Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Ușor cu Nicușor

Stanciu e o veste bună care n-are nevoie de smiorcăieli

Permalink to Ușor cu Nicușor
marți, 21 martie 2017, 8:59

O bună parte din interviul de la aeroport Stanciu l-a petrecut explicându-şi nemulţumirea faţă de presa din România şi povestind, destul de întortocheat, de ce nu merita să se spună că… Să se spună ce? Că Stanciu e supărat pentru că nu joacă destul la Anderlecht.

Pe undeva în media de aici a apărut ipoteza asta după ce, întrebat dacă golul din Cipru e unul „marca Stanciu”, el a răspuns, sec, „nu!”. Şi a plecat din interviu.

Fotbaliştii sunt copii care nu se fac mari. Ei ar vrea ca lumea să le aplaude tumbele şi poeziile recitate fără respiraţie, dar să nu bage de seamă când trag vânturi sau sparg vesela. Revendică un fel de condiţie a artistului. Doar că un artist se reprezintă doar pe sine. Nu spune, ca Nicolae/Nicuşor, că se simte „mândru că îi reprezintă pe români”.

Păi, adevărul e că şi mulţi dintre noi se simt mândri când dă câte un gol „marca Stanciu”. Noi, cel puţin, nu-i micşorăm reuşita. Poate pentru că dorim cu disperare ca ai noştri să reuşească. Pentru că, unii, s-or fi săturat să-şi ascundă naţionalitatea când vreun străin îi întreabă de unde sunt de pământ. Nicolae/Nicuşor e, vrea, nu vrea, o miză a micului popor fotbalist. Dar vrea, că altfel nu se simţea mândru. În fine, parţial mândru. El zice că nu mai pleacă urechea la critici. Rău face.

Suntem loviţi de „sindromul Halep”. Sau „sindromul Hagi”. E ori aşa, ori pe dincolo. Să ne calmăm un pic! Să mai oprim boscorodeala despre Gică la fapte şi să nu-i tot facem statui, că are destule. Cu Stanciu, ce-i drept, nu s-a ajuns până acolo, însă nu suntem departe. Deja se creează acea mlaştină pe care nu va mai îndrăzni să calce nimeni, căci vor musti resentimentele. În cazul lui, mai degrabă, ni se forţează admiraţia în scop patriotic, cum a cerut-o Gică.

Asta e presa, un organ de propagandă? Poate, dar al pasiunii. Altfel, e despre alte vremuri. Prietenul nostru care refuza numărul 10 e într-un purgatoriu care îi va face bine. Îl va căli şi, să sperăm, va scoate din el fotbalistul care, iarăşi să sperăm, se visează. Cu o condiţie. Să nu mai vadă duşmani peste tot.
Presa e plină de greşeli, da, însă e şi cea care greşeşte de multe ori dublând sau triplând focurile de artificii de după un gol sau un dribling, sau o pasă „ge-ni-a-lă!”. Ceea ce foloseşte. Nu zic neapărat în cont la vreun transfer, dar măcar la naturelul simţitor.

Serios, hai că am crescut cu toţii, putem să acceptăm că există ceva, o grădină, un iaz limpede, între malul linguşelilor şi cel al înjurăturilor. Nic, credem în tine! Încearcă să crezi asta.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

cristi (6 comentarii)  •  21 martie 2017, 10:28

nu inteleg cum iti permiti sa scrii de nicusor cand tu nu ai realizat nimic in viata ta, ***, simona gherghe ce esti

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Claudiu Alexandru (4 comentarii)  •  21 martie 2017, 11:06

Logic si la obiect! Felicitari!

Carol K (52 comentarii)  •  21 martie 2017, 12:16

Cred ca Stanciu nu a fost pregatit pentru un transfer atat de consistent intr-un campionat care nu utilizeaza astfel de sume asta neinsemnand ca este unul slab.Toti au zis-o,pe umerii lui acea suma de transfer a pus o presiune greu de dus si pt un fotbalistr poate cu o suta de meciuri la nationala sa.Aici vin criticile antrenorului,ale unor legende de la un club legendar acolo,criticile ziaristilor locali...sa mai vina si romanii cu critici,parca e prea mult,nu-i indeparteaza,nu le da cu flit dar nici nu le da raspunsurile pe care dansii le asteptau...poate omul sufera.Da goluri frumoase,memorabile dar putine,joaca bine cat e in teren dar e rezerva...astea il macina si-l inchid in el.Daca se transfera pe 10 mil la orice club din insula nu avea nici o problema,era cotat ca fiind talentul cumparat la o suma incredibil de mica,disparea presiunea,nu mai avea toti ochii pe el.

17 mentori sugaciu (5 comentarii)  •  21 martie 2017, 12:29

Vine si mooomia de Boldrin si ne strica tot meciu si de aia 17 nentorhiiii nu se mai uita numai daca vine si idolul lui "imbatamas" pentru care are respect maxim. Marele *** din fata TVului va vorbi cu *** de *** sa-i aduca supradozele de antinevralgic inainte sa faca *** la *** ala de ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

naica (10 comentarii)  •  21 martie 2017, 14:05

Nene." ziaristule" doar tu scrii (oare?) ca un robot, despre oameni. Voi n-aveti nimic in cap?

Ionel (1 comentarii)  •  21 martie 2017, 14:21

corect scris, mai putin irelevanta mandriei

lord belial (19 comentarii)  •  21 martie 2017, 15:50

nu am citit articolasul, am intrat doar sa arunc cu *** in nicusor *** stanciu si in chipciu cel ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fane (61 comentarii)  •  21 martie 2017, 16:13

De ce numai ziaristii pot critica,iar ei nu pot fi criticati? De multe ori ei manipuleaza (am auzit ca,din sursele mele stiu ca(normal, nu e deontologic sa dezvalui "sursele'),circula informatia ca).Dar e deontologic sa arunci pe piata stiri false,sa inciti la scandal("Ce parerere aveti,Cutarescu a spus despre dvs.cutare lucru").Pana la urma Tara asta nu are nici o vina ca e locuita de prea multi netrebnici=nefolositori,inutili.

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  21 martie 2017, 18:35

...eu nu cred in Stanciu...a ratat intr un moment critic ...nu i bun de nimik ...la fel ca G.Hagi ...

Brandremist (4 comentarii)  •  21 martie 2017, 19:50

Îmi pare rău să o spun, dar din punctul meu de vedere Stanciu reprezintă cu prisosință stereotipul fotbalistului român: de la trăsăturile fizice (scund, bronzat, tatuat) și până la trăsăturile morale: instabil psihic în momente importante și sub presiune, lăudăros (vă amintiți când dădea interviuri și le spunea belgienilor că încă nu l-au văzut pe cel mai bun Stanciu?) care se bosumflă când nu e adulat suficient, egoist în detrimentul propriei echipe(vă amintiți cum voia să bată el loviturile libere în meciul cu Albania sau cum schimba înjurături cu Alibec când noi eram conduși?) Deh, fotbalistul român trebuie să fie neapărat golgheter! Hagi zice că trebuie să fie susținut, că e român. Foarte bine, îl voi susține în fața străinilor, deși știu că ceea ce a scris belgianul ăsta despre el e complet justificat: "S-a făcut bine analiza lui Stanciu? De ce a fost atât de bun la Steaua? Poate fi la fel de bun și în Belgia? La Steaua, toți jucau pentru el. Aici are sarcini trasate, la Steaua putea sta oriunde pe teren. Trebuie să știm ce cumpărăm"

Obiectivul (4 comentarii)  •  22 martie 2017, 11:42

Bai Naum,tu esti un mare *** de moderator la gigi tv.Comportamentul lui Baluta dupa meciul cu dinamo a fost incalificabil dar tu ,moderatorul lui peste ,vrei sa amplifici lucrurile !Cine *** te-a pus pe tine la emisiuni de fotbal nu stiu,mai bine te descurcai la atletism iar toti oltenii ,*** ***,***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mizeriedepresa (1 comentarii)  •  24 martie 2017, 1:33

Fa-ti emisiunile singur pentru ca vad ca orice opinie ar avea vreun invitat, trebuie sa vii tu sa spui ca nu e normal si ca nu ar trebui si asa mai departe. Fa-ti meseria asa cum trebuie si transmite ideea unui om exact asa cum si-o expune. Fotbalul nu se va face niciodata dupa voia ta, Raducu cel frustrat.

brod (23 comentarii)  •  24 martie 2017, 11:26

pe vremea când Radu Naum încă nu era născut, Sportul (pacă și popular) îl decreta pe Florea Dumitrache „bun național”.

Comentează