Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Liţă de contact

De prea multe ori vorbe grele rămân neexplodate precum valizele suspecte în aeroporturi. Iar noi trăim sub dictatura lor

Permalink to Liţă de contact
marți, 11 octombrie 2016, 10:12

Niciodată să nu disperi, lucruri excepţionale se pot întâmpla. Data trecută asumam că mai mulţi dintre noi ar vrea să afle adevărul în lupta de-acum deschisă între Hagi şi FRF. O luptă în care nu-i nevoie de victime colaterale. Trebuie executată minciuna. Dar cu proces. Ei bine, iată ocazia! Liţă Dumitru, fost mare jucător, fost antrenor la lotul ’96: „…mi s-a spus să nu mai iau jucători de la Gică Hagi. Oficiali din federaţie mi-au spus asta. (…) s-a întâmplat după venirea lui Burleanu” (declaraţie la Radio Sport Total FM). Sigur, povestea e mai lungă. Liţă Dumitru, informa media la vremea respectivă, a fost demis de FRF sub acuzaţia că şi-ar fi promovat o rudă la lot. Acesta însă susţine că el şi-a dat demisia. Ex-stelistul zice că a solicitat apoi federaţiei un ajutor financiar de boală care i-a fost refuzat. FRF neagă că ar fi existat această cerere. Acestea sunt poveştile care preced afirmaţia despre boicotul Academiei Hagi, apărută fix la o zi după victoria din Armenia. Dar să nu ne încurcăm în contexte ori coincidenţe. Zic doar să nu ratăm minunata ocazie.

În acest moment e cazul să se întâmple neapărat următoarele. Întâi de toate, Liţă Dumitru să iasă din imprecizia folosirii impersonalului („mi s-a spus”) şi să intre în concret. Să-l numească direct pe cel care i-a ordonat o astfel de grozăvie. Dacă nu o face, are o problemă serioasă. Adică aceea de a părea neserios. Dacă nu chiar oportunist şi interesat. Nu poţi scoate pe gură o astfel de acuzaţie fără să îi dai un corp.

Dar chiar dacă Liţă Dumitru nu o face, problema federaţiei nu dispare. Ea trebuie să îl forţeze, prin toate mijloacele, inclusiv o acţiune în justiţie, să îl indice pe oficialul împricinat. În paralel, e obligatoriu să execute o anchetă internă solidă, să anunţe ceea ce a întreprins şi rezultatele. Pentru că o astfel de chestiune e gravă, dacă ea s-a întâmplat. Atât de gravă încât pe lângă ea nimic nu mai stă în picioare.

Acuzaţia vine în contextul în care Gică Hagi, Gică Popescu şi acum Dan Petrescu dau de înţeles că vârfurile Generaţiei de Aur sunt puse la index. În acest fel disciplinat şi aplicat trebuie săpat după adevăr. Hagi, spuneam, o face în felul lui, pe tunelul lui. Burleanu trebuie să înceapă şi el să foreze în interior, dacă nu e nimic de ascuns. Rezultatul e important şi e peste cele cu Kazahstan, Polonia şi Danemarca. Pentru că din el ies toate celelalte. Hai că se poate!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

maximuspqr (16 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 11:44

prima data l am auzit spunind asta la voi ,la Digi...dar v ati facut chinezi

Bog (2 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 12:06

Pana merge contactul, sa nu se arda lita !

Cris (30 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 12:14

As vrea sa incep acest comentariu laudindul pe Hagi pentru ce face la Viitorul.In schimb Lita Dumitru bate cimpii.Hagi a crescut citiva jucatori dar asta nu inseamna ca Viitorul Constanta este nationala Romaniei la toate nivelurile.Mai sint jucatori si in alte orase la alte echipe.Este drept ca in ultimii cinci ani a dominat fotbalul juvenil,dar cu toate acestea natioanlele de juniori in care jumatate erau jucatori de la Viitorul nu au obtinut performante.Sa ne intelegem ,nu este din vina lui Hagi.Este vina sistemului.Va spun ce am observant eu,care am un copil la juniori.Pina la 10-12 ani,cei care practica fotbalul la centrele de juniori sint in proportie foarte mare copii de bani gata,pentru ca toate costa.Din calculul meu,un copil in crestere trebuie sa schimbe ttrei perechi de ghete intr-un an,deci 700 de ron,inca 300 de ron celalalt echipament.Deplasari,plata antrenamentelor intron an inca 2000 ron .Deci 3000 de ron un copil pe an.Spuneti-mi mie ce familie cu un venit lunar sub mediu poate sustine acest copil?Din acest motiv performantele sportive ale Romaniei sint la pamant.Copii parintilor cu bani vor merge spre scoala,ei nu vor facesport de performanta decit in situatii rare.Din acest motiv Steau este de acuzat ca nu vrea sa bage nici-un ron in copii.

Naica (10 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 12:44

Lita a fost si el un jucator bunicel, cu floricelele sale. Dar, dupa ce a pus ghetele in cui, a inceput sa scoata fumigene. Toate-i put, toti sant impotriva sa. El detine adevarul absolut. El stie ca... si ca... ca-ca-ca... Dar nu e singurul care imbatraneste URAT. Pana la urma e vai de capul lui. Toti care au jucat fotbal, mai bine sau mai rau, cred eu ca, trebuie sa aiba minimumul de bun-simt! Hai... la gara birjar !

Șerban (9 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 13:32

liță dumitru a fost lipsit de caracter ca jucător (Sabotarea lui Dobrin la Națională și sabotarea lui Marcel Răducanu la Steaua, c-așa comanda prietenul cornel dinu! Se aștepta cineva să fie altfel ca antrenor? Mult mai abjectă este declarația despre Răzvan Marin, că l-ar fi înjurat, dar l-a iertat c-a vorbit cu Hagi. De altfel, (a se „citi”un adjectiv negativ), a recunoscut public că a trântit niște meciuri, dar NU A ANCHETAT NIMENI CĂ S-AR FI AJUNS IAR LA AMICUL c. dinu!

Radu (1 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 14:56

Scriu acest comentariu doar pentru cei ce il acuza pe JUCATORUL Dumitru....nu l-a sabotat pe Dobrin, a fost super-jucator, peste hagi ca si calitati, doar ca pe atunci expunerea era alta..inr est..Hagi sa ne arate ca si scoate ceva "creat" de el cu aceasta academie...de cind are academia, doar acest marin a facut un emci bun la nationala. Sa dea Dumnezeu sa fie liderul nationalei peste 2-3 ani...dar sa nu ne grabim. Inr est..nu am vazut nici un jucator CRESCUT de hagi care sa joace titular macar la Steaua...si au trecut ceva ani.

ionut (1 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 15:01

Lita Dumitru e de cativa ani un "gica contra".Multe frustrari, multe minciuni multe rautati din partea lui(de multe ori fara argumente) incat nu mai este demn de luat in seama.Televiziunile ar face un mare serviciu sportului daca ar inceta sa intre mereu in direct cu astfel de personaje. In aceasta categorie intra: Lita Dumitru , Cornel Dinu , Hagi, Ilie Nastase, si altii... Stiu ...nume mari...dar nu conteaza.

Observator (7 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 15:36

Draga Radule, problema mi se pare mult mai simpla: dupa ce vine Burleanu din deplasare, il va ruga pe Lita sa treaca pe la FRF ca sa discute subiectul. Ar fi o cale barbateasca sa puna 'punct' oricaror interpretari. Problema care se ridica este daca macar unul dintre ei da dovada de caracter.

radu (1 comentarii)  •  11 octombrie 2016, 21:34

Pt observator...intre doi oameni fara caracter, ce discutii barbatesti astepti ?

Claudio (1 comentarii)  •  12 octombrie 2016, 12:35

Lita la fel ca Ilie Nastase cersesc .Sunt 2 mari sportivi care s-au transformst in 2 gura casca.Nu poti sa imbraci viitorul chiajna voluntari ovidiu in tricoul nationalei.Inca exista Timisoara ,Craiova,Pitesti,Iasi,Arad si slte locuri unde mai sunt copii carora le place fotbalul.Generatia de aur ,mari fotbalisti dar oameni zero.Popescu mana dreapta a fratilor Becali ,puscariasi cu carte.Hagi profesor al omeniei,pt asta sta capra la finu Gigi.Petrescu slungat cu pietre din China,acum din Rusia.Raducioiu nu stie sa-si scrie numele in romana.Prunea interlop la Iasi.Balint ,Lupu țapeni de beți la tv(colaboratori de ocazie).Lupescu un ciripitor la UEFA.Valori zero.

Anonim (19 comentarii)  •  13 octombrie 2016, 16:34

@ Claudio Ce radiografie precisa le-ati facut celor din generatia de aur! Chiar, Raducioiu nu-si poate scrie numele decat in italiana? Nu se scrie la fel in orice limba? Petrescu este un antrenor care scoate ce-i mai bun dintr-o echipa care valoreaza sub 1 mil $ (sau Euro), a demonstrat-o la Urziceni! Iar pe Balint, care are intotdeauna pareri pertinente, nu l-am vazut sau simtit beat la TV! In fine, puteam avea 2 oameni importanti la UEFA, nu numai pe Lupescu, iar fostl international este un tip dezghetat, nu numai un bun vorbitor de germana! Ma surprinde "omniscienta" de care dati dovada si emiteti niste sentinte fara prea mare acoperire! A.

LEFTER POPESCU (12 comentarii)  •  17 octombrie 2016, 12:42

Domnule Naum, .........trageti un semnal de alarma si sesizati atat FRF cat si Liga , in scris dar si in cadrul emisiunii tv pe care o aveti, pentru faptul ca echipa lui GIGI VALIZA incalca regulamentul nefolosind un un jucator sub 21 de ani . A facut-o in partea a doua a meciului cu U CRAIOVA cand in teren a fost introdus Ovidiu Popescu , nascut la 27 .02 1994 (22 si 7 luni) pt ca apoi sa-l foloseasca si in meciul de aseara cu Medias tot in postura de jucator sub 21 de ani ……………………….. Verificati si dvs. si daca este intradevar asa sesizati printr-un articol forurile mai sus pomenite care trebuie sa ia masurile cuvenite impotriva acestei incalcari de regulament…………….. Echipa lui GIGI VALIZA trebuie sa fie pedepsita cu echivalentul a doua brichete – mai pe romaneste , sa piarda cu 0-3 cele doua meciuri in care a incalcat regulamentul . Trebuie verificat daca acest jucator a mai fost introdus si in alte meciuri in postura celui de 21 de ani .

Comentează