O soluţie pentru stadioane

Aproape a trecut şi luna ianuarie şi în ceea ce priveşte stadioanele româneşti n-avem nici o veste notabilă. Va trece şi februarie, va trece şi martie, va veni Paştele şi vom începe să ne dăm de ceasul morţii cum că se apropie meciul cu Olanda, Liga Campionilor, Cupa UEFA şi noi n-avem unde să jucăm. Toate aceste stadioane aparţin statului, într-un fel sau altul. Ministerelor, primăriilor, deci statului.

În acest moment, sîntem într-un cerc vicios. Cluburile ar vrea să le modernizeze, dar, să recunoaştem, e greu pentru patroni să bage bani în ceva ce nu le aparţine. Statul, la rîndu-i, n-are bani pentru respectivele modernizări. Plus de asta, nici n-ar fi logic, de vreme ce în ţara asta sînt multe alte lucruri de făcut înaintea stadioanelor. De exemplu ,spitale. De exemplu, şcoli. De exemplu, parcări, străzi, parcuri.

Şi atunci, care ar fi ieşirea? După părerea mea, una singură. Respectivele stadioane să fie cedate cluburilor. Gratis, dar cu obligaţia beneficiarilor de a face lucrări de modernizare. Altfel s-ar mişca Gigi Becali, Borcea, Copos şi ceilalţi ştiind că investesc în ceva ce le aparţine. Şi ştiind, e foarte important aspectul, că-şi pot recupera investiţia, mai devreme sau mai tîrziu. Ar fi obligaţi să bage bani, pentru că n-ar mai avea perfecta justificare în faţa suporterilor “nu ne dă statul voie, că noi am vrea”.

Supărarea lui Galliani
Paranteză. Acum cîteva zile, Adriano Galliani, vicepreşedintele lui Milan, se plîngea că Milan pleacă net dezavantajată în lupta sa pentru supremaţia mondială cu Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, neavînd stadion propriu. Explica astfel Galliani şi căderea pe care au suferit-o în ultimii ani cluburile din Italia, care nu pot factura ca altele. Un stadion propriu înseamnă mult mai mulţi bani din diverse alte activităţi adiacente fotbalului în sine.

Am făcut această paranteză pentru că, vrem, nu vrem, cluburile din România trebuie să se alinieze la noile tendinţe. Spunea foarte bine Jean Valvis în Fanatik că la noi nu există programe pe termen lung, ci doar de pe o zi pe alta. Cu un stadion în posesie, s-ar putea face şi astfel de programe. Cine nu va putea să le facă va lăsa locul altora.

Să terminăm odată cu cluburile departamentale!
Mai mult. Eu văd transformarea şi mai amplă. Personal, nu cunosc vreo ţară din Uniunea Europeană unde un minister, să-i zicem de interne, să plătească un sportiv. De ce trebuie bugetul statului, noi toţi în ultimă instanţă, să suporte salariile voleibaliştilor, baschetbaliştilor, handbaliştilor de la Dinamo, Steaua sau Rapid? Ori ale boxerilor, judokanilor, scrimerilor, gimnaştilor etc. Unde vreau să ajung? Să terminăm odată cu cluburile departamentale!

Să luăm exemplul lui Dinamo. Dacă aş fi ministru de interne i-aş chema într-o zi pe Badea, Borcea, Turcu şi compania şi i-aş întreba: “Măi oameni buni, uite, noi vă dăm toată baza din Ştefan cel Mare plus Săftica. Voi puteţi suporta şi secţiile de baschet, handbal, volei, polo etc? Ia puneţi-vă mintea la contribuţie şi găsiţi soluţii!”. S-a întîmplat în Spania de după Franco, unde CF Barcelona, de exemplu, are, sub aceeaşi titulatură de “Club de futbol”, baschet, handbal, hochei pe iarbă. Dar are şi toată baza! Secţiile respective ar fi nevoite să se reorganizeze, să facă performanţă, să caute soluţii de a deveni rentabile, altfel ar risca desfiinţarea.

E valabil şi la Steaua, şi la Rapid, dar şi în ţară. Avînd tot parcul sportiv la dispoziţie, MM Stoica, Nicolae Badea, George Copos ar fi nevoiţi să-şi arate calităţile manageriale. Eventual, s-a întîmplat tot în Spania, să vîndă bucăţi din terenul deţinut pentru a face rost de fonduri necesare noilor investiţii. N-ar fi nici o tragedie şi, să ne gîndim, cîţi bani s-ar lua pe un teren la Ştefan cel Mare sau Ghencea!

Primăriile să decidă
Veţi spune că în multe alte ţări Primăriile deţin stadioane. Foarte bine. Să deţină şi la noi, problema e să şi poată să le susţină. Bucureştiul are un proiect al Stadionului Naţional, pe care trebuie să-l ducă la capăt. Piatra-Neamţ, de asemenea. Poate mai sînt şi altele. Importantă este însă găsirea unei căi de mijloc, de dialog între toate părţile implicate.

Cum, necum, o ieşire din acest impas trebuie găsită. Să ne imaginăm doar ce s-ar întîmpla dacă, e posibil scenariul, Dinamo ar cîştiga campionatul, pe doi ar veni CFR Cluj, iar ambele ar intra în grupele Ligii Campionilor. Nu ne-am face de cea mai mare ruşine posibilă, pentru că nici una n-are stadion pentru asemenea competiţie? Să joace una în Spania şi alta în Portugalia?

Voi cum aţi vedea rezolvarea acestei probleme?

67 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 67 Iceman1923 on 31.01.07 at 6:21 pm

Ma uit la cazul Rapidului care este hilar. Ministerul Transporturilor ii cere lui Copos sa preia si celelate sectii[handbal, volei etc.] cea ce e inadmisibil. Daca stadionul devine al Rapidului nu o sa se desfinteze celalte sectii. Dar ministerul vrea mai mult, vrea bani , bani multi.Dinamo va PRIMI de la M de I 7mil de euro sa isi faca stadion iar noua ni se cer bani ca sa avem unde sa jucam. Oare M de I isi baga coada si aici?????

# 66 TG on 31.01.07 at 1:46 pm

Patronii sunt efemeri in fotbal. Azi vin, zic ca daca le concesionezi lor stadionul pe o perioada de 49 de ani il modernizeaza si il fac de 3-5 stele si sa zicem peste 10 ani pleaca si de stadion nu se mai ocupa nimeni. Mai bine ramane asa cum e. Doar Gigi cred ca nu ar lasa Ghencea, pentru ca dupa cum a zis si el, STEAUA ramane mostenire de familie…. care de altfel nu sunt de acord!

# 65 tristan on 31.01.07 at 12:10 pm

salb articol. sa ajunga dinamo si cfr cluj in champions league, s-or gasi solutii….

# 64 unu on 31.01.07 at 10:57 am

cam trist gazelor

# 63 SkyWalker on 31.01.07 at 10:56 am

Acum, chestia asta cu “datul stadionului gratis” suna a “efervescenta revolutionara” izvorata din … superficialitate. Tot asa poate cere si “coana Mitza” din “coltu’ strazii” sa capete stadionul si sa faca bani inchiriindu-l unui conducator de club de pe la noi.
Stadionul, baza sportiva ar trebuie privita ca un bun ce poate fi cumparat. Fie il cumpara (”pomana” nu prea are legatura cu economia de piata) patronul clubului, fie il cumpara oricine altcineva (care are bani, fireste, si doreste sa investeasca) si-l inchiriaza.
Orice incercarea de a privi problema stadioanelor altfel decat ca pe o afacere este, parerea mea, sortita esecului.
Au trecut mai bine de 17 ani, ce Dumnezeu …

# 62 adevarul on 31.01.07 at 10:55 am

Sanse sunt destule ca viitoarea campioana a romaniei sa nu mearga direct in Ch. League in cazul in care castiga o echipa care nu se califica direct din campionat: AC Milan nu are cum sa prinda primele 2 locuri din Italia, in Spania - Valencia si Real deocamdata sunt sub locul 2 chiar si Barcelona desi acum e pe locul 1 poate cadea sub locul 2, Bayern in Germania - putine sanse sa prinda primele 2 locuri, iar in Anglia - Liverpool sau Arsenal sunt cam in situatia lui Bayern. Dintre favorite echipele care sunt aproape sigure ca la anul intra direct in Ch. League ar fi numai: Lyon,Inter, Manchester si mai putin sigura Chelsea.

citat din “tony_big fan”

# 61 adevarul on 31.01.07 at 10:48 am

pai de ce i-au dat drumul lui ganea daca nu din cauza banilor?

# 60 adevarul on 31.01.07 at 10:47 am

acum incearca sa forteze ministerul sa bage bani in modernizarea minima a stadionului dar nici la minister nu sunt prosti. castigurile din liga trebuiesc impartite. in plus riscul e cam mare. vor fi alegeri si nu se stie….

# 59 adevarul on 31.01.07 at 10:44 am

la dinamo nu baga nimeni bani de dragul fotbalului. toti stau acolo, poate poate mai fac ceva bani din liga.
daca nu intra anul asta dinamo in liga, fc dinamo intra in faliment. nimeni de acolo nu baga bani fara hartii prin care sa ii scoata. amintiti-va ca in vara cautau cumparatori. a venit calificarea stelei inliga , au vazut oportunitatea si au hotarat sa mai astepte un an. netoiu nu vorbea prostii.

# 58 alex_poli-tim on 31.01.07 at 10:43 am

toate stadioanele modernizate ( aproape toate) sau facut din bani publici!

Cred ca in acest moment doar primariile si CJ sunt dispuse si pot sa investeasca intr-un stadion municipal.

# 57 alex_poli-tim on 31.01.07 at 10:30 am

Dl. Niculescu

Dvs. propuneti o solutie simpla, dar fara finalitate!

cazul rapid: credeti ca daca MT ii cedeaza gratis stadionul lui copos este asta rezolvarea. Ca sa aduci un stadion vechi ca rapid la nivel de liga campionilor ar trb vreo 10-15 mil de euro, ca sa nu mai zic ca de fapt ar trb reconstruit, structura fiind veche. O sa dea copos 10-15 mil din buzunarul lui? Ca in contul Rapidului nu cred sa fie banii astia..
Raspuns NU! Copos o sa investeasca max 1-2 mil euro, insuficient

cazul dinamo: e cam acelasi ca la Rapid! Pai o sa dea borcea milioanele pe care le-a furat din transferuri pt modernizarea stadionului? sau pacaliciul de turcu? De fapt ei nici n-au cerut concesionarea, doar fac presiuni la minister sa bage ei bani..

Mai bine ati fi scris si din ce surse urmeaza sa finanteze cluburile modernizarea!

# 56 licitatii? on 31.01.07 at 10:30 am

pai vine gigi , castiga licitatiile si dinamo, rapid, etc ii vor plati chirie.

# 55 iQ666 on 31.01.07 at 9:42 am

nu ar fi corect sa le dea pe gratis.. licitatii sau ceva de genul.. de ce dobitoci k borcea si jj sa se pomeneasca cu ditamai stadionul cadou, n-au destui bani, facuti care cum?

# 54 st3fan on 31.01.07 at 9:23 am

Am vazut ca s-a scris ca nu ar fi corect ca stadioanele sa fie cedate deoarece sunt construite din bani publici. Dar in cazul in care un club va achizitiona stadionul nu cred ca va mai avea si fonduri pentru al moderniza. Astfel conform modelului aplicat in Germania unde dupa caderea zidului Germania de est a vandut toata industria catre Germania de vest pentru 1 cent, insa cu obligatia ca toata fabricile sa fie modernizate.

# 53 platini on 31.01.07 at 8:02 am

Daca Dinamo si CFR Cluj ar ajunge in LG n-ar putea evolua in Portugalia sau Spania pt UEFA nu permite disputarea meciurilor de LG decat in tara. Si atunci raman doua variante: Ghencea si Piatra Neamt? Nu stiu de ce, dar cred va fi un cuplaj ca pe vremuri la Piatra Neamt.

# 52 ioan plischi on 31.01.07 at 6:31 am

problema se poate rezolva numai prin TRANSHUMANTA! aducem oile lui beeehcali pe gazonul din ghencea; oile sunt ale lui, maninca iarba, baciul pune alt gazon, oile maninca iarba si tot asa, pina cind statul interzice transhumanta pe gazon si ii vinde oierului stadionul. prin puterea exemplului, turcu si copos cumpara si ei o turma de oi si filmul se repeta. vorbind serios, nu exista solutie. ce mama dracu’, doar stim cine ne conduce!

# 51 reddog.constanta on 31.01.07 at 3:09 am

DINAMO CAMPIOANA!

# 50 1.Dinamo2.Cfr Ecomax on 31.01.07 at 1:27 am

Asa va fi Clasamentul final —-Vad ca stiii bine.

>>

# 49 iulian1923 on 31.01.07 at 1:07 am

Un lucru e cert…se poate dar nu se vrea…primariile lasa discutiile sa se poarte intre ministere si finantatori cu toate ca si ele au de castigat (creste valoarea zonei,vin fonduri multe si exista si o schimbare masiva de imagine) …ministerele stagneaza negocierile din motive numai de ele stiute…atat timp cat nu pot finanta o modernizare a bazelor sportive, atat timp cat stadioanele sunt pe punctul de a se prabusi de ce nu lasa pe altii sa faca asta???Oare nu au si ele de castigat???Parerea mea proprie si personala ar fi urmatoare : Totul vine de ’sus’…nu sta la alegerea ministrilor…politicul se amesteca in sport…Copos a deranjat pe cineva sau doar a avut norocul sa stea ‘la mana’ unui stelist sau dinamovist…Borcea & Turcu & Co au inceput sa miste putin lucrurile dar destul de greu si momentan fara mare folos…Jiji o ia pe cont propriu,a cam avut de kstigat dar nu baga bani fara a avea niste promisiuni…’Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul’.Totul trebuie sa stagneze…schimbarea nu este dorita…calitatea o lasam la altii…ROMANIA, TREZESTETE-TE!!!!!!!!!!!!

# 48 bog_militaru on 31.01.07 at 12:41 am

salve la toti mai putin cainilor!!ce sa zik?,in privinta stadioanelor nu mai incape vb suntem praff,nu avem nici macar un stadion k-lumea in tara la standarde europene care sa gazduiasca macar o finala de uefa k sa nu mai zik de alte finale,mai putin steaua care cat de cat s-a aliniat standardelor europene,dar sa lasam asta k nu ne rezumam la un singur stadion,ideea e k toti patronii de cluburi sa-si dea interesul si sa se zbata sa faca ceva in privinta stadioanelor,dak va merge tot asa sa-r parea k nu vo-m avea decat un singur stadion sau doua care sa se ridice la standarde europene,cum ar fi steaua si sa vdm “dak va fi” lia manoliu care de fapt nu numai stadionul trebuie sa apara k un stadion european ci tot complexul lia manoliu si ganditi-va k-m cine ar baga atatia bani intr-un asemenea complex mai ales in romania,degeaba facem stadionul dak nu oferim parcari,sali de antrenament o baza de antrenament,vestiare si multe altele intr-un cuvant conditii,k-m asta ar fi dak vreti sa cititi,cititi dak nu asta a fost parerea mea,forza steauaaa!!!!

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.