Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Cum puteam fi campioni mondiali

România a fost aproape de absolutul fotbalului. Ok, e o exagerare. Să zicem atunci că n-am fost chiar aşa departe. Da, din '94, ne tot legănăm cu ideea că dacă...

Permalink to Cum puteam fi campioni mondiali
marți, 9 ianuarie 2018, 9:49

Dacă Prunea ar fi avut o mână cu zece centimetri mai lungă. Sau dacă Dan Petrescu şi-ar fi luat un elan mai mare. Ori dacă Belodedici n-ar fi intrat în transă înainte de a trage. Ce copilării! De fapt, nu e deloc vorba despre toate acestea.

E despre un singur „dacă”. Dacă Ceauşescu ar fi trăit. Dacă ar fi trăit şi ar fi fost bine, mersi, probabilitatea de a fi campioni mondiali era uriaşă. Ar fi fost de ajuns să facă fix ca în ’89 înainte de Danemarca, să ameninţe fotbaliştii că le confiscă agoniselile.

Sau că îi trimite pe stimabili la Canal, să joace pentru buna dispoziţie a tovarăşilor marinari cu tunici în dungi verticale. Şi mai apoi să-i umple de privilegii.

E simplu. Şi contrafactual verificabil. Poate cineva să bage mâna în foc că Steaua ar fi câştigat Cupa Campionilor Europeni în alt sistem politic? Iată acum ce se întâmplă în democraţie. Praf şi pulbere! Hagi, produs de cealaltă lume, plânge la infinit neputinţa libertăţii.

Dimpotrivă, fotbalului i-a priit ţinutul în joc de glezne al partidului unic şi al Unicului Tovarăş. În ’94 a fost cântecul de lebădă al unui sistem minunat pentru performanţă. De aceea, toţi cei pe care declaraţia lui Şumudică îi şochează pot fi acuzaţi de ipocrizie. De ce să nu vedem realitatea?

Nu-i nicio ruşine, şi alte popoare au performat şi au perforat cu câte un tătuc, un paşă, un fuhrer, un conducător, un cezar. O mână de fier. Un om adevărat, mesianic, definitiv. Sportul, să nu ne mai voalăm privirea, este cel mai bun prieten al dictatorilor. Lui îi trebuie eficienţă, nu democratenţă.

Antrenorul care s-a construit cel mai bine pe abscisa performanţei şi ordonata imaginii a spus-o direct: „Dacă Erdogan era preşedinte în ţara mea, România ar fi fost campioană mondială”. Adevărat! Sigur, faptul că 170 de jurnalişti sunt arestaţi acolo, alături de alte mii de cetăţeni vinovaţi de crima de a nu fi de acord cu „preşedintele”, ori că fotbalul e un contrabalans de imagine perfect pentru un om sau stat în derivă autoritar-dictatorială contează mai puţin.

Stadioanele sunt pline, ca la noi pe vremuri. Treaba merge şnur, mai rămâne de rezolvat cu naţionala Semilunii, dar şi acolo „şeful” preconizează măsuri care să avantajeze promovarea junilor turci. Aşa e în regimurile tari, baţi din palme şi se rezolvă.

Ce atâta pălăvrăgeală? Plus că nu mai comentează nimeni. Nu e ca la noi, unde regula U21 a fost mitraliată din toate poziţiile. Acolo, mucles! Nu ne mai dăm în bărci, că poate se răstoarnă. Nu-i bai, pentru fotbalişti o ţară ca Turcia e perfectă: are eficenţa comunismului, dar cu salarii capitaliste. Ce minune!

Nu salivaţi, că nu se ştie când ajunge şi la noi. Sigur, unii ar putea să o păţească. Asta e. Cum ar zice nişte oameni deştepţi, nu poţi face omletă fără să spargi nişte ouă. Şi le spargi, nene, cu sârg! Că doar n-o să rămână băieţii nemâncaţi înainte de antrenamentul de dimineaţă. Aferim!

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Kendo (12 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 10:16

Vezi ca unii o s-o ia de buna si o sa inceapa sa se planga pe aici ca "era mai bine pe vremea lu' nea Nicu". Sa stea linistiti, la cum merg lucrurile cu mizeriile care "conduc" tara asta, e doar o chestiune de timp pana ajungem un fel de Turcie. Spalati pe creier sunt peste tot si abia asteapta sa le dea cineva putina importanta sau putina putere pe mana. Dar roata se invarteste...

johnneil (4 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 11:38

@ Kendo: Uni deja il plang pe cel intoxicat cu plumbii AKM-urilor. Ii vei vedea in curand in Cimitirul Ghencea ducand coroane, lumanari si coliva ateului demolator de biserici.

mg (115 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 12:00

..da, e mai uşor să pescuieşti în acvariu.. Nasol e că peştişorii, deşi lipsiţi de griji, sunt nefericiţi.. Altfel, Şumudică, în obedienţa lui, i-ar fi sărutat mâna şi lui nea Nicu.. Ce i-o fi apucat însă pe Marcel Răducanu sau Nadia ? Asta ca să ne limităm la sportivi..

Thomas (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 12:32

In lipsa lui Nea Nicu unii jurnalisti se multumesc sa-i pupe mana lui Voiculescu si picioarele lui Gigi.

aciduzzo (19 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:03

Pe Nnadia nu stiu ce a apucat-o.........sau stiu!! Da nu va spun....sîc!!! Cu Marcel.....aici dupa stiinta mea lucrurile sunt mai clare......motivul oficial ar fi .....ca nu facea faza a doua dom le ....cum o facea Ilie ...........care era ,,blond si zulufat'' cum era nas Fanus inainte de epocalele descoperiri de la Segarcea si Dealu Mare Urlati!!!.....Si ca nu facea faza a doua nea Tinel l-a tras pe banca pe Wembley......acolo unde cred ca Marcel ii baga iarba in fund lui Anderson ( care se ducea dupa minciuna mai ceva ca dupa ciunga aia pe care o mesteca!!) de ramanea ala blocat la iesire doua saptamani!!! Si cica Marcel s-ar fi suparat!!! Eu nu cred!! Ca nea Tinel a pregatit meciul pe principiul murim cu ei de gat si nu luam gol, este adevarat. Altfel, nea Tinel cand a vrut sa bata Anglia si si-a dorit cu adevarat acest lucru, a inceput cu Marcel in octombrie 80 pe fostul 23! Si ce-a iesit a vazut o ,,lume mondiala'' vorba lui CIRIPOI a lu nea Jenica Barbu in INCOGNITO!! Cu Marcel cred ca motivul ar fi fost altul......a mai scapat-o Lita.....a mai scapat-o Constantin Olteanu.......cred ca tinevas, persoane importante de la tentru l-a mirosit cu ceva.....naspa rau!!! Era atat de naspa ca daca tinevas si-ar fi pus mintea pe bune se lasa cu penale!!! Si de aici cred( este doar parerea mea, s-ar putea sa ma insel!) Marcel a zis...valea ca e periculos!! Aste e pentru @mg.....cu stima.....cat depre articol.....o ciorbita tipic Radu Naum!!

Maxentiu (15 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:07

Un mare om a spus cindva: "decit o democratie bolnava, mai bine o dictatura sanatoasa". Esecul democratiilor liberale devine tot mai evident peste tot. Daca o dictatura ne va garanta bunastarea personala, fie si numai pe termen scurt si mediu, o vom imbratisa cu drag, renuntind la drepturile noastre iluzorii. Caci, de fapt, singurul drept care conteaza e dreptul la libera circulatie. Profitati de el cit mai puteti.

Fane (61 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:08

Naum si Sumi,tot o apa si un pamant. Dupa "logica" lor,Coreea de nord si toate dictaturile africane,sud-americane si pe unde or mai fi ele, domina sportul mondial. Mai aveti multe cu care sa ne oripilati? Mai mult ca sigur ca da.

Alexlaur (6 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:21

Nu am trait in comunism și probabil nici nu mi-as fi dorit sa traiesc in acea perioada, dar un lucru e clar rezultatele sportului romanesc sunt infint mai bune decat rezultatele de acum. Rezultatele acelui sistem s-au resimtit pana la Olimpiada de la Sidney 2000, însă din păcate de la acea ultimă mare performanță am picat rău de tot și lucrurile par a nu se imbunătăți. Sunt un mare pasionat de sport si vad ca toata lumea deplânge situația sportului românesc, dar din păcate nimeni nu face nimic pentru redresarea acestuia. P.S. Mihai Covaliu a fost un mare sportiv si un mare antrenor, dar este președinte la C.O.R de mai bine de un an de zile și in afara de niste scandaluri nu am vazut un proiect inaintat de acesta.

Mihai Balaescu (3 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:38

Corect dle.Naum ! De vreo 50 de ani astept un asemenea punct de vedere. Mereu am zis ca fotbalul este parte a unui sistem. Sistemul politic de la noi, vorbesc de cel de dinainte de 89, tindea sa produca oameni cu teluri/idealuri identice d.p.d.v. economic ( sa nu-i intereseze prosperitatea proprie ), culturale ( sa le placa doar ceea ce proslavea partidul si seful acestuia ), politic ( sa fie de acord cu un singur partid ) si, pe cale de consecinta, sa fie suporteri ai unei singure echipe, cel mult 2. Ca imaginea excelenta a tarii sa fie promovata si prin fotbal, a fost creat mai intai Viitorul si apoi acel Luceafarul si s-a facut tot ce era posibil ptr. intarirea celor 2 echipe asa-zise "fanioane" ale fotbalului nostru, cu neglijarea criminala a celorlalte zeci de echipe existente. Asa s-a ajuns ca cele 2 echipe ( nu amintesc Craiova ptr.ca ea a fost o exceptie de la aceasta regula ) sa joace semifinale si finale in competitiile europene. In mod firesc, concentrarea de valori a avut drept consecinta si cresterea valorii nationalei. Cel mai bun exemplu care-mi vine in minte este acea finala de Cupa Romaniei in care trofeul a fost atribuit in urma unei hotarari al B.Ex.al C.C. care a anulat hatararea arbitrului si nu a tinut cont de retragerea din teren, inainte de fluierul final, al uneia dintre echipe. Nu discut daca validarea golului a fost sau nu corecta. Discut de implicarea totala a regimului politic in fotbal. Asta ca sa nu mai aduc in discutie desfiintarea in anii 50 a unor echipe de traditie din fotbalul nostru ( Ripensia, Chinezul, Juventus, Unirea Tricolor, Venus, etc.) categorisite ca fiind echipe ale regimului burghezo-mosieresc. Ca sa nu mai aduc in discutie modul de infiintare a celor 2 echipe-fanion, de felul in care au intrat in competitiile oficiale, etc., etc. Cei ce cititi ceea ce am scris, pana sa incepeti sa ma injurati si sa ma categorisiti, incercati un mic proces de gandire pe marginea textului scris de dl.Naum si al celui scris de mine. Nimeni nu va imputa ca sunteti suporteri ai uneia din cele 2 echipe-fanion si mai ales nimeni nu neaga rezultatele lor. Ceea ce este insa de discutat este MODUL IN CARE AU FOST OBTINUTE ACELE REZULTATE.

Lica Surdu (3 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 13:43

Domnu Radu, sper ca articolul asta sa nu fie scris serios. Cum nici nu il putem lua serios pe Shumi... cica eram Campioni mondiali cu Erdogan. Pai Turcia de ce nu e?? Dar noi de ce nu am fost Campioni mondiali cu Ceausescu? Abia ne-am calificat la doua CM. Am avut insa intr-adevar rezultate mari la alte sporturi ye echipa. Handbal. O gramada de medalii. Chiar si volei. Bronz olimpic si argint mondial cu baietii pe timpul Repauzatului. Celelalte medalii s-au obtinut inaintea lui. Acum nu mai insemnam aproape nimic in sporturile de echipa. Doar la fete mai miscam . La handbal mai vin din urma , avem fete foarte bune la U18 si U20. Dar antrenori nu avem. Aici e baiul mare.Vad ca si la volei acum... U17. In rest, repet sper ca nu ai scris articolul la modul serios. Sunt acolo afirmatii de noaptea mintii. Cica eram Campioni mondiali daca traia Ceausescu. Nici sa rad nu pot...

Lup (2 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 14:01

„Ar fi fost de ajuns să facă fix ca în ’89 înainte de Danemarca, să ameninţe fotbaliştii că le confiscă agoniselile. Sau că îi trimite pe stimabili la Canal, să joace pentru buna dispoziţie a tovarăşilor marinari cu tunici în dungi verticale. Şi mai apoi să-i umple de privilegii”. S-a întâmplat așa ceva, sau nu? NU! Și-atunci de ce să spui că s-a întâmplat?

szahel (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 15:06

+1

Chis Alexandru (20 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 15:27

Cum puteam fi campioni mondiali? Foarte simplu, daca facem trimitere la interviul lui Sumudica dat presei turce. Deci, dupa Sumudica, daca am fi ramas sub dominatia turca, cu siguranta ca ne ajuta "urmasul lui Attaturc" sa ajungem campioni mondiali, nu numai campioni europeni!

Cosmo (8 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 15:56

Vezi că Turcia lui erdogan nici nu s-a calificat la mondial. În rest ce sa zic, da, nu-i doresc nimic altceva copilului decât să vadă națională de fotbal campioana mondiala. Ce naiba ai fumat???

rammstein (19 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 17:26

ba raraitule ai luat-o pe aratura ??? ....aleluia !!!.......ai cazut in butoiul cu aghiasma ....pacat ca nu mai traieste tase machidonul....ca ajungeam si pe luna ....ai ***...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (37 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 17:28

@ Maxentiu "Marele om" de care vorbesti era Vadim. Ma rog, fiecare cu gusturile lui. Ale tale sunt destul de stravezii. Despre cat de "evident" e esecul democratiilor liberale, ce sa zic, depinde de cine se uita. Sa te fereasca Dumnezeu de esecul "dictaturilor sanatoase". Europa a vazut nu o data in existenta ei ce inseamna asta. Iar daca tot dai citate din oameni "mari", iti dau si eu unul: "Democratia este un sistem politic prost, dar cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat pana acum". (Winston Churchill - nu stiu daca se ridica la nivelul pretentiilor tale).

Geo (6 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 17:59

Ca vreti ca nu vreti intradever cat timp a mers sistemul comunist am avut fotbal si exemple sunt destule..cand s-a terminat s-a dus si fotbalul. au urmat 20 de ani de Sandu si Dragomir care au folosit materialul lasat de comunism pt cativa ani buni si s-au umplut de bani fara a face nimic. calificarile din 90, 94, 98 la mondiale si 96 si 2000 la euro au fost realizari ale fotbalistilor crescuti de PCR dupa cate stiu. Banii castigati prin calificari si turnee au fost "papati" si in viitor nu s-a investit nimic si nu s-a facut nici un plan. de aceea cu chiu cu vai reusim sa luam un loc 3 in grupa cu Polonia si Danemarca. A venit Burleanu, care intradevar a avut grija sa-si umple buzunarele darr.. in loc sa fie ajutat de presa si sfatuit pt a face ceva pt viitor a fost hartuit ca nu a reusit sa califice nationala la mondiale. Regula U21 , procentul din transferuri destinat scolilor de fotbal si cateva academii sunt aproape nimic dar e de vreo 10 ori mai mult decat a facut Sandu in 20 de ani. iar cand a avut nesimtirea sa aduca in discutie limita jucatorilor straini era sa fie linsat. Dar in fine...s-a terminat si asta..vine acusi altul si o sa se gandeasca tot la burta lui bineinteles..o mare vina o avem si noi...noi suporterii, ziaristii, fotbalistii de ocazie...care in loc sa cerem lucruri care sa ajute intradevar fotbalul sau sa luam exemplele bune din timpul comunismului, ne ratoim pe stadiaone cu vesnica "demisia" sau facem spume ca a fost convocat x si nu y sau ca si in cazul de fata, venim cu nostalgii pe cand ne puteam bate cu Anglia, Franta sau Olanda si sa criticam prezentul fara pic de realism. Cand o sa ne dam seama la ce nivel rusinos am ajuns si cand o sa stim ce vrem si vom cere ...poate om reusi sa facem ceva. pana atunci dam inainte cu demisia, Becali, Alibec, Valiza, Puscarie, dive, transfermarkt etc. cu respect. Geo

17 Nentori Tirana (103 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 19:06

Nene Naume, scriu repede si sarat dar mi-am dat osteneala, espre ca sa nu mai pari asa da perdut pa sticla, ca un pui da gisca. Daca ai de gand sa cenzurezi arata-i macar lui Ilie ca sa prelucreze putin MM-u. Profesionistu. Ca regreta saracu ca n-a petrecut 10 ani in metropola Duoniescc,c cu incaltatul domnului nea Mircea, cel mai mare militian si antrprenor … catelus cu parul cret care n-ea lasat in urma cu 20 de ani … ca nu vrea sa mai fie selectioner, ca s-a suparat si podu s-a surpat. ----------------------- Apropo de poza – e genial baiatul asta care vi le alege, trebuie sa-i mariti salariul caci poza e de multe ori peste substanta articolului ! -, de Pruneea, Steleea, daca s-ar fi jucat in 10, fara portari, eu cred ca puteam ajunge campioni mondiali si europeni. Bibe, nu toti si-o bagau in poarta, dar nu am avut un portar care sa stie sa iasa la centrari, sa gandeasca faza si sa coordoneze apararea. ---------------------- Jucatori buni au mai fost, ne puteam bate cu oricine !!! Dar nu am avut niciodata un antrenor, selectioner, staf profesionist, astia fiind unsi in general de gradatii din MI si MApN. Poate justifica si un chinez de 16 ani daca isi pune mintea. Poate incepe demonstatia cu Mexic 1970. ------------------------ 1.- Antrenor „profesorul“ Angelo Niciolescu, Dinamo. In primavara 70 Dinamo a luat doar batai, campionatul il cistiga UTA Arad, Dobrin obtinuse calificarea, era desemnat cel mai bun jucator roman, FC Arges a batut 5 ani pe cine a vrut si cum a vrut. Chinezul vede ca lotul era de dinamovisti, ei faceau legea si la poker, a jucat pina si „je moi“ doar ca lega doua vorbe straine. Acum doi ani capitanul „je moi“ prezenta gsp o scrisoare, chipurile de fa federatia mexicana, care „certifica“ ca mexicanii au vrut sa-i ofere o avere ca EL sa ramina acolo. Chinezul putea citi ca era de fapt scrisoarea unor fani de prin cine stie ce coclauri care si-au batut joc de el. Inutil de spus ca de la UTA n-a jucat nimeni desi era unul in lot iar Dobrin a fost trimis la Teasca, alt soldat sarac cu duhul, cu o scrisoare in care ii cerea celui care-l fugarea pe Dobrin cu saci de nisip in spate sa faca bibe si sa-i imbunatateasca TEHNICA ! Moare de ris chinezul. Roma-nul nu stie, lui inca nu i-au spus Bucataresele lui Bombonel si ale *** cine e vinovat. ------------------------- 2.- Luceafarul fotbalului roma-nesc, alintat ca domnu nea Mircea. Militianul Angelo: „cine stie sa-mi cumpere tigari ?“ „Je moi !“ In toamna 86, in primavara Steaua cistiga CCE, intinde arcanul si-i aduce la Dinamo pina si pe Balaci, Camataru, … dar pierde ambele partide cu frizerii de linga Tirana, care dormeau in autobuz si mincau conserve ! Chinezul poate vede ca exact astia care si-au luat-o de la frizeri au constituit Nationala timp de 10 ani !!! Pai ba Naume, chinezu moare de ris, dar tie nu poate trebe s-o intrebi pe tanti Stanciu a lu Base. Chipurile a avut ghinion cu arbitrul si a pirdut calificarea acasa cu Irlanda de Nord. Pai Luceafaru a luase numai trei boabe si Irlanda ! Putea lua cite sase. ----------------------- 3.- Razvan. Fiul si tata faceau echipa, deci dezastrul era programat. Chinezul ar fi pariat ca ajungem pe 150 in lume, sub Gibraltar. ***. ------------------------ 4.- PiTurca, filozof ca Moromete, un praz si trei de sase. Cine a ghicit bostanaria titulara in barajul de CM Brazilia merita Nobelul. Nici CIA nu stia pe unde mai joaca unii si cum i-a gasit nea PiTi ! Dar si inainte a avut „mina proasta“ caci era certat cu Becali chiar in anii in care Steaua batea Ajax, Chelsea si in general tot ce-i iesea in cale. Perdut privea ceru prin min 92 la Budapesta , „da-mi Doamne un 666“, apoi a scuipat de doua ori hotarit si l-a bagat pe Chipciu care ca prin minune a recuperat, inaintat 20 m cu mingea la picior, a centrat si a marcat ! Bravo PiTi ! ------------------------ 5.- Angelo generalu Iordanescu, zis si tata pius, i-a conveni cel mai mult lui VoChin, caci el ii arata mereu unde era camera lui, asta ca sa dea peste Sapun si Torje, cocosi si gaini. A avut numai 8 jucatori fara echipa in lot, cea mai batrina echipa dupa pensionarii milionari ai rusilor si ucrainienilor. Ii tot zicea lu VoChin „uite ce castel mi-ai ales ca nu-l nimerste nici un ziarist !“ Generalisimu ar fi vrut sa-i faca sa astepte pe aia de la BIBiSi, Ieurosport canale, sa dea interviuri. Pai la cine sa vina ? La VoChin ? S-a considerat ca Budescu a nimerit poarta din greseala iar Ianis era fiul lui tata. Pai ba nene Puiule, VoChine, Geambi si Stcan, de ce nu joaca fii tai, ai lui Borcea, Oprea, Nastase si „je moi“… la Steaua si Dinamo ? -------------------------- 6.- Daum. VoChin l-a ginit imediat, cafeaua era pe masa de pe terasa dar Daum n-o nimerea. A scos fisele lu fi-su dar a bagat atacanti medicul, masorul si soferul. Chinezul putea sa-i vada analizele firelor de par atunci cind a vrut neaparat sa-l termine prin cacialma pe Uli Hoeneß, VoChin si Dancu nu stiau. De unde, ca curtea constitutionala nu s-a pronuntat iar la Costica Talpan nu s-au gandit. Ca te gandesti la prostii astia doar cind trebe ! ----------------------- PS Nene Naume, am fost milos, la stafurili profesioniste inca nu m-am referit. Asta iese in evidenta doar cind echpa ramine fara suflu ori cind o mai mierleste cite unul !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

hystory (1 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 19:31

Excelent articol domnule Naum.

stelu blues an (14 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 20:05

naum,ai dat rau cu batul in balta.fost ai beat ?ai fumat ceva tare?cum e posibil sa nu stii ca tot ce conteaza e sfanta libertate?ptr ce crezi ca au murit tinerii in revolutie?mai tii minte ce s a strigat acolo?ar trebui sa ti faci mea culpa si sa bati multe metanii.pacat, se pare ca te paraseste inspiratia si cand simti un gol in suflet sau in minte fa orice, mai putin cu mana pe tastatura creion au hartie.astea zise cand te apuca dorul de dictatura coreea de nord te poate gazdui.de ce nu turcia ,poate china?si asa iti place o tara doua sisteme.mergi la rusi sa vezi ce bine i cand ti se pune pumnul in gura atunci cand ca ziarist vrei sa spui ceva anume in contradictie cu politica oficiala.asadar migratiune placuta raducule,dictaturile te asteapta.

pop ion (4 comentarii)  •  9 ianuarie 2018, 21:07

Jocul cu Suedia l-a pierdut echipa, inclusiv antrenorul, din cauza idioatei mentalitati romanesti de a te multumi cu putin, respectiv de a trage mata de coada. La 2-1 si om in plus, trebuia sa dai golul de 3-1. Desigur ca, la prima vedere, principalul vinovat este vestitul Prunea. dar de ce a aparat el si nu altcineva ? Cat despre loviturile de la 11 m ratate, de cand sta o echipa cu pretentii in bocancii unor fundasi, fie ei Petrescu si Belodedici ? In concluzie, la capitolul vointa si moral de competitie am pierdut acel meci. Daca ajungeam in semifinale, multe s-ar fi putut intampla ..

Mihai Balaescu (3 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 2:26

Ptr.17 Nentori Tirana. Imi placi.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 3:10

Nu comunismul a fost de vina ca Steaua a cistigat ci norocul. OK -a contribuit si comunismul prin faptul ca erau fortati toti fotbalisti buni sa vina la Steaua ----Si acum Becali face cumva asta- si cel mai important ca se decalau toate meciurile Stelei cind aceasta juca in Europa. Asta demonstreaza ca si atunci erau niste nulitati incapabile sa joace odata la 3 zile. Plus toate arbitrajele favorabile Stelei sau lui Dinamo. Asa ca daca se juca ok pe vremea aia -Steaua nu ar fi avut nici o sansa. E vorba de altceva dar ne ferim sa o spunem. E vorba de gena din care suntem facuti . Uitati-va la sirbi sunt la mai putin de o suta de km de noi. Insa vind fotbalisti in Campionate Puternice din Vest care mai mult de atit mai sunt si titulari si pe care-i cunoaste toata lumea. In schimb noi il avem pe Chiriches, Torje, Stanciu, Gardos Alibec si inca vreo 100 de ratati.....Pare a fi un soi de blestem: IN GRADINA MAICII DOMNULUI CRESC NUMAI BURUIENI.

Livas (1 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 7:19

Domnule Naum , sper ca a fost un articol scris cu exces de ironie. Multumesc.

FYRY (16 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 8:51

Sa inteleg ca tu ai devenit mare mahar la gsp si digi ca te a abuzat tactu...Se vad asa p fatza ta niste sechele.

aciduzzo (19 comentarii)  •  10 ianuarie 2018, 10:38

Pentru motanul incaltat...............STEAUA -VEJLE B.K 4-1, STEAUA-HONVED BUDAPESTA 4-1, KUUSYSI LAHTI-STEAUA 0-1, STEAUA-ANDERLECHT 3-0(!!!!), STEAUA-BARCELONA 2-0, SPARTA PRAGA-STEAUA 1-5(!!!), STAEAUA-GLASGOW RANGERS 2-0, STEAUA-BENFICA 0-0, STEAUA-SPARTAC MOSCOVA 3-0 (returul a fost si mai de pomina....feerie pe gheata sau balet!!!), STEAUA-GOTEBORG 5-1, STEAUA-GALATASARAY 4-0, STEAUA-AC MILA 0-4..............ma da chiar in toate meciurile astea arbitrii o fi fluierat numai si numai si numai cu Steaua??? Cred ca in finala de pe Nou Camp au fluierat arbitrii cu Steaua!! Pai cine sa te bata frate pe vremurile alea in Romanica??...Flacarta Moreni cu Butufei?? Victoria Bucuresti cu Topolinski si Coras?? Craiova cu Bîcu si Sandoi?? Gloria Buzau cu Sumulanschi si Dudu Georgescu in 85? Am uitat Sportul Studentesc care dupa ce a venit Hagi la Steaua ( CA ASA A VRUT EL SI NU DIN ALT MOTIV, PENTRU CA CINE N-A VRUT LA STEAUA N-A VRUT SI GATA.....A SE VEDEA CAZUL GICA POPESCU!!) s-a terminat si cu Sportul....cine sa te bata frate?? da ....AC MILAN si mai apoi P.S.V. EINDHOVEN.....dar altcineva cine???

motanul incaltat (84 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 4:42

pt .aciduzzo: Citeste cu atentie ce am scris----Steaua avea arbitraje favorabile si meciuri decalate in ROMANIA......Sunt adevarate rezultatele enumerate si cistigate pe drept dar repet : Mai erau aceeleasi rezultate daca STEAUA nu decala meciuri in campionatul intern si nu avea arbitraje favorabile in Romania??????? Normal ca nu. DE CE???? Jucatorii romanii de ieri si azi nu sunt capabili sa joace din 3 in 3 zile. ... De asta nici nu fac fata afara. Pai sa luam o echipa din Anglia din primele 6 . Arsenal-meci in Anglia cu Liverpool----la 3 zile are meci cu o echipa germana , dupa care revine si joaca la Chelsea..... Aia sunt jucatori si sunt si platiti cu o gramada de bani.....Talent au multi-dar dispusi la efort fizic -nici unul dintre romanii.... Nici unul in Campionatul Germaniei.... Pai de ce e Germania campioana mondiala???? Ca Brazilia are jucatori mai talentati. Dar conteaza SUFLUL-----nemtii revin si de la 0-3 si te bat cu 6-3. O super forta ce se bazeaza mai mult pe pregatirea fizica. Vin continuu peste tine si te distrug. Uita-te inca o data la Germania--Brazilia 7-1 . Daca chiar voiau se termina usor 12-0

aciduzzo (19 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 9:17

Pt. motanul incaltat. Fii atent! Ai dreptate cu decalarea meciurilor, dar regula asta eu zic ca se aplica tuturor echipelor participante in cupele europene. Din cate -mi mai aduc eu aminte! Cu Dinamo sigur! Nu mai imi amintesc Craiova sau Sportul Stdentesc, sau Victoria, sau Flacara Moreni ( cu F C Porto in 89). Cat despre arbitraje.....pai se fluiera cu cine era la butoane......dar pe vremurile alea nici Steaua si nici Dinamo la valoarea pe care o aveau si la ce jucatori aveau nu trebuia sa fie ajutate de arbitri ca sa castige un meci.E adevarat, Steaua a dat cu palma-n poteca rau intr-un meci la Oradea in care Mateianu era sa faca infarct.....Dinamo avea si ea reciprocitatile ei ( adica indiferent de locatia in care se juca , acasa-deplasare trebuia sa castige).....dupa parerea mea Steaua a inceput sa dea semne de sufocare in primavara lui 89 la celebrul meci de pe Ghencea cu Dinamo scor 2-1, cand a facut Andone acele gesturi obscene catre tribuna oficiala, gesturi pe care si eu le-am remarcat fiind prezent la meci! Apoi.....cum era de asteptat....buboiul s-a spart.....0-3 in Ghencea cu Dinamo si 1-2 tot in Ghencea cu Craiova! Am fost evident si la aceste meciuri!Un martor ocular, mi-a spus odata ca cineva din anturajul Stelei din acele vremuri, ar fi declarat la unul dintre antrenamentele echipei ( antrenamente la care ma mai duceam si eu cand si cand si vedeam acel personaj mereu prezent langa echipa) exact urmatoarele; ,, Vreti performante internationale? Foarte bine! Si atunci ce vreti sa facem, sa ne rupem picioarele pe la Galati, la Moreni, la Pitesti si nu mai stiu pe unde ca sa nu mai pot juca in Europa cu tot lotul valid?? Sa se joace corect, sa nu ma ajute niciun arbitru dar nici sa-mi rupa picioarele nu stiu cine, sa ma fac de ras in Europa!'' Personajul eu il stiu, dar nu-i voi da numele! Si ma gandesc ca poate asa s-au pus problemele in anii aceia in fotbalul de club romanesc, ma refer la echipele cu pretentii. Altfel...ai perfecta dreptate cu fizicul....nu suntem in stare sa jucam in ritm sustinut nici macar 60 de minute! Sunt rare meciurile in care am dat dovada de vana adevarata 90 de minute! Rare! Jos palaria pentru finalul comentariului tau legat de Brazilia si Germania! Subscriu la el suta la suta! Pai semifinala Brazilia- Germania va ramane pentru antologia fotbalului! Ceva unic! Irepetabil!

spinoza (2 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 9:53

Am citit cu atentie acest articol. Ati avut si articole mai bune... Nu spun mai multe. Nu pot sa va laud, dar nici sa va injur. Sa zicem ca ati fost mai putin inspirat sau cum spun fotbalistii: n-ati fost in ziua dumneavoastra buna. Poza este foarte misto!

aciduzzo (19 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 10:21

Greseala.....Dinamo nu avea reciprocitati! Avea doar beneficiile pozitiei capra adoptata de dinamoviada care era cunoscuta in anii aceia.....Victoria, Moreni, Pitesti, Bacau, Sportul Studentesc ( despre care nu mai stiu ce ziarist al acelor vremuri a scris intr-un articol ca se programasera pe 0-3 cu Dinamo!....deh.....cine pleca in turnee in Occident si cine se intorcea de acolo cu autocarul doldora de produse de contrabanda, iar in vama satateau 2 minute!!))......avea si Steaua nu zic nu.....A.S.A. Tg Mures, F C Olt....cam atat!

Nelu Rotaru (4 comentarii)  •  11 ianuarie 2018, 19:42

M auit la emisiunea moderata de tine pe Digi Sport 1 azi 11 ianuarie 2018.. Mare hahalera mai esti! Doar strambe bagi.. Mai observ ca ai 4 invitati in studio (Craciunescu, Ilie, Gabi) si nu orea ii lasi sa vorbesti.. Iti place s ate auzi ***! Cheam-l si pe prietenul tau Sumudica si faceti spume amandoi! Ca atat stiti!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adu (3 comentarii)  •  16 ianuarie 2018, 19:55

Daca Turcia NU VA lua titlul mondial, la ce AR FI FOST bun Erdogan pentru Romania?! :D hahaha

Comentează