Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Campioana acestei lumi

„Vive la France! Vive la Republique!”, a strigat şugubăţul Pogba, poate în anticiparea primului preşedinte de culoare al acestei ţări. Asta după ce dănţuise pe masa conferinţei de presă lângă care tocmai fusese înecat în fericire Deschamps. Între timp Parisul […]

...

Ar fi cea mai urâtă campioană a lumii?

Ne delectăm cu toate clişeele despre cum i-au bătut de i-au rupt nemţii într-un război (dar nu despre cum i-au bătut ei pe nemţi în precedentul), despre cum au murit americanii pentru libertatea lor de laşi (dar nu despre ce […]

...

Invizibilii

Mbappe, Hazard, Kane. Nu mai sunt mulţi rămaşi. E o mare doză de noroc în drumul lor. Dar şi de justiţie. Au plecat acasă mai toţi tatuaţii, toţi încrezuţii, toţi reclamangii şi lăcrămanţii. Orizontul s-a mai limpezit un pic fără […]

...

Albastru, alb/negru, roşu

Bună de tot! A mai fost una tare, înainte să înceapă balul. Poza naţionalei din ’82 lângă cea a echipei de astăzi. Comentariul: „Efectele încălzirii globale”. Nivelul bronzului, evident. Să te tăvăleşti, nu alta! Suntem maximi la glume de-astea, ne-am […]

...

Linşaţi-l pe Rubiales!

Discursul lui Akinfeev imediat după ce ariciul rus a păcălit vulpea fără dinţi spaniolă a semănat cu acela al bravilor noştri sportivi ante ’89. Frisoane. Dar nu e vreme pentru asta. E timpul răfuielilor. Un nume, unul singur, luminează minţile […]

...

Denis în drum spre Alibec

Acum o lună avea lumea la picioare. Azi ne întrebăm dacă mai stă în picioare

Permalink to Denis în drum spre Alibec
miercuri, 2 august 2017, 11:39

Asiaticii sunt plin de vorbe de duh precum câinii comunitari de păduchi. Înţelepţii orientali, ca şi cercetătorii britanici, au devenit legendele moderne de care nu poţi scăpa neam, mereu vine cineva cu câte vreo producţie a lor să te exaspereze. Ca răzbunare, îi putem vărsa şi noi una lui Alibec. Cică era unul care căuta pe plajele lumii piatra filosofală (un fel de iPhone 8). Ridica pietre şi le lovea de centura de fier de la brâu, presupusă a se preschimba în aur la contactul cu obiectul dorinţei sale. O viaţă întreagă a cules, a lovit, a aruncat. Înainte de moarte, când s-a uitat la cingătoare a văzut că strălucea ca un soare. Bietul om găsise piatra filosofală şi o zvârlise la loc în neant, orbit de rutina sa zilnică.

Ce învăţăm noi de aici, copii? Că, invers de o altă zicere cosmică, drumul nu e totul. E bine să mai plecăm ochii la viaţa din jur, la ce ţinem în mână şi nu doar la ce fluturi ni se învârt prin cap. Copilul Denis e un răsfăţat, ar zice mulţi, dar şi el caută ceva. Se caută cu îndârjire pe sine. E un om cu o perseverenţă admirabilă în drumul către propria persoană, pe care a rătăcit-o şi nu o mai regăseşte. De câte ori nu face lucruri bune, sau nu înscrie (punctul 1 al fişei sale de post), zicem că Alibec ratează. De fapt, el se ratează.

În apărarea sa trebuie zis că nu îi e uşor. Niciunui fotbalist de talent din România nu-i e uşor. Te iau în primire tot felul de lighioane care te venerează ca să te tapeze cât mai bine de orice, de la bani până la faimă. Urmezi calea clasică, ieşi din rând, eşti cumpărat la târgul ăsta planetar de fotbalişti de vreun club din Vest, eşuezi, te reîntorci, încapi pe mâna unuia care te pune pe picioare, începi să urci din nou, faci senzaţie, îţi îngraşi cota, inevitabil ajungi la FCSB, unde ţi se lipeşte o sumă babană de cont şi o banderolă de braţ. Şi vine vremea decontului. Şi explodezi. Nu te învaţă nimeni să respiri, nu te învaţă nimeni umilinţa care te ţine de brăcinari pe buza prăpastiei. E corect să nu uităm toate astea când vorbim despre Denis şi alţii ca el. Dar asta nu îi salvează de la înecul în propriul abis atunci când la capătul drumului realizează toate bogăţiile pe lângă care au trecut pentru că n-au avut un pic de răbdare, că n-au jucat un pic la off-side cu destinul.

Alibec nu înţelege de ce nu-i ies lucruruile fără să-şi dea răgazul de a pricepe. El trebuie ajutat, dar nu jucându-te de-a banderola cu el. Trebuie ajutat să se ajute. E frustrant ca un tip cu focul lui să se tot zbată aiurea, să orbecăie de ca şi cum cineva i-ar stinge mereu nocturna. Sunt unii a căror reuşită sau ratare ne implică. Cumva fotbalul ăsta va trebui să treacă peste toate blocajele şi machismele lui pentru a sprijini profesionist oameni importanţi care se rătăcesc. Altfel se rătăceşte cu ei şi nu-i foloseşte la nimic să-i afurisească mai apoi. Alibec e o miză. Din întâmplare, nu doar pentru el.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Fane (31 comentarii)  •  2 august 2017, 12:00

Din nefericire Alibec s-a nascut ratacit,iar daca se va regasi,va fi prea tarziu si va regreta amarnic,ca nu-i asa? "Unde nu-i cap vai de picioare."

JFM (24 comentarii)  •  2 august 2017, 12:44

S-a intamplat "efectul Becali" ! Zic eu pregatit din umbra de "maleficul MM" Reteta perfecta pt ca orice fotbalist roman sa se prabuseasca...De aia tot le spun jucatorilor tineri,talentati,ambitiosi...fugiti de FCSB,acolo va ingropati cariera.

simi (3 comentarii)  •  2 august 2017, 12:50

Majoritatea celor ajunsi la fcsb in era Becali se pierd...De ce oare?

Clod (1 comentarii)  •  2 august 2017, 14:33

@JFM La Dinamo, moncher, acolo si numai acolo, va puteti cladii cariera. Hai ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (44 comentarii)  •  2 august 2017, 14:36

Sigur ca exista si contraexemple de jucatori lansati de Steaua in fotbalul mare,pe multi bani.De exemplu Nicusor Stanciu...Nu uitati ca la un moment dat la nervi Becali era sa-l imprumute prin Golf cu drept de cumparare al acelora si doar interventia Prodancei al carui pariu era l-a salvat.Dupa care si el a prins o perioada de exceptie si tot Prodanca l-a vandut...LA TIMP ! Cand fotbalisti ca el se cautau pe piata occidentala.Mai departe vom vedea dar ce este cert e ca doar printr-o mana intinsa aceasta afacere buna a reusit....Gardos la fel,a fost vandut dupa care nimic...Dar asta e problema jucatorului,a lui Becali nu mai este,daca jucatorul a fost vandut la timp pana sa cedeze nervos la toate mizeriile lui MM sau ale patronului clubul a avut de castigat,afacerea a mers.Cu Alibec nu prea vad sa iasa bine,este alt aluat,Sumudica a stiut cum sa-l motiveze,cu Becali e f.greu el apleaca mereu urechea la serparia aia de machidoni din club care-i baga zi de zi numai strambe functie de ce interese au....Pana acum de ce Man era o epava iar acum e noul Van Basten in conceptia locatarului din Pipera ?

JFM (24 comentarii)  •  2 august 2017, 14:56

@Clod...Atat pot sa duci,amice ? Asta era concluzia ta cea inteleapta ? :)))))

mitrut (2 comentarii)  •  2 august 2017, 17:03

Mii de mari talente, de la noi sau din alte zari, s-au ratat negasindu-se. Nu e nici primul si nici ultimul, din pacate. Si sunt prea putini cei care i-ar putea ajuta. Sau cere ar vrea sa-i ajute.

Lp (1 comentarii)  •  2 august 2017, 22:15

Parca mereu are shortul prea lung si sta pitit in el. Altii piteau mingea in short, era o vorba, el reuseste sa dispara in proprii chiloti din care iese la pauza sau accidentat. Si uneori aplauda cite un coleg.

Alex One (37 comentarii)  •  3 august 2017, 9:22

Alibec are toate sansele sa imite traseul lui Sanmartean si sa se trezeasca la treizeci si ceva de ani ca si-a ratat in mare parte cariera. Avand in vedere ca nu mai e asa tanar,din pacate nu si matur, gestul aiuristic de aseara care i-a adus un cartonas gratuit si suspendarea pentru meciul viitor este elocvent, doar de el depinde sa-si construiasca un viitor la care talentul ii da dreptul. De el si doar de el depinde, a da vina pe altii este usor dar total gresit si neproductiv. Apropo,din cei care nu s-au acomodat in trecut la Steaua, evident din "vina altora", patron, MM, antenori, etc., o gramada de "viitori" Hagi si Radoi cum ii lansa presa, si au parasit clubul cati s-au remarcat in alta parte desi erau foarte tineri si aveau viitorul in fata, stie cineva vreun nume ? Asa ca sablonul Steaua strica jucatorii nu are acoperire decat daca acceptam ca si cauze salariile mari, conditii de pregatire si refacere de nivel occidental,dixit Marica, asistenta medicala,etc. Da, prea mult bine poate strica un tanar needucat, venit din mediul provincial-rural, crescut in conditii modeste sau chiar de saracie lucie aterizat brusc "de capul lui" in tentatiile Bucurestilor. Si cine e de vina ?

Emilian (14 comentarii)  •  3 august 2017, 10:30

In cazul lui Alibec e evident ca el are o problema de psihic, de mentalitate. O problema care nu e de azi de ieri, ci vine de demult, din copilarie. El ar avea nevoie de un mediu special, de un club si un antrenor care sa-l ajute cu adevarat. Un Mircea Lucescu, care a stiut dintotdeauna sa "creasca" jucatori, sa le castige respectul, sa-i faca sa scoata ce-i mai buni in ei, sa fie un fin psiholog. Este clar ca in Becalistan nu va gasi un astfel de mediu. Acolo azi ti se ofera 1 mil de Euro, ca a doua zi sa fii umilit in ultimul hal. That's the spirit!

Jos_cenzura (12 comentarii)  •  3 august 2017, 18:44

Cu toate astea, ieri Alibec a fost exceptional, nu am vazut alt jucator roman de la Sanmartean incoace sa dea atatea pase geniale (si sa tina de minge atat de bine). Daca echipa avea jucatori cat de cat ok, Alibec ar fi avut vreo 3-4 assist-uri, dar nu prea are cu cine...

Nica fără frica (11 comentarii)  •  5 august 2017, 17:26

Cred că e vorba de mentalitatea românilor neserioși și superficiali. Budescu și Alibec două super talente care nu au realizat nimic și s au irosit. Împreună au doar 11 meciuri la echipa națională!!! La calitățile lor dacă aveau altă mentalitate puteau ajunge la echipe de top din Europa.

nimeni (2 comentarii)  •  7 august 2017, 0:09

Si noi romanii avem vorbe de duh. Nu asta e problema

nimeni (2 comentarii)  •  7 august 2017, 0:11

am verificat daca apare comentariul... si sper ca nu aveti limita la "caractere"...

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord