Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Taci şi scapă!

În momentele de coaching, care seamănă teribil cu voyeurismul prin imixtiunea noastră pe bază de „bilet” în mecanismul intim al unei relaţii, ai spune că e vorba de timp până când ceva cu adevărat rău să se întâmple. Un om […]

...

Cui îi mai curge nasul?

Un tip oarecare – profilul duşmanului de clasă – a întrerupt captivanta conversaţie a Serenei cu nişte întrebaci despre cât de minunat e să revii la tenis după ce devii mămică. Şi uite aşa a renăscut o ştire veche de […]

...

Ce e CSM?

Cea mai tare echipă a României e precum domnii Jakyll şi Hyde. Când joacă tontoroiul pe megatitrata Gyor, când se chinuie crunt cu modesta Midtjylland. De ce? Pentru că această echipă de vedete mondiale n-are nimic natural în ea. E […]

...

Arma absolută

Poţi să distrugi oraşe, să omori un terorist cu o lovitură directă, apoi cu o a doua pe cei care se strâng imediat să mai salveze ceva şi cu a treia toată familia care vine la înmormântare, poţi să laşi […]

...

Părăsind Pământul

O umbră imensă se aşterne asupra lumii, şi nu doar asupra lumii tenisului, deşi e doar umbra unui om, nimic mai mult, nimic mai puţin. Nu e un monstru, nu e un robot, nu e un zeppelin umflat cu substanţe […]

...

Fluidele nopţilor lungi

E admirabil să fii revoluţionar. Mai ales la Barcelona. Şi, dacă se poate, nu doar între două bairamuri

Permalink to Fluidele nopţilor lungi
marți, 3 octombrie 2017, 10:39

Chestiunea Catalunyei împarte, şi nu numai, comunitatea iberică. Grupurile de oameni care se nimeresc împreună în faţa unui televizor dezbat până târziu. Lumea e mai atentă decât la independentismul basc, de exemplu, pentru că e vorba despre Barcelona. Care, da, e mai mult decât un club.

Catalunya is not Spain, dar Barca e lumea întreagă!
Puştiul palestinian aruncând pietre către un tanc israelian poate purta un tricou cu Messi. La fel un refugiat din Siria. Observaţi că ei, întotdeauna, îmbracă tricourile clasice, cele care au făcut gloria Barcei, niciodată designul de modă nouă, în toate culorile pământului, de la cele care îţi strepezesc dinţii până la nuanţele Romei, de nu mai recunoşti jucătorii. Acelea sunt pentru bogaţi. Marketingul obligă la această cromatică nebună, mereu schimbată, pentru ca Alioşa, cu tătic petrolifer, să poată căpăta la fiecare început de an şcolar noua uniformă. Sărmanii pământului n-au bani de aşa ceva. Ei poartă un tee-shirt contrafăcut, de care se agaţă ca de ultima bucată de pâine. Catalunya is not Spain, but Barca is the whole world! Şi lumea priveşte. Bastoane în cap, în feţe, în picioare. Gloanţe de cauciuc. Rajoy ferm. Puigdemont revoltat. Şi Pique. Lacrimile lui Pique, domnul Shaquira, această Evita a Catalunyei.

Rănile deschise ale Războiului Civil
Nu-i îndoială că lacrimile lui Pique sunt sincere. Ziua de pomină a putut mişca sufletul unui eschimos, darămite un reprezentant al comunităţii, mereu proiectându-se ca o conştiinţă sportivă a acestei provincii care vrea să devină o ţară. Nu intrăm în polemică. Sunt mii de pagini de citit înainte de a înţelege ce se întâmplă acolo unde nu s-au vindecat profund rănile Războiului Civil (în Andaluzia sunt cimitire pentru animale de companie peste gropile comune ale celor executaţi sub Franco), în ciuda bunăstării şi progresului. Şi mai e şi corupţia groasă, o, da!, nu suntem singuri în univers. Dar e de vorbit despre sportul care se erijează o dată în plus în vector al valorilor şi principiilor unei mulţimi.

Flegma şi spiritul civic al lui Pique
Ceea ce nu e rău. Sportivii sunt cetăţeni şi nu doar că pot, dar au şi datoria să se exprime. Problema intervine atunci când vedetele acestei minunate lumi, nişte anti-Gavroche, se urcă pe o baricadă după ce la baza ei au furnicat un pic cu bunul simţ. Pique nu e doar cetăţeanul milionar care a dat glas frustrării şi aspiraţiilor celor mulţi, e şi cel care, tot la ceas de seară, a flegmat doct şi profesionist, cu traiectoria impecabilă a unei lovituri libere executate de Neymar, fix pe sacoul unui preşedinte de club la marea paradă a victoriei după un turneu final câştigat. S-a râs cu lacrimi. Acum, bravul Gerard a scos iar apă pe ochi. Nu era acelaşi fel de apă, dar erau aceiaşi ochi. Şi acelaşi ocean din care o scotea.

Cum ar zice francezii, nu poţi rămâne şi cu untul, şi cu banii de pe unt. Asta merge doar la fotbal, unde eşti adulat după un gol chiar dacă mai apoi te uşurezi în mijlocul drumului. Independenţa unui teritoriu e o treabă un pic mai serioasă şi nu se termină cu un chef în club.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

ManX (6 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 11:58

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CRST (7 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 13:31

Eh...aici dai in Pique, dar nu prea. O parere ceva mai prompta ar fi necesara

ManX (6 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 14:05

Cred ca este o dezbatere intensa în redactie pentru a-mi publica sau nu mesajul:) Luati în considerare faptul,cei care nu sunteti deacord,ca în titlurile gazetei se gasesc cuvinte cum ar fi p***. Ieri parca.Cautati în arhiva. Sau ati angajat pe Oana Zavoranu la cenzura si este foarte stricta si decenta la publicarea mesajelor.

rammstein (12 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 14:25

si care-i problema ?....trebuia mai intai sa citesti ceva, poate istorie ,sau cartea de bucate a lui *** ,cand iti dai cu parerea despre un asemenea eveniment...libertatile unor oameni nu depind si nu se discuta de catre jurnalisti paravan..!!!..pacat ,te credeam un jurnalist cu acoperisul intreg!!...dar marlanul din tine iese la suprafata ca uleiul ...friputra si euroiul sa vina,ca de restul potopul lui dragnea...

victor L (50 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 15:39

Acum facem si politica externa! fotbalul mioritic e rezolvat :P Un articol al unuia in domeniu: http://www.contributors.ro/global-europa/catalonia-suprarealismul-elitelor-europene-si-bombele-cu-ceas-din-ograda-ue/

pamfletaru (3 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 16:06

daca pique ar fi jucat numai fotbal, n-ar mai fi plans.. el avea totul,fotbalul si pe shakira..daca s-a bagat in politica(scuzati, care e o ***) ,e treaba lui,dar cred ca nu se asteapta la pupaturi de la spanioli,loviti in unitatea lor !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (58 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 16:13

Fără a cunoaşte toate dedesubturile şi subtilităţile chestiunii în cauză, un lucru mi-e clar. Intervenţia brutală comandată de guvernul de la Madrid e o ruşine pentru lumea civilizată din care Spania se presupune că face parte. Nu mai suntem totuşi pe vremea lui Franco, ca să te dedai la ce s-a putut vedea pe tv. Atitudinea asta de corida are darul de ai radicaliza şi pe cei care au privit la început poate cu neîncredere demersul unor politicieni orgolioşi şi populişti. Aceşti neastâmpăraţi au reţinut din istoria lor doar anul 1640, nu şi ce a fost pe vremea maurilor. Fârămiţaţi din nou în stătuleţe insignifiante vor fi la cheremul oricui. Aviz amatorilor, pentru că tinde să devină un model periculos iar profitori se găsesc cu uşurinţă..

Jos_cenzura (9 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 16:57

Pique este cocalar, intr-adevar, dar asta nu scuza cum s-au purtat politistii si ordinele pe care le-au primit de la centru. Sper ca Bucuresti n-ar reactiona la fel daca Harghita sau Covasna, de exemplu, ar organiza un referendum simbolic. Daca ataci oamenii, mai ales cei care nu fac un rau nimanui, iti pierzi complet credibilitatea. Dragoste cu sila nu merge.

andipanda (1 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 17:51

Sunt unii pe aici, care nu au inteles nimic din articol.

bazileon (12 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 17:54

Bine ca nu mai scrie la gsp A. Niculescu!

ovidiu_3003 (141 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 18:39

...dar cei multi ce castiga daca se desparte Catalunya de Spania ?...Pique tot milionar ramane ...dar cei multi ?...ei ...ei ...ce devin ?

Paul (1 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 19:19

ovidiu_3003 Devin liberi !

Razvan (1 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 23:57

Suspendati, va rog, rubrica de comentarii! Veti pierde o mana de cititori - nulitatile care nu inteleg nimic si care nu sunt, oricum, de nici un folos - deci, nici o paguba.

sundance kid (14 comentarii)  •  4 octombrie 2017, 7:14

ovidiu_3003 Ba tu esti unul din cei cu IQ-ul cel mai redus dintre cei care comenteaza " toata ziua buna ziua " la articolele editorialistilor . Pe mine nu ma intereseaza Spania asa mult dar daca se intimpla ce spui tu se deschide " cutia pandorei " si vor urma o serie intreaga de cereri de acest fel pe tot cuprinsul europei !! Daca se intimpla asta nu numai ca va fi razboi dar U.E se va dezintegra complet !

bazileon (12 comentarii)  •  4 octombrie 2017, 7:54

D'aia le tataie posteriorul Rromanilor, ca "se deschide cutia Pandorei" (nu c-ar sti ei mare lucru despre respectiva cucoana). Trantiti capacul, bateti-l in cuie, si aruncati cutia in Fosa Marianelor; asa vom trai fericiti pana la adanci batraneti.

bazileon (12 comentarii)  •  4 octombrie 2017, 7:59

Si, apropos de credentiale, dle Naum. Nu ati evadat din Turul Frantei, ati fost eliminat (poate pe nedrept).

ovidiu_3003 (141 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 18:10

...bai demagog *** pe ce te bazezi cand imi spui prost ...te am inselat cu ceva si nu ti am platit ?...dar tu ...tu cum esti ?...te crezi destept nu i asa ?cine mai este ca tine emiti numai judecati de valoare ...tu ai intodeauna dreptate ...de unde atata incredere in tine ?...ce mananci ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (141 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 18:11

Paulica ...nu stiam ca majoritatea celor din Catalunya ...sunt inchisi ...