Cum se pierde o calificare

Ce s-a întîmplat cu Dinamo marţi seară e, într-un fel, simptomatic pentru o bună parte a românilor, nu doar a fotbaliştilor români. Sînt cei care, îi ştiţi pentru că-i vedeţi peste tot, n-au o casă decentă, dar au maşini de lux, n-au ce le trebuie, dar investesc în haine şi accesorii de firmă. Unii le numesc figuri, fiţe, ori, mai delicat, necunoaşterea lungimii propriului nas. Vă veţi întreba ce legătură au toate cele de mai sus cu Dinamo. Haideţi să revedem întîi cîteva faze şi apoi comentăm împreună.

Unu: Vali Năstase are o minge uşoară în zona sa, dar în loc s-o degajeze, s-o rupă în două, oriunde, în teren, în tribună, la “oficială”, pe blocuri, pe linia de tramvai sau pe nocturnă, se apucă să dribleze. Pierde mingea, apoi, altă gafă, se aruncă într-un atac decisiv şi face fault. Mircea Lucescu spunea de multe ori că marii fundaşi sînt cei ce ştiu să tatoneze, nu cei care se reped să deposedeze. Cel mai bun exemplu: Costică Ştefănescu. Deci, penalty, 1-1, degringoladă.

Paranteză. De ce degringoladă? Ce se pierduse? Nu mai erau 40 şi ceva de minute? Nu exista şi varianta prelungirilor ori a penaltyurilor? Nu se juca pe teren propriu, cu un public fantastic? N-avem răspunsuri deocamdată, aşa că închidem paranteza. Continuăm.

Doi: Mărgăritescu e la mijlocul terenului, dar încearcă o pasă savantă, o schimbare de direcţie, în locul uneia simple. Să admitem că ideea nu era rea, dar China nu-i jucător pentru astfel de execuţii, el are alt rol. Pasa e prea scurtă, doi italieni abia o aşteptau. Intercepţie, contraatac, gol, 1-2, degringoladă la pătrat.

Trei: Blay, care nu-i român, dar pesemne s-a contaminat, se complică şi el, contribuie caraghios la golul lui Rocchi. 1-3, dezastru.

Patru: să ne amintim puţin şi de meciul tur. La 1-0 pentru Dinamo, Opriţa are o minge undeva în tuşă, lîngă centru. E talonat de un adversar, izbuteşte întoarcerea, dar nu degajează, ci caută şi el o pasă “inteligentă”. Evident nu-i iese, iese însă intercepţia şi mai iese golul de 1-1.

Cele de mai sus sînt exemple despre cum se judecă româneşte “în figuri” o fază de fotbal. Johan Cruyff, pe vremea cînd făcuse la Barcelona un “Dream Team”, avea o filozofie. Hagi o ştie şi încearcă s-o aplice la Steaua. “Trebuie să alerge în primul rînd mingea. Ca jucător, dai pasa cea mai simplă cu putinţă, apoi încerci să te demarci, ca să poţi da opţiuni coechipierilor de a pasa, la rîndul lor, la fel de simplu. Posesia, fie ea prelungită, rezolvă meciul. Adversarul îşi pierde răbdarea, se desface şi, în cel mai bun caz pentru el, face fault, deci mingea e tot la noi. Rezolvările savante n-au ce căuta decît în ultimii 30 de metri şi ţin de jucătorii ce şi le permit cu adevărat”. Nu credeţi că are dreptate? În fond, cîţi de Ronaldinho pot fi într-o echipă?

Şi acum, să ne gîndim un pic! Ce ne-a impresionat mai mult la Lazio marţi? Nu cumva simplitatea paselor, a execuţiilor? Nu cumva neasumarea nici unui risc inutil? Mie aşa mi se pare.

Cînd vom face şi noi ca ei, vom putea să aspirăm la performanţe mai înalte. Teoria e universal valabilă echipelor româneşti, Dinamo e doar un punct de studiu.

Ce urmează?
Bun, s-a pierdut calificarea. Dar vă mai amintiţi expresia “Ai învins continuă, ai pierdut continuă”? Nu, nu-i aparţine lui Cristian Ţopescu, ci lui Pierre de Coubertin, mentorul olimpismului modern. Dinamo e în această situaţie. Visul numit Liga Campionilor s-a destrămat. Dar a egala acest eşec cu o tragedie e deja prea mult. Tragedie e atunci cînd, de exemplu, moare un tînăr fotbalist de 22 de ani. Fotbalul, sportul în general, impun un învins şi un învingător. Tot sportul însă impune învinsului să nu cedeze, să continue lupta.

Ce-ar fi trebuit să facă Milan după ce a pierdut finala Ligii cu Liverpool într-o repriză? Sau Bayern, cînd a pierdut tot o finală a Ligii în 3 minute? Să se dezintegreze, să se desfiinţeze? Cele două au mers mai departe şi au reuşit în cele din urmă să cîştige trofeul, nu după mult timp. Marile caractere se văd mai ales la eşec.

Caractere?
Apropo de marile caractere. E inadmisibil ca jucătorii să refuze orice dialog după o înfrîngere. Fanii dinamovişti meritau atît respect pentru ce au făcut la acest meci încît să audă din gura lui Năstase, Bratu, Lobonţ şi ceilalţi măcar cîteva explicaţii, măcar cîteva mulţumiri. Voiau să ştie dacă mai pot fi alături de ei şi în viitor, voiau să vadă că echipa lor favorită e formată din bărbaţi, nu din struţi care bagă capul în pămînt şi cred că aşa rezolvă situaţia.

A vorbit doar Mircea Rednic, dar parcă doar din obligaţie. Nici atitudinea lui Mircea n-a fost tocmai cea potrivită. În momentele grele de după meci, el a intrat în vestiar, a făcut cîteva reproşuri, apoi a ieşit, lăsîndu-i pe fotbalişti să se certe între ei, dacă nu cumva s-a întîmplat mai mult. Aşa ceva nu se face. Antrenorul trebuia să fie acolo, alături de ei, să împartă eşecul cu ei, aşa cum a împărţit şi victoriile. Mai ales că, se presupune, va trebui să lucreze cu ei şi în continuare.

133 comments ↓

Pagini: [7] 6 5 4 31 » Afiseaza toate comentariile

# 133 Claudiu Hermelin on 31.08.07 at 6:11 am

Bravo Andrei, bun articol!!!!

Pentru Saxon, care a insirat mai sus un “roman politist”…… pe blogul acesta era vorba de cu totul altceva, dar vad ca esti specialist la schimbat subiectul…. Sa stii si tu ca in viata intentia conteaza….. Steaua nu a ales sa joace cu Zaglebie sau cu Bate, astia au fost sortiii…. Cam asta e in mare… in rest esti foarte foarte tare frate…. cred ca de la constipatie ti se trage :-)

# 132 marku ne dinamovistu on 31.08.07 at 12:32 am

Daca era Corpodean la centru ..Dinamo castiga sigur.

# 131 Oi_e_ru on 30.08.07 at 10:19 pm

foarte bun articolul, scris de un meserias…RESPECT!!!

# 130 sp4wn_92 on 30.08.07 at 9:21 pm

Eu sunt complet de acord. In special faptul ca peste esecuri se trece. Vorba unui prieten de-al meu: Borcea inca face pregatiri pentru CL, nu isi mai poate scoate din cap visul acesta. Si sunt multumit ca Steaua a mers mai departe, si ca Dinamo nu a trecut, dar sunt dezamagit in acelasi timp. Fiindca s-ar fi putut ca ambele echipe sa fi facut performanta, dar s-ar fi putut ca ambele sa clacheze (mai putin Steaua stiindu-i palmaresul) :D

# 129 repli'KANT on 30.08.07 at 9:14 pm

Stiati ca vali nastase a jucat impotriva lui Inter 6 meciuri.Toate pierdute de Bologna. nastase a provocat ba penalty, ba a fost eliminat. Si astea in fiecare meci. Va spun ceva sigur suta la suta, ceva ce am aflat de la o sursa din anturajul lui Dinamo: meciul cu Benfica de la Bucuresti, cel de acum cativa ani, dupa ce dinamo castigase cu 1-0 la Lisboa, a fost vandut de nastase&co pe 8000 de dolari de om.Voi ce credeati, a a fost Benfica super echipa atunci.

# 128 molotov on 30.08.07 at 8:28 pm

Cand te dai ‘telectual dar de fapt esti semidoct, penibilul e asigurat: nu Pierre de Coubertin a rostit mareata maxima “Ai reusit, continua! N-ai reusit, continua!” (a propos, insasi maxima e maltratata in articol…), ci exploratorul norvegian Fridtjof Nansen. Coubertin a opinat ca “Nu e important sa castigi, important e sa participi”, ceea ce, in paranteza fie spus, se aplica foarte bine pentru situatia lui Dinamo… :) Deci, dragi Niculesti, la biblioteca!

# 127 Dinamovistu' on 30.08.07 at 7:52 pm

Ani de zile am trait in “clandestinitate” fiindu-ne rusine ca suntem dinamovisti. Cu Lazio am avut sansa sa ridicam capul si sa dicutam de la egal la egal cu stelistii.Pacat pt milioanele de suporteri dinamovisti , nu pt alde Porcea & Co. Pierderea e a noastra , a celor multi care facem infarcte uitandu-ne la unii care se gandesc doar la bani, gagici si masini bengoase.
De la marea echipa a lui Dianmo cu Dumitrache,Numweiller,Lucescu ,dinu….putine bucurii am avut ca dinamovist. Intr-o zi s-ar putea sa jucati cu stadionul gol si atunci s-ar putea sa fie prea tarziu…….. Un (Inca pt nu stiu cat timp) suporter dinamovist

# 126 baicaf on 30.08.07 at 4:43 pm

badea catre borcea : ne-am SPART ANul asta

# 125 dr on 30.08.07 at 3:58 pm

www.bonjovi.ro impreuna in Romania!

# 124 alupigus steaua on 30.08.07 at 3:49 pm

Trebuie sa-si revina ca altfel e groasa rau nini locul doi no sa-l prinda.Speram ca se vor trezi la realitate si vor juca fotbal.apropo de jiji TREZESTETE la relitate ca no sa iesiti din grupe cu jocul pe care lati facut aseara

# 123 DAY on 30.08.07 at 3:14 pm

miauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhh

# 122 mujotutun on 30.08.07 at 2:13 pm

Iertati-mi impertinenta, dar imi vine sa zic: “‘aid’ sa te pup! Esti dulce!” De cate ori dvoastra, ziaristii, va aruncati total neprotejati, in ghiarele publicului, intr-o speranta oblivionista? Mocofanii de noi, nu remarcam si va balacarim coram populo. Dar ce pilda superioara de jertfa de sine ne oferiti! Va multumim! Sunteti cu mult mai buni decat noi! Si ne meritati asa cum suntem!!!

# 121 Bobik on 30.08.07 at 1:53 pm

Fotbalul iti poate oferi multe…dar trebuie sa stii sa profiti de acele sanse oferite.Dinamo nu a stiut sa faca acest lucru si rezultatul se vede.Dupa parerea mea,in meciul cu Lazio dinamovistilor le`a lipsit mentalitatea de invingator in repriza a doua.Zic asta gandind ca nici Lazio si nici o alta echipa din Italia fie ea de pe locul 3 sau 14 nu dezarmeaza in modul in care a facut`o Dinamo.Ar fi putut macar sa arate demnitate si sa joace macar pentru suporteri daca nu pentru calificare.

# 120 Un Stelist on 30.08.07 at 1:23 pm

Da, OK, sunt de aceease parere… dar de ce trebuie sa asociem atitudinea descrisa cu ce a romanilor… asta nu e un specific romanesc!!!! se intampla peste tot… poate nu la cateva echipe mari care le-ai mentionat….

# 119 Carmen on 30.08.07 at 12:59 pm

Miercurea trecuta pe New Wembley, Anglia a avut posesie prelungita asupra mingii, a jucat mult mai bine decat Germania si totusi a pierdut meciul. Tin sa va reamintesc ca ei englezii au deschis scorul (ca si in cazul lui Dinamo). Concluzie eronata, pentru ca fotbalul e imprevizibil, chiar si in cazul celei mai bune defensive din lume. In plus, Dinamo nu este inca o echipa de Liga Campionilor, astfel ca nu a pierdut nimic.
In general, articolul e bun. Insa am o nelamurire. Cat timp va ia sa scrieti un articol? Pentru ca ati putea sa-l lucrati si sa-l ganditi mai mult.

# 118 NIMAN on 30.08.07 at 12:50 pm

VREM IN LIGA.CE FAC AI NOSTRI CONDUCATORI?INTARESC ECHIPA.CU CE? CU JUCATORI REFUZATI DE ALTE ECHIPE.ESTE CA SI CUM AI FACE O CASA CU CARAMIZI VECHI SAU EXPIRATE DPD TEHNIC.CE SA FACI ASTA ESTE.VREM MULT CU CHELTUIELI PUTINE SAU MAI PE ROMANESTE,DAM UN TUN.ACUM DESPRE LIGA CE SA SPUN.BECALI S-IA CUMPARAT PUNGI DE PLASTIC PE CARE O SA LE IMPARTA CU BILETELE CUMPARATE DE SPECTATORI LA MECIURILE DIN GRUPA,CA SA POATA SA CARE ACESTIA GOLURILE PRIMITE.DESPRE PARTICIPAREA STELEI.ESTE CA SI CUM AI PRINDE UN ROL DE FIGURANT IN MARELE FILM “CHAMPIONS LEAGUE”,ALATURI DE MONSTRII SACRI IN ROLURI PREINCIPALE:”REAL”;”BARCA”;”MILAN”;”MANCESTER”.ASTIA NU IMPROVIZEAZA,JOACA PE BUNE.5 PREZENTE IN LIGA SI NU NE PUTEM DEPASI STATUTUL DE FIGURANTI.SA MA BUCUR S-AU SA PLANG.M-AM SATURAT DE MINCIUNI,SPERANTE FALSE,MECIURI TRANTITE,SIMULARI,VREAU FOTBAL,VREAU SA VAD JUCATORII CA DAU TOTUL,CA BAT ARBITRII,CA VOR,VREAU SA VAD CARACTERE,OAMENI CAPABILI CARE STIU CE VOR NU NISTE INCULTI,M-AM SATURAT DE FRUSTRARI.TREZITIVA

# 117 Un dinamovist on 30.08.07 at 12:22 pm

S-a văzut de la încheierea transferurilor că cei de la Dinamo nu au urmărit, sau nu au ştiut să urmărească obţinerea performanţei cu orice preţ. Au vrut performanţă (oricine vrea aşa ceva) dar fără cheltuieli serioase. Numai aşa ar fi putut scoate un profit. Nu pot să cred că s-au gândit cei de la Dinamo că poţi pune pe Năstase în apărare să ţină locul lui Moţi sau Radu Ştefan. Mai degrabă au sperat că nu vor fi accidentări şi că fără alte cheltuieli pot să se califice în grupele LC socotind că banii câştigaţi astfel vor asigura un profit. Din câte am citit dacă finala LC nu ar fi fost Liverpool - Milan, Dinamo ar fi deschis taraba şi ar fi vândut tot că oricum nu i-ar fi interesat prea mult meciurile din grupe. Cu asemenea stil chiar ar fi fost ciuca bătăilor. Ceva s-a dat peste cap la Dinamo şi asta începând din primăvară. Primele semne că jocul echipei nu mai merge au fost în dubla cu Benfica. Returul de la Bucureşti a fost copia la indigou a returului cu Lazio (sau invers), adică o primă repriză foarte bună după care a urmat un început catastrofal al reprizei a 2 a cu greşeli de curtea şcolii. Doar meciurile cu Steaua şi Rapid au fost excepţiile care au confirmat regula. În rest, partide cât se poate de cenuşii în campionat, departe de ceea ce jucase Dinamo în toamnă. Cireaşa pe tort a fost pusă de Borcea care s-a bătut cu cărămida în piept că a făcut cele mai bune transferuri deşi compartimentul defensiv a fost lăsat de izbelişte. A fost suficientă accidentarea lui Moţi ca realitatea să-l contrazică pe Borcea. Jocurile slabe din campionat nu i-au făcut pe cei de la Dinamo să vadă adevărul, măcar în ceasul al 12 lea. A trebuit ca Dinamo să mai primească o lecţie usturătoare de la Lazio. Oare va fi suficientă această lecţie ? Vom vedea sâmbătă în partida cu Gloria. Dacă aş juca la pariuri în acest meci aş miza pe X sau 2 cu precizarea că dacă va fi aşa se va găsi scuza că băieţii sunt demoralizaţi. Este clar că cei de la Dinamo nu ştiu să gestioneze situaţiile favorabile. În caz în care echipa merge bine o perioadă urmează inevitabil o perioadă de declin accentuat. Am avut încredere în Rednic şi în fotbalişti, dar la ora actuală nu mai încredere şi nu pot să mai sper nimic. Un lucru este însă clar; dacă Rednic chiar s-a mulţumit cu acest lot şi a declarat că este satisfăcut de jucători înseamnă că nu este antrenorul pe care îl credeam eu. Din moment ce ai toate condiţiile să faci o performanţă atunci nu mai ai nicio scuză pentru eşec. Nu trebuie să dăm vina pe mentalitatea românească şi altele de acest gen. Cei del Dinamo nu au fost profesionişti şi trebuie să suporte consecinţele. Dacă vor cu adevărat să facă ceva trebuie să analizeze cu luciditate situaţia şi să acţioneze cât mai urgent.

# 116 k.soze on 30.08.07 at 11:08 am

eu cred ca dinamovistii si toti cei care le de/plang soarta: lasati-o mai moale cu tragedia necalificarii. dinamo a avut noroc de un lobont exceptional in primul tur, lobont care le-a pastrat aprinsa speranta unei calificari. fara lobont, era un 3/4 - 1 in tur, iar in retur ar fi incercat un meci de orgoliu, sa nu se faca de rusine nici acasa. per total (daca se ia in considerare si meciul tur) infrangerea cu 4-2 nu e decat scorul corect, dupa cum s-au desfasurat ostilitatile.

ps: pt viitoarele reactii, nu are nici o legatura cu faptul ca sunt stelist.

# 115 dorin fr on 30.08.07 at 10:58 am

Hai sa povestim povesti…
Ne-a batut Lazio, cum Steaua a pierdut cu Lyon anul trecut! E frumos sa visezi, da’ “accidente” fericite se intampla ( Steaua la Kiev) destul de rar.
Ce vina are Borcea sau mai stiu io ce membru al staffului dinamovist? Daca luam un 3-0 sec la Roma, tot ce am fi vrut la Bucuresti era sa facem un meci frumos, nu? Si vedem si diferenta de buget: daca Lazio-Dinamo 1-1, Dinamo (+ rezerve)- Lazio (rezerve cu pofta de joc) 1-3… QED

# 114 semee on 30.08.07 at 10:39 am

# Catalin Says:
August 29th, 2007 at 4:04 pm

“Spre deosebire de diversii actionari de la toate echipele de top care au facut bani dand tunuri s-a dovedit ca echipele trebuie sa munceasca pentru a ajunge sus; am vazut atatia dinamovisti spunand ca Steau are noroc; gresit; Steaua a muncit si a adunat puncte pentru un coeficient decent care sa-i permita sa fie cap de serie; cea mai neagra varianta pentru Steaua nu-i aducea in fata un adversar ca Lazio asa ca nu are rost sa discutam; morala este ca Dinamo trebuie sa o ia de jos, sa stranga puncte 3-4 ani in cupa UEFA si dupa aceea o sa pice si ea cu adversari de duzina; de asemenea pentru cei care se plang de coeficientul de tara e bine sa stiti ca punctele sunt aceleasi in UEFA si in CL asa ca din acest punct de vedere este chiar mai bine ca Dinamo nu s-a calificat in UCL pentru ca poate aduna oricum mai multe puncte in UEFA”
Ai perfecta dreptate!!! Din pacate se pare ca Borcea nu pricepe nimic din toate astea ! A declarat ca nu il intereseaza Cupa UEFA ci sa castige campionatul si sa intre direct in Liga! Cu alte cuvinte sa aduca fraierii puncte si ei smekerii sa culeaga roadele! Cu mentalitatea asta n-au decat sa se “pregateasca” la nesfarsit pt Liga Campionilor!

Pagini: [7] 6 5 4 31 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.