Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Alo, nea Gianni?

Când îl asculţi/citeşti pe onorabilul preşedinte al FIFA, Gianni Infantino, te apucă duioşia proporţional cu consonanţa numelui pe care îl poartă şi cu poveştile de adormit copiii pe care le debitează. Caşti şi stingi veioza. Noapte bună, coşmaruri frumoase! Dom’ […]

...

Lupta cu focul

E fetiţa întregii planete. Chris Evert termină comentariul finalei cu lacrimi în ochi. Kim Clijsters e fericită ca şi cum ar fi câştigat copilul ei. Justine Henin, în ziua meciului cel mare, la interviul din L’Equipe, aduce a bunică aranjând […]

...

Hangar 18

„Sălbăticie” e un termen prea sălbatic pentru oricare dreptunghi de pământ din Paris. În fine, oricare din interiorul Perifericului, inelul de autostradă care înconjoară Oraşul Luminilor. De aceea autorul acestei caracterizări a terenului pe care a fost trimisă să joace […]

...

Ikarius şi soarele gol

Ca şi în cazul lui Bănel, jumătate de galaxie se pregăteşte să îl îngroape sub încurajări pe cel mai tare gafeur al tuturor timpurilor Ligii Campionilor. Bine, poate nu chiar ca la Bănel, că noi n-avem egal în transformat alba […]

...

Da-n Petrescu să credem?

Cel mai bun antrenor din România, statut certificat de titlul proaspăt cucerit, spune într-un intreviu la Digi că e de ajuns ca arbitrii să fie corecţi pentru ca el să nu mai protesteze. Să simtă el că nu trag într-o […]

...

Răsfăţ şi dezvăţ

Suntem răutăcioşi. N-a zis asta. Sau n-a vrut să zică asta. Poate a vrut să zică altceva. Sau poate că ar trebui

Permalink to Răsfăţ şi dezvăţ
marți, 29 august 2017, 1:45

Titlurile sunt că Tănase îl critică pe Dică – oricum sună a glumă -, dar nu e aşa, chiar nu e. „Nu poţi să ajungi la naţională dacă joci doar 45 de minute pe meci”, asta a declarat, în esenţă, după meciul cu Botoşani.

Cuvintele picau bine pentru a găti o ştire picantă după un meci cam fad. Tănase tocmai dăduse un gol, chiar dacă în coproducţie cu portarul advers, ceea ce l-ar fi îndreptăţit să ridice vocea. Să se arate nemulţumit că n-a fost titular în returul cu Sporting, că e scos adesea la pauză.

Potriveala era gata. „Nick”, antrenorul prieten cu jucătorii, deschis la dialog, tocmai primea o replică în spiritul democraţiei vestiarului care, ca şi în cazul celei a Revoluţiei Franceze, te poate duce direct la ghilotină. Ei bine, nu. Tănase n-a fost obraznic. Fotbalistul de la care se aşteaptă marea şi sarea nu trebuie căutat la vorbe, ci la fapte. Şi ele sunt încăpăţânate.

Poate că spusele lui Tănase nu sunt o critică, ci o autocritică. Poate că ex-viitoreanul dă glas unei frustrări născute din incapacitatea proprie de a se ridica la etajul aştepărilor publice, de a arăta că nu doar suma de transfer şi marketingul adesea falimentar al „perlelor” în devenire îl ţin în echipă.

Poate că Tănase se întreabă, în forul lui interior, dacă nu cumva şi din cauza lui Hagi nu poate să vândă mai mult şi mai „afară”. Poate că se frământă, ca şi alţii ieşiţi de acolo şi uşor rătăciţi, blamându-se că ar putea fi încă un cui în proiectul celui zis Regele.

Cine ştie, e posibil chiar să înţeleagă că fotbalul românesc se duce de râpă şi pentru că băieţi ca el, cauţionaţi în tot şi în toate, cocoloşiţi, cu reveniri (după accidentări) amânate sine die, nu pot avea zvâcul, nebunia de a izbuti, răutatea de a se căţăra pe povârnişul lumii cu unghiile şi dinţii precum alţi juni de pe alte meleaguri. Poate.

Emoţionaţi de propria noastră naivitate am putea să-l consolăm şi să-i şoptim: „Nu e doar vina ta”. Şi am avea dreptate. Dar, în esenţă, am greşi. Pentru copii ca Florin şi Florinel scuzele s-au terminat. Le-au păpat. Lor le trebuie un bici spre mai multă consistenţă şi mai puţină şmecherie, mai puţin balet ratat în duelurile individuale, mai puţine plonjoane pseudoartistice în careu. Le trebuie o mărire de stomac pentru o altă foame de reuşită.

„Ce mă frapează e lipsa de ambiţie (a celor din generaţia de azi). Le place să joace fotbal, dar nu mai vor să sufere pentru a deveni mai buni şi a ajunge în vârf”. Nu, nu a spus-o vreun jurnalist. Sau vreun analist de studio. Sunt vorbele lui Hagi, omul care i-a creat. Ironic, nu?

Cine ştie, poate că Tănase a vrut să zică de fapt: „Nu ajung la naţională pentru că Dică mă ţine pe teren adesea doar câte o repriză. Şi bine-mi face!”. Asta, da, ar fi o ştire! 

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Șerban (9 comentarii)  •  29 august 2017, 14:36

Am și eu o știre! Cornel Dinu, cel ce, prin Liță Dumitru, rezolva problema Steaua, este speriat de imensul decalaj dintre lotul lui Dică și cel al lui Contra - așa că, în stilul caracteristc, vrea să-l doboare psihic pe Golofca. Nu mă apucam să discut de C.Dinu, dacă nu citeam că ținta Golofca are 27 de ani. Automat mi-am amintit că Marcel Răducanu a ajuns la Națională la 27 de ani că n-avea voie să joace nici la Steaua, sarcină perfect îndeplinită de Dumitru. O zi bună!

mg (68 comentarii)  •  29 august 2017, 14:49

..când îl văd pe acest Tănase, cu figura lui de struţ care tocmai a scos capul din gropiţă, mă apucă dorul de Dodel..:)

DDS (1 comentarii)  •  29 august 2017, 14:50

Putea să fie geniul capionatului. Tristul numit Daum tot nu l-ar fi chemat la națională. Individul e chitit să facă praf calificarea și e consecvent până la capăt, doar e neamț. Ne merităm soarta. Românul e genul de om care iubește să plângă la morminte străine. Pițurcă a fost ușuit de națională în același pur spirit românesc, pentru că mirosea urât. Ca să ne dăm seama, de fapt, că pomii lăudați din străinătate miros infinit mai rău decât cei români.

Vardasihan (8 comentarii)  •  29 august 2017, 14:52

Cum joacă Tănase la Steaua,la orice altă echipă din România,ar fi fost vedetă.Chiar şi cu jocul ăsta,,puturos"şi ineficient.hanca, ,,vedetă"la dinam0 sau alex,,fetiță"ioniță, ,,vedetă"la astra,deac de la câfârâ,sunt indivizii ăştia peste tănase când vorbim de fotbal?!tănase e luat în,,vizor"şi are soarta tuturor celor transferați la Steaua.Azi eşti vedetă la botoşani,mâine dacă ajungi la Steaua şi nu dai hattrick meci de meci,eşti,,varză".tănase,e la un nivel scăzut,dar alții,pe care i-am enumerat,nu sunt cu nimic peste tănase,şi sunt considerate,,vedete".Probabil pentru că nu joacă la Steaua.Când vine vorba de a,,judeca"jucătorii de la steaua,presa,întotdeauna foloseşte,,măsuri speciale".

Dan (1 comentarii)  •  29 august 2017, 15:50

Jucător modest acest Tanase asta este adevărul

a dica (8 comentarii)  •  29 august 2017, 16:46

Corect, Vardasihan. Si mai e ceva, vine de la Viitorul, ca si "golanul" de Fl. Coman. Nu e clar, astia de la GSP fac cu schimbul: atac la Hagi si la tot ce produce. Prin ricoseu...

Carol K (43 comentarii)  •  29 august 2017, 17:04

Eu merg pe ideea ca baietii astia la echipele lor mici de unde pleaca au pe langa talent si pofta de pregatire un anume simt al raspunderii din cand in cand.Nu ca ar fi apasati de povara raspunderii maxime dar ii vezi mai ambitiosi mai maturi,mai rai,mai flamanzi sa arate cine sunt si ce pot....Cum ajung la FCSB vad ca presa doar de ei se ocupa,vad ca Becali ii compara deja cu Lampard,Mbappe sau Van Basten,vad ca li se pun sume imense de reziliere si dintr-o data cad intr-o autosuficienta,le cade plumbul in picioare,nu mai au acea zvacnire,parca si-au atins scopul si asteapta sa-i vada niste impresari de afara in tricoul cel nou de parca asta le-ar spori cu ceva valoarea.

di livio (10 comentarii)  •  29 august 2017, 23:07

asta cu revolutia franceza si Tanase ii beton...analogie ca aia cu corbii postaci a lui Tolo...da da ce ghilotina?..nu mai bine-l duci pa Tanase la dachau?..cu geambasu sef da lagar...sau sef da hala la impachetat peste

Alex One (36 comentarii)  •  30 august 2017, 9:30

Tanase ca si Coman par jucatori umflati de Hagi, de comentatori media. Poate ca nu, ramane de vazut. De altfel n-ar fi singurele chifle luate de Becali care e mare specialist in transferuri scumpe si proaste, lista-i lunga. Sunt convins ca nici acum Dica n-a fost intrebat daca are nevoie de respectivii. In schimb n-a gasit in trei luni 1-2 fundasi centrali pe care ii cerea antrenorul si necesitatea evidenta a lotului !

Mircea (6 comentarii)  •  30 august 2017, 14:30

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionnis (2 comentarii)  •  30 august 2017, 17:50

tanase este o mare teapa marca Hagi. Stie doar sa simuleze. Are un fizic de prima balerina :))

++ (17 comentarii)  •  30 august 2017, 19:28

la viitorul lui hagi se trinteau pe jos cind pierdeau mingea in urma unui duel cu adversarul. o primeau inapoi din lovitura libera, asta facea toata echipa cu Benzar in frunte. bineinteles cu largul concurs a arbitrilor de casa in timpul acela, tudor si covaci. oricum cei ce nu arbitrau asa arau ocariti de rege ca la usa cortului. rezultatul: 0-4 in retur cu o echipa cipriota dupa ce colegul ioanitoia a trimbitat victoria zdrobitoare cu 1-0 la ovidiu. pe urma 1-3 si 0-4 cu salzburg, niste nemti acolo. culmea este ca dupa astfel de rezultate marele antrenor gica hagi, cel ce vorbeste numai si numai despre fotbal, e aproape selectionerul viitor a rominiei.

SARPE (1 comentarii)  •  31 august 2017, 12:55

tanase... o petarda de 1.5mil care nu poate fi vandut...bagat cu forta in echipa poate poate mai scot ceva..teapa mare

bazileon (12 comentarii)  •  31 august 2017, 14:43

Manjii lui Hagi, cum le spunea le Grand ecuyer, or fi talentati, nu zic, dar mai mult de niste cai de povara nu poate iesi din ei datorita caracterului castrator al lui Hagi. De unde simularile si loviturile prostesti si absenta oricarei vitalitati armasaresti. Ma cam mira tresarirea dvoastra de orgoliu. De urmarit.

Alex88 (1 comentarii)  •  31 august 2017, 23:13

Oare baiatul asta mai si mananca?

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord