Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Marea rătăcire

Cum o fi mai bine: 11 jucători români şi un antrenor neamţ sau invers?

Permalink to Marea rătăcire
luni, 14 noiembrie 2016, 5:42

Spre deosebire de selecţionerul României, cred că e bine să-ţi recunoşti greşelile, măcar pe acelea pe care le ştii. Măcar pe acelea serioase. De aceea mărturisesc: am greşit. Am greşit când am crezut că România poate să joace fotbal. Le datorez o scuză lui Piţurcă şi Iordănescu – nu şi o decoraţie. Dar, da, e clar. Nu putem juca fotbalul acela pentru care merită să te uiţi, român fiind, la Islanda sau chiar la Polonia.

Nu vorbim de fotbalul mare. Vorbim doar despre fotbalul care îţi ţine ochii la joc şi somnul în altă cameră. Fotbalul care conţine fotbal, aşa cum salamul ar trebui să conţină carne. Ştim că nu se întâmplă aşa. Oamenii continuă să consume salam cu copite. Bine că fotbalul nu trece prin stomac, ca dragostea.

Daum, o să recunosc eu pentru el, a greşit. A crezut că putem juca fotbal. Şi când şi-a dat seama, târziu, că nu, a greşit şi mai mult. A crezut că putem juca ceva între fotbal şi nimic. Rezultatul este nimicul absolut. Corect e să spunem că meciul cu Polonia e primul adevărat din mandatul lui.

Până la el, Daum a fost ca tipul din Maşina Timpului, nimerea dintr-un război în altul fără să ştie ce se întâmplă cu el. Om de voinţă, a încercat să controleze o situaţie incontrolabilă. Ideea, justă, a fost să aerisească minţile şi psihicul jucătorilor, de unde toate metodele care acum sunt ţinta miştocărelii naţionale, activitatea pentru care naştem numai Generaţii de Aur.

Doar că asta n-a schimbat nimic pentru că pur şi simplu dezinhibările funcţionează acolo unde există o inhibiţie, nu o absenţă. La noi lipseşte fotbalul. Fidel principiilor, Daum vrea să atace. Şi când ştie că nu poate, vrea să nu-şi rateze totuşi această oportunitate.

Aşa că nu se baricadează. Lăudabil. Şi sinucigaş. Asta a fost cu Polonia. O armată prost pregătită, bântuind între tranşee, a fost secerată. Cât de bine seamănă asta cu războaiele reale ale istoriei noastre! Un neamţ poate greu pricepe. Un antrenor însă ar trebui.

Daum a fost adus ca să califice România la Cupa Mondială. Aşa scrie în contract. Ratat. Ar mai fi un paragraf scris cu corp mic. Daum să ducă măcar echipa la baraj. Aproape compromis. Ceva nu e în regulă. E ok toată povestea cu reconstrucţia, cu bazele solide. Dar prezentul e greu de îndurat. Nu pentru că o luăm pe coajă grav. Ci pentru suntem ca nişte prizonieri într-o ceaţă groasă. Unde ne duceţi, domnule Daum?

Comentarii (21)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  14 noiembrie 2016, 20:33

Daum este un meserias care o sa califice Ro la mondialul rusesc ...

Soos Vilmos (4 comentarii)  •  14 noiembrie 2016, 21:13

Armata nu este prost pregatita, pur si simplu este imaginea a tot ce s-a intimplat in ultimii ani in fotbalul romanesc.

++ (18 comentarii)  •  14 noiembrie 2016, 21:29

intrebarile astea trebuiau puse demult. si nu Daum e pricina ci fotbalul rominesc. ca sa fiu scurt: dati nationala lui hagi ca tot spre asta ne indreptam flancat de naum si gsp-ioanitoia. totusi uluitoroare priceperea in fotbal, deci selectionerul creste jucatori, zice naum uluindusi inviitatii. ei credeau ca selectionerul selectioneaza, asa cum se si numeste aceast fel de antrenor, selectioner. marica si ilie dumitrecu erau sa cada de pe scaune.

Ovidiu (1 comentarii)  •  14 noiembrie 2016, 22:59

Pentru oricare antrenor ce ar fii preluat nationala, roman sau strain, misiunea de a califica echipa actuala la mondiale este o misiune imposibila, sa fim realisti si sa acceptam dura realitate a unui fotbal romanesc intrat de mult in insolventa generala, ca intreaga societate romaneasca. Eu unul daca as fii fost in locul lui Daum, nu as fii acceptat sa fiu antrenorul unei astfel de ne-echipa, dar probabil, neamtul a crezut pana in ultima clipa ca se poate, nestiind totala degringolada din fotbalul nostru, cu echipe care se desfiinteaza una cate una si care nu are nimic concret care sa-i permita sa mai fie optimista si sa mai spere la vreo calificare. Astia ar trebui sa-l pupe pe Platini ca a crescut nr echipelor la Euro la 24, caci altfel nu ne-am fii calificat nici acolo de pe locul 2 intr-o grupa relativ usoara fata de alte grupe. La Mondiale e mult mai greu caci numai locul doi duce la baraj, dar acolo poti prinde una dintre Spania sau Italia, Olanda sau Suedia, Portugalia sau croatia, etc, asa ca la revedere cu calificarea pt Rusia 2018. Si sa fim din nou realisti, ceam face acolo, ne-am face din nou de rasul tuturor, ca si in Franta unde nu am putut face nici egal cu Albania, ce sa mai speri cu Polonia sau Danemarca, ori chiar Muntenegru!

Kornel (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 0:10

@ovidiu 3003. *** fii tu vreo Mafalda dar poti sta linistit. Daum va califica Romania numai daca se va califica si echipa de pe locul 4. Neamtul e la fel de praf ca tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

luciano (8 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 1:40

frumos articolul Radu! finalul - foarte realist. felicitari!

nini (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 7:33

Fotbalistul roman s-a invatat cu unul care zbiara de pe margine la el, sa tina zona sa se pozitioneze in alta parte sa tina de om, toate cu cuvinte cat mai neaoshe, gen: rupe-l, ia-icapatzana, etc... Daca Herr Daum nu le are cu astea, fotbalistii joaca dupa capul si talentul lor.

Ion (2 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 8:52

ovidiu_3003 : Obisnuiesti sa .... tragi ceva? ... ca altfel nu se explica ...!

Marcel (15 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 9:05

Daum e doar un simptom (unul din multele pe care ne facem că nu le vedem), nu e boala! La ce manageri avem în fotbal, contractul e doar literatură de duzină! Toată lumea vrea, aşteaptă calificări, deşi ştim că nu mai avem valoare!!!

Observator (7 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 9:05

"Unde ne duceţi, domnule Daum?"-poate deveni virala aceasta intrebare. Glumind amar as spune: pana la Cotul Donului! Dupa care vom plati daune de 'razboi' vreme de vreo 12 ani !...

dan (3 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 17:06

Nu ii imput nimic lui Daum, a avut doar citeva greseli. Ceam mai mare o consider pe cea din meciul cu Muntenegru in care l-a schimbat pe Stancu. Nu s-a gindit ca Nicusor poate sa rateze. 2-1 in primul meci schimba mult. Dar un lucru e clar, calificarea nu e compromisa, pana mai avem mathematic sanse trebuie sa credem in ea. Care ar fi beneficiul sa schimbam antrenorul acum? In primul rand Ioanitoie (50+ in fotbal) cum zice el, Buzarin and ETC cred ca ar trebui sa scrie mai mult despre manarerile din campionaterle noastre, jucatorii sunt produsul preastei gestionari a echipelor! Nu sa dea in unul care eu cred este bine intentionat. Trebuie uitata generatia de aur, peste tot in lume se vorbeste de staruri nu de generatii. Il bagam in aceeasi oala pe Hagi, Marcel Raducanu, Balaci cu Prodan, Prunea, Lupu, hai sa fim seriosi. Toata lumea se astepta, Polonezii o sa invinga, era normal si totusi ce au aratat Polonezii in afara de doua actiuni individuale si un 11mm care nu a fost clar! Grupa este echilibrata si se poate intampla orice. Eu zic ca, ne putem califica. Depinde de jucatori, de media cum ii pregateste! Daum E OK!

Dani (18 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 17:08

Nu cred ca Daum e de vina pentru faptul ca jucatorii n-au valoare. Stanciu, de exemplu, era sa-si luxeze piciorul cind a dat pe linga minge...atita timp cit selectia este facuta, ca si pina acum, de impresari, noi vom fi printre piticii Europei la fotbal.

pif (18 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 20:58

triasca gigi becali si fotbalul rominesc neaos.

Crimson Veritas (4 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 22:00

Nu stiu ce asteptari aveti d-voastra de la echipa Nationala ... din moment ce urati tot ce este romaneste ... de la jucatori, antrenori, simboluri, glorii, etc ... ce anume ar trebui sa va demonstreze echipa Nationala? Echipa Nationala trebuie sa fie un motiv de mandrie NATIONALA ... si de convergenta a tuturor resurselor romanesi ... in vederea unui scop comun ... un mod de a PROMOVA VALORILE NATIONALE ... si unitatea nationala ... nu dezbinarea basista, scandalul, rusinea si umilirea, NU scoala de antrenori nemteasca! Asadar ... nu am reusit niciodata sa inteleg ... ce intelegeti voi prin Echipa Nationala ... din moment ce vreti sa promoveze fotbalul german, bbasismul, dezbinarea, ... si nu valorile nationale ... bun, rele, si nu sa fie o oglinda a fotbalului romanesc ... sa fiue un instrument de purere si avansare profesionala pt. Burleanu ... sa obina niste performante sau non-performante ... care nu au nimic in comun cu fotbalul romanesc efectiv! Pt. asta exista fotbalul profesionist ... si echipele de club ... care functioneaza intr-un regim competitonal diferit, pe o piata diferita ... si sub auspicii economice multi-nationale ... globale! Fotbalul de Club ... promoveaza Fotbalul ... profesionist ... echipele nationale au cu totul alt Target ... ele promoveaza Tara si Nationalitatea ... in limetele resurselor umane disponibile ... deci in limitele nivelului creat de fotbalul Profesionist! Cum sa vorbesti de Nationala ... si sa nu intelegi nimic? Sa ai aceleasi asteptari pe care le ai de la o echipa de club? Sa iti bati joc ... de valorile nationale pe care echipa natiopnala ar trebui sa le reprezinte ... sa-ti bati joc de toata simbolista... din spatele echipei nationale? Nu ai cum ... daca esti basist! Un basist nu intelege nici nationalitatea, nici romanismul ... nici rostul lucrurilor! Nici macar nu este superficialitate ... superficialitatea e superficialitate ... basismul e basism! Un basist ... ar trebui sa traiasca macar 100 de ani ... ca sa evolueze macar la stadiiul de ... superficial!

Marc (4 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 23:08

Ar trebui ca toti ceilaltipostaci ai GSP, care-i tot citeaza pe ofticosii de serviciu Prunea, Panduri, Ganea si eternul Dinu, sa invete de la tine. Adica cum sa-l iti faci "meseria" fata de cel care te hraneste, adica sa critici fara ssa spui nimic concret, dar s-o faci fara atatc la persoana, fara sa te iei de Bureanu ca nu stie fotbal. Spre deosebire de dvs, care mancati fotbal de pe pane, sau paine de pe fotbal, eu cred ca daca e asa cum doar sugerati, ca jucatorii nu sunt buni de nimic, neantrenabili, dar mai mult decat atat, doar antrenabili de un roman, atunci eu prefer sa pierdem toate meciurile din campania asta incercand si 50 de jucatori, dar sa ramana neamtul, decat sa vad ca-si freaca mainile shmenarii fotbalului romanesc care l-au inscauna pe unul de-al lor sa le faca jocurile. Daca n-avem cu cine, rezultatul ar fi acelasi!

wax (1 comentarii)  •  15 noiembrie 2016, 23:25

ultima data cand Romania a jucat si pentru spectatori a fost sub mandatul scurt al lui HAGI.restul doar JOCURI TERNE,multa APARARE ,o multime de 0-0 (PITI),presing 0. Daum asta e o teapa clara. poate pacali doar pe astia de 15 ani.

brod (23 comentarii)  •  16 noiembrie 2016, 9:47

n-o fi corect politic dar.... cu asemenea jucători, ce poți să faci mai mult?! dacă la dv. la GSP nu ar scrie Tolontan, Ioanițoaia, Andrieș, Geambașu, Naum și ceilalți, ci unii ... de pe la alte gazete (hai să nu dăm nume, că poate asta supără), credeți că publicația dv. ar mai arăta așa?

Geo (6 comentarii)  •  16 noiembrie 2016, 11:12

"Unde ne duceţi, domnule Daum?" Domn Radu, asta e rezultatul a 25 de ani de amagit lumea..nu de 3 meciuri ale lui Daum. Spune-ti adevarul la popor nu abureli. Asa fotbal asa presa

Cătălin Ungureanu (1 comentarii)  •  25 noiembrie 2016, 13:40

Bun găsit Radu Naum. Ne-am cunoscut, dacă îți mai amintești, cu multi ani în urmă, prin 1999 când am avut onoarea să fiu invitat în mai multe rânduri, la emisiunea lui Cătălin Țărdea pe TVR.2. Pe atunci, prezentai pagina de sport la TVR. Ulterior, până la ''intoxicarea''ciclismului și ''căderea'' handbalului la nivel de naționale, am avut din nou surpriza plăcută, să văd că ai acceptat un contract cu DIGI. Departe de a încerca să te flatez, mă bucur că ești mereu prezent, cu eleganță și formule frontale, cu lipsa (de dorit) a formulelor obediante/languroase des întâlnite pe placul celui abordat. Legat de subiectul propus, calitatea fotbalului la nivel de echipă națională, atitudinea de dăruire, sau de frică, de lașitate sau nivelul submediocru de pregătire tactică și intelectuală a jucătorilor convocați, ce vine cred dinspre anii petrecuți sub comanda antrenorilor de copii și juniori, reliefează în timpul partidelor de azi, un tablou ce debutează mereu cu speranță și se sfârșește invariabil cu dezamăgire. Poate că și pretențiile noastre, ca privitori români avizi după vechile succese din fotbal, gimnastică sau canotaj, au stabilit o ștachetă a așteptărilor aflată mult prea sus în raport cu realitatea de azi și nu cu cea din anii 1986 sau de ce nu, din 1994. Cauza reală a lipsei atitudinii de curaj, ambiție, îndârjire în fața oricărui adversar, aș îndrazni să spun că trebuie căutată în altă parte; poate că în educația de acasă sau cea de la nivel primar și gimnazial, poate din lipsa de pricepere, de metodă didactică -de ce nu- a celor care se prezintă în fața copiilor români spre ai pregăti pentru aceste tipuri de examene; pentru că nu-i așa, orice competiție, partidă sau concurs, fie el și sportiv, presupune prezența unei stări de pregătire individuală (și a grupului/echipei) complete. Dacă e să ne mai uităm și la alții și să nu ne mai credem ''buricul pământului'' pe această planetă, ar trebui să învățăm cu modestie și aviditate, cum că un sportiv complet, apt de întreceri la cel mai înalt comportă nu doar un format/complex, o matrice sportivă ci și una medicală, de evaluare și reglare /corectare, conforme cu rigorile impuse de regulamentele sportive (în sensul doping/antidoping, produs permis/nepermis). În italia, am văzut cu toții că sunt clase de copii, pregătiți strict pe un anumit post în teren, de pildă clasa pentru fundași centrali, sau clasa pentru atacanți; cât de departe suntem. Pe de altă parte și cu asta închei, se simte limpede în aer, influența de nedorit a domnului Ionuț Badea, din postură de sfătuitor de taină a domnului Daum privind cine este bun la lot și cine nu, în funcție de sensibilitățile sale. Faptul este extrem de toxic și deranjează. Vă solicit cu tot respectul, să îi solicitați domnului Badea să îl lase pe dl.Daum să evalueze și să ia decizii,doar prin prisma propriilor sale convingeri și a competenței deja demostrate. Cu prietenie, Cătălin Ungureanu - București

Comentează