Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Noi și cei noi

Cluj e o cameră de naştere. Cel mai emoţionant moment pe care îl poate trăi cineva e să vadă cum se încheagă o viaţă, mai ales una colectivă. De mult timp nu s-a mai întâmplat ca o naţională de tineret […]

...

O ţară de hoţi

Se vede limpede, 2Y îi aruncă nişte cuvinte de parcă le-ar scuipa, iar Hagi, căruia îi creşte pulsul precum turaţiile Ferrariului lui Vettel la ieşirea din viraj, nu se lasă nici el mai prejos. De unde a plecat povestea? Un […]

...

SC Dinamo „1984” SA

Trabucuri. Acela a fost Dinamo cel adevărat, cel care se pierdea în fum de tutun scump şi miros de bani mulţi, aruncaţi fără noimă. Ceata veselă a acţionarilor care sechestrau persoane pentru a le însemna cu jar şi aruncau către […]

...

Când nu te vede nimeni

Nu e nimic popular, nimic cu vino-ncoace. Nu merge nimeni ca Florinel, ca un boss al boşilor, nu mai merge nimeni pe apă. Ştiţi, din când în când vine din Cosmos ca o lumină mare. Rămânem cu gurile căscate, privind […]

...

Serena Armstrong

Serena nu mai e demult o jucătoare. Aproape că nu mai e om în sensul comun pe care îl dăm acestei forme de viaţă. E altceva. Dar nu e ceva ce n-am mai întâlnit. Serena e dintre cei care sparg […]

...

Defecte de fabricaţie

Priviţi un pic ansamblul. Şi nu de foarte sus. Fotbalul se crapă pe la toate cusăturile. Dacă materialul e bun, atunci croitorii sunt nepricepuţi?

Permalink to Defecte de fabricaţie
marți, 7 noiembrie 2017, 9:41

Oamenii noi în chiloţi şi tricou se comportă ca nişte piţiponci de club, sunt plini de ifose şi de visuri trăsnite despre cum o să „le dea peste nas” celor care îi critică, de ca şi cum ăsta ar fi un scop în viaţă. Dar asta am mai văzut. Nou e mădoarendosul cu care cetăţenii prinşi cu sticla, ţigara sau cine mai ştie ce alte năzdrăvănii la gură tratează situaţia. Pe vremuri, jucătorii mimau ceva penitenţe, o vreme se străduiau să consume mai cu perdea. Domnii de azi n-au astfel de insomnii.

Filip, „capul răutăţilor” bahice de la Piatra Neamţ, e băgat în şedinţă. Urmarea? Se duce şi petrece la Timişoara. Nedelcearu bea în avionul naţionalei de tineret, e obligat să-şi pună cenuşă în cap şi fix a doua zi îşi ia la mişto, pe un site de socializare, propria declaraţie de scuze. După seara veselă cu Filip & Co, chemat fiind la o şedinţă de dirigenţie la naţională, îşi pune un tricou cu înscrisul „BANDIT”.  N-avea altul curat, a glumit cineva. „Irecuperabil”, a comentat Mutu. Poate. Dar dacă irecuperabil cu adevărat ar fi fotbalul nostru, care nu mai ştie să crească oameni?

Despre cum boii nu mai ştiu unde e carul
Iancu, Chiţu, Alibec, Florinel Coman pe de o parte, Răzvan Marin, Nedelcu pe de alta. Ce face diferenţa dintre aceşti tipi trecuţi prin aceeaşi uzină de jucători? În niciun caz valoarea implicit fotbalistică. Cu toţii sunt (sau au fost) tineri cu minunate perspective, excelent educaţi tehnic şi tactic, cel puţin după standardele de la noi. Deosebirea e de altă natură. Una care, din păcate, poate prăbuşi orice talent, oricât de mare. Există un acelaşi discurs pe care îl ţin cei vechi, inclusiv Mutu sau Contra, acuzaţi azi că ţin predici după ce ieri derapau grav.

Anume că „noi întâi am demonstrat câte ceva şi mai apoi ne-am apucat de prostii”. Nu-i nicio scuză, dar e greu de contestat succesiunea evenimentelor. Acum e invers. Abia de-apucă să ouă o mărgică şi băieţii simpatici se şi apucă de chefuit. E numai vina lor? E despre anturaje complet iresponsabile? Despre incapacitatea patentă de a înţelege şansa colosală pe care care o are astăzi un dătător cu piciorul în minge (un fotbalist mediu din Vest e multimilionar la finalul carierei)? Te întrebi ce e în mintea lor? Şi ce e în mintea noastră, a tuturor?

Mici probleme cu injecţia
Fotbalul nostru are o manie. Cum o ia razna vreun „meseriaş”, cum pune pe el toate tunurile. Toate tunurile cu flori. O canonadă de îmbrăţişări, scărpinări, alintări şi dezmierdări. Exemplul clasic e Bănel Nicoliţă, aproape de a i se închina o statuie după autogolul din meciul cu Real. Acum a venit rândul lui Alibec. După ce a rupt uşa de la Voluntari toate porţile sufletului lumii fotbalului i s-au deschis. Nu există propoziţie despre atacantul fcsb-ist care să nu înceapă cu „e un mare/excelent/talentat/supertehnic fotbalist”. E atâta tămâiere în toate vorbele despre el (îmi asum că oi fi stat şi eu în corul lăudătorilor) încât îţi vine să verifici că n-a păţit nimic, că e bine, sănătos. Această îmbrăţişare pseudobudistă are darul, ne spun înţelept promotorii ei, de a-i da încredere, de a-l reseta pe destinatar.

De fapt, e ca şi cum ţi-ai lua un Mclaren care te lasă în drum. Ce poţi să faci, să-l arunci la fiare vechi? Nu, că e o „sculă”, nu poate să nu funcţioneze într-un mare fel. Plus că te-a costat o grămadă de bani. De aceea aduci un  prieten, doi, trei, toată omenirea dacă poţi, şi te apuci să împingi la el. Şi împingi, şi tot împingi, sperând că va face scânteie. Ceea ce se poate întâmpla. Sau nu. Dar necazul nu e aici, e mai în amonte, la fabricaţia acestor maşini de curse. Şi mai ales la întreţinerea lor. Când nu mai ştii de la ce pompă se alimentează, descoperi târziu, iremediabil adesea, că cifrele octanice erau în pahar.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

Kris (22 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 10:34

Ce diferenta este intre un fotbalist care nu respecta programul de pregatire si un ziarist care primeste bani pentru a denigra alti oameni?

valy (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 10:43

nu-i acelasi filip care in urma cu 3-4 ani arunca, rupt de beat pe la ora 7 dimineata, cu pietre dupa cei care il filmau?

JFM (29 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 11:33

Chiar daca a facut pe nervosul cam pe la toate echipele pe unde a trecut,a fumat,a mancat ciocolata,poate si altele Alibec a dat randament,de aici trebuie plecat.Nu stiu ce e la FCSB ca toti devin de nerecunoscut,se plafoneaza,se rateaza.Aceiasi care cu luni in urma rupeau portile in tara si Europa,nu altii ! Intra intr-o masinarie infernala,subterana,de tocat nervi alternand excesele laudative cu cele denigratoare.Cum sunt dusurile scotiene doar ca nervos.Ei clacheaza,unul cate unul.Mie nu mi se pare ca nici Coman,Tanase ori Nedelcu joaca la acelasi nivel ca la Viitorul,poate la jumatate.Gnohere a fost la o palma sa cada definitiv in depresie,Pintilii in afara ca n-a uitat sa cotonogeasca e de nerecunoscut.Singurii care confirma si asta datorita varstei si experientei sunt Budescu,Texeira si Nita.Timpul ne va arata ca FCSB-ul de acum,mult laudat,e un balon de sapun.Sa treaca si bafta asta a tragerilor la sorti si veti vedea,va redeveni echipa care pierdea cu 1-5 la Bucuresti.

johnneil (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 12:17

Oare de ce nu prea se mai inghesuiesc cluburile mari ale europei sa cumpere jucatori romani? In afara de ce pot arata pe teren fata de alti jucatori se mai dau in stamba si in timpul liber.

Stefan Patriche (5 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 12:53

L-am făcut celebru în Filipine, i-am zis unei FP prietene ca îmi iau și eu un tricou de asta jmecher cu Bandit. Mi-a zis ca găsește unul cu Pangit ("that mean ugly"). Adica am plecat de la Nedelcearu si m-a făcut "Uratule!", hahaha

Florin (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 13:24

Domnule Naum, o tinem cu prostiile astea de cel putin o saptamana!! Zici ca s-a imbatat Preafercitul cu Dalai Lama..nu Dudea cu Nedelcearu?!! Ce o fi atat de discutat la faptul ca niste fotbalisti submediocrii de la un club submediocra, dintr-o tara submediocra la fotbal au tras un chef??? Cainele moare de drum lung si prostu' de grija altuia!! Nici nu sti care-i prostul la faza asta...fotbalistul de mana a-7-a care se ,,destreaza'' si el nitel sau ala care-i analizeaza si diseca faptele!?

Blakkumen (3 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 13:48

@Kris: nu cred ca Naum vrea sa denigreze. E ziarist si isi expune opiniile. Articolul este critic dar nu jignitor. Faptele relatate sunt dovedite. Deci in ce consta denigrarea? @JFM: bine punctat. Multi jucatori tineri vin din provincie si dau de viata din Bucuresti. Un factor. Altul ar fi Becali. Si intreaga conducere a clubului. Limbajul, atmosfera, comportamentul conducatorilor. Ce sa invete tinerii? Sa nu uitam ce i-a spus Mache lui Man, la prima intalnire , pe aeroport: " daca vorbesti cu presa, iti rup picioarele".. cred ca orice comentarii sunt de prisos...

ManX (13 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 13:49

Multi afirma ca o sa le fie distrusa cariera daca acestia or sa fie sanctionati dur. Eu zic invers,o sa le fie distrusa cariera celor care nu joaca din cauza lor.

Kris (22 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 14:22

Nu vorbeam numai de D-l Naum.In general ziaristii din ROMANIA SCRIU FOARTE MULT NEDOCUMENTAT.De foarte multe ori fac din tintar armasar.As vrea sa vad un ziarist sportive care sa faca un ,,serial" despre cum sa ajuns ca sportul Romanesc sa fie la un nivel atit de jos.Aceasta analiza nu se poate in doar un articol.Este nevoie de munca si dupa cum se vede nu prea sint dispusi sa o faca,pentru ca la un moment dat vor trebui sa recunoasca ei sint parte din vina colectiva care a contribuit la aceasta decadere. Ca o sugestie vreau sa va aduc aminte ca ziaristii Catalin Tolonta,Horia Ivanovici,Alin Buzarin,Ovidiu Ioanitoaia,Andrei Vochin si altii,erau angajatii lui Dumitru Dragomir.Ei trebuiau sa scrie despre toate nenorocirile care se petreceau in acea perioada.Credeti ca au scris? Nu ei erau folositi de MD ca sa santajeze.Asa au ajuns ca toti sa-l sustina si prin asta fotbalul nostrum sa degradat.Nu au facut nimic,dar au beneficiat de sume uriase venite ca rezultat a muncii unora din trecutul de dinainte de 90.

Blakkumen (3 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 15:31

@Kris: mi-a placut ce ai scris in al doilea comentariu. Asta nu vor ei sa recunoasca. ***. De aceea ataca ei asa inversunati actuala conducere. Noi daca le atragem atentia ca si cititori, suntem catalogati trolli, postaci platiti de Federatie, etc. Ei de fapt ne jignesc, crezandu-ne pr... sa le inghitim gogosile si balivernele. Acest comentariu va fi probabil "moderat" ;)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (82 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 16:08

..problema lor e că nu prea au talent sau dacă au, îl ţin bine ascuns.. Pentru că altfel, e plin fotbalul mare de petrecăreţi. Şi ca să nu deranjez fostele noastre glorii(de aur sau nu..) vă amintesc de doi britanici celebri, a căror deviză pare să fi fost "Dau un regat pentru încă un pahar" : Paul Gascoigne şi John Terry.. :)

calinescu (9 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 18:43

NEDELCEARU E MAI VALOROS CA TOTI LA UN LOC .....!!!!!! AI GRIJA LA LIMBAJ RADULE CA STAPANUL IAR TE PUNECU BOTUL PE LABE ....!!!!!! :))))) CARE DIN FOTBALISTII ROMANI MAI CONSUMA "JARATEC" DE LA NEUBERT ???? SPUNE-NE TOT RADULE ....!!!! CARE AU PROTECTIE ABSOLUTA DIN PARTEA PRESEI ....???? PRESA NOASTRA SPORTIVA E ASERVITA LUI .....!!!!!! NATIONALA STA PE TUSA 20 DE ANI SI EI SE IMBOGATESC .....!!!!!! HAGI TREBUIE AJUTAT SA NU FALIMENTEZE , GIGI SA SE IMBOGATEASCA IAR PRODANK SA FIE NUMARUL 1 ....!!!!! ASTA E TARGETUL PRESEI SPORTIVE ROMANESTI ...!!! PACAT ..!!!!

Dan54 (1 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 19:17

Sunt sigur ca "afara" nu le cauta nimeni in coarne acestor foste, deja, viitoare sperante. Vezi cum sunt tratati Stanciu, Maxim, Chiriches... chiar daca (cred) nu au probleme cu paharul . N-ai valoare, nu joci! Eu le recomand celebrilor Contra si Mutu (a se vedea ce treaba buna au facut la Dinamo) sa ia in calcul si revenirea unor jucatori de care Nationala are nevoie si care sunt adevarate valori! Ma gandesc aici la Semeghin, Pulhac, Claudiu Raducanu si lista ar mai putea continua. La urma urmei, Mutu ar putea face o lista dupa ce se sfatuieste cu prietenii lui.Chelnerii!

naica (10 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 20:02

Oameni buni! Avem fotbalisti de valoare. Cu facultate ! Cati ? Restul habar n-au cat face 8 x(ori) 9! Demonstreaza ca sunt vai de capul lor. Nu stiu nici sa de in lopta ca lumea !

stelu blues an (4 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 22:18

mg.l ai uiytat pe george best.

Costinel (6 comentarii)  •  7 noiembrie 2017, 22:44

... da , desigur !! De-ai fi avut si tu ...macar un DRAM DE TALENT , .. ce-ai mai fi "rupt " cluburile ... ce " radu mamii radule !! " ti-ar fi cantatmanelistii pana dimineata !! ...dar asa , la adapostul numelui ... ti-e usor sa critici !! cat despre "tamaieri" ... doar voi , ziaristii le faceti ... deh , greu cu romana ...!!

S (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 0:06

'Member *** pe Daum la icre cu Alibec, dupa 3 momente de stralucire la Lisabona? Asta e rodul pe care-l culegeti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

++ (18 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 1:45

cred ca si dl. naum are ceva defecte de fabricatie. apropo zile lucratoare, ele sint stabilite in lege pentru functionarea institutiilor si nu pentru dl. naum personal, in caz ca el lucreaza sau nu. dealtfel putea alege orice alta meserie la care statea acasa dumineca. deaceea pe mailat nu-l puteau plati dumineca pt ca "institutia" LPF nu lucreaza dumineca si banii au ajuns deaceea luni. in tarile civilizate de care dl. naum nu prea are habar desi a trecut prin ele, termenul in cauza e atunci automat simbata, asta e cunoscut si acceptat de toata lumea.

motanul incaltat (37 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 3:52

Eu ti-as da o sugestie: cind ajungi acasa si ai timp liber asculta-ti emisiunile. Nu ai contazis pe nimeni care spunea ca Alibec e un mare fotbalist nu o petarda.Ai aceeasi invitati care repeta la greu aceeasi placa stricata. Uneori ai impresia ca Ilie Dumitrescu cind vorbeste -vorbeste doar unele ineptii ambalate intr-un fel de limbaj cizelat . Cred ca ii este frica sa vorbeasca"liber" de frica sa nu iasa din acel asa zis limbaj cizelat. Si toti fac la fel cind stiu sigur ca parerea lor despre Alibec este aceeasi cu a tuturor. Nimeni de ex nu a avut curajul sa spuna cu subiect si predicat ca Ianis Hagi e un zero barat. De frica sa nu supere Regele. SIncer voi nu va numiti comentatori de sport. Ci doar *** la Regi, Printi ...care nu sunt de fapt decit niste oameni de 2 lei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (1 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 4:46

Toti fotbalistii pe care i-ati enumerat provin de vin la Viitorul lui Hagi.si mai sunt vreo 10-12.Asta demonstreaza ca Gica chiar vrea sa produca jucatori de valoare pe banii lui pentru ca primarul Fagadau nu sponzorizeaza cu niciun leu pe Hagi ca si in cazul Simonei HalepRUSINE FAGADAULE!

Costin (8 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 7:01

Probabil, noua generatie de oameni si evident sportivi, vrea sa forteze mana educatiei, sau parul. Ii mananca spinarea!

Bârgaoanu Dragoş (2 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 11:27

Un articol submediocru, scris de un jurnalist submediocru, despre un fotbalist submediocru...Bârfe, exagerări şi alte fâsuri...pff!Mare bleg ăla care te şi plăteşte pt.platitudinile debitate...

vasco (138 comentarii)  •  8 noiembrie 2017, 11:40

Exemplul cu Banel a fost ca nuca in perete.Tocmai ca intre educatia ca om a lui Banel si a indivizilor ȚsmecheriȚ,puturosi si betivi ca si .......(puneti ce nume vreti)e diferenta mare.Aici e problema,educatia de acasa,caracterul.O generatie de ratati,disperati "sa-si traiasca viata",de fapt nestiind cum.Si stati sa vedeti peste cativa ani....

Niki (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2017, 20:35

De acord cu Radu in mai toate privintele. In special in ce priveste lispa de valoare/talent/munca a unora despre care se vorbeste dimineata/pranz/seara. Trec peste faptul ca sunt analfaeti, ca vorba aia avem unul rege care a trecut de juma' de veac si tot dezastru verbal e. Asa e, daca dai bine cu piciorul in basica nu mai e nevoie sa stii alfabetul. Insa ei nu ies in evidenta din punct de vedere sportiv cu mai nimic. Poate doar ca ajung uneori pe afara si se mira saracii straini pe ce au dat caruta de bani. Mai aveam "consumatori" si prin generatiile trecute, de aur sau nu. Insa aia parca jar mancau pe teren in timp ce Cioco si ai lui sunt terminati dupa 10 min. Avem noi toti o problema: vorbim despre ei prea mult fara ca ei sa demonstreze nimic. Ar cam trebui sa-i tinem in umbra macar 3-4 luni si sa-i vezi cum devin dornici de afirmare.

Comentează