Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Micile Românii mari

Ţara noastră seamănă cu o vastă armată leneşă şi dezorganizată. Din ea  ies, nu des, dar regulat, comandouri care lovesc fulgerător, obţin succese uluitoare, apoi dispar înapoi în umbra televizuală a alchimiei din care se nasc. Constanţa cu care ele […]

...

L-aţi auzit pe Lucescu?

Am turat zadarnic motorul de căutare. Cuvintele cele mai importante ale lui Mircea Lucescu la revenirea în ţară nu erau de găsit. Erau toate celelalte, cele „flashy” despre oportunitatea ratată de a fi selecţioner al României. „Mai bine să mă […]

...

Fărăpatron SA

Liga a 4-a e a unui fotbal care vrea să-l răstoarne pe cel de pe tron. Pe cel de palat. Ce se întâmplă acum acolo, cu Steaua care se vrea întoarsă la origini, cu un Rapid academic, cu reînvierile Carmen […]

...

Răsfăţ şi dezvăţ

Titlurile sunt că Tănase îl critică pe Dică – oricum sună a glumă -, dar nu e aşa, chiar nu e. „Nu poţi să ajungi la naţională dacă joci doar 45 de minute pe meci”, asta a declarat, în esenţă, […]

...

Tunelul de aur

Cu Halep suntem într-o paradigmă socratică. Ştim că nu ştim nimic. Pentru noi şi pentru ea, meciurile de „ultimă treaptă”, cele care ar putea să o ducă spre locul 1 mondial sau o victorie într-un turneu de Mare Şlem, sunt […]

...

Tic, tac, tic, tac

O umbră mare planează asupra finalului de sezon. S-ar putea lăsa cu lucruri urâte

Permalink to Tic, tac, tic, tac
marți, 18 aprilie 2017, 12:55

Faza trebuie să rămână, ca un vârf al absurdului. Craiova-Astra, penalty contestabil, gol, minge adusă la centru. Şi nimeni nu se atinge de ea. Ioniţă se uită nelămurit, Budescu îi face semn să plece de-acolo. Boubacar vrea să reia el jocul şi tot Budescu îl alungă furios, ai senzaţia că îi va trage şi o scatoalcă. Meciul îngheaţă, şi noi cu el. Bun venit în haos! Fotbalul a devenit o capcană. Arbitrii fac prostii colosale, jucătorii îşi iau dreptatea în mâini. Această minigrevă ar putea foarte bine să fie doar începutul marii dezordini. Toată lumea e cu nervii întinşi. Toată lumea vede cabale, conspiraţii, „nu suntem lăsaţi să jucăm”, „am început să deranjăm”. La Astra, un fel de Republică din Ploieşti, e cel mai uşor să se crape treaba. Cine îi poate zice ceva lui Budescu? Când arbitrul a încercat să parlamenteze cu Săpunaru, acesta a avut o atitudine de „Şi ce vrei să-i fac eu? E băiat mare…”. La meciul cu FCSB, Şumudică şi-a strâns jucătorii la margine după al doilea gol şi toţi am avut un frison. Ca şi acum. Dacă nu mai reiau meciul? A fost un bluf. Dar de fiecare dată e parcă mai aproape de a nu fi.

Astra nu mai poate, e clar. Nu mai poate psihic pentru că a trecut prin infern şi s-a întors. Unde să se mai ducă? Oamenii ei sunt ca veteranii din filmele cu Vietnam, fac ce vor. Şi nu sunt singurii încrâncenaţi, aproape de o explozie. E logic. Prea multe meciuri, prea multe competiţii cu prea puţini jucători şi prea puţini bani. Mize prea mari, multe personale. Mulţescu apare alb la conferinţele de presă, Şumudică e alb de mult, în cap, Reghecampf şi Stoica pugilează verbal cu jurnaliştii, Hagi e adesea carne vie. Părinţelul Popa dă spectacol săptămânal, mai are puţin şi pleacă el cu microfonul să-i întrebe de sănătate pe cei de la Ligă (sau FRF? Sau pe toţi? Nici el nu mai ştie). Te temi pentru fiecare vorbă, fiecare fluier.

Cine ştie ce nebunie ne aşteaptă după colţ? Iar liniştea de perpetuă siestă de la LPF poate fi o invitaţie la revoltă. Oamenii ăştia, buni sau răi, pun o mie de întrebări cărora li se răspunde rar prin comunicate vag ironice şi moralizatoare. Neplăcut şi periculos. Cineva cinstit ar trebui totuşi să spună că mulţi plătesc păcatele vremurilor recente şi acum au căzut la mijloc. Că arbitrii umani sunt o tehnologie depăşită. Că pentru prestaţia lor, nu arareori greu de privit, televiziunile plătesc bani enormi pentru economia în care trăim. Să le spună, omeneşte, să o lase mai moale un pic. Nu e sfârşitul lumii. Doar dacă nu vor ei să fie.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

alex (26 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 13:40

La Pitești a fost circ ieftin! Se vedea de pe Lună că vor să timoreze arbitrul! Chiar au recunoscut la finalul meciului! Îi aștept să procedeze identic și în Europa League ....,,Domnul,, Budescu înjură arbitri meci de meci și i se tolerează într-un mod constant aceste obscenități! Pentru același ,,Domn Budescu,, mutați meciurile cu Astra la miezul nopții sau puneți un pătrățel roșu ....Meciurile din play-off au devenit un fel de ,,off ce chin, ce jale pe la poarta dumitale,, ....o zi frumoasă să avem!

ovidiu_3003 (121 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 13:47

...cum sa se lase cu lucruri urate ?...jocul o sa se reia de fiecare data ...LPF este vinovata ...dar cum poate fi altfel cand seful ei este un incompetent ?

Carol K (33 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 14:01

Viitorul va lua titlul....FCSB si-a batut joc de fotbal anul acesta si o face in continuare...Daca lasam ca audientele TV sa decida campioana,locul 2,3 samd iar FRF si LPF exact ca acum doar sa mimeze preocuparea pt un campionat curat si performant vom ajunge sa ne batem cu Malta si Gibraltar pentru penultimul loc in grupele de calificare, sa iesim fericiti in Piata Universitatii sa exclamam acel atat de romanesc "nu ne-am facut de ras,am evitat pana la urma rusinea ultimului loc !!! " Asadar Viitorul va lua titlul pentru ca a fost cea mai constanta si cea mai spectaculoasa echipa in acest an.

dan (2 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 14:46

ce filozofie se face dintr-un gest marlanesc si smecheresc.

Fane (20 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 15:15

In campionate puternice,arbitrii fac niste greseli incredibile si ma intreb,cand nu e vorba de greseli omenesti,daca a fost sau nu ,un aut sau corner acordat gresit,cand sunt lucruri clare:sunt nepregatiti,au nevoie de oculist sau sunt rau intentionati (uite asa vor muschii lor,sa-si bata joc de cineva)? Ca nu-i asa,cum zice nea Nelu?:"arbitrii in teren sunt judecatorii din justitie". In campionatele puternice,totusi se mai joaca si fotbal. Oare cand si la noi antrenorii "tacticieni"si jucatorii "lovitori" de minge,se vor apuca si de fotbal si sa mai lase barfele si bocetele de babe in fata ulitelor colbuite.

Bazileon (1 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 15:23

Nu suntem lasati sa castigam, Raducule, e o mare diferenta. Iara ca au fost lasati, cu Dinamo si Craiova.

agevareecal (2 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 21:29

Fortunately, with this increasing all on the point of change. In January of 2009, I joined the #1 Richmond internet marketing on the earth. I work my business from home, in the evenings and on weekends. I am making money working the and I'm set to retire from my corporate job afterwards of the year just gone.

maximuspqr (16 comentarii)  •  18 aprilie 2017, 22:44

ipocrit, cel mai blind cuvint pe care l am gasit. scrii asta si peste citeva ore stirnesti si gazduiesti mizeria aia de discutie intre ninel si reghe. pe mine nu ma mai pacalsti.sa ti fie rusine cristian florin raducanu ma numesc,asta asa, sa nu mai zici ca unii se ascund in spatele tastaturii.