Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cui îi mai curge nasul?

Sportul de mare performanţă este cel mai bun prieten al dictatorilor şi al proştilor care nu pun întrebări

Permalink to Cui îi mai curge nasul?
marți, 13 martie 2018, 12:16

Un tip oarecare – profilul duşmanului de clasă – a întrerupt captivanta conversaţie a Serenei cu nişte întrebaci despre cât de minunat e să revii la tenis după ce devii mămică. Şi uite aşa a renăscut o ştire veche de peste doi ani, scoasă pe atunci la lumină de Fancy Bear, site-ul rusesc care plăteşte poliţe. Acum, la Indian Wells, stilul ofensiv al jucătoarei a dat praful la o parte de pe dosarul pilulei cu binecuvântare de „sus”. Tipul a vrut să ştie de ce nu şi-a făcut rost de o „scutire” pentru folosirea unui medicament interzis la vremea când l-a folosit şi nu abia când urma să fie testată antidoping.

Serena, după ce l-a îndemnat iritată să vorbească mai tare (ca să audă toată lumea ce prostii spune?), i-a replicat scurt că n-a fost niciodată testată pozitiv. Şi că nu s-ar putea uita niciodată în ochii fiicei sale spunându-i: „Mami a trişat”. În plus, a mai zis Serena, chestiunea cu prednisolonul se întâmpla înaintea finalei de la Roland Garros. Avea o infecţie şi dacă nu l-ar fi luat, nu ar fi jucat. Ce naiba e atât de greu de priceput!?

Staţi, staţi, staţi! Wow (cum ar zice americanii)! Deci Serena era bolnavă. Rău. Aşa că a luat ceva care să o facă bine-bine şi aşa a câştigat. Aha! Deci sportul nu e pentru oameni sănătoşi. E despre bolnavi care se tratează. Ok. Totuşi, ceva nu se leagă. În cazul Andreea Răducan ni s-a zis că nu poţi lua un nurofen şi apoi să câştigi un titlu olimpic. Pastila aia ne-a cam rămas în gât, dar am sfârşit prin a înţelege principiul. Eşti bolnav, te tratezi, nu concurezi. Ei bine, se pare că nu şi dacă ai de jucat o finală pentru care s-au plătit bilete şi grase drepturi TV! Nu şi dacă te numeşti Serena şi eşti vârful atomic al unui business nuclear.

Nu şi nu! Ceea ce Răducan nu a putut cu nurofen a reuşit Williams cu prednisolon. Diferenţa? Prednisolonul, un corticosteroid, e ceva mult mai grav. Serenitatea Serenei în faţa acestei evidenţe doare şi jigneşte. Omul acesta evident nu pricepe CĂ NU POŢI SĂ JOCI BOLNAV ŞI ÎNDOPAT CU „SCULAT DIN MORŢI”! E împotriva firii! E ca şi cum adversara şi-ar lega racheta cu un dispozitiv de umăr şi de cot pentru că are o problemă la încheietura mâinii. Iar treaba cu „niciodată testată pozitiv”, cu ochii fiicei şi ai mămicii e o placă atât de veche că stârneşte deja mai multe suspiciuni decât argumente. Dumnezeule, pe ce lume trăieşte?!

Prednisolon, metilprednisolon, hidromorfon, oxicodon şi prednison. Uite aşa se câştigă un Roland Garros, dragi împătimiţi orbiţi ai tenisului! Da, da, cu aprobare de la la Agenţia Mondială Antidoping, evident, ştim, nici, usturoi, nici gura… Aici e buba mare. Normalitatea anormalului, a atâtor excepţii de uz terapeutic. Sportul e plin de campioni asmatici, atinşi de sindromuri rare, cu diverse disfuncţii şi afecţiuni înspăimântătoare. Cei sănătoşi, care nu au parte de nici un tratament, vor fi în curând priviţi cu circumspecţie. Şi cu un pic de compasiune.

PS: de privit şi neuitat modul în care a reacţionat în 2016 Serena atunci când a fost întrebată într-un interviu la France 2 despre acestă poveste. Găsiţi scena la capătul acestui articol:

 

Comentarii (37)Adaugă comentariu

aciduzzo (19 comentarii)  •  13 martie 2018, 12:37

Mami o fi mami ....sau daca o fi tati???

cornelg (1 comentarii)  •  13 martie 2018, 13:08

Bravo,dle,chiar esti foarte tare,de mult imi pari a fi unul dintre cei mai seriosi si competenti comentatori de sport.Ma bucur in mod deosebit cand asteptarile imi sunt confirmate de fiecare data.

Cezar007 (1 comentarii)  •  13 martie 2018, 13:40

Felicitari, Radule! Tine-o tot asa!

Cipinho (14 comentarii)  •  13 martie 2018, 13:59

100% corect, Serena a beneficiat probabil nu toata viata dar macar in a 2-a parte a carierei, de "ajutor medical" cu care a castigat turnee si multe din trofeele castigate nu sunt 100% pe merit. din comportamentul ei la infrangeri, este evident ca isi doreste foarte mult sa castige, sa fie cea mai tare, ceea ce denota disponibilitatea la mici trucuri inclusiv "ajutor medical" (rusinea in ochii fiicei e o vrajeala ieftina). ca n-a fost niciodata testata antidoping nu e in avantajul ei, acum probabil e prea tarziu, dar evident ca cineva a protejat-o, intrebarea e: De ce? Serena n-are forma fizica a unei campioane, e supraponderala (a fost si inainte de sarcina in ultimii ani), miscarea ei pe teren e prea lenta pentru a invinge sportive adevarate. ok, servicul si returul exceleaza dar nu sunt suficiente, in meciurile stranse cu adversarele redutabile, "ajutorul medical" primit poate face diferenta si Serena a profitat din plin. acum insa a ajuns la final de drum, niciun "ajutor medical" n-o mai salveaza, oricare din primele 10-20 de jucatoare din top WTA si chiar dintre tinerele gen Anisimova o pot invinge pe Serena

Gabi (1 comentarii)  •  13 martie 2018, 15:03

Super articol. Ai pus punctul pe problema Radu !!

itu52 (61 comentarii)  •  13 martie 2018, 15:11

O.K, sunt medicamente care se prescriu în infecțiile severe, așa cum ai zis ”te scoală din morți”. Probabil administrate în doză mică, pe corp sănătos, au acțiune benefică la efort și mai important nu au efecte secundare vizibile, administrate minimal . Problema e alta, în ultimul timp medicina naturistă câștigă tot mai mult teren. Ce pot face laboratoarele în acest caz? Hai să depășim un pic domeniul, cum pot determina laboratoarele că un ”sportiv” a consumat supă din aripiore de rechin sau a ronțăit prețioasele cuiburi, ale unei specii de liliac? Să nu uităm că cercetarea e totdeauna cu un pas înaintea laboratoarelor, e normal, întâi se descoperă substanța. De regulă cei puternici au întâietate. Pe mine mă miră acum, noul val de tinere, în special din U.S.A, mă surprinde tenacitatea și forța lor. Au parcă mai mult decât elanul tineresc, joacă de parcă s-au antrenat într-o tabără de mutanți. Am putea elimina mobilul întrecerii, banul, dar lovim în interesul pentru sport și-l trimitem în moarte clinică. Ar mai fi ideea cantonamentelor care să asigure condiții egale jucătoarelor, dar se lezează unicitatea și libertatea individului. Delicat subiect ai ales d_le gazetar.

petrache (17 comentarii)  •  13 martie 2018, 15:22

America a inventat trisatul cu acte in regula. Elevii americani pot cumpara de la un psiholog (pentru vreo $2000) un certificat IEP care le permite sa vina cu fituica la examen si sa aiba timp suplimentar dupa pofta inimii. Pe baza notelor de la aceste examene se intra si la facultate.

Marian (1 comentarii)  •  13 martie 2018, 15:32

Ai dreptate, dar cine ne aude??? Nu ati vazut ce a patit Nastase? Noi trebuie doar sa concuram iar ei sa castige.

++ (18 comentarii)  •  13 martie 2018, 15:40

@petrache america a inventat un presedinte care nu stie diferenta dintre un Bilion si un Miliard, in schimb isi etaleaza politica fiscala si nu numai pe twiter.

Nica fără frică (17 comentarii)  •  13 martie 2018, 15:47

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ovidiu (2 comentarii)  •  13 martie 2018, 16:27

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ovidiu (2 comentarii)  •  13 martie 2018, 16:29

Inainte de a discuta tu despre Serena ai putea merge sa ti pui dinti la stomatolog

ovialex23 (2 comentarii)  •  13 martie 2018, 16:32

In 2006 s-a constatat ca OXICODON poate inlocui morfina in tratamentul persoanelor cu cancer, fiind un un foarte bun atenuator al durerilor interne. Este insa foarte adictiv. Deasemenea induce in timp un dezechilibru hormonal. HIDROMORFON este analgezic euforizant cu potență mai mare decît morfina cu acțiune mai rapidă și de durata mai scurtă comparativ cu morfina. Contractă musculatura netedă și deprimă respirația. Figurează pe lista substanțelor opioide fiind interzisă la sportivi. PREDNISON este un promedicament care este metabolizat de ficat și transformat în prednisolon, care este forma activă a prednisonului și de asemenea este un steroid. Este si normal ca la 36 de ani (!!!) Serena Williams sa arate atit de "multa" si totusi sa fi putut sa reziste fizic atitia ani.

Krizzet (1 comentarii)  •  13 martie 2018, 17:24

@++ Care o fi diferenta dintre un miliard si un bilion? Un "l"?

Cristi (1 comentarii)  •  13 martie 2018, 19:11

@++ Desi nu imi place nici mie de Trump, trebuie totusi sa te contrazic, pentru ca faci o mica confuzie de termeni. In engleza americana nu se foloseste cuvantul "miliard", notiunea de o mie de milioane este acoperita de cuvantul "bilion" https://en.wikipedia.org/wiki/Billion http://www.dictionary.com/browse/milliard Cand se refera la notiunea normala de "bilion" din limba romana, adica un milion de milioane, americanii folosesc cuvantul "Trilion" http://www.dictionary.com/browse/trillion?s=ts

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  13 martie 2018, 20:38

...articol foarte bun ...impotriva blaturilor ca si impotriva dopingului trebuie sa luptam cu toata fiinta noastra...

a dica (24 comentarii)  •  13 martie 2018, 20:47

Ce-i cu valul asta de jucatoare tip panzer? Cu precadere americance. Si Simona, Irina, Monica etc. trebuie sa le faca fata...

Che Guevara (23 comentarii)  •  13 martie 2018, 21:44

Recent in Africa de Sud s-a dat o lege prin care fermierii albi vor fi deposedati de pamanturi fara nici o compensatie. 71% din terenul agricol este detinut de albi in Africa de Sud. Au mai fost si in statele vecine cazuri asemanatoare. Au venit "trupele populare" peste ei si daca nu au dorit sa plece de buna voie au fost macelariti si ingropati pe loc. O data cu primul presedinte de culoare din istoria USA a fost nevoie de modele. Exista Oprah Winifrey. L-au ucis pe Michael Jackson fiindca si-a tradat rasa si s-a transformat in alb din negru. Au promovat-o la maximum pe Beyonce si cam atat... Sigur ca sunt jucatorii din NBA si cei din NFL, dar ei nu trec de granitele Americii. Nu mai exista sportivi de anvergura unui Larry Bird, a lui Michael Jordan sau a lui Magic Johnson. Asa ca "au pompat-o" pe Serena Williams. Poate e numai o teorie a conspiratiei. Dar odata cu pierderea alegerilor de catre Obama incep sa se descopere rand pe rand lucruri care nu se stiau anterior. Ramane sa vedem...

patrutreitrei (7 comentarii)  •  13 martie 2018, 22:11

"Sportul e plin de campioni asmatici, atinşi de sindromuri rare, cu diverse disfuncţii şi afecţiuni înspăimântătoare." Vorbești de sportul la care Simona Halep este no. 1? Adică Serena (ex-no.1) dopată, Sarapova (ex-no.1) dopată....încerci să insinuați ceva? ”Sportul de mare performanţă este cel mai bun prieten al dictatorilor şi al proştilor care nu pun întrebări.”

Stra Luce Nthori de Nord (25 comentarii)  •  13 martie 2018, 23:06

Bravo Radule, vezi ca poti sa scrii si articole bune si impartiale (chiar daca nu esti ziarist). Lasa-te de Dinamo ca nu pierzi nimic.

adrian (1 comentarii)  •  14 martie 2018, 4:33

Va recomand sa urmariti 'ICARUS'..un film de pe NETFLIX..e despre cum se dopeaza sportivii

cj666 (5 comentarii)  •  14 martie 2018, 5:56

De ani buni spun ca Serena e un ***. Nici o femeie supraponderala nu poate face ce a facut ea. Si de ani buni tot felul de "cunoscatori" in tenis ma fac in fel si chip. Felicitari domnule Naum. Ati scos praful de sub pres. Se spune ca in tenis nu va mai exista o Serena. Si sper ca ncici o Masha. Pentru ca oricati bani s-ar vehicule, sportul trebuie sa fie sport si sa dea sanse celor mai buni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

raison (1 comentarii)  •  14 martie 2018, 6:20

@ Che Guevara - Ori ce alegeri a pierdut Obama ???

Banel (2 comentarii)  •  14 martie 2018, 7:15

In sfarsit!!!! Ai spart gheata!!!! Jur sa nu te mai injur! Atat curaj nu am mai vazut in ziarul asta.Daca te dau afara,fa-ti ziarul tau si tine-o mai departe,***,saracul! Mafia asta a dopajului,e mult mai puternica si mai periculoasa decat aia siciliana!Ca e oficiala!!! Zice unul prostanac mai sus ca e treaba rasiala!***!Era Amstrong ***?!Dar Nadal,dar Michael Phelps,dar Pantani,dar Indurain...dar...dar...?!?! ***...***,mai mult sau mai putin.Altfel nu mai ai vreo sansa.De unde atata : mai repede,mai sus,mai mult,mai putin....fara un ajutor chimic,fara un sange schimbat,fara hotie si inselatorie,acoperita de mincinoasa WADA!!!Dar si astia sunt doar unelte,adevaratii *** sunt firmele de material sportiv.Ei trebuie sa vanda cat mai mult si pentru asta fac orice.Nu m-ar mira sa aiba in subodonare si casele de pariuri,ca *** o au lejer si de mult! La americani vine in plus si faptul ca *** trebuie sa-i dai sentimentul ca e cel mai tare din lume,ca sa se duca cuminte la munca si la vot si sa i se spele creierul cam ca la noi,azi,in Romanica!!!Si,cum la tenis nu mai apare nimeni,nici macar dopati nu mai pot face performanta,au scos de la naftalina surorile ***.Astea au fost bune pe vremuri,dar vremurile au trecut si sunt batrane.Numai Federer poate juca batran,caci el e un geniu si s-a adaptat la noul joc rapid si cu puncte scurte,cu veniri la fileu,caci nu mai poate fugi ca pe vremuri.Si...e fantastic,e cel mai bun jucator al tuturor timpurilor si nu are nevoie de droguri sa fie inca asa.Dar surorile sunt terminate,cea mai buna e chiar *** si....fuge de rupe,*** si bate,trebuie sa bata ca altfel sunt arenele goale si nu mai cumpara prostovanii nimic.Ce sa mai spun de Nadal!?! Si el era pe lista hakerilor si se vede de la o posta cum tot dispare,cica accidentat si apare apoi ca o masina ***!!!E o tragedie ce se intampla.Ti-e sila sa te mai uiti la ei! Bravo Radu,esti mare!Sper sa mai auzim articole din acestea!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rammstein (19 comentarii)  •  14 martie 2018, 8:32

lui ***!!!...ca tot *** toata ziua....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex One (43 comentarii)  •  14 martie 2018, 8:43

Si ? Se intampla ceva ? Toata lumea stie ca treaba asta cu dopingul e doar pentru catei nu si pentru dulai, si ? Si nimic. Pamantul se roteste in continuare in jurul axei. Bun articolul, si atat.

vasco (164 comentarii)  •  14 martie 2018, 9:35

"Serenitatea Serenei"...Frumos zis!Continuand:serenitatea lui mircea sandu, a lui gica popescu,a lui mitica dragomir...Numai serenitati si sereni,oriunde intorci capul... Felicitari!Articol excelent!

groparulclown (19 comentarii)  •  14 martie 2018, 15:10

Am incercat un comentariu ieri, dar aparent nu a fost publicat. MA rog, incerc din nou. Interbam ieri, fara sa acuz sau sa dau cu mioriticul "par". Ce ne indreptateste sa credem ca Serena si celelalte/ceilalti acuzate.i folosesc tot felul de substante interzise, dar Simona noastra nu foloseste decat fructe si legume bio? Ah, ca nu a fost prinsa... inca. Nici celelalte/ceilalti nu au fost, pana au fost.

Che Guevara (23 comentarii)  •  14 martie 2018, 17:51

@rammstein: Obama nu a pierdut alegerile personal. Dar Hillary, care a fost urmasa sa le-a pierdut. Oricum, madam Clinton venise cu aceleasi idei in alegeri: diversitate, drepturile minoritatilor etc etc. In USA nici nu mai stim cine sunt minoritari: afro-americanii, hipanicii sau albii?

Fane (61 comentarii)  •  16 martie 2018, 7:47

Pare ca acum e iar "racita" rau de tot Venus.

Ionutz2088 (2 comentarii)  •  19 martie 2018, 18:08

Cristiano Fulgerila Mam saturat gata nu mai pot jur sunt la capatul rabdarii nu mai pot nimeni dar absolut nimeni nu vrea sa iesim din maclavaitzu in care suntem pt k suntem morti la pamant in pamant sub el...si televiziunile nu fac nimic nimic ba tot ei pun paie pe foc cell putin nesimtitul ala de Radu Naum care Pur si simplu provoaca la injurii sau ce sa Mai e placerea Lui "lor" sa provoace la injuraturi la certuri intre oamenii nu Mai support nu Mai pot imi vine sa tip sa Urlu dar nu se VA schimba nimic oricum cu aceeasi nesimtire cu aceeasi placere de a vorbi de rau pe altii de a sta in mocirla in care se afla footbalul romanesc Radu Naum un *** care VB Mai mult de can canuri decat de fotbal si care ar fi salvarea Lui .rusine ma sa VA fie rusine pt unde ATI adus fotbalul romanesc voi Lati tarat in derizoriu rusine sa VA fie rusine rusine rusine

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează