigene si petarde,pe cand galeria milanului face niste coregrafii super tari.vezi semifinala de champions league cu inter [ ” INCHINATTI AL DIAVOLO ” …]

# 56 osiris on 01.11.07 at 12:15 am

Mai, San Siro, Giusseppe Meazza, nu conteaza cum ii zicem, dar la ei conteaza. De ce? Giusseppe Meazza a fost un mare jucator al Interului, este din prima echipa care s-a format chiar, insa el a plecat de la A.C. si pentru asta a fost considerat neoficial de fanii milanului tradator si de asta ei il numesc San Siro (by the way, nu a existat nici un jucator care sa se numeasca asa:D) nedorind sa se identifice cu cel care a rupt din Milan sa creeze Inter-ul

# 55 jani on 31.10.07 at 7:55 pm

pentru amatori de meciuri Milan va recomand agentia de voiaj Cool-Tura (site in lb romana)

http://www.coolturakft.hu/main.php?menu=kapcsolat&lang=2

# 54 Carmen on 31.10.07 at 6:08 pm

Mi-a placut posibila intrebare pentru Piturca. Sfatul meu este sa il intrebe cineva cat mai repede posibil. Avem un meci cu Bulgaria si trebuie sa le demonstram amicilor nostri ca suntem putin deasupra lor.

# 53 super-tare on 31.10.07 at 5:00 pm

super tare omul:

http://offside.weblog.ro/2007-10-31/206412/Dobrin%2C-show-ul-tuturor—.html#comments

# 52 razvan tm on 31.10.07 at 4:33 pm

“Sîntem conduşi la locurile noastre de hostesse, îmbrăcate şi ele de acelaşi D&G” D&G inseamna , domnule reporter, Dolce & Gabanna adica 2 creatori de moda. Intelegeti dumneavoastra ce vreau sa zic ;)

# 51 exy566 on 31.10.07 at 2:20 pm

Azi pe www.sport.alingeorgian.ro :
ora 17:00 - Besiktas - Rizespor (Cupa Turciei - LIVE)
ora 20:00 - Fenerbahce -Gaziantepspor (Cupa Turciei - LIVE)
ora 21:30 - AS Roma - SS Lazio (Serie A, LIVE)
ora 21:30 - Bayern Munchen - Mochengladbach (Cupa Germaniei - LIVE)
ora 21:45 - Sheffield United - Arsenal Londra (Carling Cup - LIVE)
ora 21:45 - Celtic - Hearts (Cupa Scotiei - LIVE)
ora 21:45 - Ajax - SC Heerenveen (Cupa Olandei - LIVE)
ora 22:00 - Valencia - Real Madrid (Primera Division - LIVE)
22:15 - Olympiacos - AEL Larissa (Supercupa Greciei - LIVE)
ora 23:30 - Figuirense - Fluminenese (LIVE)
ora 01:45 - Goias - Vasco da Gama (LIVE)
ora 01:45 - Sau Paulo - America-RN (LIVE)

# 50 Ramis on 31.10.07 at 12:15 pm

Niculescule chiar ai scris un articol, sau mai degraba reportaj excelent. Citind asta constat ca suntem chiar departe de fotbalul civilizat.
Astept si materialul despre Bernabeu si poate mergi si pe alte stadioane, Old Trafford, Allianz, Auf Schalke, Camp Nou, Emirates sau Anfield….
Plus aia cu drepturile tv din Spania.

# 49 claurapid on 31.10.07 at 11:58 am

Dollars iti multumesc mult

# 48 radu on 31.10.07 at 10:42 am

corect m-am interesat si ai dreptate sergiu
DOLLARS sti cumva cand se pun biletele in vanzare la Inter-Milan din decembrie?pt ca pe net nu prea merge pe site-ul interului sa cumperi bilete decat la clasele superioare

# 47 www.tenisonline.ro on 31.10.07 at 10:27 am

“Conationalii” nostrii if fac datoria peste tot pe unde merg din pacate. In metrou, autobuza, restaurante, ei lucreaza permanent. Isi aduc si ei cum pot contributia la renumele f bun de care ne bucuram din ce in ce mai mult in EU.

www.tenisonline.ro
www.tenisonline.ro
www.tenisonline.ro

# 46 CheckInRomania on 31.10.07 at 9:23 am

www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com
www . checkinromania . com

# 45 lili apetrei on 31.10.07 at 9:13 am

a fost prima oara cind am iesit din tara si am fost prezent la partida impreuna cu mai multi prieteni. unul dintre ei a spus ca a fos cea mai frumoasa zi de cind este in Italia, unde de altfel si munceste de citiva ani. a fost extraordinar iar noi sintem extraordinar de departe de ei.

# 44 TAViX on 31.10.07 at 5:44 am

Niculescule misto, nu, sa te plimbi pe banii Gazetei pe la Milan, Madrid, Barcelona, etc, sa vai vezi si meciurile moca pe deasupra. Fain de tot, si mai esti si platit boiereste pt. Romania. Nu-i rau, nu-i rau deloc. Faina viata de turist, ca de jurnalist…..

# 43 DOLLARS on 31.10.07 at 4:26 am

ClauRapid la Miln Inter gasesti bilet numai la negru de 100 de euro in sus biletu este 200 euro dus si intors …plus ce cheltui tu 500 iti ajung

# 42 DOLLARS on 31.10.07 at 4:24 am

Ma duc regulat la meciurile lu Milan sun Fan Milan si Dinamo dar stabilindu-ma in italia nu am cum sa vad Dinamo mai tare ca stadionul realului nu e niciunu am fost pe multe stadionae din EUROPA*

# 41 DOLLARS on 31.10.07 at 4:23 am

Ma duc regulat la meciurile lu Milan sun Fan Milan si Dinamo dar stabilindu-ma in italia nu am cum sa vad Dinamo mai tare ca stadionul realului nu e niciunu am fost pe multe stadionae din romania

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.