Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Noi și cei noi

Cluj e o cameră de naştere. Cel mai emoţionant moment pe care îl poate trăi cineva e să vadă cum se încheagă o viaţă, mai ales una colectivă. De mult timp nu s-a mai întâmplat ca o naţională de tineret […]

...

O ţară de hoţi

Se vede limpede, 2Y îi aruncă nişte cuvinte de parcă le-ar scuipa, iar Hagi, căruia îi creşte pulsul precum turaţiile Ferrariului lui Vettel la ieşirea din viraj, nu se lasă nici el mai prejos. De unde a plecat povestea? Un […]

...

SC Dinamo „1984” SA

Trabucuri. Acela a fost Dinamo cel adevărat, cel care se pierdea în fum de tutun scump şi miros de bani mulţi, aruncaţi fără noimă. Ceata veselă a acţionarilor care sechestrau persoane pentru a le însemna cu jar şi aruncau către […]

...

Când nu te vede nimeni

Nu e nimic popular, nimic cu vino-ncoace. Nu merge nimeni ca Florinel, ca un boss al boşilor, nu mai merge nimeni pe apă. Ştiţi, din când în când vine din Cosmos ca o lumină mare. Rămânem cu gurile căscate, privind […]

...

Serena Armstrong

Serena nu mai e demult o jucătoare. Aproape că nu mai e om în sensul comun pe care îl dăm acestei forme de viaţă. E altceva. Dar nu e ceva ce n-am mai întâlnit. Serena e dintre cei care sparg […]

...

Sat fără câini

Dinamo inaugurează un altfel de eşec: falimentul din picioare. Nu murim, dar ne predăm

Permalink to Sat fără câini
marți, 21 noiembrie 2017, 10:29

Pericolul îngrozitor pentru această ultimă echipă populară care îşi păstrase un fel de identitate nu este acela de a dispărea, ci de a nu mai fi. De a nu mai fi Dinamo. E perspectiva abisală a transformărilor definitive într-o echipă obişnuită, oarecare, un cap plecat în pluton. Când stai „la cutie”, cu nasul în ghidon, strângând din dinţi ca să nu fii lăsat de căruţă, ai un singur ideal: să nu pierzi din ochi posteriorul celui din faţă. Colosal destin! Asta pândeşte această echipă care a scăpat de tocătorul de legende pentru a sfârşi prizonieră într-o mare lehamite, o încremenire într-un soi de demisol fără aerisire. Dinamo se sufocă. A fost o echipă iubită şi urâtă. Acum e doar părăsită. E un loc pustiu.

E un loc din care se fuge. Fotbalişti ok, folositori au plecat care încotro fără să se uite înapoi. În timp ce în tabăra eternilor adversari cei cărora le venea dor de ducă erau ameninţaţi cu veşnicia pe banca de rezeve, la Dinamo nimeni nu putea fi oprit din orice ar fi vrut să facă. Un grup solid, de la Mevlja până la Palic, a dispărut din peisaj. Contracte scurte, promisiuni de liberare, graba de a lua un pic de bani, idei creţe, nu contează motivul acestei hemoragii. Contează realitatea indusă de acest perpetuu tranzit: că acolo fiecare face ce vrea. În vreme ce unii o zbugheau către salarii mai mari, alţii se trăgeau către nopţi mai lungi. Acest neastâmpăr nu s-a blocat la jucători. Senzaţia de triaj, de hol, de intersecţie a venit şi dinspre antrenori. Trei în mai puţin de un an, plus un conducător dus, Mutu, plus încă unul care a dat semne de ducă, Dănciulescu. Bomboana peste acest dulce-amar a pus-o retragerea operaţională a lui Negoiţă. La Dinamo, minunată ironie, peren e doar Dinu, cel care îi joacă-n picioare pe toţi, un vestitor al sfârşitului lumii. Pe vremuri având asprimea unei tării, Dinamo s-a diluat până la insignifianţa unui şpriţ de vară băut iarna (ca să lucrez cu materialul altora).

„Ar trebui să plecăm cu toţii”, a spus Nedelcearu. Din gura acestui tânăr plin de miştouri fraza poate fi interpretată oricum. Dar în niciun fel de bine. Unii, vezi Nemec, par a nu mai fi demult acolo, iar alţii, Cucu, Bokila!, arată că încă n-au ajuns. Dinamo e ilustrarea realităţii deranjante că nicio afacere în această ţară nu funcţionează dacă nu eşti 25 de ore din 24 cu ochii pe ea. Negoiţă a crezut că merge prin telecomandă. Şi cu bani investiţi din banii făcuţi. Nţ! Fotbalul e un altfel de business. La intersecţia dintre şmecherie şi paranghelie. Da, şi America de Cali era deţinut de oameni în costume scumpe. Doar că ăia erau mafioţi adevăraţi. Nu trebuiau să spună un lucru de două ori. Asta e lumea fotbalului, pentru cei care şi-au imaginat că o pot pune într-un Excel.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Alex (9 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 11:08

Bine punctat: „Dinamo e ilustrarea realităţii deranjante că nicio afacere în această ţară nu funcţionează dacă nu eşti 25 de ore din 24 cu ochii pe ea. ”
Asa a crezut si Gigi la inceputuri cand a lasat echipa pe mana „priceputilor”…ca merge ca el doar sa plaseze banul si altii sa se ocupe, altii cu stiinta in fotbal.
Doar ca Gigi si investea…mi-aduc aminte de transferuri gen Dayro Moreno, Pepe Moreno, Thereau, Mendoza etc.
O gramada de straini s-au perindat pe la Steaua/FCSB pe bani foarte multi si cu rezultate nu foarte notabile daca stau sa ma gandesc retroactiv.
Schimbare de optica a ciobanului, care si-a dat seama ca nu poate sa lase turma pe mana unor diletanti a dus la rezultatele din ultimii ani.

La Dinamo, cand ma gandesc ce echipa era in 2015…cu fundasi ca Mevlja (Zenit acum) si Puljic, cu mijlocasi Palic / Bicfalvi/Anton/regretatul Ekeng, atacanti Gnohere si Essombe…sentimentul este de autodistrugere sau o distrugere controlata/orchestrata de oamenii din interior. Nu pot sa concep asemenea aberatii manageriale.
Si continuarea in 2017 cu Nistor, Nemec, Busuladzici (titular la Atromitos – revelatia campionatului grecesc) si Bumba…

Eu (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 11:15

Neputinta e de vina pt toata situatia. Unii ar zice ca asta nu e Dinamo. Traiasca rinam0

Vardasihan (8 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 11:25

Îți lipseşte o minimă decență,Radu Naum.La dinam0,s-a întâmplat exact ce s-a întâmplat la Steaua.Echipa a fost preluată de,,investirori”.Singura diferență este că clubul armatei a intentat proces de interzicere a folosiri numelui,iar clubul sportiv dinam0 nu a deschis proces împotriva echipei din liga 1.Dacă ar deschide proces,s-ar întâmpla ca în cazul stelei.Cluburile Steaua si dinam0,au fost preluate în acelaşi mod!Interesul a fost să-şi bată joc de Steaua.Atât.Singura echipă bucureşteană cu tradiție care s-a desfințat pur şi simplu şi nu mai poți spune că e echipa din anii de glorie,e Rapid.Degeaba tot încerci,,să ne bagi în groapă”pe noi steliştii.Steaua e un spirit ținut viu de suporteri.Steaua e mai mult decât un nume.Transpiri degeaba prin emisiuni cu gura plină de fecesebe.Steaua rămâne Steaua😉

eu (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 11:32

Trist dar adevarat

Andrei F (39 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 11:49

Ham…Corect!…Era si mai si daca putintel va atingeati si de cei care ajung sa scrie…pe pereti sau la meciurile altora….SI ei sunt vinovati…Dar si de neatins…

_ge (5 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 11:58

Ce’ai cu Cucu mai bolovane! Atat te duce mintea.

arde (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 12:40

*** nici nu stiu de unde sa incep. Ce bani a investit Negoita, ***? a luat bani acasa de la Dinamo, nu a investit nimic.

Kris (22 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 13:49

Sa o luam pe rind.Dinamo a fost mintita de 30 de ani.A fost clubul nr 1 a Romaniei zeci de ani.Vedeti palmaresul official si clasamentul la nr de medalii obtinute in competitiile international.Ce a facut guvernu Romaniei?Nimic.Stadion? Nu.Sala de sport este facuta datorita Elenei Udrea.Culmea nu?PSD-ul a facut ceva? Nu.Dar toti acuza Dinamo ca este comunista,dar tocmai comunistii nu au facut nimic.Acum sa ajuns la o situatie critica,care va degenera pentru ca totusi sint 1,5 milioane de suporteri Dinamovisti in Romania.Este clar ca nu sint egali ca numar cu cei care tin cu Steaua,dar sint mai fanatici.Guvernu actual a realizat asta si incepe sa scoata fumigene ca ,gata se face stadion.Nu se va face.Ziaristii mistocari au avut si ei o contributie si incearac sa o spele acum,dar ei sint produsele lui Mitica Dragomir,care era unealta lui Ceausescu care stim ce simpatii avea.Dinamo va cadea si mai tare in perioada urmatoare si va urma o noua strategie nationala asemanatoare cu a Ungariei,bazata pe mai putine sporturi.Din pacate nu vom mai ajunge niciodata sa mai cistigam numarul de medalii pe care le cistigam cind clubul numarul unu al Romaniei era Dinamo.

17 Nentori Tirana (59 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 14:12

Hai lasa-i. N-ai cum sa scapi de militieni. Au impinzit toata tara. Antrenori, jucatori, suporteri. Federatia. Chipurile s-a infratit Iasiul, Clujul cu ei. Aiurea. Astia sint clujenii, militieni, prazari si moldoveni. Nici de bolovani. Chipurile nu le plac teleor maneneii si dimb oviteii dar merg la meciuri sub acelasi drapel. Moare pa dimbovita si – fara grije – renaste la Cluj. Jana nu moare, se transforma. Pai de ce l-au dat afara pe Mi-ri-uta de la Cluj ? Le trebuia si lor un antrenor, ori macar unul care se rade si stie sa stea in costum, dar si pentru ca au fost suspecte rau meciurile cu Dinamo si Viitorul. Deci el antreneza la Cluj si zice ca-i dinamovist ! Dar uite unde a ajuns. La Dinamo. Acolo zice ca-i cluj jeana. Se va transforma el undeva, o tarla gaseste. Cind joaca Steaua el se uita la BD, la Costel, tare inteligent. Deci nici fotbal nu vrea sa invete. El antreneaza dupa filme. Aaa … Unde a ajuns Costache ? La Cluj.
Hai lasa-i. Lui Negoita ii trebe o insolventa, ca la tot omu care se respecta. Ca e legal. Ca cealalta a mers ca uns. Si … la urma urmei mai e un Dinamo. Poate chiar mai multe. Uite ce bine o duc rapidistii. Dau de la 10 in sus, intr-o veselie.
Hai lasa-i. Spune mai bine unde e Geambi. Unde sufera el acuma ? Cam lung concediu. Se platesc asa bine oftaturile astea cu virgule ? Sper ca nu are probleme, ca-i baiat bun. A dat cam multe rateuri in ultimul timp dar cine nu da acolo … la inaintare. Mai da si Alimaria. Uite, Bizonu n-a arat nimic dar ea zice ca Nicstein l-a bagat. Se ardea prajitura.
—————————–
PS Si idei ? Tot noi ? Uite, de ce nu vine Lucescu, sa dea si el ceva inapoi militienilor ? Ando ? Ce-s prosti ca Hagi ? Mai bine forjor. Ia sa se duca cuplu Gurita-Mutu si la Imparat, sa-l roage sa vina ! Macar asa de sanchi, sa vedem ce mai bolboroseste.

teo (9 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 14:14

Nu este nici un pericol daca Dinamo ar dispare de pe scena ligii ! Au disparut echipe ca Rapid,Petrolul,Farul,FCArges ,Steaua (consider ca Steaua adevarata este in liga 4) . Ce pericol ingrozitor ar fi? Oare suporterii nu au nici o vina?Nerabdarea lor ,foamea de rezultate imediate presiunea pe investitor fac posibil ca soarta ei sa fie ca cea a echipelor mai sus mentionate

radu (5 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 17:56

Se pare ca pe Vasile l-au lasat astia pieton. Ce sa-i faci, Vasile, credeai ca *** „investitorul” o sa ai viata lunga? *** nu a fost el sensibilizat de vreo 2-3 milioane luate moka de pe urma lui Rednic, credeai ca *** o sa-l imbuneze tare?

Lasa, miscarea pe jos face bine la spirit, daca esti cuminte o sa-ti ia „patronul” o tricicleta, dupa care o sa se vaite vreo 2-3 ani pentru „investitia” facuta la Dinamo.

***

Stra Luce Nthori de Nord (20 comentarii)  •  21 noiembrie 2017, 18:05

Domnu inginer, cauta-ti alta echipa; nu mai e Postelnicu sau Luce sa luati Ghete de Aur si sa o retrocedati pe Poli TM.

sundance kid (21 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 6:36

La Dinamo nici daca vine unul pregatit sa investeasca multi bani si care in plus se si pricepe e deja prea tirziu . Dinamo nu isi va mai reveni ani buni de zile de acum inainte chiar daca va avea un stadion modern si fara pista ! Imi pare rau dar asta e adevarul . Nu suport demagogia deloc . Am spus asta de ani de zile .

Stra Luce Nthori de Nord (20 comentarii)  •  22 noiembrie 2017, 8:40

Reformulez ca sa nu ma cenzurati: domnu inginer Naum, nu te lasa de Dinamo ca poate se intoarce Luce si luati 3 ghete de aur si campionatu.

ovidiu_3003 (155 comentarii)  •  26 noiembrie 2017, 9:09

...mie nu mi pare rau daca s ar duce dinamu ...dar nu l lasa mafiosi sa moara ...ba il mai baga si in play off...

rad (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2017, 21:44

Naum esti un *** scandalagiu si un mare betiv cu dintii stricati ! Doar pe contradictii esti :) bai bolnavule !

rad (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2017, 21:46

La orice emisiune vorbesti doar despre fscb si esti doar pe circ si pe scandal, niciodata nu discuti un meci in adevaratul sens ! Betiv *** ce esti :) ca iti sar ochii aia din cap la cat de betiv esti :)))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rad (3 comentarii)  •  27 noiembrie 2017, 21:47

Doamne da sa ramai somer :)))))

Comentează