Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

România, gheaţă la mal

Fotbalus interuptus de pe patinoarul Mureş e doar vârful banchizei. La noi, încălzirea planetei aduce îngheţul raţiunii

Permalink to România, gheaţă la mal
marți, 20 decembrie 2016, 9:32

Primul lucru în caz de avarie: pasează responsabilitatea! Gazdele de la Târgu Mureş au presărat sare pe gheaţa de pe gazon şi pe rănile celor care îşi despicau pielea la alunecări, apoi au zis că de vină sunt oaspeţii, care ar fi premediat abandonul meciului.

Mi se pare evident, mai ales că doi dintre ei au refuzat de la început să ia parte la petrecere, motivând că şi-au uitat patinele acasă. Clar că a fost premeditat. În aceeaşi măsură în care, trecând pe lângă o prăpastie şi fiind cu minţile acasă, premeditezi să nu te arunci în ea. Apoi au fost arătate cu degetul televiziunile, care au insistat ca meciurile să se dispute la o oră de seară. Sigur, dacă s-ar fi jucat la ora 12 sau 1 după-amiază, sau măcar în Dubai, altfel stăteau lucrurile. Betonul se mai înmuia. Obrazul la fel.

Iustin Ştefan are dreptate. Aşa le trebuie televiziunilor dacă au tupeul să finanţeze acest campionat în care curând echipele vor introduce bucătărese şi Dorei găsiţi pe stradă în meciuri facturate cu peste o sută de mii de euro bucata, că nu vor mai rămâne jucători de păcălit.

În fine, adevăratul vinovat e Marius Avram. A dat drumul la meci. Dar dacă anula întâlnirea, vai de capul lui ce păţea! Că n-ai cum să ieşi bine din această şmecherie în care toţi se ţin bine în braţe. Cluburile ţin Liga, care ţine cluburile şi toţi stau într-un echilibru fragil ca nişte mamuţi pe o banchiză în derivă. Epoca de Greaţă.

Dar cubul de gheaţă de la Mureş ar trebui să verse paharul de whisky al lui Gino. Pentru că totul se leagă. Oricât de cinic ar părea, Sânmărtean şi compania ar fi jucat meciul dacă ar fi fost plătiţi şi nu batjocoriţi, dacă ar mai avea vreun ideal în afară de a fugi unde văd cu ochii de la Pandurii.

În inconştienţa lor ar fi jucat la sacrificiu dacă ar fi avut pentru ce. Iar la ASA ar fi mers probabil centrala dacă ar mai funcţiona ceva la această echipă ca o poveste tristă. Şi poate că Avram ar fi avut bunul simţ să considere că terenul e o glumă proastă şi să trimită pe toată lumea acasă dacă n-ar fi ştiut sigur că va plăti scump alegerea normalităţii.

La noi e ca la Popa Prostu’. Deştepţii stau la căldurică şi mai iau un mandat, celorlalţi fie le îngheaţă fundul, fie dau cu el de pământ. Urmează greve, desfiinţări, alunecări în comic. Acest cadavru răsturnat mai poate produce o colivă bună, dar atât – asta par a gândi conducătorii lui. Culmea e că mortul mişcă, după cum s-a văzut în această toamnă europeană. Şi ţipă după ajutor, dar cine să-l audă? Hai noroc, mai toarnă unul!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

brod (23 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 11:27

oricum, *** finanțărilor nu poate ține la infinit. DIgi sport a dat ceva... dar nu mai este în situația de a cadorizi milioane

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan (22 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 13:36

Iar placa asta cu televiziunile care fac si dreg si fara ele fotbalul s-ar duce pe apa sambetei . Placa pe care o tot pun angajatii acestor televiziuni , de parca ar fi actionari majoritari . De parca ar da din buzunaru' lor . Iar televiziunile daca ajung la concluzia ca nu renteaza investitia sa nu mai bage bani in campionatu' asta de doi lei . Si-asa nu ai ce vedea in momentu' asta . La un Steaua - Dinamo ti se face somn , mai bine te uiti la Peter Ebdon . Deci mai usor cu televiziunile caritabile , da ?

Dragos (2 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 13:38

Daum e de vina! Nu, Burleanu e de vina! Trebuia sa comande la UEFA si la FIFA vreme buna! Sa poata juca si burta goala a lui Sanmartean pe gheata. Oricum mai mare distractia sa te uiti la niste barbati care se dau pe gheata, decat sa te uiti la unii care se fac ca joaca fotbal :)) Serios acum, oare de ce o fi dat drumul partidei? Intr-un fel, ii inteleg pe cei de la Pandurii ca n-au mai iesit de la vestiare, dar, in egala masura, mi se pare o lipsa de respect fata de adversar.

bubucul (10 comentarii)  •  20 decembrie 2016, 23:17

Felicitări pentru articol! Restul e tăcere tristă.

Observator (7 comentarii)  •  21 decembrie 2016, 9:03

Atata timp cat licentierea nu respecta integral cele 5 criterii privind cerintele de tip sportiv, de infrastructura, de personal, de administrare, juridice si financiare, fotbalul va avea de suferit. Daca spectacolul sportiv sufera, televiziunile nu merita sa cumpere drepturile de televizare. Fara banii de la televiziuni, multe echipe vor disparea. De aici o intreaga 'industrie' isi va da obstescul sfarsit: FRF, LPF, juristi, arbitri, antrenori, medici, pregatitori fizici, tot felul de manageri, agenti-intermediari, spalatorii de bani, etc.

ROSU (1 comentarii)  •  21 decembrie 2016, 18:10

radu naum ,penibil ca intotdeauna ! Adevarul e ca cei de la digi dicteaza cam totul in liga 1 ! De ce se joaca cu cateva zile inainte de Craciun? De ce se joaca la ore tarzii ? fiindca asa vor muschii vostri !

Mihai (1 comentarii)  •  22 decembrie 2016, 18:31

Dacă le dădea Becali 10% fi profit era prietenul lor și îl iubeau.

Daniel (1 comentarii)  •  22 decembrie 2016, 19:06

De ce au luat cei de la armata atatia bani de la Becali(chirie pe Ghence, le-a platit nocturna), din banii acestia a trait si Talpan si Boroi si alti generali atunci era bun, acum dupa 13 ani zice Talpan si Tudorel Stoica sa plateasca Becali si Steaua e a lui, deci asta ii intereseaza pe ei sa le plateasca Becali, am si eu o intrebare ce vor sa faca ei cu acesti bani, sa cumpere tancuri? Lacatus cand era platit de Becali, nu mai zicea ca asta nu e Steaua lui, acum s-a sucit. La Dinamo nu e aceeasi problema, si ei s-au separat si la ei e echipa de fotbal CS Dinamo.

Comentează