Curaj şi inteligenţă

Un astfel de meci se cîştigă în primul rînd cu curaj. Curajul de a juca fotbalul pe care îl ştii, care te-a făcut campion. Curajul de a privi rivalul în ochi, cu superioritatea pe care ţi-o dă rezultatul din tur. Curajul de a fi mai inteligent decît el. De a lua în calcul şi de a folosi toate detaliile, ce uneori pot face diferenţa.

În mod sigur, Mircea Rednic ştie pe de rost ce şi cum joacă Lazio. Ştie că Pandev şi Rocchi sînt cei mai periculoşi, astfel că nu trebuie lăsaţi sub nici o formă să preia şi să se întoarcă. Ştie că mijlocaşii aleargă mult şi fac pressing ucigător, astfel că o minge pierdută mai jos de linia de centru poate fi curată sinucidere. Ştie că sînt buni la fazele fixe, astfel că nu trebuie oferite astfel de posibilităţi. Ştie că Ledesma şi Mudingayi dispar uneori din joc, dar pot decide totul cu o pasă, astfel că Mărgăritescu e una din cheile meciului. Dar ştie şi că fundaşii centrali sînt greoi, nu se coordonează, uită cîteodată de marcaj, iar portarul are reflexe de om bătrîn, astfel că de aici pot ieşi doar lucruri bune.


Mai jos, cîteva detalii pe care, poate, Mircea Rednic nu le-a luat în calcul. Dar care, şi ele, pot face diferenţa. De vreo cîţiva ani sintagma “cel mai bun să cîştige” nu prea mai e de actualitate. “Cel mai bun” este acum echivalent cu “cel mai deştept”, “cel mai şmecher”, “cel mai bine pregătit”.

Meci important, dar nu crucial
A spune că e un joc “crucial”, “cel mai important de după 1989″, “meciul vieţii” sau orice alte exagerări de acest gen poate fi periculos. Se pune şi mai multă presiune pe umerii unor fotbalişti, mulţi dintre ei tineri, fără prea mare experienţă internaţională. Spre deosebire de Dinamo, Lazio vine dintr-un campionat în care fiecare partidă e atît de bine pregătită de parcă ar fi ultima. Are deci mai multă ştiinţă a gestionării unor astfel de situaţii. Dinamo are de jucat un meci important, dar nu crucial. Dinamo nu se va desfiinţa dacă nu se califică, iar jucătorii nu vor fi arşi pe rug. Viaţa merge înainte şi vor mai exista cu siguranţă alte ocazii.

Marele atu: publicul
Vor fi 50.000 de oameni în tribunele stadionului. O armă de care marile cluburi ştiu să profite. Zilele trecute, Javier Irureta, fostul antrenor al lui Deportivo La Coruna, amintea într-un interviu că marele său regret va rămîne toată viaţa semifinala Depor - FC Porto din 2004. “Aveam echipă mai bună ca ei, bătusem cu 4-0 pe Milan, dar acel dublu meci l-a cîştigat Mourinho prin modul în care l-a pregătit”. Dincolo de detaliile tehnico-tactice, interesante şi ele, dar particulare , Irureta povesteşte un lucru interesant: “Atmosfera la Porto a fost infernală. Arbitru era Markus Merk, deci nu un oarecare, dar l-au copleşit. Mourinho avea în fiecare zonă a terenului oameni care puneau presiune pe arbitru, la fiecare fault al nostru săreau cîte doi-trei pe el şi incitau publicul. Ne gîndeam că la următorul fault o să invadeze terenul”, continuă Irureta. “L-au zăpăcit pînă şi pe Merk şi aşa a fost posibilă eliminarea lui Andrade pentru o glumă pe care i-a făcut-o lui Deco, cel mai bun prieten al său. Nu mai spun de cartonaşul galben luat de Mauro Silva la primul lui fault, după care a fost suspendat pentru retur”.

Atenţie la Cribari!
Din pricina efectivului redus, Lazio ar putea să joace în apărare cu Cribari. Deşi recent operat pentru fractură de pomete şi maxilar, deşi are 15 şuruburi în zona feţei, brazilianul va intra şi probabil va purta o mască protectoare. Chivu a jucat la fel în sezonul trecut, dar mărturisea cît de greu i-a fost, ce reţineri avea cînd trebuia să sară la cap. Se poate profita deci de teama omenească a jucătorului Lazial, dacă atacanţii lui Dinamo vor şti să-şi folosească fizicul. Dar, totul trebuie făcut în limitele regulamentului, pentru că arbitrul va avea tendinţa, omenească şi ea, de a proteja un jucător rănit.

E seara ta, Claudiu!
La astfel de meciuri decisivi sînt fotbaliştii cu experienţă, personalitate şi curaj. Lobonţ e unul din ei şi cu siguranţă va face un meci mare, în linia ultimelor evoluţii. Dar Lobonţ e portar, nu poate ieşi din zona lui. E cazul aşadar să iasă la rampă “căpitanul” Claudiu Niculescu. A jucat slab la Roma şi el o ştie. A fost extrem de abătut după acel meci, n-a avut chef de nimic. E timpul revanşei. E timpul să-şi probeze valoarea şi să-şi onoreze banderola. E timpul să fie el însuşi, cel din meciul cu Everton de la Bucureşti, cînd cu umărul rupt îi cerea doctorului, aproape plîngînd de durere şi furie, să-i facă ceva ca să poată reintra

23 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 23 becacalighioaie 2 on 30.08.07 at 6:33 pm

Pentru toti stelistii le dam multa muiie ca au mare nevoie si ne piisam pe ei si pe steala lor!MUIIE!

# 22 neil on 29.08.07 at 11:17 pm

http://www.vidu.ro/becali-arata-pisica-lui-borcea.php

# 21 Digme on 28.08.07 at 9:03 pm

Ai o stire interesanta trimite-o pe www.digme.ro

# 20 hrisostomake on 28.08.07 at 4:50 pm

De la toti stelistii lucizi si fara resentimente de canibali, HAI DINAMO diseara!!!!!
Pacat c-o sa se bucure si niste pigmei gonflati ca Borcea sau Turcu.
Va tinem pumnii!!!! Scoateti-i pe italieni!

# 19 er on 28.08.07 at 4:12 pm

http://www.monstersgame.ro/?ac=vid&vid=109006682

# 18 fan lazio on 28.08.07 at 2:56 pm

claudiu niculescu nu a facut nik cu mioveniul si se trezeste acuma cu lazio..bafta dinamo face-ti un 0-0 sa castig la pariuri

# 17 rapidist on 28.08.07 at 2:44 pm

Sunt un mare Rapidist, dar diseara voi fi un mare dinamovist. Hai Dinamo!!! Sa scoatem odata shi noi capul!!!

# 16 das_catalin on 28.08.07 at 2:34 pm

pentru cei care vor sa vada meciul de astazi , din varii motive pe net pot gasi informatii despre cum o pot faci in partea de jos a acestei pagini:
http://www.softfree.eu/romana/windows/internet/sopcast.php

# 15 lazzialu` on 28.08.07 at 2:29 pm

ce sa faca saracu ala de clau?
sa cerseasca lovituri libere? un animal si cu diana 2
sper sal tavaleasca cribari bine de tot ….. cu toate ca daca nu atinge mingea cribari nu are treaba cu el
sa vedeti valoare la radu stefan diseara ….. cred ca il face mare pe pandev
marele atu … publicul … bai ziarist dinamovist crezi ca e fun sa fii contra curentului? mai tineai cu vasluiul …. sunt mai legati
sper ca lepra aia de turcu sa isi faca un nod la cravata mai mic decat capul lui

# 14 gabzi on 28.08.07 at 2:29 pm

w w w . b e t f o r c a s h . b l o g s p o t . c o m

# 13 Rolly on 28.08.07 at 2:22 pm

Sa de domnu sa se califice, sunt stelist, dar vreau sa mearga toate echipele mai departe, e adevarat, pt otelul si cj e extrem de greu….

# 12 LFC Bucharest on 28.08.07 at 2:05 pm

BEST LUCK TO ROMANIAN TEAMS
SEE YOU IN THE CL GROUPS !

————————-
WE WON IT WEM-BE-LEY
WE WON IT IN GAY PARIS
IN 77 AN 84 IT WAS ROME
WE WON IT FIVE TIMES
WE WON IT FIVE TIMES
IN ISTANBUL
WE WON IT FIVE TIMES
————————-

*****
YNWA

http://www.youtube.com/watch?v=SKVho044R-E
LIVERPOOL FC SUPPORTERS’ CLUB BUCHAREST

# 11 schnauzer on 28.08.07 at 1:52 pm

Sper din tot sufletul ca DINAMO sa faca un meci mare si dupa sa moara oile de ciuda cand vor vedea ce va fi in Piata Universitatii.

Sunt absolut convins ca daca ar fi fost capacitatea stadionului de 100 000 de locuri ar fi fost plin

# 10 visiniu on 28.08.07 at 1:51 pm

AM TERMINAT PE FATA LU`MATA

# 9 schnauzer on 28.08.07 at 1:50 pm

@visiniu,

n-ai ore mah?Sau esti in clasele primare si ai terminat?

# 8 cosmin on 28.08.07 at 1:44 pm

FORZA DINAMO SUNTEM ALATURI DE VOI

# 7 un_stelist on 28.08.07 at 1:39 pm

Multa bafta dinamovistilor diseara, shi mai ales FORZAAAA STEAUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

# 6 visiniu on 28.08.07 at 1:38 pm

HAI LAZIO, AFARA CU MAIDANEZII DIN CL

# 5 visiniu on 28.08.07 at 1:38 pm

HA

# 4 vlad on 28.08.07 at 1:35 pm

sa speram ca dinamo se va califica …ar fi ceva deosebit pentru Dinamo

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.