Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Ea şi noi

Gata, s-a terminat! Sezonul ăsta interminabil, lung ca o viaţă. Ea e în vacanţă, şi inimile multora la fel

Permalink to Ea şi noi
marți, 31 octombrie 2017, 9:31

E vreme de odihnă. Să ne tragem sufletul, să ne venim în simţiri. Am urcat şi am coborât cu Halep, insuportabil câteodată, să mai stăm locului! Drept e că orice îi putem spune, doar că ne plictisim cu ea, nu. Să-i mulţumim pentru asta. Dar gata!

E inuman să stai atârnat aşa de o fată, una singură, iar ea să vadă o bună bucată de popor mereu branşată la racheta ei. Vacanţă! Simona şi-a luat-o mai repede, ceea ce nu au priceput destui. Au continuat să-i analizeze jocul de la Singapore de ca şi cum ea ar fi fost acolo.

Dar n-a fost. Anul ei s-a terminat când a îmbrăţişat ikebana aia uriaşă de la Beijing în forma numărului 1. Aia a fost Nirvana ei. E o constatare, nu o justificare. Fiecare are un prag psihologic. Încordarea extremă, toate dramele şi revenirile din 2017 şi-au găsit acolo linia de sosire. După ce a devenit lider mondial, Simona a rostit mantre corecte politic despre cum se va concentra pentru ultimul rendez-vous. Dar era deja plecată. Era pe o plajă. Iar în mână ţinea un cocktail, nu mânerul aspru al unui soi de armă.

O vreme deci nu va mai fi, pentru noi, nici „românca noastră”, nici „proasta naibii”. Şi mă gândesc că nici noi pentru ea nu vom mai fi nici „românii mei”, nici… ăăă… chiar, cum ne-ar putea numi atunci când mai pierdem şi noi meciuri? Când prea puţin ne pasă de datele obiective ale unui joc şi ale unei vieţi, când ni se pare că o fiinţă e mereu aceeaşi, în fiecare zi, zi de zi, proaspătă şi perfectă, fără falie fizică şi mentală, fără bufeurile pe care altfel ni le acceptăm nouă cu un făcut cu ochiul complice (deşi, da, ăsta e destinul campionilor)? Ne-o fi zicând „proştii naibii”, „limitaţi şi ne(re)cunoscători”, „popor de doi lei”?

Cine ştie?… Suntem prizonierii unor psihoze, ne-am născut şi trăim pe un pământ plin de traume. Dar să nu disperăm! Cred că, după mult, mult răgaz, am putea avea şansa să ne pricepem reciproc. Noi să înţelegem despre ea că e un om format fără repere naţionale, că a urcat singură, că merge prin locuri pe care demult n-au mai călcat români. Nu se poate sprijini decât pe unii care au făcut asemenea performanţe când părinţii ei erau copii. Contează, al naibii de mult! Iar ea ar putea să vadă că şi noi venim de departe, obişnuiţi cu miştourile ieftine, cu înjurăturile cotidiene, cu frustrările unor mari învinşi. Am trăit vremuri grele, cum ar zice un prieten. Ele ne-au întărit într-un fel, dar ne-au şi brăzdat. Ne-au asprit şi ne-au rigidizat. Ne-au împins să vrem absolutul, trăind în derizoriu.

Nimic din astea nu înseamnă că, după un armistiţiu de iarnă, ar trebui să renunţăm la critici şi la aşteptări. A nu fi mulţumiţi cu Simona înseamnă a avea încredere în ea, chiar declinată frust. Zic doar că odată şi-odată poate o să ne mai relaxăm unii cu alţii, cei din limba asta.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Blakkumen (3 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 9:42

Poate stai tu atarnat intr-o singura fata domnu Radu impreuna cu cei de pe 30-0, dar nu tot poporul. Nu prea ma intereseaza tenisul, o sustin pe Halep pt ca e romanca, dar nu stiu daca m-am uitat la trei meciuri de cand joaca. Pur si simplu nu e sportul meu. Si la fel sunt multi altii pe care ii cunosc. Nu ii intereseaza Halep si tenisul. Avem si alte fete, canotaj, handbal, tenis de masa. Cristina Neagu. De ce nu scrie nimeni despre ea?

Carol K (52 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 9:51

Le-as spune celor care o contesta gandindu-se ca vom avea si noi o Stefi Graff sau o Martina Hingis,care sa piarda numarul de Grand Slemuri castigate,ca noi nu vom avea niciodata asa ceva,poate o jucatoare din afara cu origini romanesti dar o fata care sa se ridice aici,unde Statul din colosalul buget pe care-l administreaza sa nu bage mai nimic in tenis,n-ai sa vezi...Simona a crescut in tenis pt ca familia si prietenii de familie au sustinut-o.Punct...Daca va castiga un turneu de mare Slem ar fi grozav,ar fi incununarea intregii cariere.Sigur ca haterii nici atunci nu vor fi multumiti si ar prezenta o lista cu zeci de jucatoare care au facut-o macar o data (asta ca sa-si si etaleze "cunostintele" in domeniu... De fapt ei asta fac mereu,urasc si lovesc din taste acolo unde chiar nu are sens.OK,fiecare are dreptul sa-si descarce supararile cumva dar,repet,avem atatea bube-n cap noi ca popor,haideti sa nu lovim cu atata salbaticie exact in locul unde cat de cat ceva chiar merge bine,recunoscut international,nu ca asa a hotarat organizatia de partid unde suntem arondati.

Dan T (14 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 10:05

@Blakkumen ...Cristina Neagu e handbalista care se gudura pe langa Firea sa-i dea un salariu gigant si bonusuri pe masura din bani publici iar primarita pentru a se lauda si a puncta la imagine cu transferul i le-a acceptat ? Stai sa vedem ce o sa faca,dupa aia mai discutam.Sa facem un raport Bani publici vs Trofee europene castigate,ca doar nu ca sa bata niste echipe amarate din tara a adus-o.

Dan (22 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 11:42

@DanT ... Chiar stii despre cine vorbesti ? Cristina Neagu ? Cea mai buna jucatoare in lume in 2010 , 2015 si 2016 , castigatoare Liga Campionilor 2015 , bronz european si mondial cu nationala , de doua ori MVP la Cupa Mondiala ? Ai vazut-o tu personal cum se gudura sau care-i treaba ? E usor sa jignesti . Ar trebui sa-ti fie rusine pentru ce-ai postat da' nu-mi fac iluzii .

Andrei F (97 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 11:58

10.

haideusicfr (14 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 12:49

Statul nu ar trebui sa aiba nimic in comun cu sportul.Din bugetul acela " colosal" trebuie sa asigure sa mearga sistemul de sanatate ,invatamant ,camine de batrani ,politie ,armata si cate or mai fi.

itu52 (61 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 13:06

Aşa e ea, 'proasta naibii', poate va câştiga un GS, numai să aibă culoar favorabil. E fluctuantă, ca mai toate tenismenele. Sincer, o vedeam pe Kerber urmaşa Sirinei, dar e departe de vârf. Konta bătea şi ea la porţile marii performanţe. Pliskova are tot ce trebuie pentru a domina tenisul. La fel Radvanska. Să nu mai vorbim ca nici recenta câştigătore a Turneului Campioanelor, nu e o abonată permanentă a finalelor de turnee. Inconstanţa bântuie elita tenisului feminin. S-ar putea ca Sirina să stabilizeze situaţia, dar are nevoie de timp. Tangajul la vârf ne frământă și în 2018, dar ne dă speranța unei minuni. Mai târziu, cu Sirina, Șarapova și Azarenka începe să se instaureze liniștea, iar șansele scad. Să ne bucurăm de moment și mai ales de cele 5 fete din top 100.

JFM (55 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 13:58

Statul nu trebuie sa bage bani in sportul profesionist,asta e clar dar in bazele de copii si juniori cu siguranta ca ar trebui.Ca sa ajungi sa ai o tenismena sau doua de talia Simonei trebuie sa ai cel putin 20-30 de junioare talentate,descoperite de mici,invatate cu circuitele de tenis la categoria lor.Sa fie si mai inaltute eventual ca sa poata sa se bata cu aceste fete care sunt azi in circuitul WTA cu sanse mai mari decat Simona care pleaca cu acest "handicap" al inaltimii.Si iar ma intorc,ca sa ai sansa sa le gasesti trebuie sa investesti dupa care sa te bati in piept ca e "fata noastra" eventual sa o certi daca nu participa la o competitie pe tari.Bani se gasesc,hai sa vedem ce buget are CSM Bucuresti si cam cat pregatesc primarii din tara sa bage in fotbal probabil cu un an inaintea alegerilor din 2020...O sa va dea niste sume inimaginabile,a zecea parte daca as da-o pt tenis,pt adevaratii profesionisti de acolo nu pt politrucii din minister precis as gasi doua Halep de peste 1,80 in cel mult 5 ani.Cand spun asta ma gandesc si la capacitatea lor de efort,sa fie macar la fel ca a Simonei.

Jean-Paul (23 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 15:15

Nu stiu cum sunt privite in alte tari performantele sportive ale unei tenismene, fiindca mi-a fost lene sa caut pe net. Dar vad ce e in Romania: numai superlative cu duiumul, de -ti vine sa crezi ca fatuca noastra a inventat tenisul. Parerea mea sincera e ca ar trebui sa fim mai ponderati in exprimare fiindca pe langa calitati, Halep a aratat si unele lipsuri, care i-au limitat realizarile. N-am sa ma refer concret la aceste lipsuri fiindca se vad cu ochiul liber atunci cand disputa un meci cu miza cu o jucatoare top 10..... Sigur, este foarte reconfortant ca o jucatoare din Romania termina anul competitional pe locul 1. Dar de aici si pana a ne da in stamba, inventand superlative care mai de care mai nastrusnice, e cale lunga.... Contrastul dintre impresia lasata de jocul Simonei la TC(infrangerea drastica in fata Carolinei, in special) si ditirambii intalniti in articolele din cotidienele de sport si nu numai, deschide automat intrebarea: "N-avem jurnalisti si specialisti care sa scrie aceste articole, pastrand tonul si epitetele in limitele normale?". Spun asta fiindca imi aduc aminte de o replica din fotbal: "Domozina, vorbeste, te rog, mai rar fiindca nu pot jucatorii sa alerge in ritmul transmisiei tale!", spusa parca de coordonatorul transmisiei. Revenind la tenis, pastrand nuanta, as spune ca Halep nu reuseste, totusi, sa se ridice la standardele jurnalistului care epuizeaza rapid adjectivele din dictionar.....

Dorel Lebada (1 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 15:32

Dragii mei, Simona Halep este LIDERUL MONDIAL al tenisului feminin intr-un clasament (WTA) de necontestat, calculat dupa reguli extrem de riguroase, acceptat de peste 40 de ani ca fiind radioagrafia clara a fenomenului la scara planetei. Oare ce (ne) mai dorim de la aceasta fata minunata? Multumesc si scuze, Simona! Frustrarile unui popor (de altfel admirabil) a carui contemporaneitate nu poate produce (inca, sper!) lideri genereaza acest tip de comentarii alambicate, intr-un moment (unic) in care singurul comentariu ar trebui sa fie ”fara comentarii”. Reverente, ikebane si o vacanta linistita intr-o Romanie pe care ai aratat ca o iubesti nespus!

Adyos (1 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 17:39

@ Carol K Ha, ha. Care state investesc in tenis, dupa parerea ta? :)

17 Nenthori (25 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 17:47

Bravo domnu inginer, mai bine tenis decat sa tii cu Dinamo echipa militiei !

Cipinho (14 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 17:50

corect, nici eu nu inteleg cum pot unii sa fie atat de inversunati impotriva Simonei??? daca sunt romanii care urasc alti romani atunci ce pretentii sa avem de la alti oameni sa nu fie rasisti? se iscat deja o mare ura interrasiala in lumea asta si e foarte grav ca exista ura nu doar in aceeasi rasa alba, dar chiar impotriva semenilor din acelasi popor, e probabil ceva specific romanesc... in alta ordine de idei, personal consider ca Simona nu merita locul 1, ci Wozniacki din simplul motiv ca la Final 8 invingatoarea unui meci primeste 250 de puncte si pierzatoarea 125, cand logic ar fi fost ca invingatoarea sa primeasca tot (375 de puncte). dar totusi nu am niciun motiv sa fiu impotriva Simonei, e un model pentru toate romancele! bravo ei ca se mentine pe locul 1 si sper sa se mentina si in 2017, fiind roman o voi sustine in continuare, la fel si pe celelalte jucatoare care vin din urma. cat despre hateri ma bucur ca sunt prieten cu niciunul dintre ei...

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 17:56

...ne am nascut si traim intr o tara subdezvoltata ...care nu mai este in curs de dezvoltare...

mg (115 comentarii)  •  31 octombrie 2017, 18:42

Desigur ne-am dori ca Simona să câştige de fiecare dată, să le bată pe toate că doar e numărul unu, aşa cum pronostica candid Hagi înainte de Singapore. Realitatea este însă că în tenisul feminin nu mai domină nimeni de maniera asta, de la Serena încoace. Numărul unu, fie ea Kerber, Muguruza, Pliskova sau Simona, o ia pe coajă când ţi-e lumea mai dragă, de rămâi ca prostu' plecat în excursie la pomul lăudat. Şi poate e mai bine aşa, că tenisul feminin e imprevizibil, lăsându-i pe specialişti cu buza umflată.. Un lucru e sigur. Simona ne-a făcut să ne uităm la tenis mai mult ca niciodată şi o droaie de copii au pus mâna pe rachetă visând să ajungă ca ea. Nu s-a mai întâmplat asta de pe vremea lui Năstase şi Ţiriac. Îi mulţumesc Simonei cum le mulţumesc şi lor, lui Ilie mai cu seamă care, cu nonşalanţa-i binecunoscută, a jucat finala turneului campionilor cinci ani la rând şi a câştigat-o de patru ori(dintre care trei ani consecutiv), de părea totul uşor ca o glumă, şi vedem că nu e.. La vremea respectivă Ilie a primit ordinul muncii clasa'ntâi. Pare ridicol şi desuet însă decoraţia aia conţine în numele ei secretul care se ascunde în spatele marii performanţe : multă muncă Aşa că, vacanţă plăcută, Simona !

Dani (18 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 8:45

Neom, ne lasi cu Halepoaica ta? E cea mai terna, cea mai plictisitoare dintre toate jucatoarele de tenis ce reprezinta Romania. Si chiar mai sint si altele...si Irina Begu, si Sorana, mai nou si Mihaela Buzarnescu, si altele. Aaa...ca celelalte nu fac *** ale lui Tiriac, asta e alta poveste. Si chiar o fi doar simpla coincidenta ca singurul turneu cistigat de Halep anul acesta a fost chiar cel de la Madrid, patronat de acest gropar al sportului romanesc, mafiotul Tiriac? Sint sigur ca nu! Din aceasta coabitare a intereselor psrsonale multa lume maninca un cozonac...chiar si tu primesti niste firimituri, Radu Neom.

Gary (6 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 10:21

Halep No.1 in lume? "O,ce ridicole ar fi toate, De n-ar fi triste precum sunt"!!

Gary (5 comentarii)  •  1 noiembrie 2017, 16:56

Radule,la comentarii cicliste pe Eurosport,eri bunicel,pe vremuri! Desi Banciu iti punea mingea la fileu... Deh,asa e cand aschia (tu),sare departe de copac(regretatul Hristache Naum).

Alex (2 comentarii)  •  2 noiembrie 2017, 18:48

Revenirea la normalitate. Felicitari Radu!

Comentează