Radu Naum

Evadat din Turul Franței, s-a oprit o perioadă pe semicerc. Acum e în suprafața de pedeapsă. Are opinie, și ca editorialist, și ca moderator

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Naum
Handbaliatorii

Vocea lui Ştefan Birtalan e întretăiată, şi nu din cauza legăturii telefonice, nici urmare a micului şi simpaticului defect de vorbire, un bâlbâit care i-a adus porecla „Bibi”. Emoţie. Nu dintr-aceea de soap care să-ţi mulgă lacrimi, o emoţie adâncă, […]

...

Cei de pe urmă

Britanicii s-au culcat cu City-Utd 0-2 şi s-au trezit cu The Queen-Meghan 0-1. De Ziua Femeii. Care e, de fapt, o zi a drepturilor femeii, ceea ce ne reaminteşte paradoxurile unei umanităţi dornice să ajungă pe Marte, dar având probleme […]

...

Gura bate gândul

„E fenomenal ce face LeBron. Dar nu-mi place când persoane care au acest statut în sport se implică în același timp și în politică. Adică, fă ce faci tu bine. Ține-te de ceea ce faci. Eu, de exemplu, joc fotbal […]

...

Cu sportul la psihiatru

„Închisoare pentru lesbianism, wow!”. Comentariu la articolul despre golgota Marianei Cetiner, fosta handbalistă care vorbeşte, în interviu cu Costin Ştucan, despre abuzurile îngrozitoare suferite pe când era copil şi apoi adult. Da, da, închisoare pentru lesbianism! Şi nu se întâmpla […]

...

Masonaras

E probabil ca preşedintele FRF, exasperat de castanele pe care le încasează în numele grecului, să-l fi forţat pe Vassaras să iasă şi să spună ceva, orice. Şi s-a întâmplat ceea ce era de aşteptat. În interviul de la Telekom, […]

...

Titlul ca să ce?

Dimineaţa de după e întotdeauna cea mai grea

Permalink to Titlul ca să ce?
marți, 19 aprilie 2016, 10:57

Luis Alberto. Vă mai aduceţi aminte de el? Golul său fabulos de pe Old Trafford în Man Utd-CFR 0-1 a fost ultima speranţă la Everest. De atunci şi el (ajuns la Tondela!), şi CFR, şi chiar nepoţii lui Sir Alex au luat-o la vale, de zici că un blestem i-a lovit pe toţi cei din acea seară de decembrie 2012. De atunci totul a alunecat. Sigur, au mai fost momentele Stelei cu Ajax şi Chelsea. Numai că aceea a fost ultima şarjă a unei echipe româneşti către ceva-ul de dincolo de Grupele Marii Ligi, orizontul, marginea lumii de unde, credeau cei din timpul lui Columb, se cade în necunoscut. Era o vreme în care oamenii mai visau. Exista nebunia de a pune un steag pe un continent. Chiar dacă mai apoi acea Terra Incognita avea să fie prădată de tot aurul. Cei de azi mai caută doar imposibilele pepite în ţărâna stearpă din fundul curţii. Dar banii nu cad din cer dacă nu încerci să prinzi stele.

De sâmbătă, Astra doarme cu titlul. Şumudică se trezeşte noaptea şi îl înveleşte grijuliu, Ioan Niculae a trebuit să îşi roage colegii de spaţiu mic să se înghesuie pentru a-i face loc noului venit. E un drum precum cel al lui Marco Polo parcurs de aceşti oameni. Ar fi putut să moară de o mie de ori, dar au avut un foc în ei. Or, tocmai la capătul călătoriei e un imperiu înfricoşător. Urziceni, CFR au făcut ceva înainte să intre în noapte. Galaţi e un caz de viol colectiv. Steaua şi-ar fi propus să ajungă doar la bani. Astra îşi propune ce? Echipa aceasta începe să aibă nume. A eliminat Lyon şi West Ham, nu mai e un nimeni. A ieşit din pubertate. Paradoxal, tocmai această primă coroană ar putea să îi rupă gâtul dacă nu stabileşte repede ce vrea să facă. Varianta simplă: să dispară discret, după cutuma acestui  pământ, să dea lovitura şi să se evaporeze. Sau să transforme o răscoală într-o domnie. Să le dea oamenilor varianta pasiunii şi fotbalului un model.

Un ambâţ al unui patron, o nebunie a unui antrenor au născut deja un „ceva”. De azi încolo e despre a începe să fie ceea ce urau până ieri, o putere şi un sistem. Altfel o vor tot face pe haiducii. E simpatic, dar să ieşi la drumul mare nu poate fi un proiect de viaţă. O poartă se deschide azi. Dacă Astra nu va intra pe ea e ca şi cum s-ar trăda pe sine, şi pe noi toţi. Să baţi Steaua e bine. Să exişti dincolo de ea e totul.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Mircea D (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 11:18

Pana la urma campionatul ca sa ce? Asta e nivelul sportului Romania, e valabil la toate nivelurile, cu exceptii care (inca) tin steagul sus dar nu stim pana cand vezi gimnastica. Pana cand sportul in Romania va fi doar o fabrica de spalat bani, un mod de a cumpara voturi, de a sifona bani sau va fi finantat doar pentru bunul plac al vreunui interlop eu zic sa ne obisnuim cu ideea. Ar trebui o strategie nationala de dezvoltare in sport, ar trebui incurajate competitiile si cluburile de juniori, ar trebui gandita o lege a sponsorizarii, ar trebui, ar trebui...

_ge (6 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 11:21

Sa te vada trist. . Asta'i raspunsul la intrebarea care'ai pus'o.

Milici (7 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 11:58

Titlul pentru ca mitocanul Şumi să-şi continue golăniile încă un timp , că ziarişti sportivi deontologi ca tine îi ridică la fileu şi-i fac publicitate moca !

?????? (60 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 12:33

Titlu ca e titlu si competitie la care participa ? Scrii ca sa ce ?

Seychelles (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 13:25

Imi place comentariul lui _ge. Macar pentru a va vedea moacele triste la TV cum "analizati" voi "minunea" de a pierde campionatul cind esti cea mai buna, galactica, extraordinara, mandria tarii etc si tot merita un titlu al Astrei. Evident aceasta "analiza" se va derula pe 3 ore, dupa ce vorbiti 15 min despre ultimul meci al Astrei (noua campioana), grabindu-va sa incheiati ca sa il sunati pe George Becali si sa il ascultati 1h. Apoi veti concluziona foarte tristi ca "ceva nu a mers" si il veti implora pe cioban sa nu opreasca "investitiile", ca la anul "sigur va lua titlul si va merge in sampion lig". Da, Naum, jurnalistii astia tristi ati ajuns, mai ales tu, un baiat care avea, totusi, o imagine spalata cind te aplecai mai mult spre Turul Frantei decit spre *** din voluntari/pitesti.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Corson (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 13:26

Cum de ce domnu Naum? Ca sa ajunga sa joace in Liga Campionilor, sa o cistige si sa cistige si Cupa Intercontinentala. Abia apoi se va pune problema "ca sa ce". Uite, matale. De ce-o sa iei Pulitzerul, Nobelul si celelalte? Bine o sa-ti aduca ceva faima, glorie, bani, poate si oarece satisfactie personala. Totusi... ca sa ce?

Radu (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 13:57

" Galaţi e un caz de viol colectiv. Steaua şi-ar fi propus să ajungă doar la bani." Radu Naum Sincer sa fiu daca Galatiul e un caz de viol colectiv atunci FCSB e un caz de sodomizare in masa.

ADI CFR CLUJ (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 13:58

Ca sa ce? Ca sa ia oricine titlul in afara de fcsb *** ***!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu corvinistul (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 14:49

succes sumi si toti rapidistii...coman andone b.,niculae,oros,ionita,texeira...

gheorghe (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 16:15

Raducule stim ca si tu esti un ultras al lui fcsb care faci parte din Peluza GSP. De fapt, fcsb este singura echipa de pe planeta asta care are 3 peluze: Peluza Sud, Peluza Nord si Peluza GSP. ***. Nu mai plange ca inca nu s-a terminat totul. In tara ta coruptia decide (nu ucide), iar fcsb-ul si daca era in play-out tot iese campioana.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cip 23 (1 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 16:25

Ca sa va ofticati voi astia frustraratilor de la DIGI GIGI *** :))Nu intelegeti ca ne-am saturat de fcsb-u???Vrem si alte echipe sa castige liga 1 ,nu doar fcsb-ul...ne-ati intoxicat cu fcsb-u vostru mah astia de la digi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sorin munteanu (3 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 16:40

@Seychelles. De acord cu tine. Nu stiu de ce ce a fost moderat restul, dar ce am citit..cam ce cred si eu. Desi nu conteaza. Poate citeste si Radu N.

ciupi (38 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 16:56

eu unul nu-mi fac sperante. sa castigi un play-off fiind mai bun decat niste alte cinci trupe vai-de-leafa-lor, nu inseamna nimic nici daca tu n-ai nici macar leafa lor, sperand ca in acest fel cel-de-sus isi va arata mila in trageri la sorti, care nu se compara cu ceva transferuri de nivelul lui alibec (de nivelul sau, nu de acelasi stil de joc).

yuca (2 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 17:22

astra va dispare ca si urziceniul,nu se va califica in grupele ligii campionilor si nici in europa league,nu intri in istorie cu un titlu castigat ci doar intr- o simpla statistica.In momentul in care patronul va intra in criza de bani va cadea cortina,la fel poate fi si la dinamo,fscb etc.

50bani (2 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 18:23

Ca sa te oftici tu... comentator de 2 lei. Numai cu vrajeli si cu magarii umbli, pui intrebari ca mai apoi sa urle ziarele, uite ce-a facut ala, uite ce-a zis ala. Numai cu vrajeli de 2 parale. Ai stricat emisiunea lui Vochin si Craciunescu, ai fugit de la GSP ca mureai de foame si ai stricat bunatate de emisiune. Viata ta ... "l-avem la telefon pe finantatorul stelei", comentator de 2 parale.

Obiectiv (5 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 18:48

Castigi titlul ca sa ce? ce intrebare e asta? Participi la o competitie pt a o castiga. Punct. Campionatul intern reprezinta o competitie autonoma. Scopul concret, propriu-zis al participarii il reprezinta castigarea trofeului. Asta e scopul natural al competitiei interne, ci nu acela de a participa in alte competitii ulterioare, distincte, independente. Faptul ca ulterior poti participa si la alte competitii distincte, precum cele continentale, reprezinta un bonus, o anexa la trofeul care incununeaza castigatorul, dar nu scopul propriu-zis al competitiei. A gandi altfel, inseamna a plasa in secundar insusi motivul pt. care a fost infiintata competitia (castigarea trofeului de campioana), în favoarea posibilitatii participarii ulterioare la o alta competitie, distincta. Ceea ce ar presupune o aberatie in logica. Ar contrazice menirea competiţiei - castigarea trofeului de campion al respectivei competiţii.

Obiectiv (5 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 19:00

...genul asta de intrebare defineste nonsensul. In logica asta putem sa extindem intrebarea in toate domeniile vietii: termini o facultate ca sa ce (daca tot nu sunt multe locuri de munca)? intri in politica sau mergi la vot ca sa ce (daca tot nu se schimba nimic)? incerci sa mananci sanatos ca sa ce (daca tot te otravesti zilnic cu aerul poluat din orase si e mai daunator de 100 de ori decat orice hrana contrafacuta)? incerci sa scrii un articol prin care sa-ti expui viziunea despre un subiect ca sa ce (daca masa de cititori are o optica diferita si, deci, nu vei convinge)? incerci sa sa-ti ghidezi viata dupa n principii ca sa ce (daca tot mori si ai aceeasi soarta finala cu ceilalti)? etc. Fiecare lucru realizat are rostul sau. A fortiori castigarea unei competitii sportive autonome.

Obiectiv (5 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 19:01

...si raspunsul direct la intrebare: ca sa fii campion.

Comentează