Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Micile Românii mari

Avem nişte insule. Proiectul de ţară ar fi să le unim

Permalink to Micile Românii mari
marți, 19 septembrie 2017, 9:43

Ţara noastră seamănă cu o vastă armată leneşă şi dezorganizată. Din ea  ies, nu des, dar regulat, comandouri care lovesc fulgerător, obţin succese uluitoare, apoi dispar înapoi în umbra televizuală a alchimiei din care se nasc. Constanţa cu care ele apar ne face să credem că noi, cu toţii, am putea mai mult. Am îndemnat să luăm exemplu. Am visat că această boală minunată e transmisibilă. Dar nu e aşa.

Ceea ce au creat, de exemplu, tenisul de masă, scrima, canotajul sau, câteodată, handbalul nu e repetabil la nivelul întregului. Oameni de acolo reuşesc tocmai pentru că sunt puţini şi pot construi între ei legături scurte şi strânse. Odată mărită aria, intervin, în proporţie geometrică, viruşii educaţiei, moravurilor, individualismului, suficienţei. Sar şi răstoarnă barca inerţia ratării, complexele, dispreţul regulilor. Titlul european pe echipe câştigat de Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro şi Bernadette Szocs e un perfect exemplu. Cum am putea vreodată noi, ca popor, să-i batem pe chinezi într-un meci pentru vreun aur, orice fel de aur?

Dar. Există un dar. Un minunat dar pe care ni-l fac aceste mici Românii de mare succes. Perspectiva unor insule care cresc şi, undeva, departe, în timp, formează un arhipelag dens, atât de dens încât, într-o bună zi, entropia îşi va inversa sensul, ele se vor uni şi vor crea un continent. Un nou pământ, noul nostru pământ. Ăsta e visul acum. Nu că vom învăţa de la aceste Românii bune – că nu putem -, ci că vom fi cuceriţi de ele, loviţi peste grumaz cu sabia gestului corect, aserviţi bunului simţ.

Capabili de a duce ceva la bun sfârşit. Putem doar să ne închipuim cum ar fi să nu ne pese de paşaportul, medaliile (argint olimpic în acest caz) sau investiţiile celor din faţă, aşa cum au făcut doamnele din finala de ping-pong. Daniela Dodean a avut momentul în care a căzut în genunchi aproape îngropată moral de capacitatea incredibilă a „germancei” Han Ying de a pune înapoi pe masă orice minge, trimisă cu orice viteză şi sub orice unghi. Am citit o fracţiune de secundă de disperare în ochii ei, dar imediat privirea s-a întors către interior scrutând după soluţii. Nu s-a predat. Trebuie să urlăm aceste cuvinte. NU S-A PREDAT!

Poate că şi-a imaginat cum ar fi trăit, în cârcă şi în timp, cu această predare. Şi-o fi spus că poate pierde setul, meciul şi aurul şi că ar putea trăi cu asta. Dar nu şi cu cocoaşa unei renunţări.

Cineva mi-a şoptit că o astfel de atitudine poate fi reprodusă totuşi. Reprodusă de altcineva, în alt sport, dar tot cu o minge care trebuie trimisă peste un fileu. Reprodusă această încăpăţânare de a nu te pune la pământ şi a muri. Nu ştiu. Poate. Noi vorbim despre maluri prea îndepărtate, străduindu-ne să nu înghiţim prea multă apă sărată.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Bogdan_FCD48 (1 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 10:30

Felicitari pentru articol. Din pacate este singurul dedicat acestor fete minunate. Ce au facut ele prin castigarea titlului european, e ca si cum nationala de fotbal ar bate Brazilia de 3-4 ori ca sa castige campionatul european. Dar mai bine vinde un articol in care ni se spune ce a mai facut meme, ce a mai zis gigi, ce a mai zis ala sau celalalt, intr-o mizerie de fotbal care e in moarte clinica de foarte multa vreme. Deci si voi presa sunteti partasi la prabusirea sportului, pentru ca promovati mai mult nulitatile decat oamenii care chiar fac performanta pentru Romania.

Samson (1 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 10:57

Felicitari pentru articol! Reflecta o realitate, care evidențiaza ca doar rareori, prin caractere puternice, pregătire, vointa si dedicatie se poate depasi mediocritatea. Din pacate, presa, dar si publicul, se complace în mediocritatea care le caracterizeaza. Altfel n-ar fi de inteles de ce unii scriu si vorbesc, mai tot timpul, despre patroni, presedinți de cluburi, manageri, fost puscariasi ori puscariabili, despre fotbalisti impotenti sportiv si obraznici, iar publicul sa ”consume” asemenea ”informatii”. Felicitari fetelor, realmente ne-au dat momente de mare bucurie si satisfactie și, mai ales, ca putem invinge, putem iesi din ”complexul mioritic”.

M. Dionis (3 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 10:57

Daca tot laudam jucatoarele, poate invatam sa le scriem si numele corect, este Bernadette Szocs, nu Szocz.

grigorescu gheorghe (1 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 11:27

Imi place articolul,am urmarit meciurile fetelor si sperantele intr-o victorie europeana s-au implinit.Ar fi frumos,asteptat si meritat, cred, sa se uneasca aceste Romanii(insule de darzenie,talent si multa munca)depinde de fiecare dintre noi.Felicitari pentru articol!

Blu (1 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 11:30

Frumoasa hiperbola, parca asa se numeste, nu? Sa fim noi oare cuceriti de victoriile noastre? Hmmm ... nu cred, dar cel putin ati spus-o frumos. Simonaaaaa!

Borat from Kazakhstan (2 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 12:11

Din nou o intepatura rautacioasa la adresa Simonei Halep.A compara ceea ce presupune tenisul de masa cu cel de camp e ca si cum ai compara condusul unei masini cu pilotarea unui elicopter.Ca dovada, orice amator care ia paleta de cateva ori in mana e in stare sa il practice fara a se face de ras.La tenisul de camp fara munca asidua chiar si ca amator risti sa iti dai cu racheta peste genunchi.E mult mai usor sa nu renunti la un sport un totul se joaca cu repeziciune si nu ai timp de gandire.La tenis intervine un efort fizic mult mai solicitant care contribuie si el la micile scurtcircuite din mintea practicantilor in momentele de presiune.Comparatii inutile.

Romulus65 (1 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 12:23

Marea Romanie este una superficiala, interesata doar de fotbalul nostru autohton la fel de superficial si el. Celelalte sporturi, chiar daca unele dintre ele aduc glorie tarii, sunt tratate cu indiferenta. Seara trecuta cand am felicitat fetele noastre, comentand un articol dedicat Danielei Dodean si acestei victorii, eram doar al treilea comentator care le felicita. De aseara si pana la aceasta ora s-au mai adaugat patru comentarii.

gelu (1 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 12:46

Un BRAVO cu b extrem de mare pentru toate fetele!!! Suntem singura tara care a refuzat sa importe talent din China. Si uite ca au reusit sa ia AURUL. Medalie asteptata multi ani, de o importanta extrem de mare, care trece usor neobservata. BRAVO fetelor.

Fane (61 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 13:29

Indraznetii inving.Aceste fete deosebite,m-au impresionat cu jocul lor ofensiv cu orice pret,chiar riscant,care le-a iesit de cele mai multe ori. Cata tensiune a avut aceasta finala ,incheiata cu o bucurie de nedescris.Bravo fetelor ,sunteti imperiale! Ma inclin voua,Elizabeta,Daniela,Bernadette,ca si antrenorului Viorel Filimon si sotilor Romanescu,fauritori de performante.Toate urarile de bine!

gintonic (12 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 13:41

Felicitari Radu ! F bun , subtil, istet articolul ! Bravo Eliza, Daniela, Bernie, Dl. Filimon ! Mandri de voi!!!

victor L (73 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 14:28

Articolul, prin autorul sau, ne indeamna sa apreciem munca celor 3 fete. Si nu uita sa arunce un dram de venin catre Halep. Ne mai spune ca " apoi dispar înapoi în umbra televizuală a alchimiei din care se nasc". Cind ati scris ultima data despre aceste fete, dle Naum? pe cine acuzati? Bravo, dle Naum, Halep trebuie biciuita; sta ca fraiera pe locul doi de vreme lunga si nu mai inainteaza.

mg (115 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 15:44

..Avram Iancu(contemporanul nostru, nu crăişorul Ardealului) a reprodus încăpăţânarea asta străbătând înot Dunărea de la izvoare până a dat de apa sărată, ca'n cântecu' lu' Iglesias "Aqua dulce.." Poporul ăsta are gena învingătorului chiar dacă a arătat-o destul de rar, problema e dacă sistemul îi ajută pe cei talentaţi sau le bagă beţe'n roate.. Da, suntem prost organizaţi şi le dăm cu flit celor din afară care ne servesc modele verificate în timp. Suntem, se pare, condamnaţi să găsim resurse şi soluţii în universul nostru unic, românesc, dar durerile facerii sunt mari şi de durată(cezariana fiind exclusă în mod patriotic..) "La zidirea soarelui se ştie/ Cerul a trudit o veşnicie/ Noi muncind asemeni ne-am ales cu/ Ne-am ales cu Domnul Eminescu" (Grigore Vieru) Ca să răsară stele din praful cosmic e nevoie de centre de gravitaţie în jurul cărora să se concentreze materia. Avem deci nevoie de modele şi de promovarea lor. Aveţi mingea la fileu...

vasco (164 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 15:49

Bravo fetelor!Bravo tuturor fetelor di lot,nu au fost doar cele trei,bravo antrenorilor de la cluburi,de la lot,tuturor celor care le-au asigurat succesul.Sunt acolo sus de multa vreme,opt finale,multe medalii,dar scriem elogios despre ele doar atunci cand castiga aurul,uitand cata munca este in spatele acestor rezultate,cata darzenie,concentrare,stapanire de sine.Este unul pe aici,cica din Kazahstan,care zice ca a compara tenisul de masa cu cel de camp e ca si cum "ai compara condusul unui automobil cu cel al unui elicopter"...Cred ca el nu a luat niciodata o paleta in mana ,nici macar ca amator,altfel n-ar fi facut niciodata nici o comparatie intre cele doua sporturi.Si mai cred ca nu a luat nici o racheta in mana dar si-a dat si asa peste genunchi...Chiar asa.."comparatii inutile.." Inca odata ,bravo Romania!Imi place tare de tot ca avem viitorul asigurat:Berni Szocs!

Leopardu (6 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 16:20

@mg: foarte fain scris! Respect!

cristian (1 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 18:50

Cand deschid site-ul gsp.ro caut orice articol care nu se refera la mizeriile din fotbalul romanesc. Primul gasit este acest excelent articol despre o mare bucurie a tenisului de masa romanesc. Este un sport spectaculos iar echipa romancelor chiar joaca frumos si a meritat victoria finala.

emg (7 comentarii)  •  19 septembrie 2017, 20:07

<3

Un cetatean (1 comentarii)  •  20 septembrie 2017, 0:50

,,,,Ţara noastră seamănă cu o vastă armată leneşă şi dezorganizată. Din ea ies, nu des, dar regulat, comandouri care lovesc fulgerător, obţin succese ,,, Gresit domnule Naum, din 2011 fetele au 4 medalii de argint pe echipa si aur individual , dumneavoastra elogiati numai aurul??? Munca lor este de prisos daca nu castiga aurul??? Ramaneti va rog la fotbal , oricum nu intereseaza pe nimeni! O mizerie, scrieti tot despre fotbalisti, ce femei au , ce masini, cit de culti si cool sunt! Despre fetele astea de aur doar 2 articole ascunse! Rusine! Schimbati numele tabloidului din Gazeta Sporturilor in Gazeta Inculturii Fotbalistice!

mg (115 comentarii)  •  20 septembrie 2017, 10:20

@Leopardu - şi reciproca e adevărată.. :)

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  20 septembrie 2017, 22:45

Da ...acesta este secretul la sporturile de echipa ...legaturile dintre sportivi ...ca sa reusesti ele trebuie sa fie scurte si stranse bazate pe ajutor reciproc ...nu pe ura si invidie ca la nationala de fotbal ...

Marius (1 comentarii)  •  21 septembrie 2017, 10:20

Felicitari pt articol si mai ales fetelor pt performanta obtinuta!

Vulc Sorin (1 comentarii)  •  21 septembrie 2017, 22:18

"Sa inversam sensul entropiei" este contrar legilor fizicii, dar cred ca este singura cale pentru noi ca popor, sa contam cu adevarat.Articolul scris de Radu Naum are forta, viziune si suflet in egala masura.

Urod (10 comentarii)  •  22 septembrie 2017, 23:08

Fetele merita toate felicitările, și sper sa se continue lucrurile bune care se fac acolo. Poate în tenis de masa , este mai ușor din punct de vedere financiar , nefiind un sport foarte costisitor , dar munca este uriașă. Sa reușești sa învingi asiaticele europenizate , este ca si cum ai bate China. Cat de nedreapta este viata și mai ales ziariștii....pentru un asemenea succes s-au scris 2 articole stingere, iar despre fotbal , care nu ne aduce nici o performanta , se scriu sute de articole. Da, știu ca fotbalul are mai multi susținători dar nici chiar asa sa nu se scrie mai nimic despre o performanta uriașă......Bravo fetelor.....

Comentează