Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Gazul care te alege

După ce se risipeşte ceaţa toxică, după ce ne ştergem ochii, vom vedea mai limpede?

Permalink to Gazul care te alege
marți, 14 august 2018, 11:37

Nu cunosc om mai liber pe planeta fotbal decât Gabi Balint. De fapt, Gabi Balint trăieşte pe planeta Gabi Balint. E un alien. De când era fotbalist. De când era ţinut mai mult pe bară, deşi dădea goluri istorice.

De ce era ţinut „la cutie” nimeni nu prea mai ştie, sau nu mai are chef să ştie de ce. O frustrare exprimată şi azi într-atât încât, exasperat, Anghel Iordănescu, mai în glumă, mai în serios, a răbufnit în direct: „Te sparg dacă mă mai întrebi de asta!”.

De fapt, răspunsul e simplu. Gabi era altfel. În lumea fotbalului, să fii altfel e periculos. Gabi a fost unul care nu a crezut că a da bine cu piciorul în minge te absolvă de orice altă pasiune şi interes în viaţă.

Pentru el, existenţa nu s-a oprit la fotbal. A cântat, scrie versuri în notă umoristică, face tot felul de poante cu miez, descoperă filme bune şi se minunează în continuare ca un copil de multe care îi ies în cale. Gabi e o bucurie unică. Într-un singur lucru se aseamănă cu mulţi alţii. Gabi nu face politică. Deloc. Ca noi toţi. Sigur, mai înjură tembelismele zilnice, ca noi toţi, dar nu merge mai departe.

A, am uitat un fapt rar de care se mai face „vinovat”: Gabi nu se bagă în conflicte. Le urăşte. Rezolvă totul cu un zâmbet. De multe ori râde cu lacrimi. Într-o zi i-au curs şiroaie. Dar aceea a fost ziua în care nu a mai râs.

Arena Naţională, Steaua – Rapid, play-off de Liga a 4-a. Peste 30.000 de suflete. Nişte descreieraţi, puţini, se iau la harţă. Intervin jandarmii. Şi, dintr-odată, stadionul se acoperă de un fum alb. Oamenii fug ca de tsunami. Tribune întregi se golesc în câteva clipe. Bărbaţi, femei, copii se calcă în picioare ca să scape de fumul toxic. Gaze lacrimogene, în cantităţi industriale.

Vă sună cunoscut? Aflat de partea cealaltă a arenei, Gabi Balint se îneacă, ochii îi curg. N-a avut nicio treabă cu încăierările. Nu a fost nici măcar aproape. A fost, ca de obicei, în altă lume. N-a fost de ajuns. Lumea cealaltă, lumea reală, lumea brutală, a venit peste el. Gazul l-a lovit ca pe toţi ceilalţi. De acest gaz nu ai cum să te ascunzi. Atinge pe oricine încearcă să respire aer în spaţiile în care s-a dat ordin de atac.
Şi acestea sunt, de fapt, tot spaţiul. Că eşti pe stadion, că eşti într-o piaţă sau că te uiţi la televizor, gazul se revarsă şi te pedepseşte. De ce? Vom petrece tot vreo trei decenii, ca Gabi, până să ni se spună „Terminaţi că vă sparg!”?

Puteam să scriu despre victoria Simonei. Ce poate fi mai frumos? Meciul acela epic de la Montreal e deja un clasic al genului. Ar trebui proiectat în cinematografe. Dar ce a fost după meci e ceea ce ne leagă de Simona Halep.

Suntem legaţi de limbă cu ea. Limba pe care ar fi vrut să i-o sucească ăluia de tot o-ndesa PSD-ului în timp ce ea plonja după ultimele resurse fizice. Halep trăieşte egal în două lumi, cea a gloriei şi cea a României. Gesturile ei devin definitorii. Orice angajament al ei poate răsturna raportul de forţe al acestei bătălii naţionale din stradă şi de pe ecrane.

Nici ea nu poate scăpa de această ceaţă înţepătoare în care rătăceşte poporul ei. Dar nici nu poate fi forţată la nimic. Nici să gireze recuperarea politică a unei victorii la Roland Garros, nici să achieseze la mesaje obscene antiguvernamentale.

Poate că într-o zi va vrea să spună ceva. Însă nu aşteptaţi să salveze România. O face deja, pe limba ei.

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Sopeneț (1 comentarii)  •  15 august 2018, 7:56

Mă șochează fățărnicia Simonei cînd îl critică pe ăla/ăia pentru vulgarități, în timp ce ea înjură de mama focului atunci cînd e nervoasă că nu-i merge jocul. Chiar la Montreal, s-a citit la un moment dat pe buzele ei: “p$&@a ***” Oare o înjură pe americancă, pe ea însăși, racheta, sau mingea??!!!! În acel moment “încăperea” înceta să mai fie una specială, deosebită?

petre (1 comentarii)  •  15 august 2018, 8:22

Machedoanca sa castige ceva pentru Romania. Parca a lipsit de la olimpiada si nu tot timpul a venit la nationala. Dupa aceea sa vorbeasca. Cumva a codamnat violentele din Piata Victoriei si nu stiu.

Robertino3 (1 comentarii)  •  15 august 2018, 9:28

Robertono2...poti sa iei gaze in freza si la un protest legal. Revolutia din ‘89 a fost legala???

Ioan (7 comentarii)  •  15 august 2018, 9:32

Radule Naum, faci ceea ce faci si-n emisiunile tale TV: indragostit fiind de vocea ta si de IQ-ul testat pe gugăl, vorbesti mult si nu auzi pe nimeni. Cand cineva are o interventie de bun simt, vorbesti peste el si-ti continui ideile alea sapate adanc in creierasul tau. In fata hartiei ai atatea idei, care vin navalnic, calca totul in picioare si exprima in final nimic. Un ghiveci.

xxrapi (1 comentarii)  •  15 august 2018, 9:53

,,să achieseze ”...?

Oana (1 comentarii)  •  15 august 2018, 10:11

Machedoanca cum ii zice unul mai sus nu datoreaza statului roman nimic ! S-a format pe banii parintilor ei! Statul nu a investit in ea! Dar Simona face cinste Romaniei in orice punct al planetei!

marian0904 (2 comentarii)  •  15 august 2018, 10:15

Simona isi face viata ei. Nu politica. Ati tot dat inainte cu huiduielile de pe National, ca Firea deturneaza si alte dume. A mers pentru ca se putea interpreta si asa. Acum un cocalar isi punea un numar "smecher" la masina si un disperat tipa, iar voi umpleti un jurnal de sport. De respect ai mai auzit? Daca pentru un disperat nu conteaza performanta sportiva a unui roman, pentru tine ar trebui! Mai ales ca astfel de performante sunt rare. Au ajuns 2 cuvinte sa-i dea pe spate pe toti astia de se cred desteptaciunea natiei. Dupa ce ati votat de 2 ori un bandit, acum atingeti o noua adancime. Cat despre Pele Balint, sa-i dea Dumnezeu sanatate! Gazele nu fac bine, dar trec.

Ioan (1 comentarii)  •  15 august 2018, 11:17

Si sportivii sunt locuitori ai cetatii.... Johan Cruyf a refuzat sa joace la CM din Argentina in 1978 pentru ca acolo era dictatura.

Andrei F (97 comentarii)  •  15 august 2018, 11:44

@Stely (3 comentarii) • 15 august 2018, 7:53 Nu-ti cunosti istoria tarii!Nu exista 25 de ani de PSD...Mai mult daca PNL este egal cu PNL,PDL,PD,FSN atia au mai multi ani la guvernare...Si cum sa vreau sa fiu om bun ca tine cand uite ce scoti pe gura?

Vasco (164 comentarii)  •  15 august 2018, 12:31

@adi_stelist de trupa,.........:)))))))))

tunsul (1 comentarii)  •  15 august 2018, 12:38

Dacă am avea un site liber, textul nostru s-ar putea analiza cu metode informatice trimițând în stele cuvintele sau expresiile indecente. Ar fi ca în telefonie unde se urmăresc electronic(tot analiză digitală) convorbirile, apoi se rețin cele care prezintă conținut dubios. Aici se vede totuși un ciur al ideilor, un ciur al puterii reale, independentă de orientarea politică. Este ciurul stabil care vine din străfunduri și nu se teme de nimic. Vulgarul și bălăcăreala politică este plăcerea lui și extensia celei practicate zilnic în media. Ochiul lui este ațintit pe idei, acele idei care deranjează politica de stat, la care devine alegic. Statul are programe, obligații internaționale, convenții, etc., iar el amfitrionul nu se confundă cu scena politică, unde băgăm de-a valmă politicieni (inclusiv instituțiile la vedere) și gloata populară. Aici e ca la circ sau ca în târg, amatorism cât încape, regie și teatru, divertisment, comic și tragic, etc., totul atent monitorizat și dirijat. Asta se cheamă democrație și culmea este apărată azi de brava noastră diasporă, burdujită cu elemente fidele.

LEFTER POPESCU (12 comentarii)  •  15 august 2018, 18:50

Dle Radu Naum, cu cata darnicie si milostenie treceti cu vederea un offside de un metru in urma caruia FCSB inscrie golul doi in meciul cu Gaz Metan. In loc sa judecati cu fermitate atitudinea arbitrului de tusa care "greseste " vicind rezultatul meciului , dvs. si dl. Craciunescu incercati sa-i gasiti o scuza puerila ca faza ar fi fost grea si ca nu putea vedea acel offside de un metru . Ma intreb , daca ar fi fost alta echipa in locul FCSBului a-ti mai fi atat de toleranti ? . Imi pare tare rau, dar TOT TIMPUL (SI NU NUMAI IN EMISIUNEA DVS.) echipa lui GIGI VALIZA este protejata , laudata si incurajata de comentariile dvs si a invitatiilor dvs., ca si cum cei cu care joaca ar fi din afara tarii.

LEFTER POPESCU (12 comentarii)  •  15 august 2018, 19:10

..in ceea ce priveste atitudinea Simonei Halep care sare in apararea Psdului si a lui Liviu Dragnea , dupa ce primareasa Firea i-a daruit cheia bucurestilor si titlul de cetatean de onoare al capitalei este de toata jena . Din cate circula prin targ, pe langa beneficiile ce decurg din darnicia primaresei , Simona ar fi primit si un teren atat in Bucuresti dar si in Voluntari , astfel si-a intors si ea serviciul celor langa care se simte bine (cei de la putere) acum cand este milionara . Simona, tributara puterii, nu a rezistat sa taca din gura , (astfel strigatele DE NEMULTUMIRE ar fi trecut neobservate in media internationala ) a incercat sa-i urecheasca, in limba romana, pe cei care le ura de bine partidului STAT si lui Dragnea . Acum toata presa internationala, care a vazut protestele din Piata Victoriei, se intereseaza ce au strigat romanasii din tribune si ce raspuns a datat milionara noastra. Cat il priveste pe dl. CTP , de altfel un mare ziarist si un important formator de opinie, atitudinea sa razboinica la adresa a celor care au indraznit sa -si strige nemultumirea fata de modul in care se comporta cei care ne conduc tara a fost jalnica . S-a coborat la nivelul unui maidanez care e gata sa dea cu capul in gura protestarilor.

danna (1 comentarii)  •  16 august 2018, 0:37

@ Stely...Grea matematica asta...25 de ani de psd,cu10 de portocalii lui basescu,cu 4 ai lui constantinescu și 4 ai neamțului fac exact 43,deci ar cam trebui să fim,după tine prin ...2032 .

Comentează