Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Sfârşitul lunii de miere

N-a ieşit nimic. Nici joc, nici rezultat. Daum a încercat un blitzkrieg, însă pifanii au rămas în tranşee

Permalink to Sfârşitul lunii de miere
marți, 6 septembrie 2016, 10:01

Zic să nu ne păcălim. Obiectivul e deja serios ciobit. Naţionala arată rău, un altfel de rău decât cel dinainte, dar tot nu-i bine. Unii vor zice că o clădire în construcţie se aseamănă până la confuzie cu una în ruină, dar asta nu ne încălzeşte. Ce-i pierdut e bun pierdut.

Daum a ratat startul. Asta nu pune în discuţie fundamentele muncii lui. Impresia e însă că s-a angajat la un fel de echilibristică la care nici Philippe Petit, omul care a mers între Turnurile Gemene, nu s-ar fi încumetat. Prea mult, prea repede.

Selecţionerul a părut uşor pierdut la final, poate a înţeles că nu poate face ceea ce afirma despre el Marcel Răducanu, adică bici din produsul naţional brut şi să mai şi plesnească. Sistemul lui a arătat nedigerat de echipă, cu oameni neadecvaţi pe posturi. L-au salvat parţial angajamentul şi insistenţa care, spre final, au împins mingea către poarta adversă.

Metehnele noastre clasice au scufundat mai apoi reuşita anevoioasă şi penalty-ul cadou de la Cel de Sus. Trebuia să omorâm meschin meciul imediat după golul lui Popa. Neplăcuţi de obicei, am ratat să fim urâţi fix atunci când trebuia.

Ambiţia asta a lui Daum de a (re)face lumea în mai puţin de 7 zile cere o explicaţie. Omul e prizonierul unui război româno-român. Trebuie să livreze repede pentru că e arma letală a actualei conduceri a FRF, destinul mandatului lui Burleanu ar ţine de succesul sau eşecul lui. Ceea ce ne duce cu gândul la tăiatul panglicii repede, în scop electoral, la autostrada care mai apoi s-a surpat.

Într-un fel sau altul reuşim să ne torpilăm interesul comun, dacă mai există aşa ceva. Trăim mereu în criză, sub presiune, iar apoi ne întrebăm de ce naiba nu ne iese. Schizofrenie în formă continuată.
Acestea fiind spuse, Daum e responsabil de alegerile lui, indiferent de alegerile la şefia federaţiei. Nu ajunge să spună că mai avem 9 finale de jucat, e ca şi cum ai zice că mai avem 4 lovituri de la 11 metri de tras după ce ai ratat una. S-ar putea ca adversarul să nu-ţi mai lase timp să revii. De fapt, de duminică nu mai stăm la mâna noastră.

Daum de acum trebuie să ştie exact ce e de făcut, dacă să continue cu diamantul fals de la mijloc sau să găsească un sistem mai aproape de ce pot feciorii să execute pe teren. Criticabil, germanul trebuie susţinut, dar luna de miere s-a terminat. Iar la noi mariajele sunt cu năbădăi, oale sparte şi haine aruncate pe geam.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

lord belial (19 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 11:07

echipa a fost foarte prost alcatuita (cu un plus, totusi, benzar). insa, daca stanciul al mic si prost inscria, acum aveam 3 puncte si toti gazetarii impiedicati taceau malc.

theo (2 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 11:16

Echilibrat, comentariu. Se mai poate din cand in cand.

mircea (1 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 12:04

se poate face bici ... si sa si plesneasca.... dar nu asa... de la echipele de club pleaca totul .... antrenorii sunt de vina... si nicidecum pepinierele... am vorbit despre acest lucru cu un antrenor de fotbal ...Corvinul Hunedoara... prin anii 90-2000 ... s-a pus problema ca echipele de club , nationala ... nu verticalizeaza ... o prostie generl acceptata... era vorba doar de pregatire fizica si nu de verticalizare ... verticalizarea nu se putea face la noi tocmai din calitatile fizice ale jucatorilor de atac... in fine .... copii sunt la multe centre de juniori din tara si foarte multe talente ... doar ca pe mai departe ei sunt selectati pe calitati gen arunca mingea batete samd... esenta este urmatoarea : a spus-o si Ilie Dumitrescu in nenumarate randuri .... GENETICA FOTBALISTULUI ROMAN NU SE POATE MULA DECAT PE JOC DE POSESIE... ATAT. RESTUL SUNT ABERATII PRINSE DE ANTRENORII NOSTRI DE LA CURSURILE DE DINCOLO CARE IN ADEVAR SA MULEAZA PE FOTBALISTUL ANGLO SAXON.

luli (1 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 12:25

"S-ar putea ca adversarul să nu-ţi mai lase timp să revii. De fapt, de duminică nu mai stăm la mâna noastră." De duminica nu mai stam la mana noastra? Putem sa pierdem si-n Armenia ca nu vom ajunge nici atunci sa depindem de jocul rezultatelor, ramanand la mana noastra. Chiar asa indoctrinati sunteti incat treceti inclusiv peste lucruri evidente? Mai aveti putin si-l propuneti pe Gigi antrenor-finantator la nationala.

Carol K (52 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 12:26

Are alti jucatori mai buni care sa-i inlocuiasca pe cei de acum ? Poate unul-doi dar nici cu astia nu se face primavara...De ce au refuzat toti "marii antrenori" romani sa preia Nationala dupa europene ? Pentru ca stiau deja ce va urma.

iris (6 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 12:58

Mi-a plăcut articolul (cu o mică excepție: Burleanu nu trebuia adus în discuție-deplasează accentul). Are mult bun-simț și echilibru față de potopul de șmecherie-demagogie revărsat asupra ,,intrusului,, în ...trebușoarele noastre interne.

Traveller (2 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 13:04

Oricum, un comentariu mai moderat si mai inteligent decat colegii Dvs de bloGSPort. Daum a riscat si a pierdut (2 puncte). Insa eu am simtit totusi ceva emotie, mai ales datorita insistentei din final, cand a facut si schimbarile care trbuiau (insa cam tarzii, mai ales Keseru). Pentru un penalty in minutul 95 poate trebuia prevazut un om cu mai multa experienta (desi au fost si din astia care au ratat de-a lungul vremurilor). In a doua repriza sarbii au avut fix o faza de poarta si la aia au dat gol. Zic deci ca a fost si o doza de nenoroc. Cu experientele de la mijloc... ce sa zici, in primul rand aia care ar trebui sa fie mijlocasi de creatie sau oameni rapizi de banda... nu prea sunt. In afara de Popa care e in forma si joaca meci de meci, pauza! Daca Stanciu si Chipciu o sa joace la echipa de club ar fi bine si pentru nationala, ca Torje si Maxim cam stau pe bara. In atac e jale, pur si simplu n-avem oameni in forma, decat niste rezerve. Mi-ar fi placut un Rusescu la 11 m, ala batea de obicei imparabil, dar daca si el freaca tusa prin Turcia... cu cine sa dai gol?

Costi (6 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 13:30

Ca de obicei Radule , plin de fracturi de logică (în articol ca şi în emisiuni ) , iese partizanatul orb dinamovist prin toţi porii , spre deosebire de Geambaşu care e tot dinamovist dar mai logic , mai structurat , mai experimentat . Puţinele idei pe care le ai ca şi puţinele fire de păr din cap sunt slabe şi rărite serios . Problema e că trebuie să-i aşeze cineva pe " feciori" în teren şi să-i aşeze pe cei mai buni . Selecţia e primul principiu iar aşezarea şi ideea de joc , urmatoarele . Cât despre Marcel Raducanu - altă carboavă , care nu a făcut nimic în viaţă(în afară de faptul că a fugit în liga a II-a germană) , nu a câştigat nimic , nu e băgat în seamă prin Germania şi vine şi el săracul , să-şi dea cu părerea pe la toţi neaveniţii prin emisiuni !!!

Adrian (2 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 13:53

Ai intrat si tu in gasca *** ( Becali-Reghe-Craciunescu-Hagi ) care sariti pe noul selectioner dupa un egal...Nu mai poate trage sforile Becali cum o facea pana acum? Ti-a micsorat cumva si tie " prima de joc" ? Nu mai aveti voi cutitul in mana si va doare? O echipa fara fcsb-isti in primul "11" va cam strica planurile? Nu mai aveti cum sa-i umpleti conturile lui Becali ? mancati rahat in continuare...Becali va va fi recunoscator...vine Craciunul...Prima o veti primi- nu trebuie decat sa faceti jocurile "sefului cel mare " .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jean-Paul (23 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 14:24

Herr Radu, N-au mai multa rabdare jurnalistii nostri decat au copiii cand vor o jucarie. Spre deosebire de colegii de redactie, articolul dvs pare mai aerisit, nu are atata damf de becalism, nu reprezinta un puscas marin atintind victima (sigura dupa ce glontul atinge obiectivul). Pentru aceste diferente, incerc sa spun ca mi-a placut articolul, chiar daca eu as fi scris putin altfel. Vad ca pe aici se practica teoria bisericutelor: anumiti cititori va acuza de dinamovism, poate, fiindca nu ati clamat in articol, cu manie proletara(sau jurnalistica) absenta din primul 11 a fcsb-istilor, care in mod automat ar trebui sa fie senatori de drept, dupa parerea fanilor patimasi Oare, ce scriu jurnalistii finlandezi despre egalul cu Kosovo, sau croatii despre egalul cu turcii, aceeasi adversara pe care o cam snopisera la europene? Sunt la fel de patimasi si duri in sentinte? Romanului ii cam place extremele: el sare pe nepusa masa de la extaz la agonie si viceversa, de la delirul lui Ilie dobre anuntand un gol, la vaicareala bocitoarelor de la capul sicriului..... De fapt, toata harmalaia de prin cotidienele care relateaza despre meci are o tinta dubla: Burleanu & Daum. Pe Burleanu il acuza fiindca era specialist la pitici, pe daum fiindca e neamt si le-a luat painea de la gura unui roman verde si mai versat in balcanismul nostru. Citeam zilele trecute ca reghe a fost candva "viitor selectioner" in mandatul lui Burleanu si ca aceasta "tradare" a scandalizat lumea(nu spun care lume fiindca se lasa cu stelute de la moderator). Asa s-ar explica, pe undeva, disfunctionalitatile din jocul echipei, cu driblinguri inutile in locul jocului combinativ, cu pase precise catre atacanti, in loc de mingi aruncate in fata dupa modelul rugbistic. Ar mai fi multe de spus, dar n-are rost sa lungim vorba P.S. va plac ligamentele rebusistice? Daca le-ati sesizat, cumva.....

Zamby (5 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 14:32

@Costi: Rad cu lacrimi! Cred ca asa o sa o tin cel putin doua zile! Auzi la tine, Naum e dinamovist :))) Bai, dar multi ati sarit gardul... n-a mai ramas nimeni la ospiciu? Cat despre text, e ok... sa sari sa-i iei gatul lui Daum e lucrul cel mai simplu de facut. Si totusi, voi cei care criticati, aveti serviciu? Cum ar fi ca la prima greseala sa fiti tavaliti asa de sefi? Ahaaa.. parca nu e bine, dar de la tastatura aveti curaj. Nu va mai amagiti ca va dau dreptate voci din „lumea fotbalului romanesc!” Aia n-au dreptate, au doar interese...

lord belial (19 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 14:48

'' Iar la noi mariajele sunt cu năbădăi, oale sparte şi haine aruncate pe geam.'' -- aaaam inteles. voi sunteti *** aia care parcheaza pe plaja in mamaia. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

lord belial (19 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 14:50

dar *** astia cu cate 1-2 psoturi sunt toti de-ai lui burleanu? sau e vochin care scrie cu mai multe identitati?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Eddie (1 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 17:29

Romania nu a jucat cu ni s-a promis. Dar daca vrem sa ne axam pe obiectiv si pe puncte (cum incepe furibund articolul) Stanciu e cel mai vinovat ca nu am luat 3! Ce sa o mai dam la deal la vale. A tras de parca ar fi venit cu lectia predata de Becali!

Costi (6 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 18:36

Uite cum toţi frustraţii de dinamovişti , sar că vezi doamne ce bine a jucat naţionala fără stelişti , (de parcă expierienţa europeană nu conteaza, şi când zic expierenţă , nu zic 2-3 ani ca la astra , cfr , etc.), de parcă nu Săpunaru a fost varză la mijloc , culminând cu faultul prostesc făcut în final , de parcă nu Steliano (care se remarcă doar cu numărul de invitaţi sau cu pupăza din dotare )l-a scăpat pe Jovetic , de parcă nu Bicfalvi , Hoban şi Stancu au lipsit cu desăvârşire de pe teren . Aflaţi şi voi că toţi ăştia AU FOST SELECŢIONAŢI ŞI INTRODUŞI ÎN PRIMA ECHIPĂ DE DAUM .Eu înţeleg că vouă dinamoviştilor , vă e groază şi ciudă că nu a-ţi reuşit NICIODATĂ să ajungeţi în Grupele Ligii Europene , nu mai vorbesc de Champions League şi că trăiţi doar prin tâmpeniile făcute de galerie , şi nu prin PERFORMANŢELE ŞI JOCUL ECHIPEI , aşa că până veţi avea şi voi un cuvânt de spus - mucles !!!

vali (5 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 19:06

Pai nu am vrut noi presedinte neamt KWJ si am vazut ce a iesit . Acum am vrut si antrenor neamt ..... Iata

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  6 septembrie 2016, 20:44

Stanciu nu i bun de nimic ...presa bucuresteana l a umflat degeaba ...el ne a mancat meciul nu Daum ...Nu cred intrun jucator care rateaza un penalty decisiv in ultimul minut ...nu cred in jucatorii care ne au dezonorat cu Albania ...nu cred ca presa bucuresteana doreste sa ne calificam la mondialul rusesc ...

emg (13 comentarii)  •  9 septembrie 2016, 0:40

bine scris

Comentează