Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Comunismele

Gheorghe Hagi, personajul cel mai proeminent şi mai vocal al fotbalului românesc, primeşte răspunsul la întrebările lui nu doar retorice de la Radu Naum. Poate fi începutul unui dialog real între un om din fotbal şi un ziarist

Permalink to Comunismele
miercuri, 5 septembrie 2018, 8:55

„Eu am fost format în comunism, aşa cum a zis Radu (n.r. Naum), prietenul meu. Dar el nu a fost format tot în comunism? Nu a crescut în comunism? Ce legătură are una cu alta? Uită de perioada din ’90 şi 2000? Uită că acel comunism care se numea sistem, iar acum se numeşte concept tehnic, era o gândire unitară, toţi împingeam în aceeaşi direcţie pentru România? Uită că în ’80 şi ’90 au fost cele mai mari performanţe pentru fotbalul şi sportul românesc? Înseamnă că sportul era o prioritate”
Gică Hagi, conferinţă de presă

Tricourile galbene şi restul plutonului

Un om care îmi e drag mi-a spus aşa: indiferent ce dialog ai cu o persoană pe care o iubeşti, spune-i înainte de toate că o iubeşti! Aşa că, iată, înainte de toate vreau să-i spun lui Hagi că îl iubesc. Motivele ţin de sufletul său fierbinte şi de bunătatea lui funciară. Nu de performanţe, nu de realizări, nu de Barca, Real sau ireal. Când iubeşti, iubeşti un om, nu o statuie! Deşi omul pe care îl iubeşti poate să-ţi dea cu statuia în cap. Primesc.

Da, Gică, am crescut şi ne-am format, şi tu, şi eu, şi mulţi alţii în comunism. Dar lasă-mă să-ţi spun ferm: nu am trăit acelaşi comunism! Noi, „nefotbaliştii”, oamenii care nu reprezentau ţara cu un tricou galben pe ei, dar care ar fi vrut să o reprezinte în toate lucrurile mici care fac mare o ţară, nu am trăit în acelaşi sistem, că tot vorbeşti despre sistem, ca tine, ca voi. Nu e niciun reproş, e o constatare.

Tu ţi-ai putut exercita deplin pasiunea. Tu, în felul tău, pe drumul tău, ai fost un om liber. De ce? Pentru că aşa a decis „sistemul”. România de atunci „se dădea mare” în lume cu tine, cu Nadia, cu Năstase, cu Ivan, cu legiunile de gimnaste. Eraţi vârfurile unei politici de stat, unde sportul şi agricultura primeau acelaşi ordin: cât mai mulţi campioni şi coceni la hectar! Ai dreptate, lucrurile erau bine organizate. Şi în sport, spre deosebire de minciunile economice, nu se putea raporta mai mult că era la vedere. Voi aţi trăit un mic capitalism. Bravo vouă!

Cei care iubeau, dar nu au fost iubiţi

Noi, ceilalţi, am trăit în socialism. Şi am trăit greu. Nu pentru că nu prea mai aveam ce mânca, nu pentru că ni se lua curentul inclusiv în timpul meciurilor voastre, nu pentru că munceam o viaţă pentru echivalentul a ceea ce fotbaliştii puteau aduce, în video-uri sau casete, din câteva deplasări în străinătate, ci pentru că nu puteam, spre deosebire de voi, să ne trăim pasiunea şi să trăim liberi.

Scriitorii nu mai puteau scrie, arhitecţii nu mai putea proiecta, istoricii nu mai puteau profesa, cercetătorii nu mai puteau cerceta. Să ştii că amputaţii spiritual ai acelor vremuri şi-au iubit şi ei ţara. Doar că, spre deosebire de relaţia cu voi, ţara nu i-a iubit înapoi. Iar ei, în vreme ce voi eraţi mângâiaţi de luminile reflectoarelor, au rămas singuri în beznă. Şi încă mai rătăcesc azi.

Gică, o ţară nu e doar un teren de fotbal cu două porţi! Voi, tu, aţi văzut prin mai multe perdele ruina sistemului. Iar acum te întrebi de ce ţara nu performează?

Pentru că ţara a fost învăţată că nu mai e o ţară, ci o populaţie de prizonieri. Din când în când acestor deţinuţi li se îngăduia să asiste la câte o reprezentaţie, să se simtă fericiţi pentru o o oră şi jumătate atunci când voi, tu, jucaţi (şi) pentru noi. Şi pentru asta mulţi vă suntem în veci recunoscători. Dar asta nu schimbă cu nimic realitatea.

Obişnuiţi cu ovaţiile din vremurile când voi eraţi, pentru cei mulţi, singura fereastră care dădea către cer din imensa celulă comună, aţi continuat să credeţi că va fi business as usual când uşile închisorii s-au deschis. Şi o vreme, din inerţie, a fost.

Ţara din afara fotbalului

Nimic nu se opreşte brusc, de aceea voi, copiii anilor ’70 şi ’80, aţi performat în ’90 şi 2000, cum spui. Eraţi o extensie a „aparatului de sport”. Dar deja trăiaţi suspendaţi. Deja eraţi vânduţi la bucată, ca bucăţi de ţară.

Aţi pretins aceeaşi recunoaştere şi acelaşi efort centralizat care să formeze, să avantajeze şi să le întreţină urmaşilor voştri mica lor patrie liberă, bogată şi adulată. Dar oamenii acestei ţări, prea mult ţinuţi cu forţa împreună, în condiţii materiale şi spirituale mizere, au ieşit din comunism cu fix ceea ce era de aşteptat să iasă: reflexul invers al încolonării cu forţa, propăşirea sălbatic individuală. România pe persoană fizică.

De la paznicul de gard care s-a făcut stăpân pe ghereta lui până la patronii din fotbal, fiecăruia nu îi pasă decât de sine şi de ce e sub tălpile lui. Te plângi de fotbal, de sport, de absenţa performanţelor? Dar nu vrei să ne plângem şi de râurile care mustesc de peturi, de spitalele care colcăie de viruşi, de oamenii care nu spun bună ziua şi mulţumesc, de şoferii care îşi golesc scrumierele în stradă şi peste toate de sistemul de educaţie care ne-a adus în halul ăsta?

Ce nu-i al meu e al nimănui, asta ne-a învăţat comunismul. Ne-a învăţat să nu spunem adevărul, să nu ne asumăm responsabilităţi, să furăm şi să rezolvăm orice necaz cu un banc. Iată moştenirea otrăvită. Ea ne-a transformat într-o masă de oameni asemenea unui trib migrator care pare că a ajuns pe acest pământ doar ca să îl calce în picioare.

Fotbalul, da, i-a salvat pe unii în clipe depresive ale istoriei noastre. Dar fotbalul nu poate ţine loc permanent nici de foame, nici de democraţie. Cel mai mare ambasador al României? Un clişeu care mergea pe vremea ailaltă. Nu, primii ambasadori sunt drumul de la Otopeni în oraş şi punctele de frontieră care arată cât de periferici suntem. Fotbalul era un mare mincinos când făcea reclamă unei ţări care acasă era dărâmată sistematic în carnea şi spiritul ei.

Era un bun ambasador, da, dar al sistemului, nu al poporului. Poporul murea de foame şi de disperare, Gică! Iar după ’90 fiecare dintre noi şi-a creat, cum a putut, propria lui ţară. Securiştii, care amuşinau şi pe lângă voi, chiar şi-au luat bucăţi de ţară. Nu vrei să îi întrebi ce au făcut cu ele?

Înainte! Dar nu ca înainte…

Ar trebui să avem un sistem, zici? Păi cum? Cu cine? Du-te şi vezi cum arată aleşii neamului, vezi cu ce treburi se ocupă, scoate capul din fotbal şi admiră ce vraişte e împrejur! Ideea e cum să pui frâne oricui.

Mercedes a vrut să deschidă o uzină aici şi s-a dus în Ungaria. Micul întreprinzător trăieşte o eternă poveste de ură cu statul. Pentru succesul unui sistem sportiv o mie de mici mecanisme trebuie să funcţioneze. Mecanismele unei societăţi sănătoase. Tu le vezi? Eu nu. Singurul mecanism care funcţionează uns e cel al interesului personal sau de bandă.

Plătim toate păcatele, toate predările. Toate capetele plecate pe care sabia nu le-a tăiat, dar care, încremenite în această curbură a gâtului, au ajuns să nu mai poată vedea dincolo următorul pas. Tu măcar ai fost mereu un om liber şi ai privit întotdeauna fix spre poarta adversă. Ai o flacără care va fi mereu de trebuinţă acestui loc.

Cu o condiţie: ca acest loc să nu se mai întoarcă în epoca de aur a fotbalului şi de zidire în beznă a celorlalţi. Cu această condiţie putem visa şi lupta.

Comentarii (146)Adaugă comentariu

Dan Constantin Petre (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:41

Magistral. Concentrat, la obiect. Ar trebui sa fie transcris pe panouri asemenea celui instalat candva de pronosport peste drum de Casa Armatei si in fata caruia asteptam ore ca sa aflam rezultatele meciurilor divizionare. Sa afle lumea ce am instalat in parlament prin absenta la urne ori prin votul dat in alb escrocilor care acum mimeaza politica in timp ce isi ingroase conturile din banci

Marius (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:42

Excelente ideile, foarte buna opinie, bine scris (la Radu chiar ma asteptam la ceva mai stilat, chiar daca e un dialog cu Gica, scuze). Numai incapatanatii ar incerca sa ignore evidentele, pur si simplu de dragul de a se "afla in treaba"! Orice rezultat, in orice domeniu, vine dupa actiuni, decizii, planuri, anterioare. Inainte de '89, pe formula "paine si circ", sportul era unealta de calmare, linistire, spalarea creierului, folosita de comunisti, in paralel cu infuzia de prostie si dobitocenie predata in scoli ( numai cei care au inteles ca exista si o alternativa, au reusit sa se educe singuri, ori cu ajutorul vreunui profesor care isi iubea mai mult meseria decat Partidul). Cu alte cuvinte, inainte de '89 chiar aveam un Stat paralel! Cu cetatenii sai participand religios la Europa Libera, TV bulgaresc, carti, reviste si casete video "pe sub mana", etc. Revenind la sport, rezultatele noastre in acele timpuri reflecta varful unei piramide care la baza ei a avut o selectie de aproape 100% dintre cei eligibili, fiindca atat aveam! Aveam participanti, aveam infrastructura, aveam planificare, aveam talent, aveam o baza de selectie apetisanta. Sa comparam acum, rogu-va! Ce mai avem? Hagi, ( pe exemplul lui Radu, sa mentionez si eu "Te iubesc Gica Hagi!", pt tot ceea ce ai facut si ceea ce faci) trebuie sa inteleaga ca ceea ce trebuie facut nu sta in mainile ziaristilor cu care se ia la harta des, nu sta in puterea FRF, nici macar in vointa Poporului! De ce? Pentru ca baza piramidei este PUTREDA draga Gica! La prima caramida, roasa si ea de ploi si vant, de lipsa de atentie si mai ales de o totala ignoranta datorita interesului personal ( pt un teren de fotbal intr un sat oarecare, ajung sa se plateasca pretul x 20 ori ), o capuserie incredibila, de la cap pana la coada, un concurs de "care pacaleste mai usor", toate astea nu au cum sa mai duca la ceea ce aveam "inainte"! Raman doua mari probleme: 1. Nu avem alta alternativa, nici macar raul cel mai mic; 2. Sa plecam cu totii sau ?

Mihail (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:54

Dacă este o greșeală în datele de identificare, nu înțeleg de ce nu există o procedură care să te întoarcă să corectezi eroarea, nu să șteargă tot comentariul. Păcat.

Cris (13 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 10:56

Articolul este fain construit. Dar contine mult subiectivism, ceea ce poate eroda firul logic al acestuia. Adica, este evident ca nu am trait acelasi tip de comunism cu sportivii, mai ales cei de performanta (si cu performante). Insa era de asteptat sa fie asa. Plusul de valoare pe care il aducea societatii rezultatul performantelor sale era net superior celui adus de multe alte activitati profesionale in favoarea aceleiasi societati. In logica jurnalistului, asa cum el nu a trait acelasi comunism cu Hagi, nici eu (si altii ca mine) nu am trait acelasi tip de comunism cu jurnalistul. Eu, traind intr-o localitate mica din oltenia, am mancat prima data o portocala in 1990, am mancat prima data o ciocolata adevarata (alta decat cea cu faina), tot dupa 90, am avut o pereche de blugi in 1995 si, mai presus de toate, am avut un televizor in familie imediat dupa 1990. Tin sa precizez ca, desi eu eram minor, toata familia mea muncea, dar neajunsurile si privatiunile erau zilnice, per a comparatio cu alte paturi sociale (din care face parte si jurnalistul). Vezi, dle jurnalist, nici noi doi nu am trait acelasi tip de comunism (fiind convins ca dumneata nu ai suferit aceste privatiuni de la normalitate in fond). Din aceasta perspectiva, a gradului de privatiuni suferite, eu si altii ca mine ti-am putea oferi lectii despre neajunsurile si privatiunile provocate de comunism. Tot in logica asta, nici in capitalism nu traim acelas tip de capitalism. Bunaoara, cei care nu-si permit niciodata sa ia masa intr-un restaurant, multi, f multi, ca sa nu mai vorbim despre o vacanta in afara tarii (privatiuni izvorate tot din politicile defectuoase si defavorizante ale unui sistem politic: in prezent capitalismul), nu traiesc acelasi capitalism cu elitele, din orice domeniu (evident privilegiate, idem ca elitele din timpul comunismului, printre care si sportivii si jurnalistii etc.), si mai ales cu patura de parveniti care, desi au un plus valoare ecvihivoc in favoarea societatii, isi permit o viata dubioasa de lux.

Bodrin (5 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:08

Niciun comentariu...doar o plecăciune adâncâ.

Cristi (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:11

Felicitari Radu !

Bogdan (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:16

Superb.cinste radule..obiectiv la subiect corect si...din pacate adevarat

victor L (73 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:25

dle Naum, Hagi a gresit cind a spus ca ati trait amindoi acelasi comunism. Pen`ca, el ,Hagi, nu a avut un "spate" ca al dvoastra. Si-a coit viata (si statuile pe care le cerea) pe propriile-i picioare. Fiecare cu avantajele lui. Spui ca fotbalistii/sportivii erau avantajati fata de restul muritorilor care, de multe ori nu se puteau desfasura la adevarata lor valoare. Dar nici fotbalistii, par egzamplu, nu puteau pleca la un club in cele strainataturi unde sa-si arate adevaratul talent. E mai complicat decit ati incercat in raspunsul pentru Gica :P

Adi (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:25

Domnul Naum, e greu sa porti o discutie cu Hagi pe alta tema decat cea fotbalistica. Pentru Hagi , viata inseamna fotbal si atat. Fericirea, tristetea si neinplinirea pentru el sunt rezultatul fotbalului . Hagi traieste cu impresia ca, poporul roman o sa fie fericit daca, sportivii din Romania o sa castige toate medaliile sau cupele puse in joc la competitiile unde participa.Total fals. Hagi ar face bine sa iese putin din lumea lui fotbalistica si sa inteleaga ca, fericirea inseamna conditii de viata decente. Nu SPORTUL TREBUIE SA FIE PRIORITATEA NR 1 IN ROMANIA. Sanatatea, educatia , cresterea nivelului economic si infrastructura trebuie sa fie principala preocupare a guvernului.

Radu Naum (13 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:25

Energia comentariilor, indiferent dacă aprobă sau nu acest text, dă speranţe. Două precizari. Da, tatăl meu a fost jurnalist sportiv, dar nu cu ajutorul lui fizic am intrat în presa de sport. Tatăl meu a decedat în 1986, când eu eram încă în liceu. N-am negat niciodată că numele lui m-a ajutat. Cât despre viaţa pe care am dus-o înainte de '89, cei care mi-au fost amici în perioadă de facultate pot depune mărturie despre "nivelul meu de trai". Era fix cel stabilit pentru tot poporul de nea Nicu. Nu i-am pizmuit niciodată pe sportivii care se întorceau încărcaţi de metri cubi de bagaje, rodul unui mic trafic care era norma acestei categorii pe atunci, în vreme ce tatăl meu flutura o gentuţă cu trei nimicuri. Sportivii au fost mereu idolii mei şi exemple pentru puterea lor de a duce în afară luptele pe care noi nu eram capabili sa le purtăm înăuntru.

popescu (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:28

Imi pare bine ca Naum ride de voi, spunindu-va tot felul de povesti manipulatoare, pe care nu le pricepeti, spre amuzamentul propagandistilor care au o armata mare de prostit, cu rezultate minunate: pina acum peste 1600 de miliarde €, livrate unora care va stiu f bine si va pot specula slabiciunile cu maximum de randament. Nu, nu sint localnici, asa cum in marea voastra naivitate v-au facut sa credeti, aratindu-va niste maruntisuri ale unuia sau altuia, dupa principiul pinzei rosii ale toreadorilor. Este inca o dovada ca taranimea scoasa de Ceausescu din sate alcatuieste o masa total rupta de realitate, pe care n-o poate percepe, de aici si multitudinea problemelor pe care nu le poate rezolva, datorita unei incapacitati cronice, dovedita in ultimii 73 de ani si ale carei rezultate pot fi admirate, astazi, la tot pasul. Un om de afaceri german a descris romanii, in revista Forbes, ca fiind "un popor naiv care se crede destept si smecher". Exact asta dovediti in fiecare secunda!

Toader (24 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:28

Hagi privilegiat? Ia uite ce zice Serghei Mizil, fiu lui taică'su: „În primii ani ai lui Ceaușescu puteai să faci rost de orice. Am avut Mercedes 220 decapotabil, ca James Bond, un Jaguar, alții aveau BMW sau Jeep. Erau doar în uzul nostru, proprietatea statului.”...„Aveam vilă la Snagov, aveam o Dacie mai specială cu număr mic și nu se luau milițienii de mine. Astea erau avantajele mele, mâncam de la o casă de comenzi mai specială, unde găseai whisky de multe feluri, țigări mai bune. Astea se datorau funcțiilor părinților. Aveam un magazin, la început, pe strada Varșovia, unde ăia din Biroul Politic puteau să comande orice, și Rolex și Merțane. În ultimii ani se duseseră și o parte din avantajele astea, Ceaușescu voia să facă economii.” —Jurnalul Național - 4 martie 2008

gabone14 (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:38

Buna ziua.felicitari Radu.ai descris perfect realitatea.fotbalul actual...o industrie de facut bani.blaturi,etc

gabone14 (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:49

asa ca domnul hagi sa nu se mai gandeasca la performanta si rezultate.pt ca stie f bine ce s-a intamplat si inca ce se intampla in culise

Galatasaray Spor Kulübü (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 11:56

@ stefan, 9:55 Orban, "dictator"? Ma, tu ai un IQ mai mic decat ale lui Hagi si Becali (desi asta nu pare posibil). Sau esti o sluga postaca interesata a betivului Juncker si a stapinului sau, infractorul financiar mondial Soros. Ungaria a avut, in 2017, 16 milioane de turisti, in conditiile in care 2/3 din Ungaria istorica (incluzand Transilvania) cu realizarile locale nu se afla in granitele de Trianon, si in consecinta vizitatorii Croatiei, Slovaciei si Transilvaniei sunt contabilizati la alte tari. Rominia ta cati turisti a avut in 2017? Pana si Bulgaria a avut aproape 9 milioane, in timp ce Romania ta nici nu apare in statistici, din cauza numarului INSIGNIFIANT. Iar daca din ei scadem vizitatorii Transilvaniei, la tine la Rominia istorica incluzand Republica Moldova ramin 1,6 milioane de turisti, adica de 10 (ZECE!) ori mai putini decat are Ungaria ciopirtita de azi, cu suprafata si populatia la jumatate din cea a Rominiei istorice ce o luam in calcul. Nu mai vorbesc comparativ de industria de automobile, ca ti se face parul maciuca, cum e moda acum la fotbalistii romini tatuati din cap (cu care nu gandesc) pana in picioare (cu care nu stiu da in minge). ^^^In alta ordine de idei, revenind la Hagi, a spus cineva mai sus ca se lauda ca jucatorii scosi de el vor fi dominanti numeric peste citiva ani in reprezentative. Pai sa vedem cit e "meritul" lui in povestea asta: citi sunt formati de el de la virsta copilariei? "Decit" citiva, incluzandu-l si pe fiul sau. Ceilalti, TOTI, sunt formati in diferite centre de copii si juniori din Rominia, particulare sau ale statului, si apoi ATRASI CU BANI SI CU PROMISIUNI de Hagi prin campanii de publicitate prin multe orase, in stabilimentul lui numit pompos "Academie" (grecii antici, cei care au creat conceptul de ACADEMIE, nu le spuneau astfel centrelor speciale in care se cultivau miscarea si muschii, fiindca ACADEMIE inseamna IQ inalt si preocupari INTELECTUALE, legate de Zeita Intelepciunii, ceea ce nu se poate spune despre stabilimentul fotbalistului agramat Hagi sau despre cel desfiintat al membrului oltean al clanului, Popescu: "An academy --Attic Greek: Ἀκαδήμεια; Koine Greek Ἀκαδημία-- is an institution of secondary education, higher learning, research, or honorary membership. The term academia refers to the worldwide human group composed of professors and researchers at institutes of higher learning. The name traces back to Plato's school of philosophy, founded approximately 385 BC at Akademia, a sanctuary of Athena, the goddess of wisdom and skill, north of Athens, Greece"). Citi FOTBALISTI FORMATI de el de la 0 populeaza campionatul, sau au ajuns la cluburi din strainatate? UNUL! Cristi Manea. Pe fiul sau nu-l putem contabiliza din cauza "valorii" lui, ca acolo cu "Fiorentina" a fost o COMBINATIE intre multe altele asemanatoare cu "Fiorentina", si oricum e cel care face cele mai multe greseli, si da cele mai multe mingi in peluza, comentatorii TV regalisti zicandu-ne ca "suteaza la poarta" (nu zic mai multe despre el si despre ei...). Hagi e beneficiarul multor arbitraje "cu cintec" si membru al unei mici cooperative familiale cu ramificatii. Aroganta lui publica este sustinuta intr-adevar de ceva? Ca fotbalist, la ce club mare a facut fata? La NICIUNUL! Chiar si comparatia cu Popescu ii e defavorabila pe linia asta. A facut cariera de jucator la un club DIN TURCIA. Ca antrenor, nimeni nu da doi bani pe el. Sta pe margine si striga isteric la jucatori sa mearga 10 metri mai la dreapta, 5 mai la stanga, sau sa alerge mai repede! Ala se numeste "antrenor"?:))))) La intelectul lui de scoala profesionala nici macar nu putea lua un examen cinstit la orice scoala de antrenori serioasa. Castigarea campionatului cu alcatuirea proprie e mincinoasa, lucru demonstrat in meciurile din cupele europene. Echipa lui castiga meciuri in campionatul intern ajutata de arbitri, si de circumstantele din campionat, ce e la o valoare execrabila. Punct.

gelula (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 12:10

O intrebare pentru d-nul naum: Cum ar fi ca pentru o luna, sa nu mai pomeniti absolut deloc de interlop???? Stim cu totii ca e nebun la cap. De ce este domnule ziarist acest personaj nelipsit din presa si de pe sticla???? Doar ca va scoateti voi banii din audienta si din alte locuri de rusine? Deci societatea la care visati se bazeaza doar pe un lucru...banii!!?? Care e diferenta fata de vremurile in care aparea alt personaj zi de zi la tv??? De ce va degradati vorbind cu ***??? Banii vorbesc! Sincer acuma, de ce nu ne mai lasati un pic fara de interlop??

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hagi LA BRUTARIE! (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 12:17

@ Cris, 10:56 La voi nu se manca nici paine inainte de 1970, Ceausescu al vostru v-a introdus franzela in magazine, ca nu stiati ce-i aia PAINE. Ati mancat doar LIPIE. Nedospita. Adica ceva in stilul Orientului vostru contiguu. Asta nu tinea de "comunism", tinea de nivelul de dezvoltare sociala a zonei voastre. Dar esti bun la ideologie, ca toti oltenii... "Plusul de valoare pe care il aducea societatii rezultatul performantelor sale era net superior celui adus de multe alte activitati profesionale in favoarea aceleiasi societati"? Ce beneficii a avut SOCIETATEA de pe urma sportivilor? Ce "plus de valoare"? Tu esti un comunist sadea (de-aia era Ceausescu simpatizat la el acasa, ca toti sunteti la fel), dar n-ai priceput nimic din ideologia pe care se bazeaza comunismul. Dar e bine ca ai ajuns si tu sa scrii cu "fain", ca-n Ardeal... Boala generalizata acum, de Centenar, la sudisti. :))))) Sportivii in general, si FOTBALISTII in special, N-AU PRODUS NIMIC PENTRU SOCIETATE! Sa-ti intre bine in cap asta. "Decit" AU CONSUMAT! Si nu putin! Pace tie, nepriceputule.

sorin (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 12:24

Da domnul Naum,a fost viata grea in comunism? De ce? Ca nu puteai sa-l injuri pe Ceausescu? Pai azi poti sa-l injuri pe Dragnea? Poti,dar sa nu te miri cand te vor astepta 4-5 haidamaci,care te vor bate bine,crestineste sau mai bine zis PSD-este! Dar ai dreptate,stai doua luni in spital si iti trece,atunci stateai doi ani cu turtoi si arpacas. Ai dreptate,dar atunci,daca iti tineai gura si iti vedeai de treaba ta,de familie,nevasta si copii,o duceai minunat. Sa nu vorbim de mancare si curent ca se stie de ce lipsea,nu din vina comunistilor,ci a democratiei voastre occidentale. Dar Gica are dreptate,atunci se bagau bani in sport,se investea,nu se fura ca acum,ca era primejdie. Lumea avea conditii sa faca sport gramada. Era Tenis Club unde ne duceam si jucam tenis degeaba pana ne plictiseam,erau terenuri se fotbal,de baschet,habdbal unde jucam mereu,si cate si mai cate,sportul era sport de masa,si nu lozinca! Azi in democratia actuala,faci sport dar pe bani grei nu gluma. Nastase a ajuns cel mai bun din lume pe banii statului,Halep a ajuns pe banii tatalui,care a investit peste 500.000 de mii de euro,ca sa aiba Simona conditii.Despre ce vorbim noi aicea,au dat Dobrin,sau Dumitrache,Balaci,Camataru,Hagi,mii de dolari ca sa ajunga fotbalisti? Nu! Patzaichin,Comaneci,si,si nu ii mai insir pe sutele de medaliati cu aur si argint sau bronz la Olimpiade,Campionate Mondiale,etc.au dat mii de marci sau dolari? Nu,nu au dat si erau mandri ca sunt romani,si plangeau cand auzeau imnul romanesc.Si erau si recompensati,cu o Dacie,cu un ARO,cu un apartament,cu 5-10.000 de lei,astazi e bataie de joc,politicienii si clica lor fura miliarde,iar sportivii stau la mana intinss. Iar dumneata dom Naum nu ai dud-o prea rau nici atunci,imi inchipui ca aveai un statut mult ma favorizat decat un taran sau un muncitor in fabrica.Dar de,atunci era jale ca erau comunistii,si acum e tara laptelui si a mierii,ca sunt democratii si liberalii! Ma mir ca nu va e rusine sa mai deschide-ti gura!

Ionut (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 12:28

Bravo Radu ! Felicitari .ai descris perfect realitatea.

Gareth Edwards (6 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 12:30

De dincolo, taica-tu e tare mandru de tine. Esti un aroman de soi. Felicitari, Radule!!!

Marius (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:01

Domnul Naum a scris articolul pe el insusi , se razboieste cu propriile sechele ale tineretii sale. Hagi nu poate extinde analiza la toata societatea romaneasca, pur si simplu nu se pricep, el este NUBER ONE in fotbal si isi da cu parea unde are realmente a performat si performeaza . Haideti sa-l ascultam , sa-l promovam si asa chiar putem sa spunem ca-l iubim Intr-o tara fara proiecte, Hagi a pus pe picioare un proiect Intrebare cate proiecte lansam noi ceilalti? Sa fim seriosi noone

Observator (70 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:07

@ Hagi LA BRUTARIE Nu inteleg pseudonimul dvs.! Este vorba despre o doleanta de-a dvs., sau ce? Asta ar fi culmea, sa ajunga si Hagi acolo! Pentru altii, care spun ca sportivii n-au facut nimic pentru tara: ba au facut, inca foarte mult, mult mai mult decat politicienii si decat ziaristii! O.

Marius (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:18

Superb scris, Radu. Cateodata, ma faci sa ma intreb daca esti unul si aceeasi persoana care are rabdare sa discute 15 minute la telefon cu gigi becali dupa fiecare gluma de meci a fcsb-ului. Ma uit la emisiunile tale, schimb de urgenta cand il suni pe gigi, si ma fascineaza intrebarea: Cum poate un om de un astfel nivel intelectual sa coboare atat incat sa stea de vorba 15 minute in fiecare saptamana cu asemenea ***? Sa nu crezi ca nu se vad eforturile pe care le faci ca sa ii pui intrebari simple, usoare, care sa-i permita sa-si insire aberatiile. Cum?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Roman (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:50

Radule, ai fost un ziarist slab. Intreaba pe Ioanitioaia sau Chirila, eventual pe Paunescu daca a fost sau nu un privilegiat al comunistiilor. Tu erai, cum esti si acum, o vrabie gri in meseria ta. Cum te compar cu Hagi, care era in meseria lui un as?

Iordache Oliver (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:51

Bravo !!! Super lectie !!!

MihaiS (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:52

Radu Naum, singurul moderator din lume care vorbeste intr-o emisiune cat toti invitatii lui la un loc.. pe numarate. Bine, cand apari la tv cu Craciunescu si Danciulescu nici nu ai prea multe variante. Apoi, pledoaria asta de un milion de cuvinte e mai degraba inutila, il stim toti pe Hagi ca abia vorbeste, dupa cum am inteles toti ce a vrut sa zica: in comunism sportul era o "prioritate", iar el vrea sa fie la fel si astazi. Se poate asta sau nu se poate ? E destul de irelevant cat era de frig in case si cat de lunga era coada la marmelada.

cata (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:57

de departe cel mai bun articol citit pe gsp in ultimii ani.

Fane (61 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:58

Felicitari pentru aceasta scriere D.le.Naum. Problema este ca sunt doi intr-unul : Naum care scrie (omagiu pentru tatal lui) si Radu can-canist-ul care modereaza. Sincer nu pot urmari mai mult de 5 minute emisiunea lui Radu care arata ce imbarligacios e pentru audienta celor care au vazut cum arata scoala de pe trotuarul de vis-a vis. Dar nu-i asa dupa '90 ce nu face omul pentru bani ? In schimb lui Naum care scrie greu e sa-i reprosezi ceva. O fi greu ca Radu sa fie ca Naum ?

Gica Paunescu (8 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 13:58

Dle Naum, ati facut o analiza concisa si laconica a ceea ce-am trait inainte de '89. Daca Gica este un baiat la fel de mintos, pe cat a fost de talentat la jocul de fotbal, cu siguranta va si intelege si nici nu se va supara. Servus,

George (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 14:10

Acel sistem ce v-a ingradit daca nu stiati v-a cam scapat de 100 de miliarde datorie externa.. Spune.mi Radule argatul lui Borcea la tine in familie cand sunt datorii mari ce faci ? Strangi cureaua sau dai in cap ? Acuma cine ne mai salveaza ? Democratia ?

itu52 (61 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 14:12

Analiză superficială, a unui om care nu a prins perioada comunistă mai în profunzime. Ai tarat socialismul pe ultima decadă prerevoluționară, care după părerea mea nu-i mai aparține. Aici populația a fost determinată să se sature de comunism, pentru că artizanii proiectaseră reântoarcerea la capitalism. Aveau nevoie de adeziunea și acordul maselor pentru acțiunile plânuite. Te-au strâns de gât dar nu te-au omorât. Te-au cartelat, dar ți-au dat posibilitatea să te descurci, cu o pilă, o cunoștință la un abator, un porc și păsări pe la țară, etc. Mai toți orășenii tăiau de craciun porc la țară, ca și azi cei care vor un porc „ecologic”. Au aruncat în joc toate belelele unei societăți prost organizate, făcând toate șotiile posibile pentru a produce populației o stare de lehamite. Au dezvoltat un cult al personalității în jurul odioșilor, fără precedent, pregătind țapii ispășitori ai sistemului, aproape singurii vinovați ai răului ambalat. Erau viitoarea defosă și pătura acoperitoare pentru artizani. Să ne înțelegem, acțiunea este perfect justificată, doi semianalfabeți nu mai aveau ce căuta în fruntea unui stat care a evoluat mult față de perioada anterioară. Au fost menținuți atât cât a fost necesar. Comunismul era depășit ca organizare socială, nu mai făcea față capitalismului, în primul rând tehnologic și apoi productiv. Lipsa concurenței făcea imposibil menținerea unui ritm ridicat de dezvoltare(dezvoltatre naturala). Comunismul de drept și de fapt la sfîrșitul anilor 70 și-a terminat mandatul. Pănă s-a născut și s-a stabilizat s-au făcut anii 50. Practic a durat vreo 30 de ani, cam tot atâția cât au trecut și de la evenimentele din 89. S-a muncit pe rupte în această perioadă și puteți mulțumi biciului comunist pentru realizările acestei perioade. Cine a prins colectivizarea timpurie, nu cea de compromis, știe că țăranii veneau toamna acasă cu carele încărcate de produse agricole și în jur de 18- 20 mii de lei. Atunci s-a schimbat fața satelor, case noi, grădinițe cu hrană în program prelungit, școli, cămine culturale, brutării, etc. Satele erau atunci 90% autonome, păcat că nu s-a menținut această stare de lucruri, erau azi, fermele ideale. Sunt încă mulți care știu cum erau satele și orașele României înainte de comunism și mult mai mulți care o cunosc din perioada 80-90. Cam așa au stat treburile cu orașele țării, tot atunci atelierele și câteva mori, au devenit mamuții industriali de la sfârșitul anilor 90. Per ansamblu, fiincă nu mai am timp, transformările care au urmat după „bum” nu au forța și ritmul celor din perioada 50-80. Prea puțin având în vedere că cei de după 90, au avut o bază materială mai bună și o forță de muncă foarte calificată. Învățământul comunist universitar, liceal și profesional a produs oameni bine pregătiți. Azi sunt apreciați pe afară. Ai uitat literatura din comunism, aia adevărată. Ai uitat actorii și filmele perioadei. Ai uitat proiectanții industriei, Transfăgărășanului, etc. Da, câte nu ai uitat! Scuze, dacă am greșeli în exprimare și gramaticale, am scris la foc automat.

adi_stelistul (37 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 14:24

@ George Nu stii ce vorbesti. Datoria externa totala a Romaniei in momentul in care a inceput plata ei accelerata (1982) era de 12 miliarde de dolari. PIB-ul in 1989 de 30 de miliarde, daca aveam datoria de care vorbesti ne sufocam. Asta pe de o parte. Pe de alta parte prostia cu Ceausescu eroul care a platit datoria externa tine-o pentru tine. Datoria tot el a contractat-o pentru o industrializare fortata si lipsita de sens, mai ales in metalurgie si industria chimica si pe care criza petrolului din anii '70 dar si cauzele intrinseci ale sistemului comunist a transformat-o intr-un esec monumental. A mai fost o gafa personala a lui Ceausescu legata de contractarea unei parti a datoriei in marci germane si cresterea acestei datorii odata cu cresterea valorii acestei valute la 1980 (cam ce au patit cetatenii ce au luat credite in franci elvetieni mai spre zilele noastre). Ceausescu a luat decizia sa plateasca datoria externa care era vina lui si a celor din subordinea lui. Iar de platit au platit cetatenii. Pentru ca plata s-a facut prin exportul singurelor produse romanesti cu trecere pe piata, cele alimentare - cu consecinta cunoscuta, penuria lor cronica pe piata interna. Ma rog, e o discutie lunga, nu e locul, dar mie mi-e greu sa cred cati ca tine mai sunteti.

Muscat Otonel (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 14:25

Cutremurator articol.

all batran (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 14:33

Radu tatii,Radule toti reduc „comunismul” doar la anii 80 adevarat grei in special 1984-1989 ,dar nu vad „ajutorul ”dat de internationalisti cu dobanzi mari cerute la imprumuturile facute si preturile de dumping la care eram nevoiti sa vindem sa facem valuta. Inutila disperarea PCRistilor sefi si chinul poporului licuricii noi ne-au tratat ca pe Ungaria careia i-a anulat 20 mlde$ datorie sau Polonia cu 40mlde$,ba mai mult PIB la acea data de 75mlde$ e recunoscut de 60 mlde$(unii zic din 1$=20 lei, altii ca nu aveam 1200 mlde lei ci 800 mlde lei,mai bine zis socoteala jidaneasca). Dragile „reforme” (in realitate distrugeri de fabrici si institutii de aparare ale tarii) cerute au dus in 1992 la PIB de 19,6 mlde $.prin devalorizarile succesive ale $ de 10 ori(vezi preturi aur,gaze,petrol, operatii medicale etc) RO in loc de 750 mlde $ are 200mlde$. Sa stii ca dupa 1965 cand s-a pus botnita internationalistilor din Internationala comunista ce visau la planul Valeev similar cu actualul UE. asa RO a facut progrese in industrie (fabrici,combinate ,primul computer tomograf,diamante sintetice etc.), medicina, eram cea mai ieftina tara la mancare si toate in 20 de ani. Acum dupa 30 de ani misuna inca jefuitorii autohtoni si straini carand afara miliarde si in tara saracie,incultura,ura intre tineri si batrani pensionari intre ei,suporteri intre ei. Adevarat sportul e mai vizibil si-l ia unii de referinta la fălit ,dar si el nu te iarta daca nu-l faci ca lumea adica ca-n comunism.

dan b (24 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 14:40

Declaram in gura mare ca-l iubim pe Hagi insa nu ratam ocazia de a-l ... faulta in diverse moduri (injuraturi, mistocareala, negarea vehementa a realizarilor si chiar a valorii sportive, luarea peste picior , unii il vor chiar la puscarie...). Scriind acest articol, "prietenul Radu" intra in modul cel mai brutal, cu crampoanele pe tibia lui Hagi, facand semn arbitrului ca a intrat la minge, adica ca-l iubeste... Sugerand cititorilor ca Hagi face apologia comunismului, domnul ziarist nu face decat sa porneasca un alt val de laturi verbale aruncate in spatiul public de ce-i ce, in numele democratiei, injura pe oricine, din orice. In discursul de la TV Hagi nu a facut apologia comunismului in ansamblu, ci a subliniat doar un lucru care nu de putine ori este scos in evidenta si de alte categorii socio-profesionale (dascali, oameni de cultura, cercetatori, ziaristi si chiar oameni simpli) si anume faptul ca existau prioritati si strategii. Acest lucru nu trebuie sa fie atribuit doar unei epoci, poate fi aplicat si in democratie. Asta spune Hagi! Ca el avea o viata diferita decat a majoritatii poate fi adevarat. Si ziaristii aveau un anumit statut, si actorii, si scriitorii, nu numai sportivii. Cu totii am trait si am vazut. S-a mai incercat negarea performantelor sportive din perioada comunista invocandu-se probleme de dopaj, program si regim inuman, violenta etc. Orice s-ar spune, performantele raman. Nu-i rau sa se analizeze si lucrurile bune sa fie aplicate si acum. Asta vrea Hagi! El invoca Ajax, Barcelona si Luceafarul ca modele in demersurile sale. Si cred ca are dreptate. Pentru asta ar trebui sprijinit, incurajat, nu luat peste picior sau prieteneste cu crampoanele pe tibie. Doar il iubim, nu-i asa.

Gavrilescu Nicoleta (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 14:58

Cat de adevarat!!! Felicitari, Radu Naum!

nica fără frica (17 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:06

"Arhitecții nu mai putea proiecta"? Hai că ești tare!!! Tare agramat am vrut să spun! "Cercetătorii nu mai puteau cerceta"? Bah naume ce se mai cercetează în România de azi!!!! Hai că m ai spart!!! Păi pe vremea comuniștilor se trăia în România mult mai bine decât în ziua de azi când țara e tâlhărita de niște infractori cu imunitate!!! Pe vremea lui Ceaușescu se făcea școală bah naume nu bătaia de joc din ziua de azi!!! Pe vremea lui Ceaușescu se făceau locomotive avioane tractoare vapoare camioane tramvaie .... În ziua de azi ce dreaqu se mai face!? În București mai mult de 1/2 din populație trăiește în blocuri construite pe vremea lui Ceaușescu se plimba cu metroul construit pe vremea lui Ceaușescu. Preferam comunismul decât bătaia de joc și mizeria din ziua de azi. Bucureștiul a ajuns o groapă de gunoi poluata iar românii sclavi la străini în propria țară iar cei care pleacă, sclavi printre străini. Dacă știa lumea ce urmează să se aleagă de România în decembrie 1989 lumea ar fi ieșit să-l apere pe Ceaușescu nu să-l dea jos naume!!!!

corneliu (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:12

Un mare ipocrit este dl Naum! Nu inteleg de ce trebuia Hagi si sportivii de p[erformanta sa demasce "sistemul" si nu mass-media de atunci, "cainele de paza al democratiei", poate nu Radu , dar tatal sau, Cristache Maum, redactor la "Sportul popular", ar fi putut sa o faca, dar nu a facu asa ceva si "s-a inregimentat" in corul de osanale pentru ca avea un copil mic, pe Radu, de crescut acasa! Hagi deranjeaza pentru ca a facut o Academie de fotbal, din banii castigati in fotbal, numai ca acum deranjeaza proiectul FRF, ordonat de Politic prin lideri si persoane "numite" inpozitii cheie din fotbalul romanesc! Prin numirea lui Habarnam Burleanu, de catre Politic, gen dl Dancu din Grupul de la Cluj, cu ajutorul instrumentelor abilitate ale Statului - vezi Justutie, SRI -, s-a reusit indepartarea conducatorilor/investitorilor din fotbal si s-au reinfintat "cluburile de traditie departamentale", dar cu bani publici de Primarii! Si cum pot deveni ele "eficiente", adica Primariile investesc, dar sa iasa pe plus si asa, prin Cooperativa Primariilor si a a liderilor politici, echipele de Primarii si Departamente primesc "recompensa" campionate si pe urma sunt eliminate de o echipa de amatori din Luxemburg! FCSB-ul fiind eliminata de o echipa care in stagiunea precedenta ajunsese, totusi, pana in semifinala din CL!

traian00 (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:16

Nistor , esti de o prostie fenomenala nic macar nu pori intelehe ce citesti.....

nica fara minte (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:18

Nica esti de o prostie fenomenala, cred ca esti fara minte nu fara frica

Nick_65 (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:19

Radu Naum, eu nu te "iubesc" deloc! De ce, nu te-ai facut, sportiv de performanță? Tu, tu Radu Naum ai dus-o rău ca si mine pe timpul comunismului? Tu ai suferit? Daca spui DA, minți! TU ACUM MĂNÂNCI O PÂINE BUNĂ DATORITA FOTBALISTILOR! Daca ai atâta sânge in istalație, de ce nu spui direct pe post, băi Dragnea, lasă-ne? De ce n-ai iesit pe 10 august la..."gazare"? Pentru ca ai stat la caldurică, pentru ca si TU EȘTI de-al lor! Si tu demolezi pe cei ce muncesc corect! Pentru ca ești plătit pentru asta! Daca tu il respectai cu adevarat pe Gica Hagi, nu scriai mizeria asta de articol!

traian00 (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:23

bai nica fara frica una din douaȘ ori esti fost nomenclaturist sau comunist ori esti mai prost decat prevede legea....cum se traia mult mai bine bai *** cand pana si painea se dadea pe cartela?????!!!!!!!

traian00 (4 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:26

Nica fara frica una din doua: ori esti fost securist( nomenclaturist) ori esti mai prost decat prevede legea, pai cum era mult mai bine bai *** cand pana si painea era pe cartela ????????

Razvan (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:33

Superb! Felicitari, domnule Naum! Pentru un moment am uitat pe ce site sunt! Felicitari!

Catalin (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:38

As tinde sa cred ca Dle Naum ca abordarea dumneavoastra cel putin dintr-un punct de vedere este gresita. De ce sa il punem pe Hagi sa scoata capul din fotbal si sa vada si alte lucruri? Omul la asta se pricepe si se pricepe cel mai bine (cel putin asta se vede in performantele personale ca jucator si conducator de club). De ce trebuie ca cei care se pricep f bine la un lucru sa ii alungam sa faca orice altceva? Dumneavoastra credeti ca nu vede ce se intampla pe langa noi acum - are o academie care nu s-a putut face in Constanta, ci doar in camp si plateste multi angajati si implicit taxe - totusi asta imi spune ca a iesit putin din bula fotbalului. Cu speranta ca vom iesi din mizeria in care traiam cu totii, as dori ca cei mai buni dintre noi sa se preocupe numai de lucrurile care au rezultate remarcabile. Asa cum dumneavoastra faceti jurnalism sportiv, asa cum Hagi face fotbal, haideti sa gasim si sa promovam oameni cu solutii intoate domeniile, sa ne punem in miscare o iarasi...dupa 28 de ani

Urod (21 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:38

Traian00... 00 de la ce vine, de la zero barat...?!!!! Asta esti, habar n-ai pe ce lume esti, ori esti infractor ca si Dragnea si-ti place sistemul de acum, ori n-ai creier...

Cris (13 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 15:56

Hagi LA BRUTARIE! , tu esti exemplul perfect de badaranie, de natangie, de incultura etc. Sa faci legaturi intre Oltenia si Orient, fie si la nivel culinar, e dovada de incultura crasa. CRASA! Cred ca de departe in Oltenia lipia nedospita despre care vorbesti s-a mancat si se mananca, chiar si in cele mai la moda feluri actuale, cel mai putin din intreaga tara. Cat priveste dezvoltarea sociala, pe timpul comunismului Oltenia era printre cele mai dezvoltate, avand in vedere preocuparea in masa: agricultura si mineritul, singurele domenii care asigurau un trai mai decent (agricultorii nu aveau lipsuri, intrucat isi produceau singuri hrana, iar minerii aveau cele mai mari venituri din tara, de departe!). Privatiunile se circumscriau mai degraba nivelului familial, in special urban (fara legatura cu regiunile tarii). Apoi, sa combati plusul de valoare sociala al sportivilor cu rezultate notorii la nivel international este proba indubitabila a micimii mintii tale! Pai, o sa-ti spun doar in cateva cuvinte ca sportivii, inca din antichitate, au reprezentat elitele societatii. Ei au reprezentat veritabile modele pentru tineri. Sportul in genere (si sportivii campioni, prin propriile exemple) modeleaza nu doar trupuri, dar si caractere, transformandu-i pe practicanti, in mod special pe cei cu rezultate, in modelele societatii, exemplele pozitive si reprezentantii de frunte ai socitatii respective. Mai mult, avand in vedere ca triumful in sport are la baza criterii obiective, de performanta, marii sportivi provenind de regula din paturi neprivilegiate socialmente ab initio, sportul devine usa catre speranta si, in final, reusita a oricarui individ care se bazeaza exclusiv pe forte si capacitati proprii, iar sportivii performanti adevarate embleme de reusita in viata. Peste toate astea, in contemporaneitate, campionii sportivi sunt principalii vectori de imagine ai tarilor din care provin. Nu exista un promotor de imagine sau ambasador mai bun pentru imaginea pozitiva a unei tari decat un sportiv campion pe plan international. Iar de imaginea pozitiva adusa tarii de catre un campion beneficiaza toti membrii societatii tarii respective. Si asta mai ales in cazul tarilor mici, din ale carei societati razbat foarte putine elite si din foarte putine domenii. Bunaoara, de imaginea foarta buna creata pe plan international de catre Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Gheorghe Hagi, Simona Halep etc. beneficiaza toti romanii, inclusiv tu, pliurdule cu ifose! Sa stii ca daca vreodata iti va zambi amical vreun turc in timp ce tu iti petreci insignifiantele tale zile de concediu prin Instambul (sau aproape oricunde in lume), afland ca esti roman, o va face in mare masura pentru ca esti conational cu „Marele Hagi”, ci nu pentru ca faci parte, in esenta, dintr-o natie marunta si o societate in mare parte needucata (vizibil din manifestarile romanasilor in afara granitelor). La fel datorita celorlalti campioni. Iar cuvintele mari despre plusul de valoare adus societatii de catre marii campioni ar putea curge ore, zile, ani... De altfel si Radu Naum iti vorbeste despre ce inseamna, printre altele, sportivii pentru el si, in extenso,pt societate: „Sportivii au fost mereu idolii mei şi exemple pentru puterea lor de a duce în afară luptele pe care noi nu eram capabili sa le purtăm înăuntru”. Dar daca nu cunosti inca valoarea si semnificatia sportivilor campioni pentru o societate, esti o cauza demult pierduta.

Dani Corban (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:00

S-au înfipt şi pe aici *** pro-ruşi sau de unde atâta admiraţie pentru regimul *** cu 4 clase? Comentarii peste comentarii despre măreţia anilor '70. Ori, mai rău, despre staliniştii anilor '50, slugi URSS. S-au mutilat spiritual generaţii, iar voi vă guduraţi la carul plin cu bostani. Nu cred că mai există printre noi aşa oameni ***, de-asta bănuiesc ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicapuia (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:07

Ce comod !!!!! Comunismul e vinovat pentru tot si toate. Ca am furat si distrus tot de la 1990 incoace. Simpla pasivitate e complicitate Ca in jurul nostru totul e ruina. Invatamint, sanatate, moralitate , clasa conducatoare etc. Comunismul este vinovat ca am fost si suntem furati pina la piele de cei care i-am ales sa ne conduca. Cehii nu au fost comunisti ? Polonezii nu au fost comunisti ? Ungurii nu au fost comunsti ? La ei se poate . De mizeria care ne inconjoara sunte vinovati toti. TOT POPORUL ROMAN. Noi romanii astia care "ne descurcam " intodeauna . Am patentat acest " a te descurca". L-am transformat intr-o mindrie nationala. RUSINE NOUA. Sa ne intelegem bine. Nu ma delimitez. Si eu fac parte din poporul roman. Cei care au plecat in ultimii 25 de ani din tara (si nu se vor mai intoarce n veci) nu cred ca mai simt ca fac parte din poporul roman. Daca as fi plecat din tara acum mi-ar fi fost rusone sa spun ca sunt roman. Comunistii si securistii sunt vinovati ! Nu exista zi lasata de la Dumnezeu sa nu-l sunati pe domnul- fost europarlementar, fost sef de partid, patron fara acte al celui mai important brand fotbalistic din tara, scriitor prolific- George Becali de la pupitrul emisiunii de la Digi Sport. Si e normal sa fie asa. Este reprezentativ pentru poporul roman. Nu e o gluma. De curiozitate : Tot comunistii si securistii va pun telefonul in mana ? In rest sunteti talentat. PS Nu am fost membru de partid si nici securist. Am fost... contabil.

Toader (24 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:15

Mai bine ne-am întreba cum de n-a venit nici un moștenitor după 1989 pentru Banca Națională a României. BNR a fost înființată ca bancă cu capital majoritar privat la 1880. La 1947 cînd, se zice, s-a naționalizat era 100% privată. Itu52 are dreptate, n-a fost nici lovitură de stat nici revoluție, s-a schimbat doar decorul, numit în limbaj politic regim. La fel în 1947?

Comentează