Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Comunismele

Gheorghe Hagi, personajul cel mai proeminent şi mai vocal al fotbalului românesc, primeşte răspunsul la întrebările lui nu doar retorice de la Radu Naum. Poate fi începutul unui dialog real între un om din fotbal şi un ziarist

Permalink to Comunismele
miercuri, 5 septembrie 2018, 8:55

„Eu am fost format în comunism, aşa cum a zis Radu (n.r. Naum), prietenul meu. Dar el nu a fost format tot în comunism? Nu a crescut în comunism? Ce legătură are una cu alta? Uită de perioada din ’90 şi 2000? Uită că acel comunism care se numea sistem, iar acum se numeşte concept tehnic, era o gândire unitară, toţi împingeam în aceeaşi direcţie pentru România? Uită că în ’80 şi ’90 au fost cele mai mari performanţe pentru fotbalul şi sportul românesc? Înseamnă că sportul era o prioritate”
Gică Hagi, conferinţă de presă

Tricourile galbene şi restul plutonului

Un om care îmi e drag mi-a spus aşa: indiferent ce dialog ai cu o persoană pe care o iubeşti, spune-i înainte de toate că o iubeşti! Aşa că, iată, înainte de toate vreau să-i spun lui Hagi că îl iubesc. Motivele ţin de sufletul său fierbinte şi de bunătatea lui funciară. Nu de performanţe, nu de realizări, nu de Barca, Real sau ireal. Când iubeşti, iubeşti un om, nu o statuie! Deşi omul pe care îl iubeşti poate să-ţi dea cu statuia în cap. Primesc.

Da, Gică, am crescut şi ne-am format, şi tu, şi eu, şi mulţi alţii în comunism. Dar lasă-mă să-ţi spun ferm: nu am trăit acelaşi comunism! Noi, „nefotbaliştii”, oamenii care nu reprezentau ţara cu un tricou galben pe ei, dar care ar fi vrut să o reprezinte în toate lucrurile mici care fac mare o ţară, nu am trăit în acelaşi sistem, că tot vorbeşti despre sistem, ca tine, ca voi. Nu e niciun reproş, e o constatare.

Tu ţi-ai putut exercita deplin pasiunea. Tu, în felul tău, pe drumul tău, ai fost un om liber. De ce? Pentru că aşa a decis „sistemul”. România de atunci „se dădea mare” în lume cu tine, cu Nadia, cu Năstase, cu Ivan, cu legiunile de gimnaste. Eraţi vârfurile unei politici de stat, unde sportul şi agricultura primeau acelaşi ordin: cât mai mulţi campioni şi coceni la hectar! Ai dreptate, lucrurile erau bine organizate. Şi în sport, spre deosebire de minciunile economice, nu se putea raporta mai mult că era la vedere. Voi aţi trăit un mic capitalism. Bravo vouă!

Cei care iubeau, dar nu au fost iubiţi

Noi, ceilalţi, am trăit în socialism. Şi am trăit greu. Nu pentru că nu prea mai aveam ce mânca, nu pentru că ni se lua curentul inclusiv în timpul meciurilor voastre, nu pentru că munceam o viaţă pentru echivalentul a ceea ce fotbaliştii puteau aduce, în video-uri sau casete, din câteva deplasări în străinătate, ci pentru că nu puteam, spre deosebire de voi, să ne trăim pasiunea şi să trăim liberi.

Scriitorii nu mai puteau scrie, arhitecţii nu mai putea proiecta, istoricii nu mai puteau profesa, cercetătorii nu mai puteau cerceta. Să ştii că amputaţii spiritual ai acelor vremuri şi-au iubit şi ei ţara. Doar că, spre deosebire de relaţia cu voi, ţara nu i-a iubit înapoi. Iar ei, în vreme ce voi eraţi mângâiaţi de luminile reflectoarelor, au rămas singuri în beznă. Şi încă mai rătăcesc azi.

Gică, o ţară nu e doar un teren de fotbal cu două porţi! Voi, tu, aţi văzut prin mai multe perdele ruina sistemului. Iar acum te întrebi de ce ţara nu performează?

Pentru că ţara a fost învăţată că nu mai e o ţară, ci o populaţie de prizonieri. Din când în când acestor deţinuţi li se îngăduia să asiste la câte o reprezentaţie, să se simtă fericiţi pentru o o oră şi jumătate atunci când voi, tu, jucaţi (şi) pentru noi. Şi pentru asta mulţi vă suntem în veci recunoscători. Dar asta nu schimbă cu nimic realitatea.

Obişnuiţi cu ovaţiile din vremurile când voi eraţi, pentru cei mulţi, singura fereastră care dădea către cer din imensa celulă comună, aţi continuat să credeţi că va fi business as usual când uşile închisorii s-au deschis. Şi o vreme, din inerţie, a fost.

Ţara din afara fotbalului

Nimic nu se opreşte brusc, de aceea voi, copiii anilor ’70 şi ’80, aţi performat în ’90 şi 2000, cum spui. Eraţi o extensie a „aparatului de sport”. Dar deja trăiaţi suspendaţi. Deja eraţi vânduţi la bucată, ca bucăţi de ţară.

Aţi pretins aceeaşi recunoaştere şi acelaşi efort centralizat care să formeze, să avantajeze şi să le întreţină urmaşilor voştri mica lor patrie liberă, bogată şi adulată. Dar oamenii acestei ţări, prea mult ţinuţi cu forţa împreună, în condiţii materiale şi spirituale mizere, au ieşit din comunism cu fix ceea ce era de aşteptat să iasă: reflexul invers al încolonării cu forţa, propăşirea sălbatic individuală. România pe persoană fizică.

De la paznicul de gard care s-a făcut stăpân pe ghereta lui până la patronii din fotbal, fiecăruia nu îi pasă decât de sine şi de ce e sub tălpile lui. Te plângi de fotbal, de sport, de absenţa performanţelor? Dar nu vrei să ne plângem şi de râurile care mustesc de peturi, de spitalele care colcăie de viruşi, de oamenii care nu spun bună ziua şi mulţumesc, de şoferii care îşi golesc scrumierele în stradă şi peste toate de sistemul de educaţie care ne-a adus în halul ăsta?

Ce nu-i al meu e al nimănui, asta ne-a învăţat comunismul. Ne-a învăţat să nu spunem adevărul, să nu ne asumăm responsabilităţi, să furăm şi să rezolvăm orice necaz cu un banc. Iată moştenirea otrăvită. Ea ne-a transformat într-o masă de oameni asemenea unui trib migrator care pare că a ajuns pe acest pământ doar ca să îl calce în picioare.

Fotbalul, da, i-a salvat pe unii în clipe depresive ale istoriei noastre. Dar fotbalul nu poate ţine loc permanent nici de foame, nici de democraţie. Cel mai mare ambasador al României? Un clişeu care mergea pe vremea ailaltă. Nu, primii ambasadori sunt drumul de la Otopeni în oraş şi punctele de frontieră care arată cât de periferici suntem. Fotbalul era un mare mincinos când făcea reclamă unei ţări care acasă era dărâmată sistematic în carnea şi spiritul ei.

Era un bun ambasador, da, dar al sistemului, nu al poporului. Poporul murea de foame şi de disperare, Gică! Iar după ’90 fiecare dintre noi şi-a creat, cum a putut, propria lui ţară. Securiştii, care amuşinau şi pe lângă voi, chiar şi-au luat bucăţi de ţară. Nu vrei să îi întrebi ce au făcut cu ele?

Înainte! Dar nu ca înainte…

Ar trebui să avem un sistem, zici? Păi cum? Cu cine? Du-te şi vezi cum arată aleşii neamului, vezi cu ce treburi se ocupă, scoate capul din fotbal şi admiră ce vraişte e împrejur! Ideea e cum să pui frâne oricui.

Mercedes a vrut să deschidă o uzină aici şi s-a dus în Ungaria. Micul întreprinzător trăieşte o eternă poveste de ură cu statul. Pentru succesul unui sistem sportiv o mie de mici mecanisme trebuie să funcţioneze. Mecanismele unei societăţi sănătoase. Tu le vezi? Eu nu. Singurul mecanism care funcţionează uns e cel al interesului personal sau de bandă.

Plătim toate păcatele, toate predările. Toate capetele plecate pe care sabia nu le-a tăiat, dar care, încremenite în această curbură a gâtului, au ajuns să nu mai poată vedea dincolo următorul pas. Tu măcar ai fost mereu un om liber şi ai privit întotdeauna fix spre poarta adversă. Ai o flacără care va fi mereu de trebuinţă acestui loc.

Cu o condiţie: ca acest loc să nu se mai întoarcă în epoca de aur a fotbalului şi de zidire în beznă a celorlalţi. Cu această condiţie putem visa şi lupta.

Comentarii (146)Adaugă comentariu

Adrian (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:22

Bai tata, de ce nu-i aduci aminte lui Hagi de fotbalul de la mijlocul anilor 80 cand existau doar 6 echipe : Steaua -echipa armatei si al lui V.Ceausescu, Dinamo- echipa Securitatii,Victoria- milițienii păcăliți al lui Mitică Dragomir,FC Olt Scornicești- orașul de baștină al lui Nea Nicu,Inter Sibiu- Nicușor prim secretar, Flacăra Moreni- echipa generalilor.Restul ,erau pe post de sateliți și umpluturi. Sa nu ne amintim de golanelile facute ptr câștigarea fetelor dd Aur,argint sau bronz. Cu tot respectul pe care-l port ptr Gică Hagi ca fotbalist ( in copilărie am fost fan Sportul Studentesc) si mai ales că investitor in fotbalul autohton, el fiind singurul care a construit un stadion din bani proprii , ceea ce alți așa ziși patroni și investitori n-au facut, a ajuns să o ia pe drumul lui Gigi Becali. Il inteleg perfect pe Hagi ca om de bussines prin ce perioada trece,( rate la bănci, trebuie să facă si performanță sa atraga sponsori ,plus sa vândă card jumătate de echipă ca sa acopere găurile financiare), si mai ales nervii întinși la maxim.Ideea este sa gaseasca un partener serios care sa investească alături de el, sa aduca un manager serios si bun( preferabil un străin, nu șmecherasi gen MM sau Mureșan) ,card sa faca afacerea Viitorul sa creasca. Dl.Naum, cat timp Hagi va avea aceeasi mentalitate balcanică gen Becali," el centrează, el da cu capul" ,"ptr ca sunt banii mei si eu sunt finantatorul", el va avea aceleași reacții critice după fiecare eșec, iar eșecurile observ ca se înmulțesc în cazul lui. PS.Pacat ca este un om umblat , care a jucat la echipe mari ,Real sau Barcelona, si de unde putea să învețe cum functioneaza un club mare.

Mihai (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:24

Dumnezeule ??!!! De ani de zile astept sa citesc asa ceva. Draga dle.Naum si pana astazi te citeam. Dar de azi inainte te consider prietenul meu. Sper ca acest articol sa lamureasca lumea ca sportul a fost, este si va fi un subsistem al sistemului mare, care functioneaza dupa aceleasi reguli, nu altfel. Bravo dle.Naum !

pacific ionel (8 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:46

O descriere frumoasă a unor vremuri trecute și prezente, cuvinte și expresii alese magistral puse pe ''tapet'' cu tact și știință adresate unui mare sportiv al țării noastre cu performanțe uriașe, însă cu o minte mică, mică și de al cărui nivel de înțelegere privind nuanțele articolului mă îndoiesc profund. Îmi pare rău pentru ''rege'' dar caracterul lui mititel și modul lui egoist de a-și etala problemele strict personale strigând în gura mare în stânga și în dreapta, jignind pe cine îi vine la gură și urlând că România toată îi este datoare vândută, mă lasă rece cu toate marile lui realizări fotbalistice. Îmi cer scuze pentru toți ''supușii'' cărora le-am ofuscat ''regele''... de carton. Felicitări domnului Radu Naum pentru un articol mai mult decât reușit.

Laca 7 (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:52

E prima oara cand scriu. Scriu pentru ca tu Radu gresesti enorm. Sunt nascut in 76 si am trait cele mai rele timpuri din Bucuresti, ani 80. Dar nici fotbalistii nu erau diferiti de noi. Erau exponate la borcan, fara drept de a alege o echipa din vest si a juca si castiga bani din leafa normala, ceea i-ar fi scutit de a vinde blugi, video, casetefoane, etc. Ce trebuie sa ti tu minte Radu, este ca baietii astia veneau cu drag la nationala DUPA Decembrie 89. Si dupa 89 Nationala a obtinut cele mai mari rezultate. Gandeste-te la asta Radu, si apoi judeca-l din nou pe Rege. Regele? Iubeste fotbalul si iubeste Romania, restul is vorbe.

Vâșglo (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 16:58

Până acum cel puţin 3 articole au fost dedicate lui *** ironicus ***. Aceasta după ce a ieșit din găoace, uitând de eliminarea rușinoasă și pierderea a 10 mil de euroi din conturile fecalistului. A reapărut parcă mai ironic ca niciodată, de când a absolvit universitatea Jilava. În campusul universităţii polemiza la greu cu scuipinolul jiovani, până rămânea interzis, și alb din cap până în picioare. Din scriitor în pușcătie a ajuns bătăuș în LOTF, hai înapoi la cenaclu !!!

jos_cenzura (14 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 17:05

După acest articol sincer și curajos, acum ajungem și noi, cititorii, să îți mărturisim că te iubim. Felicitări!

Sorin (2 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 17:08

Bravo Radu! Ai pus punctul pe i. O rugaminte: poti sa nu mai folosești "verbul" a performa?

Berinde Vasile (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 17:11

Superb articol: sport, sociologie, psihologie, istorie, literatura; toate la un loc si mult , mult farmec!

Marius (3 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 17:27

Sincer? Multă gălăgie pentru nimic. Hagi, omul, trebuie să priceapă că nici acum nu suntem la același nivel. El a beneficiat de foarte multe avantaje în drumul său spre vârfurile afacerilor, pe când marea majoritate a românilor se zbat in nesiguranță, frică și lipsuri. Ma lasă rece orice discurs "regal", mi se pare o analogie forțată acest nume, REGE. Cred ca noblețea ar trebui să vină cu vârsta dar hagi clar e pe altă lume...in lumea lui, de decar, nouari, optari...

vasco (164 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 18:18

Sa-i fie rusine celui care imi cenzureaza ceeace scriu,ba chiar nu-mi apare deloc.Chiar asa?

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 18:18

...cum sa i scri un articol atat de profund unui prost ?...ce intelege prostul din el ?

Max (5 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 18:18

Am vazut cateva pareri legate de gimnaste mutilate, atlete masculinizate si bolnave etc. Vorbesc oamenii ca ... sigur, or fi si astfel de exemple, e adevarat ca se auzeau de ceva povesti din RDG legate de atletism, totusi fostele noastre gimnaste nu arata asa mutilate in ziua de azi, iar din cate stiu un mare aport la dominarea de catre SUA (acolo unde se vorbeste mai deloc de mutilari in gimnastica) a acestui sport a fost adus de niste antrenori plecati din Romania care s-au ocupat de o parte buna a acestui sport mai intai la noi in tara. Sau cum, aici au aplicat metode dure si acolo metode "nemutilante" si le-a iesit?! As dori sa repet exemplul cu canotajul din zilele de azi, intrebarea e foarte simpla, bai aia cum dracu' pot in ciuda schimbarii sistemului? Sa nu vorbim prostii, la noi nu schimbarea regimului a distru sportul, ci lipsa interesului. Ca tarile care performeaza in sport nu o fac pentru ca isi mutileaza sportivii, o fac pentru ca pun accent pe asa ceva. La noi nu se mai face educatie fizica in scoli, noi prin asta intelegem progres si libertate? Noi nu prea am fost in stare sa facem distinctia intre ce e important si ce nu atunci cand am trecut la alt regim iar rezultatul e clar, nu prea mai avem nimic. Dar asta nu inseamna ca anumite performante au fost realizate strict de sistemul comunist. Nici vorba, avem inca in activitate gimnasta de top mondial nascuta dupa 1990. Ma rog, sper ca inca e in activitate.

di livio (30 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 19:29

peste una suta commment-uri, articol mare soro...scris adinc de tot...io, in nemernicia mea, n-am inteles nimic...vad doar o insiruire de platitudini...lucruri mai vechi sau mai noi pe care le stie toata lumea...sigur le stie si Hagi...sigur ca ne plingem de riurile care mustesc de peturi da nu vad ce legatura are Hagi...si daca-l pui pe Hagi sa intrebe securistii de bucatile de tara, intreaba si matale poporu roman de riurile care mustesc de peturi...ai curaj sa zici de poporu roman ca-i popor de puncte-puncte?...n-ai curaj...ii mai usor sa pui lista cu nefacutele romanilor in fata lu Hagi,,,de ce oare?...n-am reusit sa inteleg...fie-va mila de mine si explique vous articolu lu Naum...ce-am inteles ii ca jurnalistii nu puteau sa-si traiasca pasiunea pe vremea lu nea Nicu...ei uite ca amu puteti, ma frate Naume...si ce faceti amu?...amu deschid site-u gsp.ro si vad mare si frumoasa taman mecla lu meme...ei da, asta da pasiune...sa va tot traiti pasiunea...si pe vremea lu nea Nicu unii jurnalisti aveau mare pasiune pt pui congelati...si-si traiau pasiunea...da Hagi nu se plinge dacit da fobal, saracu da el...nu intelege pretiozitatile socialismului si comunismului

Toader (24 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 20:27

@ itu52 și alți interesați, noi dovezi că „penuria de alimente” a fost plănuită. În anii 80, printre altele, nu se găsea unt cînd atîtea vaci n-o să mai aibe România niciodată. Parcă era un sfert de pachet de căciulă pe lună și ăla plin de apă și margarină. Se zvonea că untul, precum alte alimente, se exporta pt plata datoriei, că nemernicii de capitaliști nu acceptă decît alimente. Un reportaj din arhivele franceze, 1981, (adresă mai jos) este despre penuria de unt din Europa, penurie ce o puneau pe seama, atenție!, pe seama exportului masiv către Europa de Est. Colac peste pupăză, primul comentariu spune că în acea vreme nu prea se colecta laptele de la fermierii francezi pe motiv că analizele de laborator nu erau bune și că de fapt a fost o lucrătură. Viața bate filmul! - 1981 : pénurie de beurre en Europe | Archive INA - https://www.youtube.com/watch?v=tYeIg1_MXzk

potcoava gheorghe (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 21:08

Da asa a fost,insa pentru ca am venit pe rind si plecam la fel, fiecare tine minte altceva, sau sa spun vede parte convenabila lui, este ca atunci cind pietonul sofer se arunca cumva sfidator pe trecera de pietoni sectionind un intreg lant de automobile care vor sa treaca,ori ca atunci cind mergi pe trotuar ca pieton si esti stropit de soferii care toti se grabesc, ori revenind, stai pe trotuar la trecera de pietoni si stai pentru ca arareori cite un sofer se gindeste ca stai acolo nu ca sa astepti ploaia. O frumoasa definitie a libertatii spune ca libertatea ta merge pina acolo unde nu o afecteaza pe a celorlalti,aceasta fiind valabila ca norma de bun simt si asa mai departe ,oare citi dintre noi cunosc ,constientizeaza si aplica?

Nicolae (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 21:21

Felicitari! Din pacate este foarte adevarat.

Ali Bec (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 21:32

Iata un articol cum din nefeicire gasim tot mai rar. Chapeau R. Naum! (Si implicit rusine tov. Ioanitoaia)

Dani (18 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 21:34

Cel mult "socialismele", Radu Neom...comunism nu a existat niciodata in Romania; desi partidul aflat la putere se autodefinea ca fiind "comunist", sistemul social era cel socialist. Cum au nerusinarea jurnalistii astia de doi bani sa discute despre ceea ce nu cunosc?

Angelescu Adrian (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 21:56

Remarcabil articol, impresionant mesajul, o necesara corectie, cat un cartonas galben pentru asul jocului, dar corijentul gandirii!

itu52 (61 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 23:11

@Toader, mulțumesc pentru indicație, am să urmăresc link_ul indicat. Personal mai multe lucruri m-au șocat în perioada comunistă. Primul a fost în clasa a-I-ea când m-am speriat de șirul de tablouri cu membrii consiliului de miniștri. A doua oară a fost prima coadă la zahăr, la o alimentară centrală a orașului. De ce la una și nu la toate, de ce așa mare? Apoi raționalizarea benzinei(cartelarea), venea la pachet cu celelalte, dar ce sens mai avea să circului alternativ duminica, cu soț și fără soț. Aveai vreo bonificare la cartela de benzină? Șicană curată. Mai târziu, deschizând bine ochii și urechile m-am mirat de cele peste 50 de întâlniri ale comisiilor statelor europene, dinaintea Conferinței de Pace de la Paris 1989, unde România ridica obiecții. Cum și-a dat România acordul, cum a început ”sarabanda”. Așa am socotit atunci și acum, că nu suntem singuri în lume și că nimic nu este întâmplător. Apoi, circul Gorbaciov la București a fost mortal! Iar la ”aplicația” din decembrie, orice militar TR_ist, putea trage concluzii corecte. Cu riscul de a mă repeta, au fost momente istorice ce au decurs din gândirea conducătorilor, la momentele respective. Unele impuse, altele alese. Nu putem conduce toți, iar dacă treci pe democrație, piere omenirea până se ajunge la un consens. Pe mine mă deranjează politica de eliminare din Istorie a perioadelor antecedente unei borne istorice, boală cronică românească. Degeaba încearcă unii, memoria colectivă este mult mai puternică. De ce nu eliminăm Dacia din manuale? Nu au făcut nimic să rămână și aveau căciuli în cap în loc de coifuri. Punct, că sunt prea multe de spus. @ itu52 și alți interesați, noi dovezi că „penuria de alimente” a fost plănuită.

Danescu victor (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 23:25

Are dreptate Radu...…...nu vreau sa intru in polemica cu Gica pt ca Hagi este si REGELE meu dar 5 % au profitat sau au avut sansa ,ceilalti chiar daca au avut valoare nu au avut aceeasi sansa Toate tarile in care omul de rand are o doza de libertate si posibilitatea sa traiasca decent ,culmea ……...NU au COMUNISM deci ce sa intelegem din asta……...nu cred ca are rost sa vb mai mult ……...am fost in mina In 84 la Cernavoda in 82 am lucrat de noapte la 17 ani……...va salut cu respect …….victor un bun fotbalist nascut mare talent si mort …...Speranta ca multi alti ………...inca odata il salut pe REGELE MEU...…...DUMNEZEU SE ITI BINECUVANTEZE FAM. ……….

radu popescu (1 comentarii)  •  5 septembrie 2018, 23:32

nu sunt un cititor al gazetelor/siteurilor de sport am ajuns aici adus de google, dupa ce va citisem articolul preluat de alt site motivul? sa va multumesc:) din suflet. sanatosi sa ne intamplam

Frenemy (7 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 0:09

Ca de obicei, complimente scriitorului Radu Naum, nu moderatorului cu acelasi nume. De asemenea, inca o data aprecieri calde lui adi_stelistul, unul dintre putinii oameni cerebrali pe care i-am intalnit in spatiul virtual.

victor (1 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 2:34

Daca mesajul era strict pentru domnul Hagi ti-ai pierdut timpul.Nu intelege.....Plus ca orice critica, orice parere diferita de a dansului este de fapt un bilet de avion prin care il dai afara din tara LUI. Acest zeu al fotbalului care este si un ganditor desavarsit dar neinteles nu are egal pe lumea asta.

Fodor Ludovic (1 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 7:38

Felicitari Radu!

mark (2 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 8:14

Inteligent articol. Putin cam lung, dar seducator prin felul in care "curge". La o analiza mai atenta insa, Hagi ia caimacul la un capitol care poate trece neobservat: "FAPTE". Naum este un maestru al condeiului si un foarte talentat moderator (daca ar sti sa taca mai mult, ar fi cel mai bun de la noi). Dar asta se rezuma la VORBE, la intors lucrurile pe toate fetele, la teoria chibritului cateodata. Romanul s-a nascut poet si de aceea este complet paralizat cand e vorba sa "puna mana pe treaba". Hagi, asa cum este el, cu scoala mai putina si inevitabilele perle gramaticale, a facut ceva extraordinar din nimic - cu seriozitate si ambitie. Daca ar lasa si el deoparte toate comploturile alea imaginare (impotriva lui) si interminabilele intrebari retorice, Hagi ar putea fi un exemplu pentru multi romani!

rizea (1 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 9:42

gresit performam si in multe alte domenii in afara de sport si agricultura si toti am trait in acelasi regim cu bune si rele. lucrurile s-au stricat dupa anii 80 daca ne raportam doar la foamete si cozi, dar n-a murit nimeni din asta. si arhitectii proiectau inginerii la fel, medicii si toti ceilalti isi faceau datoria mult mai bine decat azi. cu presa era o problema mare, asa e, dar nu ziaristii aduc plusvaloare unei tari . in sfarsit au fost si lucruri bune si mai putin bune!

Cris (13 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 10:30

ovidiu_3003, vrei sa spui ca tu esti un prost? Caci articolul de fata este scris negresit pt tine, pt cititor (doar nu esti naiv sa crezi ca e scris pt Hagi, pt el exista varianta transmiterii personale a gandurilor).

Emilian (16 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 10:47

Hagi este nostalgic al unor vremuri apuse care furnizau performanta. Naum are dreptate: problemele actuale nu sunt ale sportului doar, ci ale intregii societati, care nu functioneaza asa cum ar trebui. Iar Hagi, daca chiar isi doreste un fotbal mai bun ar trebui sa renunte la orgolii (nu doar el, sa ne-ntelegem) si sa vedem ca toti oamenii de fotbal pun umarul in aceeasi directie. Din pacate eu nu vad decat certuri si interese diferite.

gintonic (12 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 11:15

Felicitari pentru un articol foarte reusit, Radu !!!... Esti un tip inteligent si finut !

rica secteristu (1 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 11:43

De aproxiamtiv o luna si mai bine scriu adresindu-ma acestui Hagi ce se vrea porta voce, goarna ROmaniei. Apoi presei care tace si il lasa sa bata cimpii. Absolut bate cimpii iar presa repet pare a fi mai lasa mai perversa decit in era comunista. Spun asta pentru ca orice dialog purtat cu acest Hagi a facut ca discutia sa divagheze dupa bunul plac al machidonului. Contra si telefoanel? Pai scrima cu ceva in urma ca nicaieri in lumea civilizata nu ar fi fost lasat sa schimbe subiectul si il “fortau” sa aduca argumente altcumva sa isi ceara scuze. Contra a dovedit ca este un vinticel de primavera si a tacut lasind sa fie nu in necunostinta de cauza jignit. Raspunsul a venit cu convocarea unor jucatori fara experienta de la Viitorul direct la nationala mare. Odios. Penibil Machidonului si la toti cei ce li se spun ca sint generatia de aur trbuie sa fie facuti sa inteleaga ca au fost participant la niste evenimente de unde nu au venit cu nimic palpabil. Asa ca gimnastele, Handbalul si canotajul romanesc. De aici si pina dinolo este un drum lung. Sportivii romani au fost privilegiati dupa cum bine stiti. La Balaceala din 89 nu am auzit vreunul sa fi participat. Erau ascunsi dupa perdele asa ca multi artisti ca multe personae ca de teama, frica. INsa nu au ezitat sa se arunce la diplomele de eroi asa date ca sfida la moartea bunicilor nostril pe front pentru nimic ci doar pentru pridvorul lasat.Mai ieri se auzea de turnatori la secu ca Dinu Cornel ba ca si domnul Lucescu nu ar fi strain. Toti intreaba de Dinamo si nu se vede ca acolo sint niste oameni de nimic? Badea si Popovicioiu fugit in Anglia sint rude. Au fost casatoriti cu fetee bestiei Ioan DInca Teleaga si ele ofiteri de secu. Borcea fae puscarie si iese pe relatii si toti se fac ca nu vad. Mircea Sandu puscariabil, Dragomir puscarias si Piturca la fel care si azi sint intrebati sa dea pareri sa emita retete fara vreo jena. Se discuta desprea Steaua anilor 86 fara sa se aminteasca de Halagian care a facut acea echipa mare in afara de Tudorel Stoica. De un Hagi care nu s-a atins de Sandu timp de 30 de ani ba acceptind sa fie si antrenor de nationala fara vreo licenta. Cornel DInul o pazea pe doamna Iliescu si multi, multi altii care azi ne dau exemple si citate la tot ce invata noaptea si vor sa spuna ziua. Moralitatea acestei societati nu este rezolvata de unde si toate apelurile cu motivatia pentru nationala de fotabal etc. Ceva mai ridicol ca asta nu am auzit. UN boloni mare om si cu unc caracter imens a fost faut boanghin ba chiar Hagi tipind la el la un moment dat. Facut tradator de un Vadim Tudor dar si de Ionel Ganea pedepsit de clubul german dupa cum a injurat pe acest antrenor de national ace a fost practice dat afara pe baze etncie. Si vorbim de pace in societatea romaneasca? Domnu Hagi nu ne spune cum a terminat scaola la fel ca si domnul Sandu care mi-a fost coleg de liceu doar cu numele ca venea pe acolo. Banii cistigati de toti de la Steaua si DInmao, felul cum faceau afaceri cu videouri aduse de afara si altele ii faceau sa fie privilegiati. Dar ca sa vi tu Hagi sa spui de sport si prioritatea lui in zilele in care Romania este pe marrginea prapastiei unde au plecat 4 milioane de oameni disperati si unde agricultura si industria sint la pamint gindindu-te doar la sport il face ridicol si cu probleme de cultura. Ma gindeam la tupeul acestui om care creste “puiet” ca aia de la Crevedia de pe vremuri unde cresteau puii de gaina ca mai apoi sa ii vinda cu putin inainte de aparticipa la niste cupe internationale. Cum sa fie posibil asa ceva? Performanta asa se masoara? Dece trage sa ocupe locuri fruntase in campionat daca nu finalizeaza? Ambitii personale? Asta sa insemne performanta? Sau afacere cu Becali pe bani multi si comisione ulterioare uriase? Astea sint problemle iar domnul Hagi este o persaoana ca oricare. Pentru mine insa un Marian Padureanu ramas invalid la revolutie si neajutat de nimeni pe cind avea 17 ani avea sa moara de inanitie la 34 de ani. Student fara sa fie angajat de nimeni omul ala avea o educatie o mama profesoara ce avea sa paralizeze. Societatea romaneasca unde a fost? Subiectul a fost dezbatut la protv. Sa fi fost ajutat de vreun sportive cu bani multi asa ca in cazul Lucescu? Nu. Lucescu dadea afara din casa pe rudele lui Ratiu. Avea sa aiba cel junior accident de masina mortal sis a fie salvat ca deh de la Dinamo. SI ei vorbesc de suferinta de cee ace a insemna lipsa de mincare, de medicamante, de libertate? Pai nu le pasa de cultura ca se vede cum vorbesc . Stiu ei cum se cauta in draci carti pe al anticariate sau cum o revista ca News Week era data din mina in mina de tutungioaca de la sala palatului pentru a fi citita si totul pe 5 lei? Habar nu au . Ei ar trebui sa faca matanii la toti cei care au murit in 89 fie ca a fost o lovitura de stat fie ca nu dar au murit nevinovati pe cind multi intelectuali ai tarii se ascundeau. Intrebatile pe Vladimir Gaitan care a recunsscu t ca s-a asuns ca un las. SI atunci cind vezi in istoria tarii care si azi este de tipul Roller ca apare numele de ESCA nu al lui Steinhardt, VUlcanescu , Eliade sau Cioran ce sa mai spui? Stie domnul Hagi de toate astea? Pai nu. AM citit ca va plece Floyd si ma bucur pentru ca avem aceleasi gusturi. Apoi dictornul “ ACum stiu ca nu stiu “ a lui SOcrate dupa discutia cu Cato cel Batrin va obsedeaza la modul poziti este si dictonul meu. Dar pentru unii “ cuvintele au fost inventate pentru a se asucnde adevarul.” Problemele societatii romanesti sint absolut critice. Daca miine va fi un cutermur sint curios din bogatii sportului citi vor ajuta sau se va petrece asa cum a mai fost in 77 pe cind se fura ca In codru de cei de la partid si militia? Totul se poate schimba intr-o secunda. Pina atunci totul se ruineaza de la zi la zi . Acest om nu vede ca viata politica a distrus totul si certurile care continua , luptele interne pentru putere distruge totul? Da sa mearga sa tipe acolo ca nu am auzit vreo critica la adresa lui Iliescu si al altora care s-au perindat. NIMIC> Sa vorbeasca cu infirmii de la rascoala din 89. A trebuiit ca un Nesu sa ajunga asa cum a ajuns sa ajute sa inteleaga ce trebuie facut. Ma gindeam la imoralitatea multora dintre ei pe cind chiar Becali spunea de nu stiu ce minciuni pe la procese de divort ale lui Hagi ca l-a dus la Cristina Topescu pe care o iubea tare… Ok. Nu este treaba noastra dar cind Nadia il face nas de cununie pe marele COMunist Adrian Nastase si in SUA spunea ca nu este comunista ca nu are de-aface cu ei ce vorbim? Morala? Cui sa ii ceri? Celor care au venit de la coada vacii si pentru o pozitie de sef isi omora si pe maica-sa. Sint multi si acest gol nu paote fi recuperat decit printr-un process istoric unde reabilitarea valorilor uitate prin cimitire si morminte cenzurate sa fie aduse in pim plan. Se scrie azi mai mult de andreea marin si mihaeal radulescu decit de mari oameni politici sau intelectuali care s-au sacrificat pentru tara. O romaine care se lupta ea cu ea insusi. Iata dece un Hagi si altii sint absenti total de la cele ce se petrece. Ati auzit vreo vorba la cele ce se intimplau in tara cu cei din diapora veniti sa lupte pentru o tara mai drepata importiva coruptiei pentru o justitie corecta? NIMIC> Totul era lapte si miere. Asta nu se poate intr-o societatea normala . UNii isi sparg capetele sint calcati in picioare si altii fac afaceri de milioane si nu le pasa.. bam ai au tupeul sa spuna ca nu se roaga la Dumnezeu daca nu sint machidoni asa cum a afirmat-o curind oierul din Pipera. Mi-am dorit ca tara sa fie condusa de oameni demni care sa isi iubeasca aceasta tara nu de hahalere pe fondul caora multi isi fac de cap sis tau ca strutul cu capul in nisip. S-a suferit mult si exista mai multe romanii care nu se reconciliaza. Cindva cei ce vor citi aceste rinduri neintelese azi le vor da importanta cuventita. AM plecat din tara pe cind puteam sa o duc bine. AM dosare de urmarire impotriva l ui Ceausescu si puteam sa ajnug rau. Ati vorbit cu detinuti politici care azi regret ace au facut asa cum spunea Petrica Tutea “ daca stiam ca fac puscarie grea pentru niste idioti mai bine ma sinucideam.” El a spus dar Hagi? Nimic. A nu spune esti parte la problema domnule Hagi. Cu unul ca mine si ca altii care au patimit pe cind puteau sa faca cirdasie cu ei spuinnd pina si lui Paunescu nu la cei 595 de lei pe zi si peste 20 000 pe luna pe cind un miner cistiga vreo 5000 poate iti spune ceva. Asa ca rog presa sa fie curoajoasa . Sa fie politicaoasa dar sa fie ferma pentru adevar. NU se mai poate sa fie lasati oicine sa dea din clanta pe cind habar nu au pe ce lume traiesc si nu au cunoscut viata grea cea adevarata . Azi sint total paraleli cu ce se intimpla. Asta a fost nemultumirea mea si am incercat sa scriu fiind interzis pe la alte ziare ca deh paream foarte dur fata de un dinu care isi batea joc si jignea fara vreun motiv anume. Poti critica dar nu jigni. Asa ca asta am dorit sa fac sperind ca cineva din presa va citi si va lua o atitudine… Nu stiu daca am contribuit si oricum nu are importanta pentru ca ceea ce ati facut ati dat dovada de demnitate si de a pune niste lucruri la punct. Poate inca prea blind si stiu ca stiti mai multe dar nu ati incercat sa infierbintati spiritele. CU mult respect dumneavoatra si c itirorilor ce ii aveti. Poate cind voi veni in tara am sa va caut si veti vedea de fapt cine sint si atunci veti intelege sim ai bine poate cele ce am scris. NU am nimic de cistigat. Stiu ca am plecat cu multa sansa ajutat de senatori americani luindu-mi -se cetatenia romana. Dar ce vorbesc eu aici cind ma gindesc la Paul Goma ca deh eram acuzat prin scrisori false de colaborare cu el. Ramas bun!

mg (115 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 11:46

@Max - comunismul, pe lângă atenţia propagandistică pe care o dădea sportului, realiza şi acea constrângere care, deşi dureroasă, s-a dovedit benefică. Mă refer la faptul că eram cu toţii prizonieri, cum bine spune domnul Naum, iar sportul de mare performanţă era ca o fereastră (una dintre puţinele) spre lumea liberă. Aşadar norocoşii născuţi cu talent pentru sport, îşi sacrificau benevol micile plăceri ale vieţii pentru a ajunge performeri de top şi a avea astfel posibilitatea să iasă la competiţii internaţionale. Nu o lălăiau ca acum la antrenamente. E greu să refaci, într-o societate liberă acele constrângeri. La asta se adugă desigur şi corupţia care pleacă de la vârf şi care risipeşte nonşalant banul public.

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 12:43

Hagi greseste cind e emotionat, isi scurteaza ideile, e mai mult o boala care la el vine probabil din efortul si tensiunea la care a fost permanent supus – fara de care nu se poate face performanta. L-o fi facut cineva comunist atunci cind ati scris despre psd-istii care-l inconjoara si i-a ramas de suparare asa ceva ca o pata pe creier. Apropo, spre deosebire de altii, Hagi a simtit nevoia sa studieze, a terminat pe bune si a aplicat si performat in ce-a studiat. Clubul lui este o mostra de economie sanatoasa. Acest interviu nu trebuie luat in serios, dar articolul este exceptional. Nu cred ca-l supar pe Hagi daca mai adug ceva la a lui „sportul era o prioritate“ ca si educatia lui si a ta. Toate le stiu sigur de la cei de virsta lui Hagi si Laca, toate le stiu si ei: ----------------- Se putea face sport, zic ce zic toti, dar … prin 80 - 90 nu gaseau mingi nici cluburile de prima liga, ca sa nu vorbim de ligile inferioare care aveau o minge de joc iar pe celelalte le peticeau. Nu se gaseau ghete de fotbal adevarate, rachete si mingi de tenis iar mincarea – fara de care nu este posibila perfpormanta era rationalizata ! Oamenii bagau in congelator ratia de un Kg de carne pe luna ca sa aiba de revelion !!! Sport se facea mai mult decit azi, dar pe cont propriu. ----------------- La fel educatia. Nu se gaseau carti si reviste de specialitate. Cei pe care ii cunosc si-au procurat absolut toti carti de medicina, fizica si matematica din Moscova ori cumva pe bani grei din west ! La Moscova era ieftin si se gasea orice in librarii, unele de sub tejghea dar tot era ceva in comparatie cu Bucuresti. Iar educatie el are are, dar Laca, Bumbi, Tu-dorel, … ?

jos_cenzura (14 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 17:16

Da MG, ai deplina dreptate, sclavia este buna, traiasca plantatiile. (asta a fost sarcasm).

mg (115 comentarii)  •  6 septembrie 2018, 18:13

@jos_cenzura - apreciez sarcasmul.. Ideea era că cei cu talent la sport erau canalizaţi în felul ăla spre sportul de mare performanţă. Alternativa fiind o slujbă obscură în fabrici şi uzine, fără acces la privilegii.. Oricum, a ridica osanale acum regimului trecut ar fi şi tardiv şi ridicol, nu-i aşa ?

Sebi (2 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 5:14

Eu cred ca in "lumea celor liberi" capitalista e imposibil sa muncesti in presa main stream daca nu esti apologet al capitalismului pe care il numesti pompos si mincinos si ignorant .. "democratie" ! Altfel nu te angajeaza. La Digi si la Pro tv in special dar si la celalate posturi ca Antena ,Realitatea si inclusiv TVR curg pe banda rulanta anticomunismele zilnic! Toti acesti privilegiati ai capitalismului numiti jurnalisti ..exact la fel ca inainte de 90 tin sa cante ode politice sistemului pt un post caldut. Minciuna , ignoranta si INCOMPETENTA e normalitate insa azi de zeci de ori mai mult decat ieri! Pai daca sunt incompetenti in sport la toate nivelurile..credeti ca nu sunt incompetenti si in presa ca in alte domenii!? E acelasi lucru. Diferenta dintre nivelul de competenta a jurnalistilor sau a inginerilor sau a medicilor sau a simplilor meseriasi..din perioada socialista fata de cea capitalista in societatea romaneasca e exact acelasi ca diferenta dintre sportivii si tehnicienii si organizarea generala din sportul socialist vs sportul capitalist! In 47 comunistii au preluat o tara analfabeta si desculta..si astia plang azi de ce mostenire au primit de la socialism! Spune apologetul capitalului: "Scriitorii nu mai puteau scrie, arhitecţii nu mai putea proiecta, istoricii nu mai puteau profesa, cercetătorii nu mai puteau cerceta. Să ştii că amputaţii spiritual ai acelor vremuri şi-au iubit şi ei ţara. Doar că, spre deosebire de relaţia cu voi, ţara nu i-a iubit înapoi. Iar ei, în vreme ce voi eraţi mângâiaţi de luminile reflectoarelor, au rămas singuri în beznă. Şi încă mai rătăcesc azi." Pai ma propagandistilue de tip nou care ridici in slavi sistemul care creaza miliardari pe munca a miliarde de oameni, pe arhitectii aia si toti ceialaltinse care vorbesti tu i-a format socialismul din tarani ***! Si de lucrat au lucrat si au ridicat din bordeie locuinte electrificate si cu apa curenta..au ridicat strazi, canale navigabile, fabrici, vapoare , hidrocentrale,metrou,etc! Chiar si in literatura si nu ma refer la cea de propaganda voi cu societatea voastra capitalista pre socialista si post socialista nu ati creat ca si cantitate si ca si valoare la un loc cat s-a creat in cea socialista! Deci minti omule si la fel ca POSTUL PRIVAT AL PATRONULUI PT CARE MUNCESTI INCERCI SA SPELI CREIERE FARA CA CEALALTA TABARA SA AIBA DREPT LA REPLICA INUMEA VOASTRA "LIBERA"! Da, cealalta tabara pe care o acuzi nu are drepr la replica pt ca nu are precum capitalistii care baga bani in tine ca sa canti cum vor ei, trusturi media cu care sa influenteze opinia publica! Tu esti ascultat de mii de oameni,de zeci de mii..dintre care pe o mare parte ii influentezi cu ceea ce spui! Cealalta tabara nu are drept la replica! Libertatea si democratia in lumea voastra o are cine are banul! Adica capitalul!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (115 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 13:23

@Sebi - slow down your guns, you might shoot yourself.. altfel spus, ai grijă ce-ţi doreşti că s-ar putea să ţi se-ntâmple.. Tu chiar crezi că lumea nu era sătulă de măreţele realizări, de "cel mai iubit fiu al poporului" ? Cultul personalităţii umplea cele 2-3 ore de program tv, în care lingăii se întreceau în osanale stupide. Chiar crezi că fără "agenturi" dictatura n-ar fi căzut ? Lista celor care-au evadat în lumea liberă e lungă, dar pentru că vorbim de sport hai să-i amintim doar pe Nadia, pe Márta şi Béla Károlyi, pe Marcel Răducanu sau Miodrag Belodedici. Iar la frontieră se trăgea.. Oare de ce şi-au riscat oamenii ăştia viaţa ? O butadă de pe vremuri suna cam aşa : capitalismul e-n putrefacţie dar miroase frumos.. Nu e, desigur, societatea perfectă la care visa Platon, dar oferă un lucru vital, libertatea.

emg (7 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 23:35

se poate teoretiza mult despre cauze si efecte, dar e atat de bine sintetizat din multe puncte de vedere..

Razvan (27 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 10:45

O poza excelenta a societatii romanesti de ieri si de azi. Si foarte adevarata.

Cristian (14 comentarii)  •  11 septembrie 2018, 12:51

De ce era daramata tara pe-atunci domnule Naum ? Ca dumneavoastra ca ziarist nu castigati atatia bani cum obtineti azi ? Dar erau foarte foarte multi oameni care o duceau bine ( exceptand probabil perioada 86-90 ). Pentru dumneavoastra toate drumurile, autostrazile, cladirile cele multe care s-au construit in socialism inseamna ruina ? Sunteti ipocrit dl Naum, mergeti cu masina pe drumurile construite de socialism, lumea merge cu metroul in Bucuresti construit tot de socialism si asa mai departe, exemple mii. Eu nu cred ca dumneavoastra personal ati dus-o rau in socialism, doar ca acum o duceti foarte bine ( spre deosebire de restul populatiei ) si de aia tot îi dati inainte cu democratia. Dumneavoastra ati avut ani de-a rândul privilegiul de a scrie in ziare si reviste, dar acum, o data cu aparitia internetului, si noi ne putem exprima opiinile, si cel putin in cazul meu si-al dvs parerile nu converg.

Comentează