Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Ferma de struţi

Nu e nicio diferenţă conceptuală între dezinfectanţii din spitale şi infectanţii din venele sportului. Aceiaşi hoţi care jefuiesc în timpul lungului şi vinovatului nostru somn

Permalink to Ferma de struţi
duminică, 29 mai 2016, 10:20

Vestea cu Bute a picat ca o cană cu apă rece peste ochi la deşteptare. Tocmai când Elena Udrea petrecea încă o zi epică la tribunal în procesul care poartă numele boxerului. Iar CIO scotea din sertar încă 23 de teste pozitive post-Londra. E ca o fugă după criminali, ani zile după WW2. Doar că noi, românii, suntem întârziaţi cu o conflagraţie. Ne comportăm ca nişte mondeni în grădinile Parisului din 1914 în vreme ce pe Marna soldaţii sunt îngropaţi de vii.

A, B, C, Dopaj
Reacţia lui Lucian e clasică. Nu ştiu nimic, n-am făcut nimic. Sunt aproape 20 de ani de când auzim aceeaşi melodie, pe diferite voci. Dar noi, aici, tindem să credem orice pentru că nu am înţeles nimic. Nu pricepem că oamenii s-au obişnuit să mintă precum respiră mizând pe memoria scurtă a mulţimii şi pentru că în sportul postmodern poţi performa inclusiv în cinism.

Lance Armstrong a minţit gros vreme de un deceniu şi jumătate, apoi, de când a fost prins, nu încetează să ne povestească despre cum a minţit el cu practic aceeaşi seninătate. Bute spune că a făcut nu ştiu câte controale. Egal cu zero! Armstrong n-a picat la nici un test antidoping. A picat procesul în care toţi oamenii lui l-au lăsat în off-side – atenţie, Lucian! Putea Bute să aibă alt discurs? Da, şi poate chiar are altul, în franceză. Ăsta a fost discursul în limba română.

Albă ca Zăpada, colţ cu Moş Crăciun
Pentru că la noi ţine. De când a ieşit la iveală cazul testului lui pozitiv reacţiile au revelat un curcubeu al naivităţii. Unii or fi fost maliţioşi, dar cine mai ştie? În orice caz, ideea e că „nu se poate, dom’le!”. Lucian, băiat cuminte, nu putea face o asemenea prostie. Ceva e în neregulă. Nu, e clar nevinovat. Simpaticul de Doroftei a fost de o vehemenţă suspectă: „Nu cred că e posibil aşa ceva”. Evident.

„Probabil e o greşeală”. Clar! „Nu se joacă nimeni cu asta, nici medicii, nimeni”: Pe bune?!! „Eu nu am luat niciodată aşa ceva”. Nu ne îndoim. „Eu nu luam nici măcar vitamina C”. Foarte rău, nu e interzisă. „Cred că la proba B se va dovedi că e o greşeală”. Mi-e teamă că da, dar nu a laboratorului… Nu te poţi supăra pe Moşu’, chiar nu poţi. Şi oricum corul e mare. La noi funcţionează o adevărată cultură a mersului cu ochii închişi şi a stâlpilor luaţi în freză.

Cine vrea să ştie cine suntem de fapt?
Dar staţi! (vorba teleshopingului). Ziua nu s-a terminat, şi nici noaptea minţii în care trăim. Spre seară a căzut la examenul de meldonium tot lotul de kaiac-canoe.Tot! N-a scăpat nimeni, ca după o bombă performantă aruncată peste un adăpost comun. E cel mai mare vârtej de dopaj descoperit (că de acoperite…) din istoria românească a sportului. Cum e posibil? Iată: de decenii responsabilii sportului se comportă ca o fermă de struţi printre care umblă coioţi deghizaţi.

Dopajul era problema altora, după o ecuaţie simplă şi greşită: sport mic și dopaj ioc. Dar când o disciplină întreagă e prinsă atunci e vorba de sistem, de o fraudă groasă care fie că le-a trecut pe sub nas cu discreţia unui portavion, fie a fost încurajată de cineva care apoi s-a sucit şi i-a aruncat la lupi. Faptul că toţi au luat e în sine o dovadă a unui putregai adânc. Dar noi, cei din afară, trăim încă într-o dulce orbire. Abia acum ridicăm uşor o pleoapă. Când o să începem să vedem ne vom îngrozi. O investigaţie la bărci? Nu, trebuie una a întregii istorii a sportului nostru glorios. Victorii, recorduri, monştri sacri sau doar monştri? „Sunt copii tineri şi frumoşi şi o spun cu amărăciune”, a lăcrimat fostul campion, de garduri, George Boroi despre steliştii prinşi. Da, vai de capul părinţilor care i-au crescut aşa!

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  29 mai 2016, 11:59

Dopajul e furt...trebuie sa militam pentru un sport curat...asteptam un articol scris de dvs pe aceastra tema dupa ce s a descoperit si la noi dopaj in masa...oare numai la Kaiac-Canoe exista?...la haltere ,nu ?...dar la fotbal ?

doping frate (6 comentarii)  •  29 mai 2016, 12:42

cum naiba sa poti pedala sute de kilometri ca nebunu fara sa te dopezi? Sau alerga in ritmul ala dracesc? Oamenii astia imping limitele organismului la maxim, sint tot timpul la limita extrema a posibilului, cum ar putea face asta fara doping? E o intreaga industrie care pompeaza bani in sport si cere rezultate, firme, sponsori, interese comerciale si financiare, asta e sistemul si stii foarte bine asta dle Radu Naum dar te faci ca ploua. Ipocrizia mare e ca nu se recunoaste faptul ca asta e sistemul, toata lumea triseaza, unii mai mult altii mai putin, fiecare dupa posibilitati, financiare, materiale, acces la tehnologie, etc.

doping frate (6 comentarii)  •  29 mai 2016, 12:55

si asta ca sa nu amintesc faptul ca sportul nu e doar o indsutrie ci a devenit politica de stat, a devenit o arma politica, doar nu credeti ca asa din senin, dintr-o data sistemul de control andi-doping aflat sub controlul Occidentului a inceput sa execute atletii rusi?

Lucidu (2 comentarii)  •  29 mai 2016, 12:58

Din pacate,sarabanda acestor cazuri de dopaj e intretinuta,culmea,de nivelul recompenselor atribuite campionilor!Cu cat nivelul premiilor este mai mare,cu atat tentatia de doping este la fel de mare.In sport s-a ajuns la niste niveluri extreme,in sensul ca un fotbalist castiga 12 mil.E anual,iar un boxer 50mil. pt. un singur meci!!! Bine,veti spune,un meci de trei centuri mondiale,dar chiar si-asa:50 mil.E???? Pai Cruyff n-a castigat in intreaga cariera mai mult de 10mil. si a jucat 30 de ani. Sa nu trecem cu vederea ca banii astia multi din publicitate,care se duc la asa-zisii sportivi,sunt suportati de noi,din pretul produselor pe care le achizitionam zi de zi.Deci,din saracia noastra porneste luxul si averile nesimtite ale acestor dopati! Un mare expert in marketing decreta acum 30 de ani:un produs bun NU are nevoie de publicitate,el se vinde exclusiv din valoarea sa intrinseca!

eu (3 comentarii)  •  29 mai 2016, 13:41

@ovidiu_3003 TOATA lumea se dopeaza. TOATE sporturile. Mai nou pana si esports are probleme cu dopajul brain-doping ***. De la stimulatoare de metabolism, la stimulatoare de crestere a nivelului de oxigen,testosteron la brain-doping (RITALIN), la factori de crestere ( IGF, HGF,HGF) si multe altele despre care nu stim nimic. Campionii se fabrica acum, nu se mai nasc ! *Cu toate astea dopajul nu sterge munca sportivilor. Nu mai fiti naivi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

eu (3 comentarii)  •  29 mai 2016, 13:42

*HGH si HGF

Grigoriu valentin (3 comentarii)  •  29 mai 2016, 14:05

Felicitări ! De multe ori v-am criticat pentru emisiunile de la digisport dar de data asta jos palaria!

ionu (1 comentarii)  •  29 mai 2016, 14:37

bravo! asteptam acelasi limbaj si in cazul celor au fentat regulile cumparand loc sau primind gratis, gen FCM/ASA, Craiolguta. In timp ce fraierii se chinuie 5-6 ani sa promoveze pe teren. chestia asta e mai grava decat dopatul, care presupune ca te duci si macar joci pentru calificare. Cand veti spune de hotia cu licentele prin duru si mafia FRF si LPF?

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  29 mai 2016, 14:41

Stiu sigur ...sunt convins 100 la 100 ca nu toata lumea se dopeaza cel putin 10 la suta dintre sportivii de la fiecare sport sunt curati ...pot sa jur pe acest procent ...pentru ei ,pentru cei care nu se dopeaza ...trebuie sa se lupte contra dopingului ...

silviu (1 comentarii)  •  29 mai 2016, 14:48

in sfarsitul ultimeleor doua meciuri (reprozele 10-12) a fost suspect de proaspat!!! pai astia ne ia de prosti??? normal ca l-au asteptat si l-au prins pe impostor. poste ne spune si suveica care a facut-o cu obreja sau cum au murit doi oameni din cauza lui in Montreal. Un caracter indoielnic si un pacalici, nu ma surprinde deloc aceasta nouatate cu dopajul.

eu (3 comentarii)  •  29 mai 2016, 16:15

@ovidiu_3003 ok 10% saunt curati OK, dar aia nu sunt de sportivi de top. Acei sportivi sunt exceptia nu regula ! Lupta impotriva dopeingului e pierduta de mult . Niciodata nu o sa fie castigata.

adrian_hora (5 comentarii)  •  29 mai 2016, 18:02

dopaj cu ce? cu o substanta care a fost permisa mai bine de 10 ani. dintr-o data nu mai e permisa, legiuitorii sportului au fost ei insisi prinsi in ofsaid cand au spus ca nu stiu in cat timp iese aceasta substanta din sistem. e clar o masura politica luata impotriva rusiei de catre americani, iar romanii au fost niste biete victime colaterale. nu spune nimeni care este echivalentul american la acea substanta si de ce este el permis.

ottonelu (4 comentarii)  •  29 mai 2016, 18:47

Road Runner e un fel de cuc alergător nord-american, nu struț. LOL. Willie Coyote e într-adevăr un coiot. Oricum, domnule Geambasu, e un articol excelent.

ottonelu (4 comentarii)  •  29 mai 2016, 19:10

Pardon, coiotul se numește Wile E. Coyote... :) Totusi nu inteleg cum intreg lotul de canoe (sau caiac, nu mai conteaza) sunt pozitivi! Ce pazeste OLIMPISMUL ROMANESC?? Lipa, unde esti????? Sau sa fie o brambureala ante-olimpiada? Prietenii stiu de ce... masonii.

Stefan (16 comentarii)  •  29 mai 2016, 20:42

Fiti seriosi. Toti oamenii fura daca au ce, toti isi insala nevestele si sotii, toti sportivii se dopeaza, etc, etc, etc. Tocmai am enumerat o suita de romanisme. Oameni corecti exista doar in basme, nu? Domnule Radu Naum, daca sunteti casatorit, *** ca va inselati nevasta, ca furati de la blogsport, gsp sau mai stiu eu de unde. De sport nu va pot acuza ca nu stiu sa fii facut sport de performanta, poate ma insel. Te doare mintea cand citesti. Faci entorsa de cerebel.

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  29 mai 2016, 20:55

Medicina americana este cu cel putin 30 de ani inaintea oricarei medicini din lume ...

apoca (15 comentarii)  •  30 mai 2016, 1:54

e mare diferenta intre canotori si Bute. Meldonium a fost permis pana la inceputul anului, e clar ca il foloseau multi dar cu buna stiinta a federatiilor internationale. Unii nu s-au oprit, altii au ramas cu el in organism, vina pare mai mica si pot fi pur si simplu scapari. Ce a luat Bute e cu totul altceva. Aia nu e o eroare, e un medicament nou creat special pentru a trisa. Pe asta nu-l poti lua din greseala sau pt ca ti l-a prescris doctorul. A stiut ce face si merita suspendat drastic.

ovidiu_3003 (159 comentarii)  •  30 mai 2016, 8:16

La Nationala avem antrenor pus politic ...multe trebuie sa se schimbe in sportul nostru ...trebuie curatit de toate impuritatile ...si gasiti oameni cinstiti ...care prin exemplu lor sa ne faca sportul curat . Acesti oameni nu i pot gasi eu ...ci dumneavoastra care sunteti formator de opinie ...vreau sa va aud parerea despre viitorul antrenor al Nationalei ...cine sa fie el ?

John (1 comentarii)  •  31 mai 2016, 18:26

Bun articol Radu Naum! Scuzele lui Bute sunt penibile sau raspunsurile. Ne spune ca a facut multe teste antidoping inainte, stiam asta. Si ca le-a trecut cu brio. Nu are importanta, acum a fost prins. Echipa lui e dubioasa incepand de la antrenori si pina la "celebrul" Heredia. Desi a boxat slab in ambele meciuri a ridicat semne de intrebare prospetimea sa pe final, la 36 de ani. Ce ar mai fi de spus? Un singur cuvant: rusinica!

Comentează