Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Despre a juca fotbal

Aș vrea să fac o laudă. Nu una deșănţată, nici neacoperită, posibil în parte greșită, dar asumată. O laudă Craiovei

Permalink to Despre a juca fotbal
marți, 17 octombrie 2017, 12:08

Oechipă ieșită din neant, născută în liga a doua precum un copil care merge din primul an de viaţă direct la liceu, o echipă contestată, rătăcită câ- teodată, plină de orgolii și cu un apetit de sfadă remarcabil. Dar o echipă care joacă fotbal. Pare idiot să spui asta. Păi, ce-ar putea să joace, păcatele noastre?! Păi, orice altceva! Să joace la rezultat.

Să joace ceva numit “organizare”, un fel de sport cu vagi arome de soccer. Să joace la trecerea minutelor, orelor și anilor. Să joace la alibi. Să joace pe stomacul gol. Să joace la 1X2. Să facă până la urmă ce fac mulţi dintre admirabilii noștri compatrioţi: să păcă- lească viaţa. Craiova a ales altceva, deși părea – și pare multora – un proiect politico-financiar în care banii ușor făcuţi ai unora s-au împletit fericit cu nevoia altora de a da mulţimii o echipă în locul alteia, falimentată “samavolnic”. Un fel de decontare multiplă.

În ţărișoara noastră e posibil, ba chiar probabil, să nu rămână nimic neatins de pecinginea acestei tagme a furtului care, după ce ne-a luat prizonieri, acum vrea să ne ia și ochii. De aceea nu trebuie cauţionat nimic, ci spus doar ce e clar. Și clar, clar e un singur lucru. Craiova joacă fotbal. Nu trebuie să tragem focuri de artificii. Doar să zicem. Și să mai zicem o dată. Craiova joacă fotbal. Pentru cei surzi la simplul scop al acestei activităţi. Unii au râs de hobbiţii din atacul Craiovei. Mai râdeţi dacă puteţi!

E cel mai eficient atac al Ligii. Băluţă și Gustavo – doi metri unul peste altul – au 12 goluri împreună. Cu cele ale uimitorului Burlacu și ale sămânţei de Balaci numite Mitriţă fac 19. Iată un alt adevăr simplu: la Craiova atacanţii dau goluri. Evrika! Da, exerciţiul pronunţării axiomelor provoacă hilaritate. Doar că la noi e bine să spui că cerul e albastru, altfel ăștia sunt în stare să-l vopsească într-o zi în roșu și să picteze niște trandafiri pe el. La CFR, golgeter e un mijlocaș defensiv. La FCSB, primul marcator e un tip socotit mai degrabă rezervă.

Însă nu e numai asta. Craiova chiar vrea să dea gol și urmărește lucrul ăsta colectiv. Golul e un scop (alt truism) și nu o eventuală consecinţă a unor impresii despre talentul unora sau altora sau a unor tactici savante care gonesc spectatorii și adorm telespectatorii. Oamenii aceia provoacă bucurie. Ţopăie, se rostogolesc, atacă, atacă și iar atacă. Driblează, deviază, șarjează. Sunt finaluri de meci epocale, precum cel cu Dinamo.

Ele te ţin în acest fotbal care, pe lângă alte bune, mai și exersează asiduu cinismul. Trupa lui Mangia vrea altceva. Apropo de antrenorul italian. A fost întâmpinat cu mustăceli imbecile ţinând de chestiuni ale vieţii private. Și, da, nu arată cel mai prezentabil cu putinţă. Nu-i vreun geniu. Nici nu trebuie. Doar că iubește, solid, ceea ce face și se vede. Ia, domnilor mari tehnicieni, mai ieșiţi puţin din savantele voastre laboratoare și respiraţi un pic de fotbal!

Jucaţi și pentru “Oooo!”, nu doar pentru “0”, se poate?

Comentarii (36)Adaugă comentariu

mg (115 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 12:34

..da, bucuria de a juca fotbal şi Ştiinţa de a o face..(nu, nu's oltean şi-mi pare rău de Mititelu..) E atât de simplu, da'n acelaşi timp al naibii de complicat când nu ştii meserie.. Mangia ştie.

comentario23 (5 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 12:39

Nu am fost niciodata fanul lor, dar aceasta echipa merita toate felicitarile. Pe aceasta seceta, mie imi par incredibili... aproape ca astept sa-i urmaresc cu mai multa pofta decat astept sa-mi vad favoritii.

Vlad (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 12:44

Foarte bun si adevarat articol! Asta vrem sa vedem cand ne uitam la un meci de fotbal, vrem sa vedem goluri si faze de poarta, lucruri pe care le vedem la meciurile echipei lui Devis Mangia! Multumim antrenorului si jucatorilor!

Andrei F (97 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:29

Craiova joaca fotbal dar nu mereu si nu cu oricine!!!Daca ati uitat sau daca ati fost plecat aflati ca aceasta echipa care spuneti ca joaca fotbal a avut o repriza intreaga unde singura data cand portarul advers a fost in joc a fost cand a prins o minge ratacita prin careu...Si domnul Mangia dupa ultimul meci a spus ca echipa sa a stiut sa sufere...De ce credeti ca a spus asta?

Obiectivul (4 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:34

Ceea ce nu vreti voi( cei de la gigisport si gsp) sa stiti,este ca echipa lui mititelu nu a fost falimentata samavolnic ,ci a fost distrusa chiar de el.De-aceea, acest individ fara scrupule, nu mai are voie sa se identifice cu numele Universitatea!

Doru (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 13:55

Salut.Mersi.

Cristian (7 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:27

N-am mai citit demult un articol asa de bun..bravo Radu!

Alex (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:37

Buna ziua! Craiova joaca precum o echipa pentru ca, pana acum, este o echipa! Finanțatorul, domnul Rotaru, face ce ar trebui sa facă un finanțator, sa finanțeze, sa se sfătuiască, sa ia o decizie si sa o gireze macar 1-2 ani! Sa primească laudele in privat, nu sa si le ofere! Un președinte de club, domnul Popescu, care a adus ceva jucatori in Romania (unii au confirmat) si care pare ca cunoaște fenomenul. Gloriile, mai bine spus jucătorii care au facut cariera sunt pe langa echipa sau Cooptați pe langa echipa! Un antrenor Italian, domnul Mangia, cu ceva rezultate la tineret, locul unde munca de multe ori trece neobservata! Un fost antrenor, domnul Multescu, cu merite incontestabile in ceea ce privește stilul ofensiv al echipei....a creat o Fundație, nu trebuie neglijat acest lucru. Centre de copii si juniori aflate in top 5. O politica buna a transferurilor in ceea ce privește vânzarile de jucatori.....la achiziții au mai fost si rateuri. Un lot de jucatori echilibrat, fiecare face ce poate si știe.....dar pe mine unul m-a interesează....determinarea si spiritul ofensiv....respectul pentru fotbal! Jucatori precum Briceag, Popov, Roman, Barbut, Screciu....pot fi acele rezerve date de conjunctura ce pot ajuta Titularii sa fie mai buni! Mateiu un jucător polivalent si optimist (ma bucur ca a rămas), Zlatinski - cerebral, Bancu - tehnic si in revenire de forma, Gustavo - muncitor, tehnic, altruist;; Mitrita - foarte tehnic si muncitor o sa ajungă la naționala; Baluta - bătăios, răutate pozitivă, tehnic ratează pentru ca are momente când nu este altruist !!; Burlacu - jucător de travaliu cu execuții tehnice - loc de progres. Screciu - un jucător la care trebuie lucrat psihic pentru ca are caracter;Thiago, Calancea, Kelik, Datkovic, Martici si restul jucătorilor ii astept sa fie jucatori siguri si organizați! Da, Craiova joaca fotbal, ataca poarta sau cel putin încearcă....iar pentru mine asta conteaza! Asa vad eu lucrurile de afara! Bafta si respectați-va meseria.....asa vine si respectul suporterilor de fotbal! Zi făina sa avem toti!

Un oltean (7 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:40

Daca articolul asta a provocat comentarii de apreciere din partea fanilor altor echipe, si nu injuraturi si jigniri cum vezi mai pe oriunde...cred ca inseamna ceva!...bine ar fi sa mai apara astfel de articole, poate invatam si noi sa ne respectam reciproc, dincolo de orice adversitati...respect si tie, si celor care au lasat comentarii aici!

Florian Geyer (6 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:42

Felicitari Craiova, pe care Mangia i-a facut sa joace fotbal. Felicitari si domnului Radu pt articol, chiar daca mentionarea lui Mitrita si Balaci in aceeasi propozitie nu isi are locul. Nu avem ce compara. Eu l-am vazut pe Balaci live, extraordinar jucator!

Florea (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:45

Domnule Naum, de ce spuneți că la Craiova sunt bani făcuti ușor? În tot fotbalul românesc sunt oameni care au făcut bani usor. Nu arătați cu degetul o echipa pentru un aspect care se regăsește la toate.

antipaste (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:49

Bun articol. Un semnal de alarmă ... in ultimele 3 meciuri Universitatea a avut parte de adversari care au dat gioarse non-stop. Cu oblăduirea arbitrilor: asa l-au rupt pe Mitrita i-ar unu de la Iași era sa-i rupă piciorul lui Bancu. Arbitrii n-ar mai trebui sa tolereze frustrările unora care sunt incapabili sa joace fotbal și doar vizează glezna adversarilor

Andrei F (97 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 14:55

@antipaste (1 comentarii) • 17 octombrie 2017, 14:49 Ce va apuca?Adica Sin joaca la Craiova?Putintica decenta!!!

Bulănelu (4 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 15:58

"Păi, ce-ar putea să joace, păcatele noastre?!"................... interogativul se pune LA SFÂRȘIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PĂCATELE MELE LINGVISTICE!!!!!!!!!1

Bulănelu (4 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 17:46

Transmite-ti-i lui *** de stiucan ca e un nemernic....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 18:23

...noi suntem Universitatea Craiova ...care pentru o perioada a disparut din fotbal ...si a revenit la invitatia FRF ...condusa in acea vreme de Mircea Sandu ...de ce ne a invitat in liga 2 a ?...fiindca si atunci ca si acum in aceasta liga nu toate echipele erau serioase si se retrageau fara veste ... Din neant ai aparut dumneata fara sa fi un specialist in fotbal ...dar te ai bagat aici unde i ciolanul mai gras ...fata de handbal si ciclism ... Lasa ne domnule Naum ...vorbeste de dinamu si fcsb ...ca esti din oras cu ele ...lasa ne pe noi in durerea noastra ...ca nu ne cunosti ...

Ciollo (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 18:30

Voi vorbiti de furt? Voi vorbiti de dezinformare? Voi credeti ca nu aveti nici o vina ptr actuala stare de fapt din footbalul romanesc? Inseamna ca ne credeti cel putin ***... Dar nu cred ca suntem noi aia!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anonim (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 18:46

Am teoria asta de mult, ca acum se fenteaza fotbalul. Jucatorii nostrii invata cum sa obtina un 11 metri, cum sa obtina un cartonas galben pentru adversar. Se joaca mojiceste. Este important sa stii si aceasta parte a jocului, dar mai important este sa stii partea cu mingea a jocului. Eu tin cu Craiova, iar cei de la alte echipe sper sa ramana asa. Asa a iesit Craiova acum multi ani, tot cu jocul de fotbal, nu cu simularile.

Cristian (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 19:25

In sfârșit un articol despre fotbal! Eu unul m-am saturat sa văd articole despre strumfii fotbalului românesc : alibec, budescu Tipătescu .... si printul luminii. Nu avem jucatori cu valoare pentru naționala? Radu Naum tocmai a enumerat câțiva. Cu siguranța ca poate sa găsească încă vreo 10, fotbaliști pasionați de ceea ce fac in viața nu primadone si mofturoși. Domnule Naum, va mulțumesc pentru articol! Din păcate pe site-ul gsp astfel de articole sunt din ce in ce mai rare.

Anton (3 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 21:32

Ai verificat, ti-a pus doamna Olguta ***, da?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vete (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 22:23

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex Serban (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 22:34

Un articol cum de mult nu am vazut in sport! Obiectiv si la obiect! O analiza reala si un comentariu superb in raport cu esenta jocului de fotbal. Indiferent de echipa despre care este vorba, a citi un asemenea articol iti induce o stare de bine si poate reintorce privirea spre un sport care altadata umplea aproape toate stadioanele in Romania! Felicitari!

je (1 comentarii)  •  17 octombrie 2017, 22:53

echipa nascuta in liga a 2a,singurul adevar spus...o premiera mondiala...ca la noi la nimenea,si ne miram ca suntem ce suntem si unde suntem

Rico (7 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 0:14

Da. Bun articol, mai ales in conditiile in care NISTE INCHIPUITI in frunte cu "MARELE" om de sport domnia sa Ioanitoaia NU ne ofera altceva decit BIRFE IMBECILE prin care-si varsa mai degraba FOCUL SI NADUFUL petru ca unul sau altul NU le ofera ATENTIA, CONSIDERATIA SI RESPECTUL pe care, CRED EI, il merita uitind sau ignorind axioma potrivit careia RESPECTUL SE CITIGA, NU TE NASTI CU EL sau altfel spus respecta pentru a fi respectat...

Vardasihan (8 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 8:17

Mai lasă-ne!În meciul cu STEAUA,au trecut de două ori mijlocul terenului în 90 de minute.I-au tăvalit Chiajna şi au scos un 1-1 chinuit acasă.Au jucat cu Voluntari,au făcut egal după ce au avut un şut pe poartă şi o jumătate de ocazie tot meciul tot acasă jucat meciul.De ce nu ai scris atunci despre jocul craiolguței?Despre fazele de la Voluntari-STEAUA,îți cad greu la limbă să vorbeşti.În emisiuni te faci că nu găseşti fazele,iar când le găseşti nu mai poți discuta despre ele că tre să dai publicitate(pauza meciului Voluntari-STEAUA,e de cronica cârcotaşilor ce s-a întâmplat la digi),,Imparțialule"😩

Vasile George (1 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 8:38

Atentie!!! Se vorbeste prin targ ca anumite persoane, instigate de un anumit domn, se pregatesc sa patrunda pe terenul de joc, in timpul meciurilor, pentru a se obtine penalizarea Universitatii si suspendarea stadionului!!!!!

sundance kid (21 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 8:48

Andrei F " Nemultumitului i se i-a garul" . Acum pe bune sunteti prea cu" nasul pe sus " voi balcanicii !! Mai luati lectii de la Croati sau Polonezi ca si aia tot estici sunt considerati

CRISTIAN (3 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 10:57

je, daca te referi doar la echipe "nascute" in Liga a 2-a poate ai dreptate insa as vrea sa-ti amintesc ca Steaua si Dinamo au fost infiintate in prima Divizie, este adevarat cu multe zeci de ani in urma insa realitatea ramane... Referitor la articol, Radu Naum vorbeste despre respectul pentru fotbal, competitie, adversari, ceea ce in campionatul nostru vezi rar, cred ca trebuie sa incetam cu chestii de genul, echipa psd-ului, a olgutei si altele asemenea, ceea ce conteaza este faptul ca oamenii implicati la aceasta echipa sunt altfel decat cei cu care suntem noi obisnuiti... Dovada faptului ca sunt serioasi in ceea ce fac sunt cele peste 6000 de abonamente vandute, a doua echipa, ca numar de abonamente, a vandut undeva la 2000, cred ca nu mai este nimic de adaugat, poate doar faptul ca la Craiova se vand in continuare foarte bine... Vor fi unii ce vor spune ca sunt vandute pentru ca este stadionul nou, total gresit spun eu, stadionul il vezi de 2-3 ori si te "saturi", sa zic asa, oamenii au cumparat abonamente pentru ca echipa joaca fotbal, acesta este adevarul, inca o dovada ca asa este, majoritatea comentariilor la acest articol sunt pozitive, chiar laudative, la adresa echipei CSU CRAIOVA, echipa ce se va numi, din vara anului viitor, FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CRAIOVA... Fiecare poate avea propria parere insa realitatea, in momentul de fata este aceasta, redata in articolul de mai sus... Ma astept ca unii sa inceapa sa jigneasca sau sa injure, problema lor, se descalifica singuri, pana la urma fiecare e liber sa sustina ce echipa doreste... Pentru autorul articolului, felicitari, ar trebui promovate toate lucrurile bune ce se intampla in Liga 1-a, asa putine cum sunt, ne-am saturat de articole cu si despre non-valori, lucrurile pozitive trebuie evidentiate, asa vom progresa, in fotbal si ca tara...

CRISTIAN (3 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 11:06

Vardasihan, esti din alta lume ce tavaleala ai vazut tu la chiajna si voluntari cand Craiova a dominat tot meciul? Cred ca ai vazut alte meciuri... Iar cu fcsb, in prima repriza Craiova a fost peste voi, si apropo de voluntari voi ce a-ti facut cu ei, in tur 2-1 chinuit si vai de mama lui, castigat in prelungirile meciului iar in retur 0-0, ce laude vrei... Autorul articolului vorbeste de toate meciurile nu doar de anumite meciuri, tu il faci impartial pentru ca nu lauda echipa pe care o sustii tu, crezi ca tu dai dovada de impartialitate. Gandeste-te inainte de a veni cu acuze... Daca vii cu argumente putem discuta, daca incepi cu jigniri si injurii, mai bine renunta...

Andrei F (97 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 12:23

@CRISTIAN (2 comentarii) • 18 octombrie 2017, 11:06 Uite un posibil argument...Craiova joaca frumos pentru ca in jocul cu ea adversarele nu se baricadeaza pe 3 randuri...La meciul de la Iasi ....Craiova nu cred ca a atacat mai mult...De aici cred eu ca Mangia a spus ca echipa a stiut sa sufere...La fel a suferit in meciul cu Steaua in care o repriza intreaga o singura data Nita a prins o minge ajunsa in careu...Despre prima repriza in care afirmi ca ati rupt norii...tot asa ati jucat pe contraatac iar golul vostru a fost un cadou facut de Popescu nu cine stie ce faza antologica de fotbal...Si daca nu ma crezi...exista o declaratie a lui Mangia care cand era criticat pentru ca la inceputul campionatului facuse mai multe egaluri el a spus ca echipa lui s-a prezentat bine si ca dominase toate jocurile cu doua exceptii:Milan si Steaua.Va aduceti aminte ca la inceput de Mangia se spunea ca este adeptul jocului italian care pune accentul mai mult sa nu piarda meciurile si ca de aceea acolo se inregistrau multe egaluri?Deci eu vreau sa spun ca echipa voastra joaca altceva si pentru ca de ex. Niculescu nu joaca pe 3 randuri in aparare cum a facut cu Steaua si s-a felicitat ca a facut asta!

Andrei F (97 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 12:25

@sundance kid (10 comentarii) • 18 octombrie 2017, 8:48 Se pare ca sunteti prea profund pentru mine...,,Darurile,, raman si neintelese...

AD (1 comentarii)  •  18 octombrie 2017, 20:56

*ilaritate

gogu kioru stiinta craiova (1 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 6:45

Lipsit de bun simt..tu Radu continui in a persevera in atacul contra fotbalistilor,echipelor..Te maninca limba rau,ai limbarnita..Jos labele de pe Craiova..jos labele de pe Alibec..Saracia si invidia te impinge sa vezi ce masina are ,cita pizza maninca ce joc pe pc practica..De ce mey hahaitule,ihaitule?Cum iti permiti dle asa zis ziarist?Cind vii la Craiova?Curaj..*** in Banie primesc doar suturi si flegme..nu publica ,iti e rusine..ma bucur ca vei tine minte opinia unui fan Stiinta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicanu (1 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 7:17

Da se vede ca este cel mai bun antrenor din liga 1,echipa revine de la - pe +cum era Craiova maxima cand anvingeam cu 1 -0 plecam suparati dupa stadion ca e putin trebuia 2,3sau chiar 4.HAI STIINTA.

CRISTIAN (3 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 10:16

@Andrei F Sunt de acord cu tine insa autorul articolului facea o analiza generala, nu la fiecare meci in parte, daca ar fi sa ne gandim nici Barca sau Real nu joaca la fel, la acelasi nivel, sunt meciuri, chiar in campionatul Spaniei, in care sunt dominati de alte echipe mai slab cotate. Per ansamblu insa Craiova a jucat cel mai frumos fotbal, ca acest aspect deranjaza si unora nu le convine asta e alta poveste...

hitlaler (1 comentarii)  •  19 octombrie 2017, 12:46

Joaca fotbal, dar nu a promovat decat din pixul lui duru. Un alt fcm targu mures. numai prostii se lupta sa promoveze ani in sir, bajetii cu carnete de partid au locurile rezervate,

Comentează